dimecres, 17 de juny del 2009

MAGDALENES AMB FARINA D’ESPELTA

L’espelta és una varietat de blat que es cultiva des de fa uns set mil anys i es considera l’origen de totes les varietats de blat actuals. Aporta molta fibra i és ideal per al restrenyiment, a més de reduir el colesterol i és una font molt important de vitamines i minerals.

Uns bons amics ens van regalar farina d’espelta de l’Associació Agroecològica de Gallecs. A la cuina, el seu ús és adequat per fer pa, pasta fresca, pastissos, arrebossats...

Quan vaig veure aquesta recepta de la Marta, de Pa de Nous, vaig pensar que seria una bona manera d’utilitzar aquesta farina. Les magdalenes van quedar una mica morenetes, a causa de la pellofa característica que té el gra d’espelta, i força esponjoses. Amb aquestes quantitats, en surten moltes, que es conserven molt bé en un recipient hermètic.

Ingredients:

- 350 g de farina d’espelta
- 200 g de fructosa
- La pell d’una llimona
- 4 ous
- 250 g d’oli de girasol
- 120 ml de llet
- 1 sobre de llevat Royal

Preparació:

Escalfar el forn a 200º.

Treure la pell de la llimona, tallar-la molt petita i triturar-la amb la fructosa. Posar la barreja en un bol i amb les varetes de muntar afegir-hi els rovells d’ou i treballar-ho fins que augmenti el volum. Incorporar la llet, l’oli, la farina tamisada i el sobre de llevat.

En un altre bol, muntar les clares a punt de neu amb un polsim de sal, i afegir-les a la massa amb compte.

Posar la massa en una mànega pastissera, omplir els motlles i decorar les magdalenes. En aquest cas, unes les he decorat amb ametlla laminada i unes altres amb pinyons. Deixar-les reposar 15 minuts abans d’enfornar.

Posar-les al forn i coure-les durant 13 minuts aproximadament.
-

20 comentaris:

  1. mmmmm amb farina d'espelta?? però aquesta no la venen als super, no??

    I són més light??

    M'agradat aquestes magdalenes,per esmorzar, berenar...

    Records

    ResponElimina
  2. No he fet mai res amb la farina d'espelta. Fa un gust especial?
    Les magdalenes tenen una pinta fantàstica, per esmorzar o a qualsevol hora. Les d'ametlles per mi. Els pinyons no m'agraden gaire...

    Una abraçada!

    ResponElimina
  3. Precioses magdalenes. Tinc molta voluntat i no me'n compro quasi mai. Fer-les ja seria miraculós en mi però felicitar-te és una noble obligació.
    Salutacions afectuoses per en josep i per tu, Glòria.

    ResponElimina
  4. Glòria, jo no l'he fet servir mai la farina d'espelta, però us han quedat unes magdalenes amb molt de goig! ;)
    I quan dius que en surten moltes, podries dir-nos un número aproximat? ;)
    Gràcies! :)
    Petons!

    ResponElimina
  5. Qué bonicas t'han quedat!!! la farina d'espelta nomès la he fet servir per a fer pa. Començaré a fer més coses amb ella...

    Petonets

    ResponElimina
  6. és el primer cop que m'aclareixen què és exactament això de la farina d'espelta que veig arreu. deu ser una bona farina perquè t'han quedat unes magdalenes magnífiques.

    ResponElimina
  7. Diferència amb les "normals", doncs d'aspecte no es nota i això ja es molt perquè molts cops les integrals no surten tan be com aquestes.
    Fins ben aviat !!

    ResponElimina
  8. Quin aspecte tan deliciós que tenen aquestes magdalenes
    Bon profit
    Ester

    ResponElimina
  9. Semblen fetes de la pastiseria, les heu fet vosaltres, oi?
    Felicitats.

    ResponElimina
  10. Anna,

    La farina d'espelta es pot comprar en botigues de productes ecològics o de dietètica, segur que se'n pot trobar.

    Margarida,

    Jo també és la primera vegada que n'he fet servir, sempre veia receptes de pa i com que no tinc panificadora, no en feia, però aquesta recepta de magdalenes m'ha agradat molt. El gust recorda el de la farina integral, ja que en aquesta farina hi trobem unes petites pellofes del gra.

