En primer lloc, agrair una vegada més la feina que va fer el Manel per organitzar la trobada gastroblocaire en terres gironines, en què un grup de 35 persones varem gaudir de les nostres aficions comunes, alhora que varem compartir taula, conversa i amistat.
El programa era al matí visitar la formatgeria artesana Mas Alba, al nucli de Terradelles, al municipi de Vilademuls (Pla de l’Estany); igualment al Mas, conèixer les melmelades artesanes que elabora el Manu, creador de l’empresa artesana El Rebost de l’Empordanet, ubicada a Sant Pere Pescador; dinar al mateix Mas i a la tarda, fer una visita al Celler Espelt, de Vilajuïga, importants viticultors de l’Empordà.
Així doncs, amb un sol esplèndid i una temperatura quasi primaveral, varem iniciar la visita a la formatgeria, acompanyats del Martí, un dels tres germans que gestionen l’espai d’agroturisme Mas Alba i responsable de l’elaboració artesana dels formatges, a partir de llet de cabra crua del seu propi ramat.
El Martí ens va explicar tot el procés de fabricació dels formatges des del principi, amb l’arribada de la llet directament dels corrals on hi ha les cabres, situats a uns 300 metres, evitant d’aquesta manera qualsevol manipulació que pogués patir la llet. Ens va parlar dels diferents tipus de qualls que fan servir: bacteris, herbacol (quall vegetal a partir d’una infusió de pistils de carxofa silvestre) i quall animal, i de la temperatura de quall, que és entre 22 i 30º.
Un cop quallada la llet, els següent pas és passar-la per la lira, un estri per fer el gra del formatge, en la mesura adequada al grau de maduració, per premsar-lo posteriorment i passar-lo a la cambra de maduració. A l’exterior del Mas, hi ha una cova natural amb la temperatura, la humitat i els fongs naturals perquè els formatges reposin el temps necessari fins a aconseguir la pasta adequada a cada tipus de formatge.
Actualment, elaboren sis tipus diferents de formatges: PetitOt d’Alba (de pasta tova), Uff! (fregat primer amb sal per fer escorça i posteriorment amb cervesa, per desenvolupar els ferments que faran madurar el formatge ), cremós (tipus torta), tupí (una mica granulat, ideal per combinar amb melmelades), terrós (de pasta dura amb 6 mesos o 12 mesos de maduració) i les ies (boletes conservades en oli).
Després de visitar la formatgeria artesana, no podíem deixar de conèixer les responsables de la matèria primera, per tant, varem anar cap al corral, on hi ha 250 cabres negres de la raça murcianogranadines, alimentades amb gra de la casa. Estan identificades amb collars de diferents colors segons el seu estat, és a dir, embarassades, les que acaben de parir, etc. Donen una mitjana d’un litre i mig de llet cada dia, i el procés de munyir-les cada matí dura unes tres hores diàries.
Abans de dinar al Mas Alba, varem tenir ocasió de fer un tast dels formatges, diferents en sabor i en textures. Val a dir que un dels que va tenir més èxit va ser l’Uff!, un dels formatges fregats amb cervesa, i amb un nom força divertit, fent al·lusió al que podríem exclamar en percebre la seva forta olor!.
En acabar la visita a la formatgeria, ens esperava el Manu, del Rebost de l’Empordanet, de Sant Pere Pescador, creador de melmelades i gelees artesanes amb productes naturals sense additius ni conservants artificials.
Per començar, i per situar-nos, el Manu ens va recordar com fer una melmelada, quins conservants naturals utilitzar a més del sucre (suc de llimona, pectina) i ens va explicar que la diferència entre una melmelada i una confitura estava en la quantitat de sucre, marcada per les directrius de la Unió Europea. Tant la melmelada com la confitura havien de tenir trossets de fruita o de verdura o d’hortalissa, però la melmelada havia de tenir entre un 40 i un 60% de sucre, mentre que en la confitura la quantitat de sucre havia de ser superior al 60%.
Però ell volia fer un producte amb menys quantitat de sucre i com que no el podia denominar ni melmelada ni confitura, perquè la normativa europea no ho permetia, va crear una gelea que va denominar llàgrimes, feta a partir d’aigua, sucre i una infusió de fruita. En aquest cas, la quantitat de sucre és d’un 30% com a màxim.
