TERCER TALLER DE RISOTTOS AL CLUB SOCIAL CAPRABO EROSKI
El divendres, al Club Social Caprabo Eroski, varem assistir al tercer taller de risottos amb els xefs Nicola Marino i Francesco Bravin, del restaurant Piazze d’Italia, de Barcelona. En aquesta ocasió, ens van preparar les receptes risotto negro di sípia, risotto de cava i escamarlans i risotto Pronto amb bolets funghi porcini, foie micuit i canyella en pols.
D’una manera amena, divertida i entenedora, ens van explicar que fer risottos és senzill, amb uns passos comuns a tots els risottos i després aplicar la fantasia i la imaginació de cadascú per fer-los del sabor que més de gust ens vingui o amb els ingredients que tinguem més a mà.
El millor arròs per fer risottos és aquell que té més midó, que fa que l’arròs quedi més cremós. El Nicola ens va recomanar especialment les varietats arborio i carnaroli, que va dir que eren els Ferrari dels arrossos.
Tres consells bàsics i fonamentals: per a un risotto de peix, fer servir sempre oli d’oliva, que ressalta el sabor del peix, i reservar la mantega per a la resta de risottos; no posar parmesà als risottos de peix i no posar mai enlloc crema de llet!.
Així doncs, seguint les instruccions dels nostres amics italians, i tenint en compte que estem en temps de bolets, vaig preparar el primer risotto de la temporada.
RISOTTO DE BOLETS
Ingredients per a 4 persones:
- 400 g d’arròs arborio
- Barreja de bolets al gust (rossinyols, rovellons, trompetes)
- 1 ceba
- 100 ml de vi blanc
- 1 l de brou vegetal
- Oli d’oliva
- Mantega
- 50 g de parmesà ratllat
Preparació:
Netejar els bolets i saltejar-los en una paella amb oli.
- 400 g d’arròs arborio
- Barreja de bolets al gust (rossinyols, rovellons, trompetes)
- 1 ceba
- 100 ml de vi blanc
- 1 l de brou vegetal
- Oli d’oliva
- Mantega
- 50 g de parmesà ratllat
Preparació:
Netejar els bolets i saltejar-los en una paella amb oli.
Picar la ceba ben petita. Escalfar el brou.
Posar un raig d’oli d’oliva a la cassola i sofregir-hi la ceba, fins que quedi cuita però sense agafar color. Afegir l’arròs i remenar tot junt fins que es torri una mica.
Posar un raig d’oli d’oliva a la cassola i sofregir-hi la ceba, fins que quedi cuita però sense agafar color. Afegir l’arròs i remenar tot junt fins que es torri una mica.
Incorporar el vi blanc i remenar fins que l’alcohol s’evapori. Afegir el brou calent poc a poc a mesura que es vagi consumint i remenar tot sovint.
Tenint en compte que l’arròs tarda entre 16 i 18 minuts en coure’s, quan faltin 3 o 4 minuts per acabar la cocció, afegir-hi els bolets.
Quan l’arròs sigui cuit, tancar el foc, afegir-hi una mica de mantega i el parmesà ratllat.
Te una pinta deliciosa...hauré de fer servir els bolets q m'he portat de Barcelona...
ResponEliminaUna abraçada,
És veritat ens va plantar el rissotto més fàcil que fer una truita.
ResponEliminaT'ha quedat genial.
Muas!
En mitja hora ja havien fet els tres risottos!
ResponEliminaSeguint els tres consells bàsics que ens van donar, podem fer risottos de gairebé tot el que volguem :)
El vostre de bolets és molt adequat a la tardor, un plat de temporada deliciós.
Glòria; Els risottos, són una combinació extraordinària en quasi tots els productes que volguem fer-ho. Els bolets n'és una bona mostra amb tota la seva gamma de gustos. Aquest pot ser un d'ells.
ResponEliminaQue vagi de gust Glória i Josep.
Un risotto boníssim, amb bolets!!!
ResponEliminaPetonets
Glòria,
ResponEliminaTot el que cal saber sobre el risotto ho has explicat perfectament... el resultat té una pinta boníssima.
Enhorabona.
Un risotto deliciós i ara que estem en època de bolets el teu és perfecta!
ResponEliminaPetons
Sònia,
ResponEliminaSi anaves en avió, vas passar els controls sense problema?. Perquè mira que els bolets són temptadors i podien trobar qualsevol excusa "per no passar", je, je.
Gemma,
La classe va passar volant i en poc temps, tres propostes ben bones. Ara, a posar-les en pràctica.
Gemma,
Aquest de tardor ens va venir molt de gust, ara que el nero di sepia... no tardarem gaire a fer-lo!. He de buscar pels blocs les receptes del segon taller, que jo no hi vaig anar, i així les tindré totes!.
Josep,
Tal com ens va dir el Nicola, obres la nevera i segur que trobes alguna cosa que va bé per fer un risotto. Això és un bon recurs!.
Maria,
Es nota que ens agraden els bolets?, je, je.
Manel,
Nosaltres som molt amants del risotto, i per començar la temporada, aquest de bolets, ben bo!.
Carme,
Aquest de bolets és de temporada, però també en tinc un de pensat amb carbassa, que ha de ser ben bo!.
Tan bons que semblen els risottos i a casa no en puc fer perquè no consideren apropiat (pel tema dels greixos) afegir mantegues/formatges a l'arròs.
