diumenge, 24 d’abril de 2011

CASSOLA DEL DIVENDRES SANT

La Judith i la Mònica ens proposaven fer receptes amb bacallà per a les Memòries d’una cuinera. Em van encertar el gust de ple, ja que el bacallà m’agrada molt.

La meva aportació és aquesta recepta de la Mariona Quadrada, del seu llibre Bacallà, el caràcter de la sal. És una recepta tradicional  de Divendres Sant a la comarca del Baix Camp i d’altes del voltant.

Ingredients per a 4 persones:

8 talls de bacallà remullat de la   part del morro o dels lloms
Farina
1 ceba
4 carxofes
Suc de llimona
Un manat d’espàrrecs de bosc
1 all
Julivert
25 d’ametlles torrades
2 ous durs
Oli
Sal

Preparació:

S’enfarinen i es fregeixen els talls de bacallà i es reserven. En el mateix oli s’hi fa un sofregit de ceba trinxada fina. Ha de quedar ros i tou. S’hi incorporen les carxofes a quarts remullades amb suc de llimona, se’ls dóna un tomb perquè s’impregnin de l’oli. S’hi afegeixen els espàrrecs i el bacallà, i s’hi posa una mica d’aigua per coure. A part es fa una picada amb l’all cru o escalivat, segons el gust, les ametlles i el julivert. Es desfà amb més aigua i es tira a la cassola. Es cou tot junt 15 minuts i a l’últim moment s’hi posen els ous durs tallats a quarts. Ha de quedar confitat però sucós.

21 comentaris:

  1. Bacalla i carxofes...perfecte combinació!!!!
    Ptnts

    ResponElimina
  2. Quina delícia! Amb carxofetes, espàrrecs i una bona picada!! M'encanta! com diria el Xavi... es nota que la Mariona Quadrads és de Reus (i jo hi afegiria; i la cuinera del barri!!)!! jejeje
    Petonets i bona Mona!
    Sandra

    ResponElimina
  3. M'encanten aquestes cassoles!!!! ha d'estar boníssim!!!!!
    Petunets,
    Eva.

    ResponElimina
  4. Quina salsetaaaaaaaaaaaaaaa! Una recepta per fer festa grossa!

    ResponElimina
  5. M'encanta le bacallà i amb les carxofes ha de quedar tan bo! M'apunto la idea que m'ha agradat molt!

    Molts petonets!!

    ResponElimina
  6. molt bona aquesta combinació amb la picaeta, lleve tota la setmana menjant bacallá i avuí dilluns també menjaré bacallá.....abraçades paco

    ResponElimina
  7. bacallà, carxofes i espàrrecs... això ha d'estar boníssim!!!
    petons gastronòmics

    ResponElimina
  8. Perfecte i deliciosa recepta de la M.Quadrada...m´agrada el toc tant nostre de la picada.

    ResponElimina
  9. Hola!
    Els que ens agrada el bacallà hem gaudit amb aquest repte eh? Amb carxofes ha d'estar ´molt bo aquest bacallà. Una cassoleta de Divendres Sant i de qualsevol dia!!!! Petons

    ResponElimina
  10. Amb aquest senyor plat de bacallà, cada dia podria ser Divendres Sant.
    No hi ha cap ingredient que tingui desperdici, i tots ben lligats, fan un plat de luxe.
    Una abraçada.

    ResponElimina
  11. Dos ingredients, que ens agraden i lliguen de maravella.Bacallà i carxofes.
    Un excel-lent plat.
    Petons

    ResponElimina
  12. Ja sabeu que el bacallà no és sant de la meva devoció, però reconec que aquesta recepta m'ha entrat pels ulls. No recordo haver tastat mai el bacallà acompanyat de carxofes i espàrrecs, estic segura que així m'agradaria i tot! Ha de quedar molt bé.

    ResponElimina
  13. el bacallà per setmana santa sempre em porta records d'infantesa, i tot i que sempre penso que en faré un guisades, al final per una cosa o altra fa anys que no en faig. me n'han tornat a entrar moltes ganes veient aquest bacallà amb carxofes, que lliguen tan bé!

    ResponElimina
  14. A mi em passa com a tu, Glòria, el bacallà m'encanta.
    Recordo que quan era petita la meva mare en cuinava un semblant, crec que no hi posava carxofa però si espàrrecs i ous. M'heu portat molts records amb aquesta cassoleta que està per sucar-hi pa.

    ResponElimina
  15. Visca el bacallà. Aquest any a casa hem faltat a la tradició perque divendres no en vem pas menjar. Però donat que som tan fans i ens agrada tan em sembla que la resta de l'any ens convalida la 'falta' hehe.

    ResponElimina
  16. Que bo! Un plat exquisit, amb aquestes verdures i amb la picada, per a sucar pa. Guardaré la recepta. Besets.

    ResponElimina
  17. oeeeeeeee! quina proposta més i més bona!!! m'apunto al club del bacallà, m'encanta!!! moltíssimes gràcies per participar!!! petonets guapos

    ResponElimina
  18. a mi també m' agrada molt el bacallà, i si es en una recepta tan tradicional i bona, encara més.

    ResponElimina
  19. El bacallà ens encanta de totes maneres, i aquest que ens proposes amb carxofes i espàrrecs Ummmm
    Petons

    ResponElimina
  20. Quina recepta tan bona. Amb espàrrecs no l'he tastat mai.
    Gràcies per participar.

    ResponElimina
  21. Bacallà, perfecte!
    Mariona Quadrada, de Reus, perfecte!
    Carxofes, perfecte!

    Nosaltres també la fem, i sempre diem el mateix: Perfecte!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina