dilluns, 14 de març del 2011

CASSOLETA DE CREMA CREMADA

Per a la recepta del 15 d’aquest mes de març, la Sandra i el Xavi (Els fogons de la Bordeta) i la Marina (Xocolata desfeta), ens van proposar fer crema catalana.

Com que a mi m’agrada molt fer pasta brisa, perquè trobo que no costa gens i que és molt agraïda de fer, vaig pensar que a més de la crema, estaria bé fer també una cassoleta, i dit i fet, aquí la teniu!.

Ingredients per fer la pasta brisa (per a 6 cassoletes de 12 cm de diàmetre):

200 g de farina
100 g de mantega
60 g de sucre
Un pessic de sal
1 ou
3 cullerades de llet freda
½ culleradeta de vainilla en pols

Ingredients per a la crema catalana (una mica consistent):

4 rovells d’ou
½ l de llet
100 g de sucre
25 g de Maizena
½ branca de canyella
Pell de llimona

Preparació:

Per fer la pasta brisa, disposar la farina en forma de volcà, posar al mig la mantega, el sucre, el pessic de sal, l’ou, la vainilla i les tres cullerades de llet i treballar-ho tot primer amb una forquilla i després amb les mans. Inicialment la massa té una consistència com de sorra i després de treballar-la no gaire temps, tot queda ben incorporat. Formar una bola, embolicar-la amb paper film i deixar-la a la nevera 30 minuts.

Estirar la pasta, folrar els motlles, punxar la massa i posar-los al congelador 15 minuts perquè quan es cogui no s’infli.

Coure la pasta brisa en blanc, és a dir, buida, durant 15 minuts a 190º.

Per fer la crema, en un cassó, posar la llet, la pell de llimona i la canyella. Quan arrenqui el bull, apagar el foc, tapar el cassó i deixar infusionar durant 15 minuts. En un altre cassó, barrejar els rovells amb el sucre i quan estiguin ben integrats, afegir-hi la Maizena i remenar bé.

Colar la llet i afegir-ne una mica a la barreja dels rovells, el sucre i la Maizena i remenar bé. Acabar d’afegir la resta de llet i posar la crema al foc, remenant constantment, fins que arrenqui el bull i comenci a espessir-se.

Abocar la crema en una safata i tapar-la amb film que toqui la superfície de la crema, per evitar que s’hi faci una crosta en refredar-se.

Quan la crema sigui freda, omplir les cassoletes, tirar-hi sucre per sobre i cremar-lo amb la pala de cremar o amb un bufador.

40 comentaris:

  1. Quina delícia de postre! La crema sí que es veu ben consistent. No he fet mai crema catalana a casa, però sí que n'he menjat moltes vegades. De segur que la casolana no té res a veure amb la de sobre. La vostra té una pinta deliciosa. Una abraçada.

    ResponElimina
  2. Quina gran idea! Molt bona la combinació de brisa amb crema. Sempre ens ha agradat menjar-nos alguna galeteta amb la crema, i d'aquesta manera ja està solucionat.

    Una abraçada!

    ResponElimina
  3. Caram nois! Quina pinta aquesta cassoleta. Heu fet una proposta molt original. M'agrada moltíssim! És un plaer comptar amb la vostra participació!
    Petonets!!

    ResponElimina
  4. Mare meva, te una pinta impressionant...m'emporto la recepta!

    Una abraçada,

    ResponElimina
  5. M'agrada la teva recepta perquè porta una quantitat coherent de midó, en altres que he estat cercant semblava ser l'ingredient principal. En aquestes tartaletes de pasta de brisa la crema es converteix en unes senyores postres!! Nyam!

    ResponElimina
  6. Què bo....ara amb la pluja que cau me'n menjaria una amb molt de gust
    Felicitats
    Ester

    ResponElimina
  7. Eppppppppppppp!
    Què no en tenim 15!, ja m'havieu desorientat. Una presentació digna d'aquesta crema.

    ResponElimina
  8. M´agrada la crema catalana , per mi si vull postre dolç és la millor alternativa , però quasi mai la demano cremada ni me la cremo , diuen a casa que sembla que mengi natilles amb la crema sense cremar, però és que jo massa dolça no sóc i tant de sucre m´empalaga, així amb la galeta qeu acompanya molt be, em sembla una molt bona alternativa, sobre tot si hi ha molts convidats i només tenim la mitja dotzena de cassoletes.
    una abraçada

    ResponElimina
  9. Amb la base de pasta brisa ha de quedar molt bona, el contrast cruixent ha de ser deliciós. ës com tenir les galetes per sucar a la crema tot en un...
    Molt bona proposta!

    ResponElimina
  10. OSTRES! CREC QUE US HE DEIXAT UN COMENTARI I NO S'HA PUBLICAT! QUIN DESASTRE ESTIC FETA!!! JIJIJI. BUENO, US DEIA QUE ÉS FANTÀSTICA LA VOSTRE PROPOSTE!!! m'ENCANTA, A MÉS MAI HE FET LA PASTA BRISA JO I ARA MATEIX M'APUNTO LA VOSTRE RECEPTA!!! MOLTS PETONETS

    ResponElimina
  11. saps que és el primer que he pensat quan he vist la voto? que havies fet 'pastéis de belém', els famosos pastissets de lisboa :)
    m'encanta la proposta, ja saps que sóc ultrafan de les cassoletes de pasta brisa, i es pot fer de la mida que vulguis perquè no embafin ningú. felicitats!

