dissabte, 11 d’octubre del 2008

BANQUET ETERN I GENIAL

Quan escric aquestes línies encara estic sota la influència de les magnífiques sensacions que vaig tenir en la Trobada Blocaire d’ahir a la nit al Museu Egipci de Barcelona.

La gent va anar arribant a la cruïlla del Passeig de Gràcia i València a l’hora acordada i ens vam dirigir al Museu Egipci/Fundació Clos de Barcelona. En aquesta ocasió hi vam ser : el Francesc i l’Oreto (a la taula i al llit), la Sara Maria (delícies del rebost), la Núria (cocinarte) i la seva amiga Montse, que ha viscut molts anys a Egipte (Montse ens hem de tornar a veure i ens has d’explicar moltes coses), la Mar (baixa gastronomia), el Josep Àngel-Massitet (olleta de verdures), la Txell i el Kike, tot just aterrats de Berlín (la cuina vermella), la Xaro i la Laia (cuinetes), la Cristina (vida culinària) i la seva mare, l’Enric (samfaina d’arts) i l’Anna Maria, entusiasta de la civilització faraònica, la Gemma (la cuina de casa), l’Eva (el cullerot festuc), la Glòria i el Marc (la cuida de cada dia – de Keuken van elke dag) benvinguts al grup, la Sílvia (deliciosa Martha) i les seves amigues Clara i Laia, l’Eva-Pebbles (converses a la vora del foc), el Lluís-Tiriti (tiritinyam), la Maria, el seu marit i la seva amiga Maite i nosaltres, Glòria i Josep (el café de nit). Espero no haver-me deixat ningú.


Al vestíbul del Museu, davant la impressionant imatge de Ramsés II, vam començar una aventura fabulosa. La Núria Castro, egiptòloga del Museu Egipci i gran experta en la vida quotidiana i social de l’antic Egipte, ens va guiar en un viatge a més de 4.000 anys d’antiguitat. Ens va parlar de costums i tradicions, de deus i persones, de reis i treballadors, de la història i de la vida del dia a dia dels antics egipcis.

Ens va dur en un recorregut sensacional per les diferents estances del museu mostrant-nos objectes i imatges relacionades amb la vida a l’antic Egipte i centrada en la gastronomia i els hàbits alimentaris d’aquell poble.

La Núria ens va parlar dels olis i els cereals, del vins i les cerveses, de les fruites i verdures, de la carn (bàsicament d’aviram) i del peix de riu. En resum, de tot allò que estava relacionat amb la dieta alimentària, que com es pot veure, és l’origen de la nostra dieta mediterrània.

En tot moment, la Núria va guarnir les explicacions amb un munt d’anècdotes i d’històries paral·leles que feien que aquestes fossin no solament il·lustratives i didàctiques sinó també agradables i divertides.

Jo sempre he pensat que no hi ha temes interessants o avorrits, sinó persones que expliquen els temes i que te’ls fan interessants o avorrits. La Núria pertany sens dubte al primer tipus, la dels bons comunicadors que et fan creïble el que transmeten, perquè ho senten i ho viuen cada vegada que fan l’explicació.

Un cop finalitzat el recorregut, i tornats al segle XXI, la Gemma Castro, especialista en alimentació de l’Antic Egipte, ens va explicar en que consistirien els tastets que tenien preparats, faves seques, soja, puré de cigrons, blat, espàrrecs, cogombrets, cebetes, pollastre, figues amb pernil d’ànec, peix i per postres poma al forn, vi dolç amb magrana i dàtils amb fruits secs, i per beure, aigua, cervesa (en aquesta ocasió catalana) i vi d’elaboració pròpia, però amb l’advertiment que entra molt bé i pot tenir efectes “secundaris”.

Després de fer-nos la foto ja tradicional d’aquestes trobades, vam seguir xerrant al carrer i ens vam acomiadar fins la propera ja que aquest viatge a l’antiguitat ens va agradar molt, no tan sols pel viatge en sí, sinó també per haver-lo compartit amb un grapat d’amigues i amics.


