dimecres, 20 de juliol del 2011

LES DUES CARES DE LA MONEDA

Aquests darrers dies he estat llegint el llibre “Un rei cop per cop” escrit per Patricia Sverlo i traduït al català per Miquel Marcè, que va ser publicat per l’Editorial Kalegorria l’any 2001, tot i que la seva durada a les llibreries va durar pocs dies ja que va “desaparèixer” ràpidament.

No és d’estranyar perquè es tracta d’una “biografia no autoritzada de Joan Carles de Borbó”  tal i com es destaca en la portada.

Evidentment, i per tal d’evitar sancions, no es citen les fonts de les informacions. És clar que podeu pensar que si no es citen les fonts, el que s’explica pot ser fals. I tant que sí, però jo no sé si vosaltres heu vist la comèdia “Pel davant i pel darrera” que en els darrers anys ha estat força present en les nostres cartelleres. En aquesta comèdia teatral es veu en el primer acte el que passa dalt de l’escenari, però en el segon es veu el que realment es cou al darrera. Doncs amb aquest llibre he tingut la mateixa sensació. Els que hem seguit una mica els esdeveniments que han succeït i s’han explicat a l’estat espanyol els darrers anys, és com si haguéssim vist el primer acte (pel davant) i al llegir aquest llibre, és com si veiéssim el segon acte (pel darrera). I és que el que es cou pel darrera encaixa prou bé amb el que hem vist pel davant Per tant, si no amb exactitud, sí que penso que el que he llegit és més creïble que el que se’ns ha explicat.

Alguns dels molts protagonistes de la història: Joan de Borbó, Francisco Franco, Sofia de Grècia, Torcuato Fernandez Miranda,
Adolfo Suarez, Alfonso Armada,  Felipe Gonzalez, Sabino Fernandez Campo, Manuel Prado y Colón de Carvajal y Mario Conde.

Per descomptat, es tracta d’una lectura més que interessant per tot el que es diu i per la manera com es diu, ja que no es tracta d’una història de “bons i dolents” sinó de veure com tot un ampli ventall de personatges (amb nom i cognom) es mouen per uns interessos molt concrets i com alguns d’ells en surten ben escaldats quan intenten mantenir un mínim de coherència en la seva manera de fer. Naturalment no seré jo qui jutgi si aquesta manera de fer és correcta o no; llegint, cadascú es formarà la seva opinió. La veritat és que per molts rius de tinta que s’hagin vessat a la premsa, mai hem tingut clares quines eren les relacions entre Joan de Borbó i Franco, com va anar realment la transició, o el 23-F, o el paper real i el pes que han tingut personatges com Torcuato Fernández Miranda, Alfonso Armada, Adolfo Suárez, Mario Conde, Javier de la Rosa, Felipe González ... i moltíssims més. Tot plegat, apassionant.

Tal i com he dit al principi, aquest llibre no el trobareu a cap llibreria, però si esteu interessats en llegir-lo, podeu baixar-vos-el en versió pdf en català i en castellà.

16 comentaris:

  1. Hola Josep, no puedo opinar sobre el libro en cuestión, puesto que no lo he leido,pero en cambio sí puedo opinar algo sobre aquellos tiempos, tiempos difíciles para los demócratas y los que ansiábamos beber de la fuente de la libertad, discutiamos sobre la ruptura o la reforma, y veiamos las enormes montañas de dificultades que teníamos en el camino, El ejército, la Iglesia, la Judicatura, el Capitalismo, el stabliment, todo compactado en contra de cualquier abertura, al final optamos por la reforma pensando que poco a poco lograríamos nuestras metas, hoy algo ha cambiado, quizá algunas formas, pero muy poco, quizá en lo que más ha cambiado ha sido el ejécito, lo que creiamos mas dificil, en cambio todo lo demás sigue ahí, impasible al ademán, la iglesia, los poderes semi ocultos, el voraz capitalismo, y lo que es peor todavia, los descendientes directos de los Golpistas, vivos y coleando, después del 75 aniversario de la masacre contra la libertad, Josep qizá me haya desviado un poco de lo que decias sobre el libro que describes, péro es lo que siento, saludos .......paco

    ResponElimina
  2. Hola,
    Moltes gràcies. No és el tipus de lectura que acostumo a llegir, però ho tindre en compte per si alguna dia m'animo encara que sigui en versió pdf. Petons

    ResponElimina
  3. Benvolgut Josep, aquest llibre me'l vaig poder comprar i llegir al poc d'eixir-ne la traducció al català. La seua "desaparició" de les llibreries va ser molt sospitosa, sí. Misteris de la quotidianitat. En llegir-lo, em vaig quedar astorat!!! Hi ha passatges molt foscs de determinats personatges (com ara accidents sospitosos entre germans que provoquen canvis en la línia successòria, vendes de béns immobles vergonyoses, privilegis de classe que fan envermellir...) que mostren moltes misèries difícils de justificar. Si ja tenia ideals republicans abans de llegir-me'l, aquest llibre em va fer republicà convençut!!

