dijous, 5 de novembre del 2009

COMPARTINT TAULA AMB L’ANNA MARIA I L’ENRIC

Ens agrada compartir taula. Però és clar que aquesta expressió va molt més enllà del fet d’entaular-se i menjar plegats. Això potser és l’excusa, però el significat ple del fet és la complicitat que s’estableix amb els amics amb qui seus a taula.

Això és el que ens va succeir el cap de setmana passat quan per fi, després de força temps de no coincidir en les dates, vam tenir el plaer de compartir taula amb dos amics com l’Anna Maria i l’Enric.

Amb l’Enric ens coneixem des de que vam iniciar-nos en el tema blocaire, ell ens va ajudar a posar en marxa el nostre bloc i des d’aleshores hi ha hagut una relació continuada que fa molt de temps va esdevenir amistat. A l’Anna Maria la vam conèixer uns mesos més tard, concretament a la trobada de blocaires al Museu Egipci de Barcelona.

Durant les hores que vam compartir el cap de setmana passat, a banda d’entaular-nos, vam xerrar i molt de moltes coses, de blocs, de música, de cuina, de política, de viatges, de genealogia, de llibres.... i això ens va permetre aprofundir en totes aquelles coses que ens agraden.

Aquests són els plats que vam compartir:



CULLERETA DE MANDARINA I PERNIL D'ÀNEC

Aquest aperitiu el vaig veure al bloc La vella carmanyola, de l’Anna i és tan senzill com deliciós. Es tracta de posar a cada cullereta un grill de mandarina, sense pell, acompanyat de pernil d’ànec tallat a tiretes.





XUPITO DE CREMA DE CARBASSA AMB TEULA D’AVELLANA

Aquest altre, el vaig veure al bloc El cullerot festuc, de l’Eva. Té la gràcia d’acompanyar la crema de carbassa amb una teula d’avellana, boníssima!.

Ingredients per a la crema de carbassa:

- 2 cebes
- 1 porro
- 900 g de carbassa
- 150 g de patates
- ¾ l de brou fluix

Ingredients per a les teules d’avellana:

- 50 g de mantega fosa
- 35 g de clara d’ou
- 15 g de farina
- 50 g d’avellanes torrades picades
- 20 g de pa ratllat
- sal Maldon

Preparació de la crema de carbassa:

Sofregir les cebes i el porro amb mantega i oli. Afegir la carbassa tallada a trossos i donar unes voltes. Abocar el brou i quan comenci a bullir, les patates tallades a quadrets. Coure lentament durant 30 minuts. Triturar i colar.

Preparació de les teules d’avellana:

Barrejar la mantega fosa amb les clares d’ou. Afegir la farina i mesclar delicadament. Deixar reposar la mescla una hora. Estendre la pasta a tires ben fines damunt de la silpat, empolvorar amb la mescla de pa ratllat, avellanes i sal. Enfornar a 190º fins que les teules agafin un bonic color daurat.

Servir la crema en gotets i decorar amb la teula d’avellana.


TARTALETES DE CONFIT DE CEBA AMB FOIE

Aquesta és una recepta de la Conxita, del Casal Artesà d’Hostafrancs, de qui ja us he parlat en altres ocasions. Tasteu aquestes tartaletes, tenen un contrast de sabors deliciós!.

Ingredients:

- 3 cebes
- 100 g de mantega
- 2 cullerades de mel
- Sal
- Pebre
- 100 g de mi-cuit
- Tartaletes de pasta brisa

Preparació:

Pelar i tallar les cebes, coure-les amb mantega a foc lent, fins que quedin ben estofadetes. Afegir dues cullerades de mel i deixar que la ceba es confiti.

Omplir les tartaletes amb la ceba confitada i posar a sobre un quadradet de mi-cuit.


BOLETES DE FORMATGE DE CABRA


Aquestes boletes les vaig veure al Blog de cuina de la Dolorss. No se’n pot menjar només una!.

