divendres, 4 d’abril del 2008

DONIZETTI - IL DUCA D'ALBA

Avui vull proposar l'audició d'un fragment prou conegut d'una òpera força desconeguda. Es tracta del "Angelo casto e bel" de "Il Duca d'Alba" de Gaetano Donizetti (1797-1848).
Donizetti va escriure l'òpera l'any 1839, però després d'haver escrit els dos primers actes (i fragments dels altres dos), va abandonar el projecte. L'òpera va ser acabada per un deixeble seu, Matteo Salvi, l'any 1881, amb la col·laboració d'altres músics, i va ser estrenada a Roma l'any 1882, és a dir, 34 anys després de la mort de Donizetti.
És un ària que sempre m'ha agradat molt i per aquest motiu la "penjo", en una versió de Rolando Villazón. Espero que us agradi.

7 comentaris:

  1. hola, cafè de nit!
    a través del registre de visites del meu bloc he descobert el vostre, i m'ha sorprès gratament veure que em teniu a la llista d'enllaços amics, i jo ni tan sols us coneixia!
    només puc fer que agrair-vos-ho i apuntar-vos també a la meva llista de llocs que valen la pena.
    gràcies i fins aviat!

    ResponElimina
  2. Preciosa l'ària, Josep! L'havia sentit, però no conec l'òpera sencera, i m'has animat a mirar de trobar-la..., i Villazón, MAGNÍFIC! (Si no ho poso en majúscules la meva companya de bloc, Glòria, em mirarà malament la propera vegada que ens veiem)... Per cert, ara que no ens sent, em va trucar per dir-me que té entrada pel recital del mexicà a finals d'aquest mes a Madrid...

    No li digueu que us ho he dit, eh? ;)

    ResponElimina
  3. Com a a la teva companya de blog, a mi també m'agrada molt el Rolando Villazón. Serà cosa dels noms?. Ara que tampoc ens sent, et diré que em fa molta enveja (sana?) que tingui entrades pel concert de Madrid. Digues-li que ens ho expliqui.

    ResponElimina
  4. L'Enric és com un paparazzi. El primer que publica la noticia. Glòria, ja ho crec que t'explicaRÉ, SI SOBREVISC, el recital que en Rolando donarà a Madrid.
    També m'ha agradat molt A te o cara de I puritani cantada per en Flòrez.És una aria sublim, i no em deixo en Josep que amb molt bon criteri ha escollit l'Angela Gheorghiu, una soprano de veu pura i a més a més tan guapa, no et fot?

    ResponElimina
  5. Hi, hi, hi... Ja ho deia la meva àvia que jo, ja de petit, era un "ric, ric, em rebento si no ho dic!"

    L'única pega que tindrà que la Glòria vagi al recital és que si, com desitjo, li surt rodó al mexicà, tindré Villazón per dies, ja que encara és ara, i mira si en fa, d'anys, que va anar a sentir al Liceu una "Bohème" pel vostre paisà Carreras (ella li diu "Josep Maria"), i a la que et descuides ja te n'està tornant a parlar. :))

    ResponElimina
  6. Glòria,

    I tant que sobreviuràs, ens ho has d'explicar!
    Quan el Rolando Villazon va cantar al Liceu al gener, no tenia entrades i quan s'acostava el dia del recital, em sabia greu, però després de llegir que no havia anat bé (potser el repertori tampoc no era el més adient), quasi prefereixo no haver-lo vist.
    A qui sí que varem veure va ser el Juan Diego Flórez. Fantàstic!. L'amic Ximo em va facilitar la grabació de l'emissió del recital per RNE Clásica. A veure si també retransmeten el del Rolando Villazón. Hauré d'estar al cas!

    Fins aviat

    ResponElimina
  7. Enric,

    A mi també m'agrada molt el nostre veí Josep Carreras, sobretot els seus pianíssims, els trobo molt emocionants. També tenim entrades per anar a veure el recital que farà el mes de juny, em fa molta il·lusió.

    ResponElimina