diumenge, 10 de maig del 2009

CASTELLERES DE SANTS

Els Castellers de Sants hem celebrat amb èxit el nostre 16è aniversari. Però avui voldria parlar d’un castell que per tercer any consecutiu s’ha descarregat en la diada de vigílies de l’aniversari.

Es tracta ni més ni menys d’un castell exclusivament femení, fet per les dones, noies i nenes de la Colla. Aquest any ha estat un quatre de sis amb el pilar al mig, però amb l’entusiasme i la dedicació amb que l’han preparat fa pensar que en properes ocasions, aquests castells poden pujar un pis més.

I és que les dones fins fa molt poques dècades tenien totalment vetada la seva participació en el món casteller. Per descomptat que al segle XIX era impossible, però és que fins ben avançada la segona meitat del segle XX no es va començar a poder veure amb certa assiduitat la presència femenina en les construccions castelleres. És ben cert que alguna dona havia participat fa anys en alguna construcció castellera a la ciutat de Tarragona, però ho havien fet de forma molt excepcional i en algun cas, fins i tot amagant la seva condició de dona.

Va ser als anys setanta del segle XX que és va normalitzar la participació femenina en els castells, principalment en indrets allunyats del que s’anomena “zona tradicional castellera”.

En l’actualitat és totalment impensable fer castells i no comptar amb la participació de tothom, i és per això que algunes colles (molt poques, tot s’ha de dir) de tant en tant realitzen alguna construcció únicament femenina. Per tal de fer-ho, es necessita un gran nombre de dones i noies per cobrir totes les places d’un castell i per descomptat, que aquestes tinguin la tècnica i l’empenta necessària per assolir-lo.

A Sants es donen les dues condicions, quantitat i qualitat i per tant, des de fa tres anys, les castelleres de la Colla ens ofereixen un castell que agraïm tots aquells que gaudim d’aquesta activitat tan popular de la cultura catalana.
.

15 comentaris:

  1. Castells també? aquesta faceta la desconeixia!!!
    Ptnts

    ResponElimina
  2. Felicitats per aquestes dones amb tanta empenta. El meu company de feina, divendres em comentava que les seves filles i la seva dona s'estaven preparant per alçar el castell.
    Visca els castells, la nostra cultura i vosaltres per explicar-nos-ho tan i tan bé. Petons.

    ResponElimina
  3. M'ha agradat molt el post!!! Felicitats!!!

    ResponElimina
  4. !Si es que, ya te digo!

    !!!Temblad, machotes, temblad!!!

    ResponElimina
  5. Marta,
    Si, també fem castells. Bé, després de més de 12 anys de particpar-hi activament, ara faig juntament amb la Glòria i un parell de persones més, de fotografs i filmadors oficials a les actuacions. Les esquenes no perdonen!.

    Amics vermells,
    Relment s'ha de felicitar l'empenta i la qualitat humana i castellera de les dones de Sants, no totes les colles tenen tantes i tan bones castelleres.

    Sara,
    Celebro que t'hagi agradat el post. Crec que les noies s'ho mereixen.

    Tosca,
    Si, si, els tios estem acabats!, Penso sincerament que el futur es clarament de les dones en tots els camps.

    Una abraçada a tothom

    ResponElimina
  6. Hola Josep...i gràcies !
    sóc una orgullosa dona dels Castellers de Sants i baixa per un día!! Bé, baixeta ho sóc sempre però baixa d'un castell només del de dones...
    L'any vinent intentarem superar-nos!
    una abraçada a totes/tots,
    cristina

    ResponElimina
  7. Cristina,
    Gràcies a tu i a totes les dones i noies que com tu, heu fet gran la nostra Colla.
    I com molt bé dius: l'any que bè més!!
    Una abraçada

    ResponElimina
  8. Molt bonic i molt engrescador. Valentes!

    ResponElimina
  9. Com us va la marxa, nois! Pels castells, tot i més, que són molt nostres !!!

    ResponElimina
  10. Com m´agrada aquest barri, i no l´he vist gaire, però sempre que se´n parla és per coses boniques, com aquesta.
    Endavant amb les castelleres i castellers i desde la competència castellera ànim.
    una forta abraçada.

    ResponElimina
  11. Molt bé!! Les dones dels Països Catalans són dones fortes, d'empenta. Com cal. Em sembla una iniciativa que diu molt de la igualtat i el respecte entre els sexes.

    ResponElimina
  12. Felicitats, donçs, a les castelleres de Sants per la seva feina. I endavant!

    ResponElimina
  13. Oreto,
    Les dones, en general, teniu més empenta i sou més llençades que els homes.

    Maria,
    Tot i que darrerament no podem dedicar tot el temps que voldriem als castells, la veritat és que portem una bona colla d'anys dins d'aquest món.

    Mai,
    A veure si quan anem a Reus ens coneixem.

    Francesc,
    La veritat, és que d'empenta en tenen molta, i les que pugen, de vertígen poc, no com d'altres!. La igualtat i respecte entre sexes hauria de ser el més normal en qualsevol àmbit no?, per què encara no és així?.

    Anna,
    Gràcies per la teva felicitació. Per cert, quan tindrem una colla castellera al Bergadà?, és de les comarques que no en té encara.

    Una abraçada a tothom!

    ResponElimina
  14. M'encanta aquesta iniciativa castellera! Que les dones som molt valentes, eh?
    Felicitats pel 4 de 6 amb pilar femení!!!

    ResponElimina
  15. Gemma,
    Tens tota la raó. Tot i que les dones no tenen que demostrar res, estan bé aquestes inicatives, doncs hi ha gent que encara ncessita d'aquestes demostracions.
    Una abraçada

    ResponElimina