dimarts, 10 de febrer del 2009

PLUM – CAKE

Aquesta és una recepta que fa temps que tenia ganes de posar al bloc. A casa ens agrada molt el plum-cake però sempre que en feia em passava allò típic que les fruites confitades quedaven a baix de tot, fins que la Conxita, del Casal d’Hostafrancs, em va donar aquesta recepta que, us ho puc assegurar, surt perfecta.

El truc consisteix en fer una massa que sigui suficientment espessa per poder aguantar les fruites i evitar que se’n vagin al fons. Si us agrada el plum – cake, proveu-ho i ja m’ho direu!.

Ingredients:

- 3 ous
- 250 g de farina
- 180 g de mantega
- 150 g de sucre
- 50 g de panses de Corint
- 250 g de fruites confitades
- 1 culleradeta de llevat en pols


Preparació:

Escalfar el forn a 180º.

Fondre la mantega i deixar-la refredar, després, amb una espàtula de fusta, treballar-la amb el sucre i afegir-hi els ous, un a un.

Barrejar la farina amb el llevat i afegir-la en tres o quatre vegades a la preparació anterior.

Quan tota la farina està ben incorporada (queda una massa bastant espessa), afegir-hi la fruita confitada tallada a bocins i les panses.

Untar un motlle de plum – cake amb mantega, folrar-lo amb paper de forn, untar també el paper i abocar-hi la massa.

Coure el plum – cake amb el forn no gaire fort (180º) entre 45 i 60 minuts. Si el forn té aire, es pot coure només amb l’aire i llavors el temps de cocció es redueix a 35 o 40 minuts.

Quan el plum – cake ja ha pujat i s’esberla de sobre, vol dir que pràcticament ja està cuit. Es pot punxar per comprovar-ne la cocció.
-

25 comentaris:

  1. Hola Gloria, avui, per primera vegada sóc la primera em felicitar-te per aquest plumcake tan esponjos i tan ben farcit. M'encanta.
    Fins aviat.

    ResponElimina
  2. M'encanten els plum cake per esmorzar amb un cafè amb llet ben calent...i sucar-lo una mica!!! mmmmm...el provaré de fer!!!!
    Jo enfarino lleugerament les fruites i així tampoc baixen.
    Petunets,
    Eva.

    ResponElimina
  3. Uau, teniu tota la raó, pels talls de la foto es nota que la fruita us ha quedat ben repartida per tot arreu... i en canvi, es veu igual d'esponjós!
    Jo també utilitzo el truc d'enfarinar les panses (prèviament remullades) que explica l'Eva, però em sembla que provaré la vostra recepta, veient el bon resultat que té :)

    ResponElimina
  4. QUin color i quin mèrit haver repartit la fruita tan bé, felicitats, sou uns artistes.
    Una abraçada
    Ester

    ResponElimina
  5. Parella! Això es mereix un aplaudiment!! Quin plum-cake més perfecte, amb totes les fruites ben distribuides!! Felicitats! :)

    ResponElimina
  6. Em penso que fare la recepta amb fruits secs... Ni les panses, ni la fruita confitada m'agraden... Pero fa una cara...!!!

    ResponElimina
  7. Oh, que bonic ha quedat i quins colors aquestes cireres confitades tan, tan al seu lloc.
    Jo també el provaré de fer amb aquesta massa.

    ResponElimina
  8. Ohhh quina bona pinta...i que colors tan macos aquest plumcake!! M'ha agradat molt...encara que no sóc gaire de la fruta confitada.

    Núria

    ResponElimina
  9. Doncs pel que sembla, aquest "cake" s'aguanta perfecta, i els colors són molt vius, felicitats per a la Conchita del Casal d'Hostafrancs al igual que per a tu Glória¡. Josepb -menja de bacallà-

    ResponElimina
  10. Teresa,

    Moltes gràcies. Realment estava ben farcidet, però era exactament el pes de fruita que posava la recepta, ja se sap que en pastisseria no es poden variar les mides.

    Eva,

    I amb una bona tassa de tè, per berenar, què et sembla?. Jo també havia provat això d'enfarinar les fruites i tampoc em funcionava. Potser la teva recepta tenia unes mides semblants a la meva.

    Gemma,

    Veig que tu també fas servir el truc d'enfarinar les fruites. A mi no m'anava bé fins que vaig descobrir aquesta recepta.

    Ester,

    Moltes gràcies. Queda una massa prou compacta com per aguantar les fruites quasi al mateix lloc que les deixes, per això es poden repartir ben bé.

    Mercè,

    Gràcies per la felicitació. El plum-cake és d'aquells pastissos clàssics de sempre que tothom fa un moment o altre. Tu també l'hauràs fet algun cop, no és així?.

    Sara Maria,

    Serà igual de bo, i també hi podries barrejar "pepitas" de xocolata, d'aquelles que no es desfan quan es posen al forn.

    Maria,

    A veure com et va, ja m'ho explicaràs i a veure si agrada a casa.

    Núria,

    Pots fer la versió suggerida per la Sara Maria. Segur que ha de quedar bé.

    Josep,

    Felicitaré la Conxita de part teva, ella és la "culpable" de l'èxit d'aquest plum-cake.

