Aquesta és una de les tres receptes que ens va ensenyar el David Lienas en la darrera classe al Bonpreu. És una salsa que va molt bé per acompanyar carns. És molt bona però l’endemà encara ho és més amb el vinagre reposat.
Ingredients:
- 45 ml d’oli de cacahuet o de sèsam
- 300 g de ceba pelada i picada
- 2 alls pelats i picats
- 90 g de gingebre fresc pelat i picat
- 2 bitxos tallats en juliana (només si us agrada el picant)
- 1 kg de tomàquets madurs tipus pera o Olivetty pelats, sense llavors i picats
- 45 g de concentrat de tomàquet
- 125 g de sucre morè
- 250 ml de vinagre de Xerès
- 6 beines de cardamon (si no agrada molt, posar-ne menys, és molt intens)
- Fulles d’alfàbrega
- Sal
Preparació:
Escalfar l’oli en una olla i posar-hi les cebes, juntament amb l’all, el gingebre i els bitxos (opcional, jo no en vaig posar). Deixar-ho coure a foc mig fins que les cebes comencin a daurar-se. Afegir –hi els tomàquets i deixar coure el preparat a foc lent uns 15 minuts. Quan estiguin ben reduïts, afegir-hi el concentrat de tomàquet i deixar ofegar el conjunt uns instants a foc lent. Afegir-hi el vinagre i el sucre i remenar fins que es dissolguin.
Ingredients:
- 45 ml d’oli de cacahuet o de sèsam
- 300 g de ceba pelada i picada
- 2 alls pelats i picats
- 90 g de gingebre fresc pelat i picat
- 2 bitxos tallats en juliana (només si us agrada el picant)
- 1 kg de tomàquets madurs tipus pera o Olivetty pelats, sense llavors i picats
- 45 g de concentrat de tomàquet
- 125 g de sucre morè
- 250 ml de vinagre de Xerès
- 6 beines de cardamon (si no agrada molt, posar-ne menys, és molt intens)
- Fulles d’alfàbrega
- Sal
Preparació:
Escalfar l’oli en una olla i posar-hi les cebes, juntament amb l’all, el gingebre i els bitxos (opcional, jo no en vaig posar). Deixar-ho coure a foc mig fins que les cebes comencin a daurar-se. Afegir –hi els tomàquets i deixar coure el preparat a foc lent uns 15 minuts. Quan estiguin ben reduïts, afegir-hi el concentrat de tomàquet i deixar ofegar el conjunt uns instants a foc lent. Afegir-hi el vinagre i el sucre i remenar fins que es dissolguin.
Portar-ho tot a ebullició i deixar-ho coure a foc lent durant 25-30 minuts, remenant sovint perquè no s’enganxi. Si el líquid no s’ha evaporat passat aquest període, prolongar la cocció. Retirar l’olla del foc.
Moldre el cardamon (si no us agrada molt, posar-n’hi molt poquet, perquè el gust és molt intens) i afegir-lo al chutney, juntament amb l’alfàbrega tallada en juliana. Salar molt lleugerament la mescla.
Opcionalment, es pot triturar bé el preparat, per tal d’aconseguir una textura més uniforme.
.
Em va agradar moltíssim aquesta salsa tan ben especiada. Em falta comprar algun dels ingredients per fer-la però també la faré com vosaltres per acompanyar les carns.
ResponEliminaMolt bona.
Mmmmmmm...
ResponEliminaEstimadíssims amics noctambuls, gràcies per regalar-nos aquesta recepta d'en David! Em sembla una salsa fantàstica i les fotos són una delícia.
ResponEliminaSou genials bonics!
Queda apuntada! Fa temps que vaig comprar-me una ampolla d'oli de cacauet i fins ara no he sabut on fer-la saber! Ara ja sé on... Gràcies! Una abraçada
ResponEliminaAmb aquesta combinació d'espècies, en David ens va ensenyar una salsa boníssima i original. Penso que també ha de quedar bona acompanyant una tonyina fresca feta al punt volta i volta a la planxa, oi?
ResponEliminaI per mi, també millor sense triturar ;)
Delicious....estan britànic això del chutney...quins records...els de mostassa boníssims també...
ResponEliminaPtnts
Una altra salsa que sembla deliciosa, per cert on heu aconseguit el ocncentrat de tomàquet? fa temps que el busco i no hi ha manera
ResponEliminaBon profit i gràcies
Ester
Vaja vaja vaja... quina cara més bona que fa això, i vermell com m'agrada a mi el menjar!
ResponEliminaM'apunto la recepta i en començar a tenir moltes tomàtigues, la provaré, però la meva amb picantet hehehe, que dóna alegria!
Ens veiem dimarts al Covent Garden?
Maria,
ResponEliminaEra ben bona. I com que en va sobrar, vaig poder apreciar que encara és més bona feta per endavant.