Podeu trobar més cròniques de la trobada a:

http://alataula.blogspot.com/
http://delicies.blogspot.com/
http://samfainadarts.blogspot.com/
http://tiritinyam.blogspot.com/
http://elcullerotfestuc.blogspot.com/
http://lacuinadecasa.blogspot.com/
http://lacuinavermella.blogspot.com/

http://deliciosamartha.blogspot.com/
http://cocinartesnur.blogspot.com/
http://olletadeverdures.wordpress.com/


-

27 comentaris:

  1. Com m'imaginava us ho vau passar molt bé, el meu esperit era amb vosaltres. Espero poder-vos acompanyar algun cop en una d'aquestes trobades
    Ester

    ResponElimina
  2. Ester, efectivament ens ho vam passar de conya. A veure si t'animes i podeu venir a la segona trobada el 8 de novembre.
    Una abraçada

    ResponElimina
  3. Hola! estic molt contenta d'haver participat amb tots vosaltres en aquesta sortida, ha estat molt interessant i a la vegada amena.
    Espero, si els horaris m'ho permeten, poder gaudir d'altres trobades.
    Fins aviat.
    Teresa (amiga de la María)

    ResponElimina
  4. Amics noctàmbuls, gràcies per organitzar aquesta magnífica trobada, gràcies a vosaltres és com si encara no haguèssim tornat de les vacances!
    Bona nit la d'ahir, i bon dinar el d'avui! petons i gràcies.

    ResponElimina
  5. Eeeeeeeeeeeeeeeep!
    Primera crónica que llegeixo i la trobo genial, perfecta, molt ben trobada... com ja ho va ser l'organització de l'acte! Gràcies un altre cop, noctàmbuls! Va ser molt "guapo" poder compartir una estona tan agradable amb tanta gent...

    SAlut i fins Mont Sant Benet!

    Massitet
    olletadeverdures.wordpress.com

    P.S.: He intantat amagar-li a kisumenja com de be ens ho vam passar per a que no passés una mala estona, però no me n'he sortit! ;-)

    ResponElimina
  6. Estimats Glòria i Josep, moltes gràcies a tots/es per la rebuda i l'afecte que ens heu demostrat. Esperem que aquesta siga la primera de moltes trobades més. Salutacions. Oreto i Francesc

    ResponElimina
  7. amics del cafè de nit, m'alegro que us ho passessiu tan bé i lamento no haver-ho pogut compartir, però la pròxima segur que no me la perdo.
    he vingut directament aquí perquè sabia que seríeu els primers a publicar la crònica, amb l'encert de sempre.
    fins aviat :DDD

    ResponElimina
  8. Teresa,

    Ens va encantar comptar amb la teva presència. T'esperem en el futur.

    Txell, Kike

    La vostra companyia i suport és bàsic. Gràcies per ser-hi. Ah! no mengeu enciam fins la setmana vinent quan la ciàtica hagi desaparegut.

    Francesc i Oreto

    Ha estat un autèntic plaer la vostra presència i les xerrades que hem tingut aquests dies. Com deia el Bogart al final de Casablanca: això només és l'inici d'una gran amistat.

    Manel,

    Ens sap greu que no hagis pogut assistir a la trobada(s), però esperem que ho poguis fer en les properes. De moment.. fins divendres.

    Una abraçada a tothom

    ResponElimina
  9. Va ser una trobada rodona del tot! Una visita genial, molt ben explicada, conèixer la gent nova i reprendre converses amb els ja coneguts, el tast, i, per fi, una mica de temps per xerrar amb calma sense les presses dels altres cops.
    Moltes gràcies a tots dos per l'organització!!!

    ResponElimina
  10. Bon dia Josep i Glòria!!!
    Ahir tenia convidats a casa...i clar no vaig poguer entrar. Vostre crònica es molt maca...i a més feta amb molt de carinyo. Estic desitjant que arrivi la pròxima trobada.

    Em va agradar molt l'experiéncia del Museo Egipci, ho vaig trobar tant interessant i divertit!!! A veure si hem podeu fer arrivar les vostres fotos que són genials!!a snursnur@gmail.com

    Per cert, la meva amiga Montse ha estat 3 vegades a Egipte, i una de les vegades va viure 6 mesos allà...I espero que repeteixi, perque segur que us agradarà coneixer les seves experiències.


    Petonets
    ...i moltes gràcies per tot...

    ResponElimina
  11. El que és molt d'agrair sou els que ens faciliteu aquestes trobades organitzant-les. I si, com diu La cuina vermella, també va estar genial el dinar de dissabte!! Moltes gràcies i fins divendres al curs del Lienas... Amb les càmeres Josep!

    ResponElimina
  12. Amics noctàmbuls: Moltíssimes gràcies pel vostre l'esforç, que va donar com a fruit una vetllada MEMORABLE!

    ResponElimina
  13. Quin goig que feu tots a la foto, i quina pinta aquests platillos...
    Gràcies per la crònica! Sóu fantàstics!