ResponEliminaAra, un arròs amb bolets, em sembla un plat fantàstic!
(Pel que fa a la pregunta que m'has fet, ja t'he respost al bloc.)
Ah, quina envejeta em feu amb aquestes classes. Els horaris s'han tornat incompatibles per a mi i els trobo molt i molt a faltar...
ResponEliminaEls consells perfectes i sobre tot el de l'oli d'oliva amb peix, que no el coneixia
:)
Margarida,
ResponEliminaEls greixos, utilitzats amb moderació i de tant en tant, no fan mal. I en els risottos és poca quantitat de mantega i de formatge la que s'hi posa. Una altra cosa és que no agradin els sabors. Ja he llegit la teva resposta dels pastissets. Em miraré els de Tortosa, ens agraden molt!
Òscar,
Aquestes classes del Caprabo Eroski comencen tard. No hi arribeu de cap manera?. A veure si un dia o altre us ho podeu arreglar!
glória, el risotto que has preparat tan cremós en sembla + 10, totalment maravellós, un altra cossa em senc molt grat als Amics del Liceú per donar-li al méu paisá Antonio Gandia el premi al Tenor revelació, per el séu treball en La Fille du Regiment, abraçades per a tú y el Josep.....paco
ResponEliminaja aneu pel tercer? jo em vaig quedar al primer... arròs i bolets, em teniu a la taula segur!
ResponEliminaGràcies pels consells sobre el risotto i per la recepta, a casa ens agradarà molt!
ResponEliminaAmb el que ens agrada a casa un bon risotto! Realment amb quatre passos que mai fallen surt sempre un plat deliciós!
ResponEliminaPetonets!
Que bo! M' encanten els risottos i més si són de bolets!
ResponEliminaUmmm! M'encanten els risottos!
ResponEliminaTinc moltes ganes de tornar a una classe de Caprabo! Gràcies per compartir els truquis i aquesta deliciosa recepta! Magnífic!
Petonets per tots dos i feliç setmana,
Marina
Hem coincidit, avui día 1 tenía varietat de bolets (camagrocs, trompetes, rossinyols, rovellons), i m'he decidit a fer un risotto seguin al peu de la lletra les instruccions del Nicola i el Francesco. M'ha quedad perfecta amb l'arròs El Gallo (arborio.
ResponEliminaSembla que agesim posat d'acord.
Quina casualitat, sembla la teva foto la meva.
Petonets.
Tú, Gloria, tens molta traça amb els risottos!, segur que aquest t'ha quedat gustós de debò amb aquests bolets!...en sento l'oloreta!!!!!petonets de formigueta.
ResponEliminaJo vaig assistir un altre dia i el que em va agradar va ser el del toc de
ResponEliminacanyella.
Petons
Glòria,
ResponEliminaA quina hora comencen? si és a partir de les 19h crec que si que podriem!! A veure si m'assabento de les properes (a traves de la Gemma, as usual?)
:)
Deliciós aquest Risotto! amb bolets, el millor per mi, aquesta recepta l'apunto!!
ResponEliminaMolts petons
Paco,
ResponEliminaSi a un mestre de l'arròs com tu li agrada el meu risotto, em dono per satisfeta!. I pel que fa a l'Antonio Gandia, un premi molt encertat, realment se'l mereix. A veure quan el podem tornar a veure!.
Manel,
Crec que tu vas a anar al segon, que jo no hi era!. Entre tots, completarem totes les receptes!.
Ma Àngels,
Ho van explicar tan bé, que no fa gens de respecte fer risottos. Són taaan bons!.
Sandra i Xavi,
No és difícil de fer, ara que el Francesco no va parar de remenar en tota l'estona!
Anna,
Els risottos són bons de moltes maneres, però ara val la pena aprofitar la temporada de bolets!.
Marina,
ResponEliminaSempre valen la pena aquestes classes, per aprendre truquets i coses noves. A veure si a la propera ens veiem!.
Isabel,
Ara que és època de bolets, és fàcil coincidir. M'agrada molt la cuina del bolet i en un risotto, boníssims!.
Mercè,
El proper dia que les nenes vagin a buscar bolets, què et sembla fer-los en un risotto?.
Reme,
A mi m'agrada molt la canyella i també tinc ganes de provar de fer-lo. Segur que serà boníssim!.
Òscar,
ResponEliminaLes del Caprabo sí que comencen tard, a les 19,30, però les del Bonpreu ens fan córrer molt perquè comencen a les 18 hores, per tant, crec que haureu de vigilar les del Caprabo. Ens veiem!.
Ingrid,
I amb espàrrecs, i amb carbassa, i amb formatge... hi ha tantes opcions!.
Veig que vareu prendre molt bona nota ja que aquet risotto fa mes bona pinta que els d’en Francesco, ara mateix hi posaria cullerada
ResponEliminaPetons
Tot i que no sóc molt entès en risottos, aquest em sembla sublim ...i amb els teus consells, fins i tot sembla no molt complicat de fer
ResponEliminauna abraçada
Molt bona pinta!! A casa ens agraden moltíssim els risottos.
ResponEliminaGlòria, no saps que bé em ve aquesta recepta!! I és que aquest any que trobem tants i tants bolets haig de buscar receptes i alternatives per anar-los menjant!! Genial!
ResponEliminaPetons!