Tradicionalment, parlar de melmelades i confitures era parlar de fruites i de dolç però el Manu, en el seu afany d’innovar, ha creat unes especialitats força curioses amb productes com hortalisses, vins, flors, vermut, cervesa, etc, amb resultats espectaculars.
Ahir varem tenir ocasió de tastar alguns dels seus productes com ara la gelea de violetes, ideal per maridar amb tupí o formatges blaus o amb un magret d’ànec; les llàgrimes de mango, per acompanyar foie, o per esmorzar amb una bona torrada de pa; la melmelada de pebrot, per a carns crues; la melmelada de tomàquet amb alfàbrega, amb el recuit, o formatges frescos, o peix; llàgrimes de Pedro Ximénez, ideal per acompanyar foie; melmelada de ceba, per acompanyar foie, fumats i hamburgueses, i una de ben especial, llàgrimes de gintonic, el seu nom ja ho diu tot!.
Després de dinar, ens varem traslladar a Vilajuïga, on ens esperava l’Anna, enòloga del Celler Espelt. Alguns de nosaltres ja la coneixíem del sopar que varem fer a l’Attica i ja sabíem de la seva passió per la feina que fa, però vam tenir l’ocasió de copsar-ho una altra vegada.
Per començar, ens va acompanyar a visitar unes vinyes situades vora el mar, entre quatre espais naturals protegits (les Medes, el Cap de Creus, l’Albera i els Pirineus), perquè tal com diu l’Anna, “les vinyes són realment l’origen del vi”. En aquesta zona tenen 18 hectàrees de vinyes ecològiques de les varietats garnatxa, syrah i monastrell, dins d’una finca de 130 hectàrees, on actualment s’estan refent les parets de pedra seca, per tal de mantenir el sòl i protegir-lo de l’erosió. Era un paisatge impressionant, sota el cap de Creus, amb la llum roja del capvespre sobre nosaltres. A més tenen altres vinyes situades dins del terme de Vilajuiga amb altres varietats de raïms.
La dedicació als vins a l’Anna li ve de tradició familiar i el Celler va ser un somni tardà del seu avi, que va aconseguir fer-lo realitat quan ell ja tenia 69 anys. Tornant de les vinyes, l’Anna ens va obsequiar amb un tast de vins, dos blancs: Vailet (un vi jove fet amb garnatxa blanca i macabeu, per maridar amb peixos i com a aperitiu) i Quinze roures (amb un sabor més potent, fet amb garnatxa blanca i grisa, ideal per als plats de la cuina empordanesa); dos negres: Sauló (fet amb garnatxa i carinyena, perfecte per al foie) i Terres Negres (fet amb carinyena i poc cabernet, per a uns canelons amb tòfona i foie, tal com va suggerir el Massitet) i un dolç: Airam (fet amb garnatxa, i per maridar tant amb postres com amb aperitius).
L’Anna va definir els maridatges d’una manera que em va semblar molt encertada: no hi ha un vi per a un tipus de menjar, sinó que hi ha un moment per a cada vi.
En resum, una jornada viscuda intensament i amb bona companyia.
Super crònica!!!! Encantada de retrobar-vos!!!!
ResponEliminaPtnts
M
Hola Glòria, molt bona la crònica i quanta informació! I les fotos fantastiques i lo millor, suposu que la bona companyia;) Una abraçada.
ResponEliminaQuan em vaig apuntar al curs de l'Espaisucre dels dissabtes el matí ja vaig assumir que hauria de perdre'm grans trobades com aquesta... Quina ràbia no poder venir :(
ResponEliminaJa veig que va ser una gran diada, sort que almenys en puc llegir la crònica. Hauré d'arribar-me fins al Rebost de l'Empordanet a tastar aquestes llàgrimes de gintònic, je je je...
Ah, quin gustasso de trobada i quin plaer llegir les vivències compartides. I amb cada crònica sorgeix un petit detall que et fa tornar a reviure els moments. :)
ResponEliminaQuina meravella de trobada i quina enveja!!!!!
