dimecres, 29 de setembre del 2010

L’ALTRA LARSSON

Darrerament he llegit els dos primers títols de l’escriptora sueca Asa Larsson que s’han publicat a casa nostra,

Asa Larsson va néixer l’any 1966 a Uppsala, però de petita va anar a viure a Kiruna (al nord de Suècia), l’escenari de les seves novel•les. Abans de dedicar-se plenament a la literatura, va treballar com a advocada tributària, que és la mateixa professió de la protagonista de les seves novel•les, Rebecka Martinsson.

El seu primer llibre va ser “Aurora boreal” (2003) que va aparèixer al nostre país a finals del 2009 i el segon, “Sang vessada” (2004) que ha sortit enguany. Segons sembla té publicades tres novel•les més: Svart stig ( 2006), Till dess din vrede upphör (2008) i Guds starka arm (2009), les quals encara no han estat traduïdes al català.

A “Aurora boreal” s’explica l’esgarrifós assassinat del fundador de l’església de la Font de la Nostra Fortalesa a la petita població de Kiruna. Quan la germana del pastor és acusada de l’assassinat, l’advocada Rebecka Martinsson, amiga de l’acusada, que viu i treballa a Estocolm, torna a Kiruna, la seva ciutat natal, per fer-li costat i col•laborar amb la inspectora de policia Anna-Maria Mella. Rebecka Martinsson es veurà obligada a ficar-se de ple en el cas i al mateix temps fer front al seu passat.

La trama de “Sang vessada” arrenca uns mesos més tard quan un nou assassinat ha trasbalsat la tranquil•la vida de la petita població de Jukkasjärvi (a tocar de Kiruna). Aquest fet obligarà novament Rebecka Martinsson a deixar la seva monòtona vida a Estocolm i traslladar-se al nord per tal de resoldre el trencaclosques. Novament comptarà amb l’ajut de la inspectora Anna-Maria Mella i juntes quedaran atrapades en el misteri que envolta el nou cas.

Asa Larsson ens manté enganxats en un lectura molt fluïda i en la qual ens retrata tota una sèrie de personatges que a base de flash-backs ens permeten anar-los coneixent millor tal i com va avançant la narració.

Haig de dir que l’amiga Maia de “El racó del cuscús”, gran lectora de novel•la negra, em va fer venir ganes de llegir l’Asa Larsson ja fa temps, i li ho agraeixo ja que la lectura d’aquests llibres m’ha tingut un munt d’hores entretingut i enganxat del tot.

Per cert, l’Asa Larsson no té res a veure amb l’Stieg Larsson. Els seus primers llibres es van publicar anteriorment a la trilogia “Millenium”, i el mateix Stieg, en més d’una ocasió, va fer pública la seva admiració per la forma d’escriure i plantejar les històries de l’Asa Larsson. Potser l’única connexió que hi ha entre ells dos, és l’aspecte físic de les protagonistes. Tal i com explicava l’Asa Larsson en una entrevista, tant la Rebecka Martinsson com la Lisbeth Salander són dues dones que no fan més de 1,50 metres d’alçada, però són independents, fortes i decidides.

19 comentaris:

  1. Ja fa temps vaig llegir Aurora boreal i aquest estiu ha estat el torn de Sang vessada, també gràcies a la recomanació de la Maia ;)
    Per mi ha estat un retorn a l'autèntica novel·la negra, sense la disfressa de best-seller, oi?
    Ja tinc ganes que tradueixin les altres tres novel·les!

    ResponElimina
  2. Doncs me les apunto, em sembla que m'agradaran!

    ResponElimina
  3. Una molt bona escriptora encara que la segona part em va semblar que vivia de rendes de la primera...molts petonets

    ResponElimina
  4. Jo he de comfessar que no dono per a tot, i la lectura la porto més aviat per temes tècnics i de feina així que em queda molt poc temps per a la 'literatura'. Tot i així, aquesta setmana haig d'anar a la biblioteca i mirarè a veure si trobo algun dels dos llibres :)

    ResponElimina
  5. Segon intent! ;-)
    Sembla molt seductor aquest títol. Me l'anoto per a la propera lectura.
    Una abraçada família!
    Gemma

    ResponElimina
  6. Glòria, he repassat els ingredients de la greixonera de brossat mallorquina i coincideixen amb els que tu tens... Hehhe! Això és que tornes a les arrels... ;)

    ResponElimina
  7. Hola Josep,
    me n'alegro que t'hagin agradat les dues novel-les. L’Asa Larsson em sembla una gran escriptora, amb uns personatges de carn i ossos i que retrata els ambients religiosos amb personatges normals i amb històries molt reals, amb xafarderies, piques, discussions i antigues picabaralles que són al final els detonants de la majoria d'assassinats.
    Hi ha una altra escriptora, que també m'agrada molt, Camilla Läckberg, que en la seva novel Els crits del passat també ens acosta a aquest món, en què es donen els mateixos problemes de convivència, de fanatisme, de baralles, lluites pel poder , etc ... que desemboquen al final en una desgràcia. En fi, sembla que és una cosa comuna a totes les religions :(
    Una abraçada

    ResponElimina
  8. Gemma,
    Coincidim en la valoració dels llibres i també en el desig de que els altres que hi ha pendents de traduir surtin aviat en català. En novel·la negra, la Maia es una font d'informació sensacional, les seves recomanacions sempre han estat encertades.

