dissabte, 22 de gener del 2011

GASTROBLOCAIRES DE SANTS AL FORN BALTÀ


Feia temps que estàvem intentant organitzar una trobada de gastroblocaires dels barris de la vil·la de Sants per tal de conèixer-nos una mica millor. La setmana passada amb la Mercè (destapadora oficial de cassoles) vam decidir posar fil a l’agulla.

Aquest matí s’ha organitzat un petit esmorzar al forn del nostre amic Josep Baltà on hem tingut ocasió de xerrar una bona estona entre pastissos, entrepans i els inevitables cafès amb llet o cacaolats calents per combatre el fred que feia fora al carrer.

En aquest esmorzar hem compartit taula la Loles (La Coquessa) i la seva filla Júlia, el Josep Àngel i la Susanna (Olleta de verdures), la Isabel (La cuina de la Isabel), la Mercè (Destapant cassoles), la “triple A” Alvar, Alícia i Aina (El pa dels Ferrer), el Xavi i la Sandra (Els fogons de la Bordeta) i nosaltres.

Entre moltes coses, hem parlat de les iniciatives “La recepta del Quinze” que la Sandra i el Xavi (Els fogons de la Bordeta) han endegat exitosament aquest mes de gener juntament amb la Marina (Xocolata Desfeta), o del projecte, ja gairebé en marxa, del “gastropuntcat” en què treballen la Loles (La Coquessa) i la Núria (Petita cuina).

En acabar l’esmorzar, el Josep Baltà ens ha convidat a acompanyar-lo a fer una visita per l’obrador del Forn. Ens ha explicat tot el procés d’elaboració dels diferents tipus de pa; ens ha ensenyat les màquines d’amassar (alguna ja la utilitzava el seu avi, tot i que naturalment s’han anat adequant i substituint moltes peces). També hem vist la màquina que utilitzen per donar forma a les barres de pa sense que perdin l’aire que han agafat en el procés del llevat (ells l’anomenen la Rolls Royce), i d’aquesta manera la molla conserva els forats característics, els calaixos de fermentació, la càmera de llevat en fred, els forns, etc. Ens ha explicat com la meteorologia influeix en el procés d’elaboració del pa, ja que depenent de la humitat, el procés es pot allargar fins i tot una hora i mitja més, és a dir, que no es poden fer les coses sempre igual.

La família Baltà fa pa des de l’any 1875, primer  a Vilafranca del Penedès i des del 1934 al barri de Sants a Barcelona (l’any 2009 van celebrar el seu 75è aniversari). Això vol dir que sense una dedicació entusiasta per oferir un producte de qualitat, el treball d’aquests artesans del pa difícilment hauria pogut sobreviure tots aquests anys. Sortosament, la tradició i la feina ben feta han permès que avui en dia puguem seguir gaudint d’aquestes petites joies que cada nit es couen als forns de Can Baltà.


Ha estat una visita interessantíssima ja que estem acostumats a veure un producte (en aquest cas pans, coques, croissants, tortells, etc.) totalment acabats i no ens podem arribar a fer el càrrec de la gran quantitat de feina i materials de primera qualitat que són necessaris per aconseguir el que nosaltres en dos minuts comprem i ens emportem dins del cistell cap a casa.

Després hem anat cap a la botiga de Farinetes Baltà, annexa al Forn i el Josep ens ha explicat las particularitats dels diferents tipus de farines, les masses congelades que hi podem trobar per facilitar-nos la feina a casa, així com els futurs projectes que té, algun dels quals pot tenir molt bona acollida entre els “blocaires” (ja us mantindrem al corrent tal i com vagi prenent cos).

Aquest primer esmorzar de veïns s’ha allargat ben bé fins l’hora de dinar, ha estat el primer però sens dubte n’hi haurà molts més. 

per a més informació:
FORN BALTÀ 
FARINA BALTÀ

28 comentaris:

  1. Hola amics. A rapidesa en la informació no us guanya ningú!. Aquest matí m'he trobat molt a gust amb tots els sans-blocaires. A la majoria ja us coneixía però a d'altres els he pogut conèixer una mica més, si bé m'ha passat l'estona volant i m'agradaria reprtir una segona edició per apropar-me més a tots. La visita a les "interioritats" del forn Baltà de la mà del Josep, ha estat una sorpresa molt i molt bonica. Definitivament hem de fer una segona trobada a la primavera! Un petonet!

    ResponElimina
  2. Això es eficàcia, rapidesa i bona informació.
    A estat una estona mol plaent i espero es torni a repetir.
    Petonts

    ResponElimina
  3. Caram, ja veig que al final heu organitzat la famosa trobada ;)
    Segur que va ser un matí ben interessant, entre els blocaires i la visita al forn... Heu d'organitzar una visita o taller per tota la colla, eh?
    I encara he descobert dos blogs que no coneixia, això dels blogs de cuina és inabastable, je je je...

    ResponElimina
  4. Hola, jo sóc de St, Joan Despí, però sempre que baixo a Sants bereno en aquest forn- aquestes festes hi vaig ser-hi; per què? perquè m´agraden els seus productes; perquè el meu pare de segon cognom es diu Baltà, i em va fer gràcia i ara he descobert que la família prové de Vilafranca del Penedès, on treballo i on estic envoltada d´amics castellers de la colla dels verds...quantes coincidències.

