Una recepta de la Carme Ruscalleda, del seu llibre Cuinar per ser feliç. Tal com diu ella, és una lassanya de festa, marinera, saborosa i lleugera que segur que farà feliç a tothom a qui li agradi la pasta.
Ingredients per a 4 persones:
- 10 plaques de lassanya
- 20 gambes mitjanes
- 2 porros
- 1 ceba
- 2 grans d’all i julivert
- 1 carbassó
- 1 pastanaga
- 150 g de mató
- Unes quantes fulles d’alfàbrega
- 4 escalunyes
- 1 gra d’all
- 1 kg i ½ de tomàquets madurs
- 100 ml de Porto
- Oli d’oliva, sal i pebre
- 50 g de parmesà ratllat
Preparació:
Separar els caps de les cues de les gambes. Les cues han de quedar ben netes d’escloves i de l’intestí que està situat a l’esquena de cada cua, tallar-les a daus i reservar-les a la nevera. Reservar a part els caps per la salsa.
Picar ben petits els porros, la ceba, l’all i el julivert. El carbassó i la pastanaga, fer-los a daus petits i regulars. Mesclar el mató amb les fulles d’alfàbrega picades. Picar molt fines les escalunyes i el gra d’all. Ratllar el tomàquet, traient-ne les granes.
Per fer la salsa, posar a sofregir ben rossos els caps de gamba en una paella fonda o cassola, salpebrar-los i aafegir-hi les escalunyes i l’all picat, deixar enrossir sense parar de remenar, tirar-hi el Porto, deixar-lo reduir i tirar-hi el tomàquet ratllat, deixar que la salsa vagi coent durant uns 20 minuts, afinar de sal i pebre, passar-ho pel colador xinès i reservar.
Per al farcit, sofregir lleugerament els porros i la ceba, uns 8 minuts, afegir-hi l’all i julivert, continuar el sofregit suau durant 2 minuts més, tirar-hi les cues de gamba pelades i fetes a daus, salpebrar, deixar-ho coure tot junt només 1 minut i apartar-ho del foc i reservar.
També per al farcit, escaldar en aigua bullent i amb sal els dauets de pastanaga i carbassó durant 1 minut, escórrer i afegir-los al sofregit anterior amb les cues de gamba i mesclar-ho sense coure-ho més.
Afegir al farcit, quan sigui tebi, la mescla de mató i fulles d’alfàbrega.
Bullir les plaques de lasanya al dente, escórrer, refrescar i estendre-les sobre un drap per restar-los humitat. Partir cada placa pel mig, disposarem de 20 quadrats de pasta.
En una plàtera per anar al forn, muntar les lasanyes individuals, 5 plaques per persona, seran 4 pisos de farcit.
Repartir la salsa de tomàquet i el formatge ratllat i posar-ho al forn a 180º, just que quedi suaument gratinat.
.
No he vist la recepta de Carme Ruscalleda, però la teva em sembla espectacular, et deu haver quedat boníssima. Petons
ResponEliminaUauuuuuu!!! Aquesta recepta la tenia ja "seleccionada" per provar-la, primer perquè una recepta de la Carme és garantia d'èxit, i segon per la combinació dels ingredients! Us ha quedat amb una presentació genial!!! :)
ResponEliminaPetons!
Aquesta la tinc a suoerpendents, la faré ben aviat ara que en veig el fantàstic resultat
ResponEliminaBon profit
Ester
Molt bona aquesta lasanya!! jo la vaig fa temps, quan em van regalar el llibre, però en aquell moment no feia fotos... Repetiré!
ResponEliminaUs ha quedat espectacular!!
Petonets
Hola bonics!!! Aquesta lassanya és espectacular, nosaltres la vam fer per un sopar d'amics i van quedar ben satisfets amb aquesta recepta, cal dir que ha tu t'ha quedat especialment bé, tan ben muntada i suculenta (la nostra va quedar torta a més no poder!).
ResponEliminaSous els millors!!
Mua
M'agraden molt tots els plats amb pasta, i aquesta lasanya amb verduretes i amb un toc de gambes ha de ser per lleparse'n els dits. A més de segur que no és gens carregosa pel fet que no porta beixamel.
ResponEliminaUs ha quedat espectacular!
Una abraçada.
Mònica
Caram ... quina gràcia jo tinc aquest llibre de la Carme Ruscalleda i cada cop que dic va la faré .... em faig enrrera ... però veient l'aspecte final vostre m'animo i molt a fer-la !!!
ResponEliminaUs ha quedat perfecte
petonets
Fantàstica combinació, Glòria, i magnífica presentació. Jo, quan faig lassanya, faig servir la pasta de fer canalons, ja que com que a la meva sogra i a mi no ens agrada massa la pasta, em va millor per distribuir als plats a l'hora de servir-la.
ResponEliminaMagnífica recepta, la combinció dels ingredients em sembla excel·lent, haurem de fer-la!!!
ResponEliminaPTNTS
Dolça
Àngels,
ResponEliminaEra bona i a més no és gens pesada, que ja va bé amb aquesta calor que fa!.
Mercè,
Doncs ara ja no tens excusa, ara ja has vist la foto i tot!.
Ester,
Si us agrada la pasta, no us l'heu de perdre, queda molt bona.