Ingredients per a 16 boletes:

- 130 g de formatge de cabra de rul•lo
- 70 g de formatge d’untar
- 6 talls de pernil
- 6 nous

Preparació:

Treure la crosta del formatge de cabra i barrejar-lo bé amb el formatge d’untar, fins a aconseguir una massa fina, fer boletes petites i posar-les una hora al congelador.

Posar els talls de pernil entre dos papers de cuina, introduir-los en el microones fins que queden ben secs i cruixents.

Triturar les nous amb el pernil i arrebossar les boletes de formatge. Posar-hi un escuradents i reservar-les a la nevera fins al moment de servir-les.


FARCELLETS DE FILO DE RAP I LLAGOSTINS

Les preparacions amb pasta filo m’agraden molt i quan vaig veure aquesta recepta al blog Webos Fritos, de la Su, vaig pensar que l’havia de fer!. L’única diferència és que ella la prepara fent un pastís sencer i jo vaig preferir fer els farcellets individuals. Proveu de fer-la, és boníííííííssima !.


Ingredients:

- 500 g de rap
- 500 g de llagostins
- 3 porros
- 1 gra d’all
- 100 ml de brandy
- 2 cullerades de tomàquet fregit
- Un brick petit de nata per cuinar
- 1 cullerada de Maizena (si cal)
- Oli
- Sal
- Pebre
- 1 paquet de pasta filo
- Mantega fosa
- 1 ou batut

Preparació:

Rentar i tallar els porros a rodanxes fines. Pelar i picar l’all. Estofar-ho tot junt en una cassola, fins que quedin transparents. Afegir el tomàquet fregit i el brandy. Deixar evaporar i incorporar la nata. Bullir fins que la nata s’espesseixi lleugerament.

A la mescla anterior, afegir-hi el rap tallat a cubs i els llagostins pelats i tallats en dos trossos. Coure-ho tot junt 3 minuts més a foc fort. Si fos necessari, espessir amb la Maizena, prèviament dissolta en aigua freda. Salar i deixar refredar.

Per fer els farcellets, pintar amb la mantega fosa els fulls de pasta filo, i enganxar-ne tres. A la base dels farcellets, posar dues o tres capes més de pasta, perquè tinguin més consistència.

Col•locar el farcit a sobre de la massa (si el farcit està a temperatura ambient, la pasta filo respon millor) i lligar-los amb un fil de porro. Pintar els farcellets amb mantega fosa o amb l’ou batut.

Posar els farcellets al forn preescalfat a 200º, amb l’escalfor de dalt i de baix, fins que quedin daurats.

Servir els farcellets ben calents i decorats al gust.


RELLOMILLOS AL PORTO


Una altra proposta de la Conxita, del Casal. Una recepta que fa festa!.

Ingredients per a 4 persones:

- 2 rellomillos
- 6 escalunyes
- Oli
- Una cullerada i mitja de farina
- 100 cc de vi de Porto
- Brou de carn
- Bolets frescos al gust o 50 g de barreja de bolets secs
- Sal
- Pebre

Preparació:

En una cassola que pugui anar al forn, saltejar una mica els rellomillos, salar-los i empebrar-los. Continuar la cocció al forn ja calent, a 200º, durant 13 minuts, amb la cassola destapada. Si el forn disposa d’aire, coure’ls només amb el turbo, si no, amb l’escalfor de baix del forn. És convenient no coure massa els rellomillos, perquè després, quan s’escalfin amb la salsa, no quedin secs.

Per fer la salsa, picar les escalunyes i coure-les amb una mica d’oli. Quan estiguin daurades, afegir-hi la farina i torrar-la, regar amb el vi de Porto i deixar reduir una mica. Incorporar el brou i coure 8 minuts. Passar la salsa pel colador xinès i reservar.

Si es fan servir bolets frescos, netejar-los i saltejar-los en una paella amb oli. Si es fan servir bolets secs, posar-los en un cassó amb aigua freda al foc, fins que arrenqui el bull, d’aquesta manera es rehidraten més ràpidament. Incorporar els bolets a la salsa.

Tallar els rellomillos en fred, afegir-los a la salsa i escalfar-ho tot junt en el moment de servir.