Mar,
Efectivament, no calen paraules!.
Parella,
És una salsa molt encertada, sobretot si agraden les espècies, encara que amb el cardamom crec que s'ha d'anar amb compte, perquè aromatitza molt.
Rubén,
Doncs sí, la recepta diu de cacahuet o de sèsam. Jo vaig fer servir la de sèsam i és molt gustós i olorós. Suposo que amb cacahuet deu ser igual de bona.
Gemma,
És un bon suggeriment fer-la per acompanyar tonyina.Jo la vaig deixar amb la mateixa textura com la va fer ell, i m'agradava trobar els trossets de tomàquet.
Marta,
Estarem alerta amb això dels chutneys. Ja t'ho explicarem!.
Ester,
El concentrat de tomàquet jo el vaig comprar al Club del Gourmet del Corte Inglés, ien una bacallaneria del mercat de Santa Caterina també en tenien. Potser el pots trobar al mercat que tinguis prop de casa.
Chis,
Doncs endavant, si t'agrada el picant, una miqueta de bitxo i llestos!.
I tant que ens veurem al Covent Garden!. Ja ho comentarem!. Segur que estarà molt bé!.
Fins aviat
No he provat mai cap chutney!!. Però ha de ser delíciosa per acompanyar les carns.
ResponEliminaptns.
Aquesta salseta de tomàquet deu ser molt bona...A mi no m´agrada el tomàquet però si que m´agrada la salsa de tomàquet per poguer sucar Pa.I també m´agrada el pa amb tomàquet.Es nota que estic a dieta??ja,ja,
ResponEliminaAra tinc un bloc de pa amb el Pa que no faig jo.
http://dolors-elpa.blogspot.com/
A reveure.
aquestes salses d'inspiració oriental sempre m'han agradat, però no n'he fet mai, ara que m'ho poseu tan bé ja no tinc excusa, a veure si em queda tan bé com aquesta vostra.
ResponEliminaM'agraden molt els plats amb acompanyaments agredolços. No sabia com es podia fer un "chutney". Aquest sembla molt i molt abellidor. Saluacions
ResponEliminaEl tomàquet m´agrada de qualsevol manera però reconec que així preparat ha de ser totalment sublim....ummmm
ResponEliminaGuau, quina bona pinta que té aquest chutney. Me'l copio! :)
ResponEliminaAnna,
ResponEliminaJo també és la primera vegada que faig un chutney però no serà l'última!.
Dolors,
Em sembla que tothom en aquesta època de l'any està una mica a dieta. Visitaré el teu nou bloc, virtualment no engreixa!.
Manel,
Si t'agrada el contrast de sabors, l'has de tastar, però compte amb el cardamom (ho he dit més vegades, però és que trobo que té un sabor molt intens).
Francesc,
El vinagre li dóna un gust característic i trobo que fet i reposat queda més bo. A veure si t'agrada!.
Maria José,
Quan ho vam tastar a la classe, de seguida ens va agradar i ens vam decidir a fer-lo.
Iris,
I tant que te l'has de copiar!. Nosaltres també ho hem fet de la recepta del David Lienas. Va quedar molt bo.
Fins aviat
Hola, hola, me n'acabo d'assabentar que el david Lienas us va ensenyar a fer un chutney, jo m'he inspirat en una recepta trobada per internet i la meva imaginació i n'he fet un de pebrots que ha sortit força bo!
ResponEliminaPTNTS
Dolça
Amics del cafè de nit, excel·lents receptes heu presentat aquests dies. Interessants posts culturals també. Ens retornem a llegir. Salut!!!!.
ResponEliminaGlòria, això del chutney no l'havia sentit mai, però veient l'èxit que té, serà qüestió de provar-lo, no? :)
ResponEliminaPetons!
Mmhhh quina delícia, aquestes salses d' acompanyament són genials per donar un toc diferent a qualsevol plat!
ResponEliminaUn petó! Beth
Darrerement això del "chutney" se sent molt i és a la carta de molts restaurants tant com a acompanyament com a postres, però la veritat és que encara no acabo d'enganxar el concepte...
ResponEliminaEl cas és que com a acompanayment aquest chutney de tomàquet em sembla fantàstic i amb tanta espècie icondiment segur que té un gustet molt intens i interessant.
A reveure!
Dolça,
ResponEliminaJa l'havia vist el teu chutney i vaig pensar quia coincidència!.
Amiga Olles,
Ens alegra que t'hagin agradat els nostres posts, una mica de tot!
Mercè,
A veure si ho proves, ja ens diràs que t'ha semblat!.
Beth,
Fan la carn a la planxa més divertida!.
Anna,
Doncs sí que últimament se'n parla d'aquest tipus de recepta que sembla que és d'origen britànic. En aquest de tomàquet, si agraden les espècies, segur que agrada.