Maria,
Doncs ja saps, a repetir-la i a fer la foto, que la recepta s'ho val!.
Parella,
No sigueu exagerats!. Segur que la vostra tenia molt bona presència i boníssima també. No sé si està en el bloc, si hi és, se m'ha escapat de veure-la.
Mònica,
La combinació amb les verduretes la fa força lleugera, i amb la salsa de tomàquet al Porto (perquè el gustet es notava, eh?), li anava molt bé.
Mar,
Vaaaaa, que nosaltres ja t'hem donat una empenteta!.
Enric,
És una bona idea, això de la pasta de canalons, de fet, quan talles la pasta de lasanya, també queda quasi quadrada, per tant, feina feta per endavant!.
Dolça,
Segur que si et decideixes a fer-la, t'agradarà!. A més, la Ruscalleda sempre és garantia d'èxit!.
Ole, quina passada, és d'aquelles receptes que fan goig de veure. Ha de ser una lassanya molt gustosa i molt vistosa.
ResponEliminaQuina casualitat amb el llibre de la Ruscalleda: me'l van regalar diumenge passat i em va fer molta il·lusió perquè és un llibre que teniu tots i a mi em faltava... Aquestes receptes de la Rusca tenen l'equilibri just entre la dificultat i el bon resultat per tal de poder-se fer a casa en una cuina casolana, oi?
si fa feliç els amants de la pasta, m`hi apunto al primer.
ResponEliminaaquest gratacel de lassanya us ha quedat espectacular i amb aquesta salsa amb gust de gambes ha de quedar realment bo.
Gemma,
ResponEliminaAquest llibre de la Ruscalleda és d'aquells que com més te'l mires, més coses bones hi trobes. Ja veuràs com el faràs servir, a més, tal com estan explicades les receptes sembla que la sentis a ella parlar, oi?.
Manel,
Potser podries deixar aquesta lasanya mig preparada per després d'una pedalada en colla, què et sembla?. O la pasta la mengeu abans de sortir en bici?.
Fins aviat
Oh, quina bona combinació la d'aquesta recepta, amb ingredients tan fins com aquests.
ResponEliminaI jo que no se ni que sopar avui... M'alimentaré de mirar els blogs...
Una lasaña con ingredientes de lujo y una ejecución aluncinante. Quizás por eso se me hace sumamente apetecible. A estas horas que ya el día me puede me comería un buen trozo con una copita de Lambrusco fresquita y me quedaba tan a gusto.
ResponEliminaBesitos sin gluten
Lassanya amb gambes i verdures...si...però amb mató..s'haurà de provar...M'agrada!
ResponEliminaPtnts
A mi aquesta lasanya em faria molt i molt feliç... si ja sembla que me l' estic menjant...
ResponEliminaL' altra dia vaig veure també una altra recepta salada que portava mató. No he fet servir mai mató per a fer res salat. Serà una altra recepta per povar.
ptns.
Un plat de dia de festa, o per quan tens convidats i vols quedar bé. M'agrada molt aquesta combinació, i és molt més lleugera que la de carn. És com els canalons, que m'encanten els de peix i en faig poques vegades perquè als meus fills no els agraden!
ResponEliminaFelicitats per aquesta torre tan maca!
Aquesta lassanya té nom propi!
ResponEliminaEs veu deliciosa i us ha quedat estupenda!
Una abraçada!
Quina fotografia, quin tall, i quina lasanya... no puc aguantar-me, hauria de tastar-la ja. Espectacular. Em reservo aquesta recepta per un diumenge o festiu ja que s'ha de gaudir amb tranquilitat. Salut!!!!!
ResponEliminanhorabona pel plat!! Me l'apunto rapidament a la llsita de pendents!!! Quina gran combinació d'ingredients!!! ha de ser realment bona!!!
ResponEliminaPetunets,
Eva.
Maria,
ResponEliminaEspero que al final sopessis alguna cosa més consistent, je, je.
María Luisa,
Gracias por tus halagos. Buena idea acompañar esta lasaña con una copita de Lambrusco!.
Marta,
El mató li dóna una textura molt lleugera al farcit, a veure si ho proves!.
Anna,
Això de remenar blocs i blocs permet descobrir tantes coses que la llista de pendents es fa ben llarga.
Margarida,
Quina llàstima que als teus fills no els agradin els canalons de peix. Els n'hauràs de fer amb un altre farcit i segur que els sorprendràs!.
Illetapitita,
Les receptes de la Carme Ruscalleda valen molt la pena i aquesta em va cridar l'atenció així que la vaig veure.
Olles,
Pot ser plat de diumenge o de convidats, segur que quedarien encantats.
Eva,
Me'n alegro de tornar a veure't per aquí. Posa aquesta recepta a la llista de pendents, que segur que deu ser tant llarga com la meva!.
Una abraçada a tothom
Glòria, m' encanta, demà me'n vaig volant a comprar-me el llibre de la Ruscalleda!! La presentació és genial!
ResponEliminaUn petó! Beth
Quina bona pinta! i ara fresquet per l'estiu genial!
ResponEliminaQuina recepte mes bona! gambes, mató i verdures, tot m'agrada molt! La vostre lasanya ha quedat perfecte.
ResponEliminaPetons
N´estic seguríssima que a mí em faria feliç...l´aspecte és deliciós!!! petonets
ResponElimina