SEMI-FRED DE NOUS AMB SALSA DE XOCOLATA


I per postres, una recepta de l’Escola de Cuina Montserrat Seguí que em va passar una amiga. Realment deliciós!.

Ingredients per al semi-fred de nous:

- ¼ l de llet
- 1 beina de vainilla
- 3 rovells d’ou
- 125 g de sucre
- 3 fulles de gelatina, de 2 g cadascuna
- 250 g de nata semimuntada
- 50 g de nous

Ingredients per a la salsa de xocolata:

- 100 g de xocolata de cobertura negra
- 100 g d’aigua

Preparació del semi-fred de nous:

Perfumar la llet amb la vainilla, posar els dos ingredients en un cassó al foc i deixar que arrenquin el bull tres vegades. Retirar del foc i deixar tapat en infusió durant 15 minuts.

En un cassó, blanquejar els rovells d’ou amb el sucre remenant amb una espàtula de fusta. Abocar-hi la llet perfumada amb la vainilla i colada i remenar amb un batedor de mà. Posar la mescla al foc sense deixar de remenar fins que arrenqui el bull.

Retirar el cassó del foc i afegir-hi les fulles de gelatina, prèviament remullades en aigua freda i escorregudes. Deixar refredar la crema (es pot accelerar el procés posant-la dins d’un bol rodejat d’aigua i glaçons).

Quan la crema comenci a espessir-se, agregar-hi la nata semimuntada i les nous ratllades grosses.

Omplir motlles individuals amb la preparació anterior i deixar quallar completament en el frigorífic o en el congelador, tot i que aquestes postres no se serveixen congelades.

Va molt bé fer servir motlles de silicona i congelar-los i el dia de consumir-los, desemmotllar-los congelats i deixar que es descongelin a la nevera, unes quatre o cinc hores abans de servir.

Preparació de la salsa de xocolata:

Posar en un cassó al bany maria la cobertura de xocolata i l’aigua. Remenar amb un batedor de mà perquè quedi tot ben dissolt.

Servir el semi-fred acompanyat de la salsa de xocolata i decorat al gust.
.

29 comentaris:

  1. Hola Gloria, estava esperant la crónica de la trobada amb l'Anna Maria i l'Enric. Bones idees de culleretes i una petita sugerencia:les tartaletes de ceba, una mica mes plenes,je,je
    Petonets
    GEMMA SERRANO

    ResponElimina
  2. Caram Noia, quins Menús que feu, això ni el millor restaurant.!!!!
    Jo vaig anar no fa gaire a un Restaurant que te molt de Nom fa molts anys i no varem menjar gens bé i varam pagar molts diners.No dic noms, tampoc és tracta de fer mal!!!
    Una abrasada Gloria.
    L´Enric torna a tenir bloc , o no??

    ResponElimina
  3. Quina taula més variada...osters no sabria per on començar! Boníssim segur, no? (és igual no m'ho digueu)
    Ptnts

    ResponElimina
  4. Quin goig d'àpat, enhorabona a tots quatre
    Ester

    ResponElimina
  5. Mare meva!!!! quina feinada i quin goig!!!
    ja ho tinc tot imprès, aquestes receptes aniràn caient al llarg de les festes!
    Moltes gràcies!
    Petonets

    ResponElimina
  6. Hola família!!! això sí que és una taula amb 4 persones excel·lents, quin goig de menú, d'entrants de plats i postres!!! Ai, amics, recordem com si fos ara la meravellosa vetllada a casa vostre!! Sou els millors. Petons als 4!!

    ResponElimina
  7. Buena comida y buena conversación= al placer de los placeres.

    He tomado nota de todas las recetas. No es que sea buena en la cocina, pero habrá que intentarlo, no? Con que salga la mitad de apetitoso que se ve en la fotografía, ya me doy por satisfecha.

    ResponElimina
  8. Quin luxe per tots els porus: els amics, el menjar, la crònica, les receptes, les fotos, els...
    Sou magnífics!
    Petons!