    ResponElimina
  12. Això són dos plaers al preu d'un!!!

    És veritat que la pasta brisa és agraïda: la fas en un moment, no cal anar amb pors per si no et surt bé (es pot fer allò d'enganxar, pegar), i després l'omples amb el que més t'agrada, sigui dolç o salat!!!

    A mi la crema no m'agrada cremada, però aquest any la faré així perquè els Reis em van portar un bufador. I l'he d'estrenar!!!!

    PETONS

    ResponElimina
  13. Gloria me has dado una buena idea con estas cassoletas lo probare ya
    peto
    miquel

    ResponElimina
  14. Ooooooooh!! Ja quan entro al vostre bloc sabent que em trobaré una recepta del 15 de categoria... i no m'equivocava! M'encanta! En vinc a buscar un parell ara mateix!
    Gràcies per participar macos!
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  15. Quina recepta més bona!!! A mi m'agrada molt la crema catalana. No l'he menjada mai així, en cassoleta, però me l'apunte per a un dia que haja de fer unes postres una mica més "elegants". Per cert, i si li posàvem, al mateix plat, una bola de gelat de xocolata... MMMM!!!!

    ResponElimina
  16. Que bonaaaaaaaaaa aquesta recepta!!! Amb el que m'agrada a mi la crema catalana!!! I amb aquestes tartaletes cruixents...de vici total!
    Petunets,
    Eva.

    ResponElimina
  17. Gloria! que ricas estas tartitas con crema catalana. Tienen muy buena pinta,
    Besitos
    rosa

    ResponElimina
  18. Trobo que això de posar la crema dins una tartaleta de pasta brisa ja és el summum, m'apunto la idea!

    ResponElimina
  19. Quina delicia de tartaletes! i de crema catalana han de ser superiors!
    Heu estat molt puntuals!!!
    Bona setmana!

    ResponElimina
  20. Delicioses i precioses!!!!
    Petonets

    ResponElimina
  21. Que bones per favor. Amb aquesta textura sembla ben bé una tartaleta de iema, i amb el sucre cremat encara la fa més atractiva.
    Precioses i delicioses!
    petons! ;)

    ResponElimina
  22. Unes tartaletes molt bones i farcidetas de crema catalana una delícia.
    Petons

    ResponElimina
  23. Tant la Gemma com vosaltres m´heu encertat el gust...m´encanta qualsevol combinació dolça amb pasta que quedi cruixent...Això és un vici.

    ResponElimina
  24. Que original fer-ho així, si és que es poden menjar els platets ;)
    Una proposta molt bona. Besitos!

    ResponElimina
  25. Parelleta, avui gairebé hem coincidit!! ;) jeje Molt bona proposta! La crema catalana amb una base cruixent m'encanta!
    Petons!

    ResponElimina
  26. Gloria, muy buenas ésas tartaletas con crema catalana, le diré a mi yerno que cuando haga crema,la próxima vez te copie la receta........saludos paco

    ResponElimina
  27. Quina pinta més bona!! Molt bona idea combinar la crema amb la pasta brisa. Li ha de quedar genial!!

    Molts petonets! :)

    ResponElimina
  28. Avui pràcticament hem coincidit amb la proposta! M'encanta, què bona, bona, bona!!
    Un petó, Paula

    ResponElimina
  29. També havia pensat fer una cosa similar, trobo molt adient per la crema aquestes cassoletes
    Bona cuina

    ResponElimina
  30. Je,je!! Glòria ho has clavat: cosins germans!! M'ha fet molta gràcia el teu comentari! La pròxima vegada faré els pastissets amb la pasta brisa a veure quins dels dos cosins m'agrada més, però ja veig que no em podré decidir!! Un petó, guapa!

    ResponElimina
  31. Quins pastissets tan i tan bons! Enhorabona

    ResponElimina
  32. M'encanta la proposta de la pasta brisa, un bon tàndem.

    ResponElimina
  33. Una proposta deliciosa Glòria. Una mossegada amb un contrast fabulós. M'encantarà provar-la.
    Petonets.
    Belén

    ResponElimina
  34. Glòria, moltes gràcies per el teu comentari. Molt bona la teva proposta, tenen pinta d'estar de vici. A mi també m'agrada molt la pasta brisa i la faig servir sovint.
    Una abraçada!

    ResponElimina
  35. Renoi quina presentació!, tens la mà trencada amb aquesta massa,eh?. Una cremeta que es veu espesseta i ben bona. Feliç Sant Josep avançat tingueu!

    ResponElimina
  36. Quines cassoletes mes temptadores.
    Amb vui una.jeje.
    Petons

    ResponElimina
  37. Hola Glòria, que bé que m'hagis conegut amb el pretex de la recepta de 15. La teva Crema Catalana en casoleta també és temptadora... quin domini de la pasta brisa!!
    Laura (Cocina Homemade)

    ResponElimina
  38. Tenen una pinta boníssima, entren ganes de menjarse-les queixalades, m'apunto la recepta de la pasta brisa que nosaltres sempre fem trampa i la comprem feta...
    petons gastronómics

    ResponElimina
  39. el día de la calçotada de bloggers me pedi de postre crema catalana.....me pirrrrraaaaaa. Y en estas tartaletas también la hice en casa (no recuerdo si la base la hice de hojaldre o como tu de pasta brisa). TE han quedado fenómeno! Jordi se habra relamido!

    ResponElimina
  40. que te la crema que enamora de totes les maneres que es prepari :-) que bona!!!

    un petonàs!

    ResponElimina