    Una abraçada per a tothom

    ResponElimina
  11. glòria, a un plum cake com aquest no se li pot dir mai que no, has superat definitivament el problema de la fruita al fons i t'ha quedat genial, felicitats!

    ResponElimina
  12. Glòria!! Quina pinta!! Un trosset d'aquest plum-cake per esmorzar deu resucitar els morts!!

    ResponElimina
  13. Gloria... ja l'he fet... he trobat uns motlles de silicona petits de plumcakes i del teu n'he tret 5 petits.. més monos han quedat, de gust delicios, molt fi i les fruites ben escampades... Ole, ole, ole...

    ResponElimina
  14. A mi la fruita confitada no m'acaba d'agradar massa però aquest plum-cake vostra, ves que hus dic que m'atreviria a menjar-me'l!! Es que us a quedat amb una pinta que diu: PROVE'M, PROVE'M!!

    Es nota que tinc gana aquesta hora, ehh!!

    Recordsss

    ResponElimina
  15. Doncs d'aquest no et pots pas queixar pq ha quedat senzillament fatàstic!!
    Jo tb enfarino la fruita, però provaré la teva recepta.

    Ara n'agafaria un tallet per berenar amb una tassa de te...mmm...que bo!!!!!!!

    ResponElimina
  16. Hola família, com esteu? espero de tot cor que bé!! nosaltres també fèiem servir el truc de l'enfarinamenta de les fruites, però a partir d'ara seguirem els consells de la Conxita!!
    Us ha quedat magnífic, i amb aquestes cireres vermelles genial!! petons, amics.

    ResponElimina
  17. Manel,

    Precisament era això el que pretenia: passar-vos el truc per aconseguir unes fruites ben repartidetes.

    Rubén,

    I és que si el plum-cake agrada, qualsevol hora és bona per menjar-ne, no et sembla?.

    Maria,

    Volem veure els teus mini plum-cakes. Hi som a temps o ja us els heu menjat tots?.

    Anna,

    Si no t'agrada massa el plum-cake i aquest t'ha entrat pels ulls, encara té més mèrit!.

    Xaro,

    A mi no m'ha funcionat mai això d'enfarinar les fruites!!!!.

    Parella,

    A veure si ho proveu i ja ens direu què us ha semblat. Ah! i poseu-hi cirere vermelles, eh?.

    ResponElimina
  18. Que bo ha d'estar aquest plum cake. M'apunto aquesta recepta. Salut!!!!

    ResponElimina
  19. Olles,

    Et responc jo per donar fé que el plum-cake era boníssim!

    Una abraçada

    ResponElimina
  20. Quina bona pinta te aquest plum-cake, jo fa molt temps que no en faig i feia ho de la farina t'ha quedat perfecte. Petons

    ResponElimina
  21. Àngels,

    A veure si en fas per als teus néts, que segur que són els tastadors oficials de cosetes dolces. Veig que aixè d'enfarinar les fruites ho fa força gent, però a mi no em donava bon resultat. Ara, amb aquesta recepta, ja no cal.

    Fins aviat

    ResponElimina
  22. Em fa una especial il·lusió recordar que el primer “pastís” que em vaig atrevir a fer va ser, precisament, un plum-cake seguint la recepta del llibre “Sabores”, de Victòria Serra, l’únic llibre de cuina que tenia la meva mare i que li va regalar -però un de nou, eh?- :)), quan ens vam casar, a l’Anna Maria. La recepta que s’explica en aquest magnífic llibre és gairebé exacta a la que ens proposes, només que l’autora hi afegeix una copeta de rom de canya, amb la qual jo hi hidrato, abans, les panses.

    Seguint pas a pas les teves explicacions, tal i com queda ben demostrat a les fotografies que il·lustren el “post”, les fruites confitades no queden enfonsades durant la cocció encara que no s’enfarinin prèviament. Ara bé, les panses, perquè no perdin el gustet que els deixa el rom si les assequés ben assecades, sí que les enfarino perquè, mullades, acabaven sempre a sota de tot del plum-cake. Una recepta excel·lent!

    ResponElimina
  23. ostres, t'ha quedat genial! Aquests són els consells que marquen la diferència oi??

    ResponElimina
  24. Enric,

    Aquest llibre l'he vist moltes vegades però no el tinc. Potser l'hauria de comprar, és cert que és d'aquells llibres de tota la vida que segur que és a moltes cases.

    M'apunto això d'hidratar les panses amb rom però com les enfarines, mullades o seques?.

    Anna,

    És que jo tenia un "trauma" amb això de les fruites, el plum-cake sortia bo però, com t'ho diria, lleig. Ara estic molt amb contenta de veure com queda amb el consell de l'experiència de la Conxita.

    Fins aviat

    ResponElimina
  25. Glòria:

    Les panses les deixo una bona estona en un colador ample perquè s'escorrin, i sense acabar d'assecar-les perquè no perdin el gustet per fora, les enfarino en el mateix colador una mica perquè no em vagin a parar a sota durant la cocció. La veritat és que no m'ha fallat mai.

    P.S. Que bo!!!: La paraula clau que m'ha sortit per poder enviar-te aquest comentari és "canabie"!!! :))

    ResponElimina