    ResponElimina
  9. Glòria m'ha encantat tot el menú!!!! Fantàstic!!!! Segur que vau disfrutar moltíssim, per la companyia i l'àpat que és de 5 estrelles!!!!
    Que es pronucii l'Enric!!!!
    Petunets,
    Eva.

    ResponElimina
  10. UN sopar de luxe per a uns convidats de luxe! M'imagino que vau passar una vetllada fantàstica, d'aquelles de recordar tota la vida.
    El menú el trobo deliciós, tot i que no em puc imaginar com vai poder amb tot! Ara, pel semifred espectacular de nous, segur que m'hauria quedat un raconet, je je je...
    M'apunto la idea d'assecar el pernil al microones, sempre ho havia fet al forn i penso que al micrrones deu ser més ràpid, oi?

    ResponElimina
  11. Aquest menú es digne d'un restaurant de 5 estrelles i amb la companyia de l'Anna Maria i l'Enric, segur que el vareu disfrutar moltíssim!!!!!

    ResponElimina
  12. Gemma,

    És que no volia empatxar els convidats, je, je.

    Dolors,

    Quan tenim convidats fa il·lusió que el menú quedi el millor possible, oi?.

    El bloc de l'Enric és aquest:

    http://calassur.blogspot.com/

    Marta,

    Per què no t'ho podem dir?, Que estàs fent dieta?. Un dia és un dia!.

    Ester,

    Moltes gràcies. Com pots veure, vaig treure suggeriments de diferents llocs.

    Maria,

    Me n'alegro que t'hagin agradat les receptes i la feina, amb una miqueta d'organització el dia abans, es pot fer força bé.

    Parella,

    A veure quan ho repetim!.

    Teresa,

    Va passar el temps sense adonar-nos-en, tot xerrant, xerrant!. I si t'animes a fer alguna coseta d'aquestes, segur que et sortirà bé!.

    Maragda,

    Ens posarem vermells amb tants elogis, eh?.

    Eva,

    Moltes gràcies per les floretes que ens tires!. El teu bloc sempre és un raconet on buscar una coseta o altra!.

    Gemma,

    Per què serà que t'has fixat especialment en les postres?. Ben fet, perquè eren boníssimes i el truc de congelar i desmotllar congelat, va perfecte!.

    Assecar el pernil al microones és un moment, a potència mitja, perquè espetega una mica, tot i tapat amb paper de cuina.

    Xaro,

    Compartir taula amb els amics sempre és agardable, i tastar coses noves és el complement.

    Una abraçada a tothom

    ResponElimina
  13. Hola nois!! quan volgueu em podeu convidar a sopar!! jajaja
    Déu h'hi do! quin menú més bó! ni en el millor restaurant!!
    UNA ABRAÇADA!!!

    ResponElimina
  14. Mira que fa goig tot el que vàreu preparar i segur que tot estava deliciós, la pinta és estupenda, però ja em perdonareu, no hi ha res millor que compartir-los amb l'Anna Maria i l'Enric, per cert ell molt rejovenit amb aquest aprimada espectacular, l'Anna Maria sempre es manté jove, la punyetera.
    Felicitats a tots quatre!

    ResponElimina
  15. front a tanta maravella faré com cal dir el tagore, sols cap el silensi....abraçades paco

    ResponElimina
  16. Caram! Els vostres amics no es poden queixar... Deurien sortir ben contents i ben tips de casa vostra!!!
    I és que amb aquest bé de Déu de menjar, us deuríeu passar tot el dia a la cuina!!!

    Felicitats als cuiners!

    ResponElimina
  17. Tot just quan s’obren les portes d’una casa on hi aneu perquè us hi han convidat, us adoneu si sou allà perquè volen només complimentar-vos o bé pel desig per part de l’amfitrió (en aquest cas, dels amfitrions -la Glòria i en Josep-) de passar una bona vetllada amb vosaltres (en aquest cas, amb nosaltres dos: l’Anna Maria i jo), i si bé sóc ben conscient que sonaria a tòpic dir-vos que, per part de tots quatre, el dinar era, de bell antuvi, la perfecta excusa per poder-nos trobar, també sóc conscient que dir això darrer que acabo de dir dels tòpics pot sonar, també, a tòpic.

