Aquesta recepta me la va passar la Nuri, una cosina de la meva mare. Ella la feia a casa seva i els agradava molt.
Els seus néts li diuen “iaiona”, per això m’ha fet gràcia posar-li aquest nom a la recepta.
Espero que en gaudiu tant com ho varem fer nosaltres!. És d’aquelles receptes de familia que val la pena conservar.
Ingredients per a 4 persones:
- Una espatlla de xai d’1 kg més o menys
- 1 kg de patates
- 3 grans d’all
- 1 ceba
- 100 g de mantega
- Farigola
- Llorer
- Sal i pebre
Preparació:
Escalfar el forn 20 minuts abans de començar a coure l’espatlla, amb l’escalfor de dalt i de baix.
Salpebrar l’espatlla de xai. Amb la meitat de la mantega, greixar la carn.
Tallar els grans d’all a làmines i introduir-les a la carn, de forma repartida.
En un morter, posar una cullerada de farigola esmicolada, dues fulles de llorer, sal i pebre, i picar-ho tot junt. Afegir-hi la ceba, tallada a llunes.
En una safata per anar al forn, fer dues capes de patates tallades a rodanxes de ½ cm, més o menys. A sobre de cada capa, escampar les herbes, la ceba i la resta de la mantega tallada a trossets. Cobrir-les d’aigua. Posar l’espatlla de xai a sobre de les patates.
Posar la safata al forn i calcular per a la cocció una hora per quilo.
Quan l’espatlla es comenci a veure torradeta, donar-li la volta. Anar punxant les patates i la carn, per controlar la cocció.
Que vagi de gust !
Hola Glòria,
ResponEliminaJo també la faig però sense les patates, ni l'aigua. La propera vegada provaré aquesta recepta.
Té molt bona pinta.
Petonets,
Hola, Eva
ResponEliminaQuè hi poses tu d'acompanyament?. Les patates hi van bé, queden molt tovetes, per sucar-hi pa, però sempre va bé tenir altres propostes.
Fins aviat
Felicitats a la iaiona! aquesta recepta segur que deu estar per sucar-hi pa!
ResponEliminaEnhorabona!
hola, glòria, jo també faig el xai al forn d'una manera molt semblant, amb patates i ceba, all i herbes, però en lloc de mantega hi poso oli.
ResponEliminade tota manera, estic segur que la "iaiona" no hi posava mantega, sinó que hi devia posar llard de porc, que és com es cuinava abans. el llard dóna molt més gust als rostits, però ara no es fa servir gaire, suposo que es pensa que no és gaire saludable.
Hola, parella
ResponEliminaI tant que s'hi suca pa!. Massa i tot, de cara a l'operació bikini. Ho haurem de compensar fent més exercici. No us sembla?.
Manel,
Sí que als rostits tradicionals s'hi posa llard, però ella hi posava mantega perquè és una recepta d'origen francès que va veure i que va guardar.
fins aviat
Quan entro a treballar gairebé a les 2 de la tarda, els meus companys estan a punt de plegar i, està clar, a aquella hora hi ha gana...
ResponEliminaAvui, quan arribi, em connectaré a Internet i els ensenyaré aquesta fotografia.
"Heu vist, els diré, quina espatlleta de xai?... No us la menjaríeu ara mateix? Hahahahahaha!
Quina pinta, déumeu!!!
Enric,
ResponEliminaMolt ocorrent!. Vols dir que no perilla la teva integritat física si els fas aquest comentari, tu que aniràs a treballar amb la panxeta plena?.
Fins aviat
per correspondre una mica a la vostra amabilitat i a la feina que feu, us he deixat un petit obsequi a la meva pàgina.
ResponEliminafelicitats!
QUÈ BÒ..
ResponEliminamencanta le teva manera de fer lespatlla aviat la provare
ResponElimina