    ResponElimina
  4. Josep, seguríssim que me'l baixo. M'encanten aquest tipus de llibres. moltes gracies per la recomanació.
    petonets.

    ResponElimina
  5. Paco,
    Estic segur que si et baixes el llibre, t'agradarà. Sobre el que dius de "reforma o ruptura", recordo que se'n va parlar molt i tot es va acabar amb el cop d'estat del 23-F (que va triomfar per molt que ens venguin el contrari) i la decisió definitiva va ser "reforma". Ara bé, la pregunta era i és: reformar què?

    Elena,
    Malgrat que no t'agradi aquest tipus de lectures, haig de dir que llegint aquest tipus de llibres podem entendre moltes coses que d'altra manera son impossibles de comprendre ja que la informació que tenim a l'abast és mínima.

    Una abraçada als dos

    ResponElimina
  6. Francesc,
    Si una cosa fan aquests tipus de lectures, es que pensis una mica en el paper dels mitjans informatius. Ens creiem que amb més diaris, canals de TV o emisores de ràdio estaríem més ben informats, i es tot el contrari, estem més ben "desinformats", i es que el que importa no es el que es diu sinó el que pots o no pots dir.

    Gemma,
    Segur que t'ho passes bé amb la lectura. Ja tindrem ocasió de comentar-ho, per alguna cosa som veïns, oi?.

    Una abraçada a tots dos

    ResponElimina
  7. Moltes gràcies per fer-nos partíceps d'aquest llibre.

    Fins aviat

    ResponElimina
  8. Ja me l'he baixat i serà lectura per als propers dies de vacances. A mi m'apassiona la intrahistòria i en especial la d'aquest període de la transició, que sembla ben sucosa. També en va agradar força el llibre del Javier Cercas "Anatomia de un instante"

    Gràcies per la recomanació i una forta abraçada

    Cristina

    ResponElimina
  9. Silvia,
    Benvinguda al nostre petit "cafè". Ja saps que tens taula reservada per quan vulguis.

    Cristina,
    Espero que t'agradi, jo l'he trobat molt interessant, perquè tot i haver coses que tots sospitàvem, no les acabàvem d'entendre.

    Una abraçada per les dues

    ResponElimina
  10. Josep gracias por compartirla la informacion voy a bajarmelo antes de que desaparezca por si acaso.
    una abraçada
    miquel

    ResponElimina
  11. Miquel,
    Fas bé. Està posat a la xarxa des de fa un munt de temps i el que tu dius, pot deixar d'estar-hi en qualsevol moment, i baixar-ho es qüestió de segons.
    Una abraçada

    ResponElimina
  12. Ohhhhhhh! quina meravella!! Aquest tipus de llibre em semblen no només interessants sinó que a sobre em semblen divertidíssims.

    Vaig a clicar ara mateix :)

    Moltíssimes gràcies per el descobriment!! :)))

    ResponElimina
  13. Òscar,
    Molt, molt "divertit", veure la cara "b" dels personatges. Com el "Polònia", però cada vegada estic més convençut que la realitat supera la ficció, i per molta imaginació que hi posem, sempre ens quedem curts.
    Una abraçada

    ResponElimina
  14. En el moment que expliqueu que el llibre va desaparèixer misteriosament ja em pica la curiositat! encara que tampoc és dels llibres que acostumo a llegir, em sembla molt interessant saber aquest tipus de coses! ;) hi faré una ullada i a veure què descobrim al darrere de tot plegat! gràcies!!

    ResponElimina
  15. Bet,
    Imagino que això de la "desaparició misteriosa" es un eufemisme del que realment tots pensem. El llibre es molt interessant i com que està dividit per temes, es molt fàcil anar a allò que més t'interessa.
    Una abraçada

    ResponElimina
  16. Ja l'he baixat!

    Amb aquest, estrenaré el llibre electrònic que em van regalar pel meu sant i que encara no he fet servir.

    Gràcies per l'enllaç!

    ResponElimina