divendres, 1 de juliol de 2011

DECONSTRUCCIÓ D’EMPEDRAT

En un taller que el David Lienas va dedicar fa temps a la cuina catalana des del punt de vista de la innovació, ens va ensenyar a fer una versió particular de l’empedrat, amb els ingredients típics, però amb una altra textura i una altra presentació.

Com que l’empedrat és un plat força estiuenc, m’ha vingut de gust fer-lo d’aquesta manera, és refrescant i nutritiu, una bona manera de menjar llegum en temps de calor.

Ingredients per a 4 persones:

400 g de morro de bacallà en un sol tros
500 g de mongetes del ganxet cuites
100 g d’olives negres desossades
200 g de tomàquets de pera
200 g de ceba de Figueres
100 g de pebrot vermell
100 g de pebrot verd
Sal, pebre negre
Oli d’oliva verge extra
Vinagre de Mòdena
Julivert picat
2 alls
2 bitxos
Farigola en branca
Romaní en branca
Llorer

Preparació:

Escalfar l’oli amb els alls sense pelar i aixafats, els bitxos, la farigola i el romaní en branca i el llorer. Quan s’hagi escalfat lleugerament, retirar-lo del foc i reservar-lo.

Tallar el bacallà en un tac gruixut, confitar-lo en l’oli aromatitzat, deixar-lo coure a molt baixa temperatura fins que estigui lleugerament tou i reservar-lo. Opcionalment, es pot reservar una mica de bacallà per servir-lo cru.

Per preparar el gaspatxo de mongetes seques, un cop cuites, condimentar-les amb el vinagre, l’oli d’oliva, la sal i el pebre. Afegir un rajolí d’aigua i triturar-les amb el túrmix. Colar el preparat i reservar-lo.

Llevar els peduncles dels tomàquets, escaldar-los durant 15 segons en aigua bullint, escórrer-los i ràpidament submergir-los en aigua amb gel per tallar-los la cocció. Un cop freds, treure’ls de l’aigua, pelar-los, tallar-los per la meitat horitzontalment, llevar-ne les llavors, picar-ne la carn i reservar-la. Picar les olives ben fines i reservar-les.

Pelar la ceba i tallar-la a làmines ben fines i barrejar-les amb el tomàquet.

Llevar el peduncle, les llavors i els nervis (la part blanca interior) dels pebrots i picar-los ben fins. Mesclar-los amb la barreja anterior i salar-los lleugerament, afegir-hi les olives, empolsegar-hi una mica de pebre negre i de julivert picat i amanir-ho amb oli d’oliva.

Deixar reposar la mescla una hora com a mínim dins la nevera perquè els sabors dels aliments es barregin.

Disposar en una copa o en un got de sidra una base de gaspatxo de mongetes seques, afegir-hi el bacallà i les hortalisses picades.

25 comentaris:

  1. aix! hauré de posar en práctica aquesta recepta!!! és molt xula!!! petonets guapos

    ResponElimina
  2. M'encanta l'empedrat i m'encanten els experiments, així que he de donar un 10 a aquesta magnífica deconstrucció. A veure si m'animo a provar-la!

    Petons!
    Anna

    ResponElimina
  3. Hola noi, quan de temps!! sento la meva abséncia..però moltes raons em tenen fora del panorama blocaire. Aquest plat m'ha encantat, molt sà i el podrè menjar, així que l'apunto..;). Espero que estigueu molt bé, i us desitjo un bon estiu.

    Una abraçada!
    Núria

    ResponElimina
  4. Un dels meus plats d´estiu favorits, no trigaré ni quatre dies a fer-lo , veient aquest les ganes són tantes que en quan m´aixequi de la cadira vaig a posar bacallà a l´aigua, ja us contaré com a anat.

    Una abraçada molt forta

    mai

    ResponElimina
  5. Que bo un empedrat i si es deconstruit, encara millor...
    Petonets

    ResponElimina
  6. Jo també el vaig fer i em va agradar molt com n'és de lleuger al paladar... és una bona manera de fer un empedrat més lleuger, sobretot per a la canalla que a l'estiu es queden amb la gana de vacances... Una abraçada!

    ResponElimina
  7. Gloria molt bona idea a pendents ya
    bon cap de setmana
    miquel

    ResponElimina
  8. Uis, això ho provaré!! M'encanta la idea!
    Petons
    Sandra

    ResponElimina
  9. L'any passat el vaig fer més d'un cop i ens va agradar molt. M'ha anat molt bé que me'l recordessis! :)
    A veure si en el taller de tapes del juliol en David fa plats tan interessants com aquest!

    ResponElimina
  10. Jo l'estiu passat el vaig fer unes quantes vegades i sempre va tenir molt èxit!

    ResponElimina
  11. Recepta fresqueta per l'estiu!! me l'apunto perquè a casa segur que trionfa!!! et convido a pasar per el meu blog!! sóc novata amb aixó dels blogs de cuina..jejejej

    ResponElimina
  12. hehehehe... aquest és dels meus! això de deconstruir un plat m'agrada, i algun altre n'he fet triturant les mongetes, aquest el poso a la llista (que no és pas massa llarga).
    veig que heu tornat inspirats de roma, ho celebro!

    ResponElimina
  13. A l'Empordà se'n menja molt a l'estiu i a mi m' agrada força, però la visió del llegum em fa calor! Així presentat tan xulo vé molt de gust. Molt bona idea!! Aquesta setmana el faig segur. Petons i gràcies pel correu, estic molt contenta!

    ResponElimina
  14. L' empedrat és molt bo, i fet d' aquesta manera queda un plat de luxe!

    ResponElimina
  15. Tot just ahir amb els cosins demanàvem a la meva àvia que ens fes empedrat. El proper dinar de cosins els portaré aquest i quedaran de pasta de cacauet, jejeje!

    ResponElimina
  16. Nois, m´agraden tots els ingredients...em menjaria desempedrats tota la setmana.

    ResponElimina
  17. Hola,
    Quina bona versió!! Aquest cap a pendents ràpidament!! Ha d'estar d'allò més bo.
    Petonets

    ResponElimina
  18. Una empedrat boníssim, aviat fare aquesta "descontrucció", segur que als de casa els agrada molt. Una abraçada.

    ResponElimina
  19. Assistir a un curs del David Lienas és tot un luxe, com el plat que ens presentes avui. Salutacions

    ResponElimina
  20. M'encanta l'empedrat i fet així lleuger i fresquet ve molt de gust!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  21. Hola Gloria, después de mi larga ausencia, espero tener reservado un vasito tan guapo de empedrat que has preparado.........saludos paco

    ResponElimina
  22. Fem un mos Sión

    Boníssim i diferent aquesta deconstrucció d’empedrat
    Petons

    ResponElimina
  23. L'altre dia vaig veure la recepta d'una crema freda de mongetes seques que em va fer “cliiiinc!”, però amb l'aportació del bacallà, pebrot i olives que ens expliques, creu-me que m'ha fet “cataclooooonc”!!!

    Et ben asseguro que aquesta cau!

    ResponElimina
  24. Uauuuu,
    este empedrado tuyo es espectacular.
    Te felicito.

    Un saludo.

    ResponElimina
  25. Una bona recepta, oi? jo també la vaig fer moltes vegades, a casa els va agradar molt!!
    Els teus gotets vénen molt de gust!!
    Petonets

    ResponElimina