divendres, 13 de maig del 2011

LA CASA DE LA PAPALLONA

Jo quan era petit vivia a l’Eixample i les tardes d’estiu, quan teníem festa a l’escola, la meva mare ens portava als meus germans i a mi a jugar a Montjuïc. En aquell trajecte, sempre hi havia una cosa que em cridava l’atenció i que em tenia fascinat. Era la gran papallona que coronava una casa d’un carrer que hi havia entre Montjuïc i casa meva. M’hi aturava i em quedava admirant-la fins que la veu de la mare “vinga que no arribarem mai!” em treia de l’abstracció en què estava sumit.
Amb els anys he sabut que aquella casa està catalogada com a edifici d’interès històric, que està situada al número 20 del carrer de Llançà i que va ser restaurada per Josep Graner i Prat l’any 1912, seguint un encàrrec de remodelació del seu propietari Silvio Fajol. L’arquitecte va coronar l’edifici amb una papallona de grans proporcions, feta amb la tècnica del trencadís i antenes metàl·liques.
Lamentablement, amb la remodelació de Las Arenas i la construcció dels monstres que han alçat a davant seu, la papallona costa més de veure, però quan fa poc vaig anar al nou centre comercial, el primer que vaig fer va ser buscar per on podia veure aquella papallona que de petit tant m’agradava i em deixava astorat.
Si passejant per Barcelona arribeu a la plaça d’Espanya o simplement aneu al nou centre comercial, atureu-vos un moment al carrer Llançà entre el Parc de l’Escorxador i la Gran Via i al número 20 hi trobareu la meravellosa papallona modernista que l’any vinent farà cent anys.

33 comentaris:

  1. és preciós aquest edifici!!! lamentablement l'eclipsa la "destrossa" que han fet a les Arenes... petonets

    ResponElimina
  2. Josep; Jo, la veig cada día "volar" aquesta papallona, m'estic davant mateix del edifici i com molt bé dius, queda tapada per la renovació de Les Arenes.
    Salutacions¡¡ :-D ;-D

    ResponElimina
  3. Judith,
    Totalment d'acord, s'han gastat una mil·lionada per a fer un nyap. I els edificis del carrer Llansà, impressentables!. Quan convé, aquest ajuntament nostre, se salta totes les normatives sobre edificabilitat.

    Josep,
    No tinguis cap dubte que la pobre papallona si pogués, sortiria volant, veient el que han construït.

    Una abraçada a tots dos

    ResponElimina
  4. Ja ho dius bé, la paraula es "fascinant" perque té un no sé qué inquietant, i el contrast amb la "normalitat" rectilinea del edifici es molt fort. I per mes inri, mai em va semblar una papallona normal, mes aviat un arna (polilla traduit per google). Pero el cert es que no li pots treure l'ull. :-)

    ResponElimina
  5. records maravellosos de l´infançesa que cal recordar encara que sigui de tard en tarad, conec l´ que en parles per que e´estat a barna molts poquets anys enrere, majestuosoa Barna, abraçádes paco

    ResponElimina
  6. Paco,
    A vegades, passejant et trobes amb coses que et transporten a molts anys enrera i recordes coses que tenies pràcticament oblidades.
    Una abraçada

    ResponElimina
  7. COM QUE AHIR ES VA PRODUIR UNA DESCONEXIÓ DE BLOGGER QUE HA DURAT FINS FA POC, SE'M VA CARREGAR L'ENTRADA I ELS COMENTARIS QUE HI HAVIA FINS ALESHORES. PER TANT, HE RECUPERAT EL POST I TOT SEGUIT POSO ELS COMENTARIS QUE JA HAVIEN FET UNS QUANTS AMICS.

    ResponElimina
  8. JUDITH ha dit:

    és preciós aquest edifici!!! lamentablement l'eclipsa la "destrossa" que han fet a les Arenes... petonets


    JOSEP B.- MENJA DE BACALLÀ ha dit:

    Josep; Jo, la veig cada día "volar" aquesta papallona, m'estic davant mateix del edifici i com molt bé dius, queda tapada per la renovació de Les Arenes.
    Salutacions¡¡ :-D ;-D


    JOSE LUIS ha dit:

    Ja ho dius bé, la paraula es "fascinant" perque té un no sé qué inquietant, i el contrast amb la "normalitat" rectilinea del edifici es molt fort. I per mes inri, mai em va semblar una papallona normal, mes aviat un arna (polilla traduit per google). Pero el cert es que no li pots treure l'ull. :-)

    ResponElimina
  9. Judith,

    Totalment d'acord, s'han gastat una mil•lionada per a fer un nyap. I els edificis que han fet al carrer Llansà son impressentables!. Quan convé, aquest ajuntament nostre, se salta totes les normatives sobre edificabilitat.

