dilluns, 8 de març del 2010

BRYN BAD BOY ?

De cap manera!. Bryn Terfel té fama de ser un tipus agradable i simpàtic. No obstant això, s’ha posat en la pell de molts personatges dolents perquè tradicionalment als barítons i baixos se’ls ha assignat els papers de malvats, perversos o aprofitats en les òperes, i d’aquí el títol del darrer disc que ha gravat, Bad Boys que va sortir al mercat fa poques setmanes.

D’entrada dir que és un disc que m’ha agradat força. Terfel interpreta un grapat de rols que ha representat en moltes ocasions al teatre. Des de l’Scarpia de Tosca, fins el Iago d’Otello, passant pel Dulcamara de l’Elissir, el Don Basilio d’Il Barbiere o el Mefistopheles de Faust entre molts d’altres. Com a dada curiosa, en el track 15 del disc podem escoltar a Terfel interpretant tres personatges (Don Giovanni, Il Comendatore i Leporello) del Don Giovanni de Mozart-

Terfel és, a més, un especialista en musicals, i en aquest disc en tenim diversos exemples, interpretant “dolents” com Mackie Messer de l’Opera de tres centaus, el Javert dels Miserables o Swenney Todd.

Bryn Terfel va nàixer a Pantglas, al nord de Gales, el 9 de novembre de 1965. Fill d’un granger, va estudiar música de molt petit i va començar cantant cançons tradicionals gal•leses. L’any 1984 es va traslladar a Londres per seguir els estudis musicals, i després de l’obtenció de diversos premis, va debutar professionalment l’any 1990 amb el Guglielmo de Così fan tutte. En els seus inicis, es va especialitzar en papers mozartians, però poc a poc va anar ampliant el ventall a papers molt més pesants de Wagner, Strauss o Puccini, però tal i com hem comentat, és també un gran especialista en el repertori popular i la comèdia musical.

Aquest disc és un bon exemple del que pot oferir una de les millors veus del panorama operístic d’avui en dia.


.

5 comentaris:

  1. estimat josep, tróbe que nó coneix al bryn terfel, peró si tens tota la raó en cuant parles que, els véus del baritons y baxos es lleven cuasi totes les cartes roines y malvades en els rols, peró axó no cal dir clar está que, éxes véus són reialment extraordinaries y majestuoses.....abraçades paco

    ResponElimina
  2. Té una veu molt bonica, però fa una cara de "malo malote" a la foto del disc... Bé, supose que, en aquest cas, la cara no és l'espill de l'ànima. Salutacions.

    ResponElimina
  3. Paco,
    Efectivament el Bfryn Terfel te una gran veu i sap jugar-hi molt bé. No he tingut ocasió de veure'pl en directe però l'he vist en DVD i l'he escoltat en discos i és magnífic.

    Francesc,
    Efectivament les aparences enganyen. El Terfel és un gran actor i per tant posar cara de dolent ni li deu costar massa, però pel què sé, és un tros de pa, naturalment a banda d'un grandíssim cantant.

    Una abraçada a tots dos

    ResponElimina
  4. Aqui, Josep, sí que tornem a coincidir del tot, pel que fa al Bryn Terfel (es veu que Bryn s'ha de pronunciar tal i com ho llegiríem en català: Brin, ja que el xicot és gal·lès i se'n vanta de ser-ho -un aspecte més perquè em caigui encara millor): És un excel·lent cantant i actor. Al "yutub" hi ha videos d'ell i es pot comprovar. Us recomano molt, si no els heu vist, els que canta amb la Cecilia Bartoli en un magnífic concert que van fer plegats: "Dunque io son", del "Barbiere...", "Pa-pa-pa", de "La flauta màgica", "Là cidarem la mano" (estàn tots dos fantàstics), de "Don Giovanni" i, cantant tot sol (en aquest mateix concert) "Madamina", també de "Don Giovanni".

    ResponElimina
  5. Enric,

    Tens raó, aquest disc és sensacional. Nosaltres el tenim i també el DVD. Es diu "Cecilia i Bryn" i fan una autèntica exhibició cantant Mozart. Jo ja en vaig parlar en un post anterior:

    http://elcafedenit.blogspot.com/2008/07/cecilia-bartoli-bryn-terfel.html

    Una abraçada i fins aviat

    ResponElimina