    O sigui que deixem-nos de tòpics i deixeu-nos, Glòria i Josep, que l’Anna Maria i jo us donem les gràcies de tot cor pel magnífic àpat i per la vostra generositat i companyia.

    ResponElimina
  18. Glória i Josep; Ja veig que està tot dit... i acabat¡¡ llàstima de no poder compartir un àpat com aquest. Que vaigi de gust Glória, Anna María, Josep i Enric-àlias "tete"- Josepb.

    ResponElimina
  19. Isabel,

    Era un dinar, que sempre hi ha més hores per pair, ja, ja!

    Joaquim,

    Compartir àpat en bona companyia val totes les pessetes (ai,no!, euros) del món. És veritat que l'Enric està més prim, nosaltrs també li vam dir!. I això que ha deixat de fumar!.

    Paco,

    Un menú així només es fa de tant en tant. Cada dia no ho ressistiríem!.

    Anna,

    L'avantatge de preparar coses que es puguin anar fent el dia abans és que quan arriben els convidats queda poca cosa a fer i això sempre va bé!.

    Enric i Anna Maria,

    Va ser un plaer compartir àpat i conversa amb vosaltres. El temps va passar volant, senyal que erem en bona companyia. Ho hem de repetir!.

    Josep,

    Tot no es va acabar, encara vam tenir la sort de sopar l'endemà rellomillo al Porto!.

    Una abraçada a tothom

    ResponElimina
  20. Quin dinar més bo i quina companyia més bonica!

    Besets als quatre.

    ResponElimina
  21. Sens dubte, un àpat de luxe, i si la companyia és bona, millor que millor.
    ptns.

    ResponElimina
  22. Oreto,

    Quan vingueu a Barcelona, esperem repetir trobada!.

    Anna,

    L'àpat és l'excusa per passar una bona estona en companyia de bons amics, però també ens agrada preparar cosetes!.

    ResponElimina
  23. Acabe de veure el vostre post. Quin soparot més bo!!! Això de compartir taula amb vosaltres i amb la Maria i l'Enric és un luxe!!! Salutacions

    ResponElimina
  24. Caram nois, quin menú més fantàstic! Aquest me'l guardo per convidats ben especials ja que el trobo tot molt encertat. A més la conversa devia estar a l'altura de l'alta gastronomia.
    Petons

    ResponElimina
  25. Com molt be dius, lo millor d`un sopar amb amics, no es el menjar, que quan mes bo millor (perquè ser hipòcrites), si no la sobretaula amb una bona xerrada i desfruitant moltísim.
    salutacions

    ResponElimina
  26. Francesc,

    Doncs a veure quan feu una escapadeta cap a Barcelona i ens trobem!.

    Laia,

    El que et podem assegurar és que la conversa va ser força variada i amena en tot moment.

    Sion,

    És veritat que la companyia i la conversa són el més important, però també ho és que ens va fer il·lusió preparar coses atractives!.

    Una abraçada

    ResponElimina
  27. Per favor quina passada!!!! el menú és expectacular, m´agradaria també saber com vos ho vareu fer per organitzar-ho tot...magnífic totalment...petonets

    ResponElimina
  28. quin banquet!!! no sé si m'agraden més els aperitius o els plats principals...debíeu tenir una feinada de por, però el resultat compensa amb escreix. M'agrada la combinació de mandarina i pernil d'ànec. Felicitats!

    ResponElimina
  29. Mª José,

    Com que era diumenge quan l'Anna Maria i l'Enric van venir a dinar, vam tenir prou temps el dissabte per anar preparant cosetes. Les postres i els rellomillos, íntegrament fets el dia abans, així menys feina per al diumenge.

    Anna,

    Quan les coses es fan amb il·lusió no importa la feina, oi?. La cullereta de mandarina i pernil d'ànec és una creació de l'Anna de la Vella Carmanyola i quan la vaig veure, em va passar com a tu.

    ResponElimina