    Mariàngels,
    Tal i com diu la Gemma, això es autèntica novel·la negra "sense disfressa de best-seller".
    Espero que t'agradi.

    Maria José,
    A mi potser també em va agradar més la primera part, la segona és una continuació i ja se sap, moltes coses sembla que les hagis llegit abans, tot i que hi ha un munt de personatges nous (fanàtics i integristes), que pel que sembla, a la idíl·lica Suècia n'hi ha molts.

    Òscar,
    Això ens passa a molts, volem fer moltes coses i el temps es el que és i no dona per a més. Jo també voldria llegir molt més i escoltar més música i .... però faig el que puc, com tothom, oi?.

    Gemma (guspires...)
    Espero que si tens ocasió de llegir alguna d'aquestes novel·les t'ho passis molt bé. Hi ha de tot, crims, xafarderies, intriga, i per descomptat una gran crítica social i religiosa.

    Gràcies pels comentaris i una abraçada a tothom

    ResponElimina
  9. Xavier,

    Gràcies per l'aclariment!. Així doncs, a la propera faré una greixonera de brossat i serà igual de bona que el pastís de mató!.

    ResponElimina
  10. Maia,
    La veritat es que m'ho he passat molt bé amb la lectura d'aquests dos llibres. L'única petita pega és la tècnica del flash-back, que l'Asa Larsson domina molt bé, però com no estiguis al 100% concentrat et pot despistar una mica.
    De la Camilla Läckberg no he llegit res encara. Hem recomanes algun títol en concret?, les històries, com en el cas de l'Asa Larsson, tenen continuïtat?
    Gràcies per les recomanacions

    ResponElimina
  11. No acostumo a llegir novel·la negra, però prenc nota per si mai em decideixo. Sens dubte, els suecs estan de moda!
    Una abraçada

    ResponElimina
  12. Margarida,
    A mi la novel·la negra m'agrada força, però m'agrada llegir altres coses també. El problema es que no hi ha temps material per a poder fer totes les coses que voldriem fer, aleshores hem de prioritzar, i si una cosa està en el quart lloc de la llista, molt probablement allí és quedarà perquè no tindrem temps ni per a les tres primeres.
    Una abraçada

    ResponElimina
  13. tinc aurora boreal fa temps però encara no l'he llegit, no trigaré si me la recomanes.
    a canvi, et faig una altra recomanació d'un autor que m'agrada molt, el sudafrià deon meyer, perquè acabo de llegir 'el pico del diablo' i és la novel·la que m'ha agradat més en anys, després d''el poder del perro'.
    una abraçada

    ResponElimina
  14. Conec els llibres però, encara que per ara, no sóc lectora de novel·la negra tindré en compte la vostra recomanació. Us felicito per la crònica. Gràcies

    ResponElimina
  15. Manel,
    Si llegeixes l'Aurora boreal ja m'explicaràs que t'ha semblat. Prenc nota de la recomanació del llibre de Deon Meyer. Gràcies.

    Mercè,
    Gràcies per la teva visita encara que no siguis lectora de novel·la negra. Algun d'aquests llibres es una bona ocasió per a iniciar-se.

    Una abraçada a tots dos.

    ResponElimina
  16. Queda apuntat , les vostres recomanacions són sempre un valor segur ja us en diré que m´ha semblat.
    una abraçada

    ResponElimina
  17. Mai,
    Gràcies per l'afalac. Espero que t'agradi.
    Una abraçada

    ResponElimina
  18. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  19. Hola Josep, de Camilla Läckberg et diria que comencessis pel primer llibre, La princesa de gel.
    Actualment hi ha quatre llibres traduïts d'aquesta autora al castellà i al català (encara sort, perquè des de la col.lecció La Cua de Palla, d'Edicions 62 tots els lectors de n. negra en català ens sentim molt orfes: () i els tres primers ja estan en edició de butxaca.
    Vaig fer un post fa temps: http://elracodelcuscus.blogspot.com/search/label/CAMILLA% 20LACKBERG
    Hare un altre més complet, perquè és una escriptora que m'agrada molt, tant com Asa Larsson i Mari Junstedt.
    Una abraçada

    ResponElimina