    ResponElimina
  5. Quina trobada més xula!!!! De ben segur que tots heu gaudit molt d'aquesta visita a les interioritats del forn.
    Hi ha blocs que no conec ara aniré a donar un cop d'ull.
    Que tingueu un feliç diumenge.
    Petonets

    ResponElimina
  6. Segur que vau gaudir de la trobada, se us veu una gent molt maca. Això de possar cara als comentaris dels blocs és el millor ;)
    petonsss!

    ResponElimina
  7. Que bé que vos ho passeu...feis una enveja!!! i la visita al forn es un luxe. I com la Gemma encara he descobert blocaires que no havia visitat.

    Una besada

    ResponElimina
  8. Ja veig que el món dels blocaires no té fi......constanment hi ha novetats , il·lusió, imaginació...... Felicitats!!!

    ResponElimina
  9. Carem, això és rapidesa i lo demés són tonteries!!! Quina il·lusió veure totes les fotos, l'esmorzar va anar molt bé, ens vam sentir molt còmodes envoltats de gent tan maca com vosaltres... però la visita a les entranyes del Baltà ja va va acabar de rematar la jugada!! Un gran matí, vam marxar amb molt contents... i amb ganes de repetir!!
    Un petó!
    Sandra

    ResponElimina
  10. Quina trobada més enriquidora que heu tingut! Es nota que ho heu passat molt bé. Una abraçada.

    ResponElimina
  11. Veig que va ser una trobada d' allò més interesant, amb visita al forn inclosa... Segur que us ho vau passar d' allò més bé!

    ResponElimina
  12. Que be, quina trobada, més maca!!!
    UN PETONET

    ResponElimina
  13. Quina trobada més enriquidora i a l'hora més interessant.
    Veure les entranyes del forn segur que ha estat gratificant, com gratificant també ho és sempre possar cara.
    Felicitats per aquesta trobada.
    Una abraçada a totes i tots.
    Salut,

    ResponElimina
  14. Josep esta muy bien de conoceros los del barrio y estas trubadas son muy interesan tes y la visita al forn de pa Balta es una suerte ya van quedando pocos.
    una abraçada
    miquel

    ResponElimina
  15. Un esmorzar ben agradable, amb molt bona companyia!!!
    Petonets a tots

    ResponElimina
  16. Que guapos que esteu tots! Enhorabona per la trobada, tinc pendent el forn Baltà per quan baixi a Barna, no me'l perdré!

    ResponElimina
  17. Les trobades sempre són super gratificants, eh i en aqueta per la cara que fe o en devia ser menys.

    Muas!

    ResponElimina
  18. Hola,
    Quina trobada més maca que vau fer! I la visita per acabar de rematar la jugada, tot un luxe.
    Petons,

    ResponElimina
  19. Caram, quina colla que sou a Sants!! Segur que ho vau passar la mar de bé!
    A la propera, heu d'organitzar una visita al forn per a tota la resta. ;)
    Petons!

    ResponElimina
  20. Quina enveja, a veure si m'hauré de canviar de barri!

    ResponElimina
  21. Quina bona col.lecció de blocaires.... i tots de Sants!! Caram quina qualitat que té aquest barri :)

    ResponElimina
  22. Carai, això dels blogs està en plena efervescència! cada cop sóm més i amb moltes ganes d'organtizar coses! Genial i enhorabona per la trobada! tot feu molt de goig.

    ResponElimina
  23. I tant que n'hi haurà més! No ho dubte pas! jejeje
    La veritat és que va ser tota una sorpresa rebre la invitació per aquesta trobada (no sabia que n'erem tants, a Sants!) i va ser un plaer enorme passar aquesta estona junts. Per això n'ha d'haver més!
    Bona gent, bones idees i projectes engrescadors tot passejant per una fleca... Qui no ha de voler repetir trobades així!

    Salut i gràcies, estimats!

    ResponElimina
  24. Segur que ho vareu passar d’allò mes bé, en feu la cara, com diu la Gemma seria bo que poguéssiu organitzar una trobada al forn per tots.
    Petons

    ResponElimina
  25. Ohhhhhhhh...heu fet la trobada ja??? Que xuli!! Doncs sou uns quants que sou veïns, eh? I quina sort tenir al barri aquest forn...i sobretot la tenda!!!! :) A veure si montem un taller o alguna cosa...que el Forn Balta té una pinta increible...igual que els seus productes!
    Petunets,
    Eva.

    ResponElimina
  26. Ostres quins gelos! Gairebé tota la vida visquent al costat del forn Baltà i no he vist l'obrador!! Com anyoro la coca de Sants...
    Petroglifa

    ResponElimina
  27. Quina iniciativa més maca ... jo hi paso cada dia per davant del forn Baltà per anar cap a la feina i cada divendres m'hi paro a comprar el berenar infantil i no tant infantil per la meva filla i el pa pel cap de setamna que que bó és .....
    ptonets

    ResponElimina
  28. Molt maca la iniciativa!

    Tot el que sigui fer germanor, endavant!

    pd/ que consti que li vaig dir a la Rosa Maria d'anar a viure a Sants...no, si ja deia jo...

    ResponElimina