    Glòria,

    Moltes gràcies. Jo crec que si ho provessis, t'agradaria fer les magdalenes, no costen gens de fer i per la qüestió de menjar-ne, un dia és un dia!

    Mercè,

    Els motllos de paper que jo vaig fer servir tenen 4,5 cm de diàmetre i van sortir 35 magdalenes, unes quantes per regalar i unes altres per als esmorzars o berenars. Ja no en queden gaires!

    Maria,

    Jo també havia vist receptes de pa però com que no tinc panificadora no m'he atrevit mai a fer-lo a mà i aquestes MADALENES són una bona opció.

    Manel,

    És una farina que tot i ser rica en fibra, no és gens aspre, les magdalenes van quedar ben flonges.

    Maria,

    Diferència, el color, aquestes són més morenetes, sense arribar a ser fosques com la farina integral integral. De textura van quedar bastant semblants a les "normals".

    Marta,

    Boníssimes!. Gràcies per la recepta.

    Ester,

    Per esmorzar o per berenar, sempre venen de gust.

    Dolors,

    Sí que les hem fet nosaltres, i hem intentat que ens sortissin el millor possible. Això que semblen de pastisseria és un "piropo".

    Fins aviat

    ResponElimina
  11. Parella, quina maravella de magdalenes. Tenen una pinta brutal, son perfectes! La farina d'espelta m'agrada molt per fer receptes dolçes.
    Petons

    ResponElimina
  12. I en el gust es nota la diferència?
    Està molt bé variar de les típiques farines i investigar altres ingredients...
    Les decorades amb ametlla laminada m'encanten, han quedat molt boniques!

    ResponElimina
  13. Mare meva, quina pinta tenen les magdalenes, jo les vaig intentar fer una vegada amb farina d'espelta i em va quedar un xurro, les teves han quedat fantàstiques.

    ResponElimina
  14. Quin homenatge que els hi heu fet als amics de Gallecs, ja els hi diré que es passin pel cafè de nit per veure el resultat del seu esforç.
    Un plaer amics.
    Muac

    ResponElimina
  15. Glòria, quines magdalenes tan bones!! Tenen un color preciós. M'en alegra veure que heu començat a fer servir la fructosa...jeje

    Petons
    Núria

    ResponElimina
  16. No he utilitzat mai la farina d' espelta, però veient els resultats d' aquestes fantàstiques magdalenes, que segur que també són molt bones, segur que la provo.
    ptns.

    ResponElimina
  17. Marta,

    Jo associava la farina d'espelta amb fer pa però una amiga meva la fa servir per tot i quan vaig veure la recepta de la Marta, de Pa de nous, em vaig decidir a fer-les i van quedar tan bones...

    Gemma,

    El gust recorda una mica la farina integral, però més suau. La decoració d'ametlla me la vaig "copiar" però la de pinyons també m'agrada molt.

    Ara,

    Vaig veure que la Marta també fa com jo que deixa reposar una mica la massa abans de posar-la al forn. Potser aquesta pot ser una de les raons per les quals surten més bé. Prova-ho!.

    Parella,

    Un dia podem fer una excursió a Gallecs, no ho coneixem en directe. Les magdalenes, boníssimes!!. Repetirem!.

    Núria,

    Aquestes magdalenes han estat una innovació d'ingredients, no havíem fet servir la farina d'espelta fins ara i no fem servir fructosa habitualment, però el resultat ha estat molt bo.

    ResponElimina
  18. Ohh que bonessssss i això que mai he utilitzat aquesta farina...que quedin més morenetes encara m´agrada més segur que el coloret és aballidor...petonets

    ResponElimina
  19. Ahir les vam fer amb la meva germana i la veritat és que han quedat molt bones per ser la primera vegada.
    Vam substituir el llevat de sobre per bicarbonat, l'oli de girasol per oli d'oliva (a ca la mare no n'hi havia) i la llet per llet d'avena.


    El que si vaig fer és deixar-les 15' al forn pq estaven crues (potser l'oli d'oliva).
    Ens ha animat molt per seguir experimentant i posar-hi altres coses barrejades.

    Volem probar de substituir el sucre per concentrat de poma o melassa d'arròs.

    gràcies per la recepta. una abraçada

    ResponElimina