    Una abraçada

    ResponElimina
  10. Josep,

    No tinguis cap dubte que la pobre papallona si pogués, sortiria volant, després de veure el que han construït al seu davant.

    Una abraçada

    ResponElimina
  11. José Luis,

    Estic totalment d'acord amb el que dius. Aquesta papallona (o arna) genera una gran fascinació que fa que no li puguis treure l'ull de sobre i que a més s'accentua si la descobreixes, com jo vaig fer, quan era petit.

    Una abraçada

    ResponElimina
  12. Sempre m'ha agradat aquesta papallona, de petita em quedava contemplant-la ja que la tinc ben a prop de casa... Llàstima lo de les Arenas... en fi!!
    Sembla que diumenge les coses funcionaran!! ;)
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  13. Si de fet ja funcionen ara (esperem que duri).
    La papallona sembla que tothom la coneix i a qui mes i a qui menys en algun moment o altra els ha fascinat.
    Una abraçada

    ResponElimina
  14. Doncs a mi m'ha passat que amb els anys, m'he saturat de trencadís i ara no tot el trencadís m'agrada. I de fet aquesta papallona la trobo maca de colors però no m'acava d'agradar la forma.

    Es clar que com moltes vegades, el 'raret' sóc jo :D hehehe.

    ResponElimina
  15. Quan vingui a Barcelona, et prometo que m'hi fixaré, aquesta papallona és sorprenent!

    ResponElimina
  16. Recordo haver llegit que l'ajuntament de Barcelona havia promès que les obres de remodelació de Les Arenes no afectarien a la bona visibilitat de la papallona i, com tantes promeses que els ajuntaments fan, no ho han complert, ja que està completament tapada per aquell afegit de vidre i de metall que han adossat a l'estructura de la plaça, una plaça que si bé no és tan horripilant com aquella mona de pasqua que sembla la Monumental, tampoc no era res de l'altre món, però ara, amb aquells panells de color lila que es veuen a les finestres del primer pis, en una de les quals una de les plaques té forma d'ulleres, és un monument al mal gust. Quin nyap!

    ResponElimina
  17. Òscar,
    A mi amb el anys també hi ha elements del modernisme que m'han produït un cert empatx, però no es el cas del trencadís que el segueixo considerant, innovador (malgrat els anys) i colorista. I de rar, res, que tots tenim "gustos" inconfessables, je, je.

    Mariàngels,
    Doncs si tens ocasió, crec que es molt interessant de veure aquesta papallona.

    Una abraçada als dos

    ResponElimina
  18. Enric,
    Les promeses de determinats ajuntaments son paper mullat des del mateix moment en que es fan. I aquesta n'és una més. M'afegeixo al que tu dius, els panells liles son horrorosos, ara bé, els monstres de vidre i metall (que per mes INRI acullen una delegació de l'Agència Tributaria) son impresentables i no sé quantes normatives d'urbanisme deuen incomplir, però per això estan els que manen, per saltar-se el que convingui quan convingui, a més de no fer el que van prometre.
    Una abraçada

    ResponElimina
  19. Sovint quan passejo pels carrers de BCN, que no es gaire sovint, nomès miro la part baixa dels edificis, els semàfors, els cotxes, la gent.....sóc de poble! Quines preciositats que em perdo!!! Quan hi torni buscaré la papallona. Gràcies! Una abraçada.

    ResponElimina
  20. Mercè,
    Tens tota la raó, quan passegem tenim tendència a mirar el que tenim a l'alçada de la vista. Jo ja fa molts anys que vaig decidir mirar enlaire per tal de no perdre'm la gran quantitat de cases que hi ha a Barcelona on la part baixa son del més vulgar i en canvi la part alta son autèntiques meravelles, i estic parlant només de cases no catalogades.
    Gràcies per la visita. Una abraçada

    ResponElimina
  21. ja l'he tornat a publicar!!! quin rollo això d'ahir!!!! i vosaltres? us animeu a fer melmelada???? petonets parella i bon cap de setmana!!!