ResponEliminaPetonets
Quina gran trobada, amb un resum com aquest m'he sentit una mica part de tots vosaltres!! Segur que va ser un dia genial, amb el munt de coses que vau fer i aprendre!!! Espero que a la pròxima ens hi poguem apuntar
ResponEliminapetons
Sandra
Entre paraula i paraula encara sentreveu els vostre somriure d'orella a orella! Una crònica fantàstica! Moltes gràcies Josep i Glòria per compartir-ho amb els que no hi vam poder assistir.
ResponEliminaUna forta abraçada!
ohhhhhh...que xuluuuuuuu!!! A més us va fer un dia fantàstic, no??? 35 persones!! deu ni do!!! La crònica i les fotos genials pels que no vam poder ser-hi!
ResponEliminaPetunets,
Eva.
Que be ho passeu!
ResponEliminaUna sortida molt bona, la companyia pel que veig era millor encara, segur que els formatges i les melmelades i gelees eren ben bones.
Salut!
En definitiva, us ho vau passar de conya!!!Gràcies per la crònica...jo em vaig assabentar tard de la trobada.
ResponEliminaUna gran crònica d'una trobada que ja veig que va ser igual de gran.
ResponEliminaSalut!
Renoi! Quina diada tan ben aprofitada ...!!
ResponEliminaUna abraçada
Quin dia més bonic que heu passat entre tots, i el bon temps que us va acompanyar!
ResponEliminaQuina vetllada mes interesant a part de compartir moltes experiències segur que us vau passar d'allò mes bé!!!
ResponEliminaGloria una magnifica cronica y unas fotos del Josep que ilustran a la PERFECCION LAs experiencias vividas este sabado pasado en esta trobada blocaire, nos lo pasamos muy bien y en una muy buena compañia.!Genial!
ResponEliminaMiquel
Magnifica crònica i magnifiques fotos. Fa ganes de tastar-ho tot. M'ha semblat una trobada molt interessant, moltes gràcies per a compartir-ho amb noltros. Una abraçada
ResponEliminaMarta,
ResponEliminaIgualment, va ser un plaer!. A veure quan n'organitzem una per terres tarragonines, no et sembla?
Maia,
Tot va anar molt bé, llàstima que el dia no tingui més hores!.
Gemma,
Ens estranyava no veure't a la llista però després hi vam caure que l'Espaisucre "en tenia la culpa". A veure si a la propera has acabat el curs!.
Òscar,
Tot va ser fantàstic, les vivències, les noves coneixences i la bona companyia. Quan ho repetim?.
Carme,
Les terres gironines tenen un encant especial i encara més si gent que sent la terra en les fa viure encara més!. A veure si a la propera ens veiem!.
Sandra,
ResponEliminaVa ser un dia rodó i ja estem esperant la propera!. A veure si ens trobem!
Gemma,
A més de descobrir coses noves i aprendre a valorar-les més, ho varem passar molt bé, i amb ganes de repetir!.
Eva,
Hi havia tantes coses interessants que no podíem deixar de fer fotos, per endur-nos les imatges cap a casa i recordar com de bé havia anat tot. A veure si el Jan s'afanya a créixer i us hi podeu apuntar!.
Loles i Núria,
A més de passar-nos-ho molt bé, amb un dia que va acompanyar, varem conèixer d'aprop tres àmbits de la gastronomia que es complementen perfectament.
Cristina,
Doncs a veure si a la propera t'hi pots apuntar, perquè ja l'estem esperant!.
Jordi,
El Manel té experiència en això d'organitzar grans trobades, per això, ja l'empenyem a preparar-ne una altra!.
Alfons,
ResponEliminala veritat és que hi havia tantes coses per fer, que fins i tot hauríem necessitat alguna horeta més, però vaja, sempre es pot repetir!.
M. Àngels,
I mira que quan anàvem pujant la temperatura m'espantava una mica eh?, però al final va lluir un sol esplèndid, que encara va fer més rodona la trobada!.
Judith,
Aquestes trobades sempre són interessants i molt agradables i aquesta vegada, estàvem ben aprop de la Cuina de l'Estany, no?
Miquel,
Va ser un plaer compartir el dia amb vosaltres, ho hem de repetir, eh?. Teníem tantes, tantes fotos, que es feia difícil triar-les, però vaja, em sembla que ha quedat tot prou ben reflectit, oi?.