    ResponElimina
  14. Gemma,
    Si, va sortir tot rodó i n'estem molt contents. Crec que tots vam gaudir tant de la visita, com del temps que vam tenir per xerrar mentre feiem el tast. Crec que val la pena seguir muntant trobades oi?

    Núria,
    Ens agrada que us ho passéssiu tan bé com expliques i per descomptat amb la Montse tenim moltes ganes de xerrar més estona.

    Sara,
    Molt bó el cap de setmana, començant pel divendres a la nit i seguint pel dinar amb llarga sobretaula al Madrid-Barcelona.
    Gràcies per ser-hi sempre.

    Enric
    Agraim molt el teu sempre afelagador comentari. Els bons amics no fallen mai, je, je.

    Una forta abraçada a tothom

    ResponElimina
  15. Felicitats als organitzadors, Glòria i Josep i agraïr també al grup el fet de poder gaudir d'una vetllada sensacional, amb bona companyia!!

    Lluís

    ResponElimina
  16. Benvolguts tots,

    Sóc la Marta Giralt, responsable de comunicació del Museu Egipci de Barcelona.
    M'aclaparen les vostres paraules de satisfacció i no puc menys que agrair-vos-ho. Celebro que el Museu us disposés l'escenari per gaudir d'una vetllada gastronòmica. I us convido a repetir experiència en la propera temporada d'El Banquet Etern, que incorporarà nous plats!

    Per cert, ja em teniu enganxada als vostres blogs de cuina d'alguns dels quals ja era lectora anònima.

    ResponElimina
  17. Nois, us ha sortit una molt bonica crònica sobre una estupenda trobada... Els que només en gaudim , perquè sou vosaltres els que us emporteu la feina d'arreglar-ho tot, us en donem les gràcies de tot cor.
    (Queda molt be el nou canvi amb les fotos dels blogs amics)

    ResponElimina
  18. Lluís,
    Molt satisfets de comptar per primera vegada amb la teva presència, esperem que repeteixis, excuses per retrobar-nos no en faltaran.

    Marta,
    Com pots veure la cosa va sortir rodona, esperem repetir la propera temporada alguna activitat, ja en parlarem.
    Gràcies pel comentari.

    Maria,
    La feina (molta o poca) que hi ha organitzant una trobada no te cap importància si el resultat és el que va ser. Estem molt satisfets i ara... a per la propera.

    Una abraçada a tothom.

    ResponElimina
  19. L'enhorabona Josep i Glòria. Una trobada preciosa i molt ben descrita.
    Ja sabreu de mi.
    Petons.

    ResponElimina
  20. Glòria

    Gràcies pels teus sempre amables comentaris. Que et vagi molt bé pels USA i a la tornada ens ho expliques (millor de paraula que per escrit, d'acord?)

    Una abraçada ben forta

    ResponElimina
  21. Renoi, esteu tots molt aplicats!!

    M'afegeixo a tots el comentaris d'agraiment per aquesta magnífica trobada on penso que tots ho varem passar molt bé!!

    La crònica, com totes les vostres, m'agrada molt (ja faig bé de deixar-les fer a els experts, jejeje)

    Ptnts

    ResponElimina
  22. GENIAL LA CRÒNICA...VAJA COM SEMPRE!!!...Nois, teniu temps de tot...no sé pas d'on el treieu...jejeje!!!
    Moltes gràcies per l'organització!!!
    Petunets,
    Eva.

    ResponElimina
  23. Xaro,
    Ets molt amable. Estem molt contents que tot anés bé. I ara a per la propera. Gràcies

    Eva,
    El temps costa de trobar, però ho intentem. Gràcies i fins aviat.

    Una abraçada per les dues.

    ResponElimina
  24. ei!!
    Veig que us ho vàreu passar d'allò més bé! Llàstima que no vaig poder anar...

    ResponElimina
  25. Ruben,
    Et vàrem trobar a faltar, però esperem que a la propera hi puguis ser.
    Una abraçada

    ResponElimina
  26. Vaig en retard a llegir les cròniques, cada vegada hi ha més blogs i jo poc temps.
    Us dono les gràcies per l'organització de la trobada, ha estat molt bé. Heu fet una crònica molt bona fa reviure de nou la nit.
    Ens veiem el divendres

    ResponElimina
  27. Eva,
    Gràcies per la visita (mai és tard). La nit de divendres passat va ser força especial. En farem més de trobades!
    Una abraçada

    ResponElimina