    ResponElimina
  22. esperem que el proper repte us agradi! jijiji. Petonets parella

    ResponElimina
  23. Josep estuve viendo el coliseo de las arenas el otro dia y tambien luego me di una vuelta y pude ver tambien la casa de la papallona.Una pena este centro comercial pero es lo que se lleva hoy en dia.
    Miquel

    ResponElimina
  24. Hola,
    Sempre que passejo vaig amb el cap mirant a dalt, però no m'he fixat mai, així que a la propera que hi passi la miraré!!!! Gràcies!1

    ResponElimina
  25. M'ha agradat aquesta entrada, no l'he vist mai i penso fer-ho ara que en sé la història.

    ResponElimina
  26. Miquel,
    Totalment d'acord fa una mica de pena que una moidernitat que no aporta absolutament res, es mengi materialment un edifici catalogat.

    Elena,
    Barcelona es una ciutat digna de ser visitada "mirant amunt", això si, vigilant les "caques" de gos que pots trepitjar si et descuides, je,je.

    Núria,
    Segur que t'agradarà, encara que la pobre papallona ara està una mica encaixonada.

    Una abraçada a tothom

    ResponElimina
  27. Jo també vaig viure alguns anys a l'eixample ... i aquesta casa em cridava també l'atenció ... però mai em vaig parar en buscar la seva història, així que de sobte trobar-me amb la teva explicació m'ha semblat fantàstic...
    per cert, m'ha encantat també la recepta del teu post anterior .... t'ha quedat de 10 ... segur que va tenir tant d'èxit com m'imagino ... i me'n vaig ràpid a veure l'últim que aquestes maduixes prometen tant o més ... Deu meu,!! quin estres més deliciosos!!
    Una abraçada

    ResponElimina
  28. Alfons,

    Vinc a prop de la papallona per dir-te que efectivament la tartaleta va tenir un èxit espectacular, i tant!, no podia ser d'una altra manera!.

    A veure què et semblen les maduixes del post següent!.

    Una abraçada

    ResponElimina
  29. No havia vist mai aquesta papallona, i això que vaig molt sovint a Barcelona. La pròxima vegada m'hi fixaré. Teniu coses molt boniques a Barcelona. Besets.

    ResponElimina
  30. Josep, quina quasualitat, jo també era de les que de petita en portaven a berenar al estiu a Montjuich i també sempre en fitxaba amb la papellona gegant.
    Tanta cura que volent tindre, els senyors del Ajuntament en les cases catalogades i aixó o trobo una gran falla, el privar de veure aquesta magnifica obra, tapada per un munt de construcciones, que no aportan res i que no deixen veure, aquest magnific edifici,(tot son interesos)
    Una abraçada

    ResponElimina
  31. Asela,
    Aquesta papallona es bonica o interessant o curiosa, no sabria definir-la, però si tens l'oportunitat, si que val la pena aturar-se i mirar-la.

    Isabel,
    Sembla que aquesta papallona ens ha marcat a més d'un. Estic amb tu, en que l'Ajuntament ha fet una "barrabassada" construint i deixant el carrer Llansà tan "estret". Qui ho ha autoritzat i quins interessos hi ha darrera de tot això?

    Una abraçada per les dues

    ResponElimina
  32. Encara no he tingut temps de "VOLTAR" per el centre comercial de Les Arenes.... ja te comentaré el que em sembla.... el que SI et puc assegurar es que aquesta casa de la PAPALLONA sempre m'ha impactat i mes d'un cop m'he quedat parat una bona estona admirant-la. Jo vivia a Gracia però sempre m'ha agradat passejar per aquesta ciutat tan meravellosa en la que tenim la sort de viure.

    ResponElimina
  33. Miquel,
    Pels comentaris que la gent m'ha deixat, puc constatar l'encís que te aquesta papallona.
    El centre comercial com tots, el pitjor son les dues moles de vidre i metall que han alçat davant la casa de la papallona i que ha deixat el carrer Llançà amb només dos carrils pel trànsit.
    Una abraçada

    ResponElimina