Xisca,
Després de les explicacions, varem tenir l'ocasió de fer un tast, llàstima que això no es pugui fer virtualment!
Molt bones les fotos,i tot el reportatge.
ResponEliminaUs envio aquest video que em sembla interessant,
http://www.youtube.com/watch?v=xTzkiM8Ah6s
Reprodueix el vídeo
El duet 'The Bastoners',
Rosa
vaja dissabte més complet!ja veig que el vau aprofitar amb la millor companyia i bons professionals!Una crònica més que ben documentada, excel.lent!,(com sempre).Una abraçada.
ResponEliminaglòria, quin bon ús que fas dels teus apunts! no se t'escapa un detall, igual que al josep i la seva càmera. felicitats a tots dos per la crònica.
ResponEliminaun plaer compartir coses amb vosaltres!
Una crònica tan fantàstica, com el dia que tots junts varem passar, fins la propera.
ResponEliminaPetons
Glòria i Josep, genial, com es nota que vareu prendre apunts!!! Com sempre el Manel organitza trobades magnífiques, amb gent que li agrada la feina que fa i la fa amb ganes!!
ResponEliminaEm va agradar ser-hi, tornar-vos a trobar i portar-vos la RosaM. Té ganes d'incorporar-se al món blocaire, a veure si això ha estat la miqueta que li falta!
ResponEliminaPTNTS
Dolça
M´ha encantat el vostre popurri de fotos!! quin dia més bo vau passar...un petonet
ResponEliminaUn reportatge molt ben treballat, com sempre!
ResponEliminaEns ho vam passar molt rebé i amb ganes de la propera...
Molts petonets!
Quina enveja, amb la teva crònica es veu que vareu disfrutar molt. Un dia complert.
ResponEliminaBenvolguts, m'encanta aquesta visió tan detallada i entretinguda de tot el dia: els formatges, les cabres, les melmelades, els vins, la vinya... Un regal per a que poguem recordar tots els detalls!!!
ResponEliminaI tota la raó del món: Manél és un campió!!!
Com sempre una crònica genial!! Va ser una jornada genial i fantàstic poder-vos retrobar. :)
ResponEliminaFins al fòrum! ;)
Petons!
Una cronica molt interesant.
ResponEliminaI la companyia genial.
Petons.
Rosa,
ResponEliminaMolt bo el video!. Gràcies per passar-lo!.
Mercè,
Les hores s'hauríem hagut d'allargar una mica, perquè encara va quedar alguna cosa pendent, però no hi fa res, segur que hi haurà una altra ocasió!.
Manel,
Jo apunto però tu fas un exercici de memòria que déu-n'hi do!, perquè potser no apuntes tant com jo, però expliques molt més!.
Sion,
I tant que ho varem passar molt bé. Fins la propera i ens trobem a l'àrea de l'autopista, je, je.
Sara Maria,
Aquestes trobades valen molt la pena, bona companyia i noves coneixences, amb autèntics professionals de la matèria!.
Glòria,
Encantats de tornar-nos a trobar i de trobar-nos també amb la Rosa Maria. Segur que entre tots li donem l'empenta que li falta!.
M. José,
Un dia fantàstic en tots els aspectes, les fotos en donen fe!.
Maragda,
Nosaltres ja estem esperant la propera!. Que sigui aviat!.
Cristina,
ResponEliminaA veure si a la propera coincidim!.
Massitet,
Jo ja hi tornaria ara mateix!. A veure si el Manel ens llegeix, je, je. I sempre està disposat a recollir suggeriments, així que ja ho saps...
Mercè,
Ja llegirem les vostres cròniques del forum perquè no hi podem anar, tenim el cap de setmana ocupat, però amb el que vosaltres explicareu, ens en farem una bona idea!.
Margot,
Sembla un tòpic, però el temps va passar volant, fins i tot, ens en va faltar una mica i tot!
us llegeixo, us llegeixo jejeje
ResponEliminay estoy en ello!
Quina crònica tant bona!!!!!
ResponEliminaQuin dia més bo que varem passar i quantes coses que varem aprendre!!!
A veure si repetim aviat..
Ptnts