maqueta original |
Avui vull parlar de la Sagrada Família de Gaudí , però no des del punt de vista artístic o arquitectònic sinó des del turístic i urbanístic.
Per començar, si no recordo malament, va ser el 7 de novembre de 2010 quan el Papa, en un viatge espectacular del qual mai sabrem el cost real, va consagrar la basílica de la Sagrada Família. Van haver de passar 41 dies per tal que en aquell espai es celebrés una altra missa. Va ser el dissabte 18 de desembre. Aquell dissabte milers de persones van “anar a missa” i uns quants milers més es van quedar fora. Naturalment, tots aquests milers de persones anaven a "visitar" la meravella que la televisió va mostrar profusament durant la visita papal i així poder-se estalviar l’import de l’entrada al recinte (entre 10 i 18 € segons la modalitat).
A causa d’aquell “tsunami humà”, durant aquest mes de gener, el Patronat de la Sagrada Família, en una acte de “cristiana generositat”, ha programat quatre dissabtes de “portes obertes” (de les 9 del matí a les 2 de la tarda), oficialment per a “desagreujar” els veïns de la zona que van haver de suportar mil i una molèsties durant la visita papal. Això és una falsa justificació ja que el primer dissabte de “portes obertes” ha registrat una afluència de més de 4.000 persones per hora, procedents de tot arreu, no tan sols del barri. Com acabarà la cosa?.
La Sagrada Família l'any 1915 |
La polèmica està servida: s’ha de cobrar per visitar un temple? o aquest s’ha de destinar als oficis religiosos (se suposa que és la seva finalitat). Si fos així, s’hauria d’abolir totalment o parcialment l’actual taxa d’accés al temple, amb la qual cosa, els ingressos caurien en picat i el Patronat que s’encarrega de les obres tindria serioses dificultats econòmiques per poder mantenir l’actual ritme de construcció.
De totes maneres, aquest “parc temàtic” en què s’ha convertit l’obra gaudiniana té més conflictes. Gaudí va planificar el temple en un descampat on pasturaven ramats de xais i cabres a finals del segle XIX (1885) i mai es podia imaginar els problemes urbanístics que tindria el seu projecte un segle més tard. I es que el creixement de l’eixample barceloní durant el segle XX, va fer que aquell descampat on s’estava edificant el temple, quedés voltat d’illes de cases. Per dur a terme el projecte original de Gaudí, s’hauria d’enderrocar al menys, l’illa de cases situada entre els carrers Mallorca, Marina, València i Sardenya, per tal que l’entrada principal a la basílica tingués la majestuositat planificada. Qui serà l’alcalde de Barcelona que s’atrevirà a signar l’expropiació forçosa per a centenars de famílies?, quin cost tindria aquesta expropiació?, qui la pagaria?.
Són preguntes que en els propers anys sortiran a la llum, ja que l’obra avança a passes de gegant gràcies al peatge que, fins ara, milers de turistes han pagat diàriament per accedir a l’interior del temple. Tinc molta curiositat per saber com es resoldrà l’embolic, tot i que si em poso en la pell dels possibles afectats, reconec que no dormiria tranquil. L’actual Consistori no prendrà cap decisió, no només perquè li queden pocs mesos de vida sinó perquè estan atrapats entre dos focs i a més són incapaços de prendre decisions mínimament valentes i coherents.
l'illa de cases afectada marcada en vermell (imatge de Google Earth) |
La pilota està en joc i veurem com la juguen a banda de l’Ajuntament, el Bisbat i el Patronat de la Sagrada Família. Els veïns tenen un petit punt a favor, que en aquest moment no hi ha calés per assumir el cost urbanístic i social d’una obra tan mastodòntica (l’expropiació). La resta, esperen que arribin temps millors, econòmicament parlant, per fer o deixar de fer.
Continuarà ...
Home... dons es una feinada per no dir altre cosa...
ResponEliminaPer una part es una llàstima perdre part del nostre patrimoni o paralitzarlo (que va sent hora que s'acabi de fer la sagrada familia, deu ser l'edifici que més ha trigat de ferse en l'història de l'humanitat :-S)...
Per altre banda estan els afectats, cosa que crec que els inteligents d'urbanisme que van donar permís per edificar s'haurien de fer càrrec de les costes i de les families, donantlos unas vivendes de les mateixes caracteristiques, ja sia per metres, orientació i sobretot per zona, cosa que no pasarà pas, es rentaran les mans com sempre fan i a pagar els afectat i la ciudadania... dons per haver xupat del bote al seu dia (perque no diguem que no se sabia per on havia de pasar i construir la sagrada familia, te nasos). pagaran els de sempre.
Ja veurem com evoluciona tot això, tot i que em penso que aquestes familias ho tenen magre.
Petons!!
Ostres, has tret un bon tema de debat... hi hem parlat molt... moltes preguntes enlaire.
ResponEliminaMuas!
Aviam com evoluciona tot...ara ha sortit a la llum un tema que estava a la foscor...ja sa sabia que hi havien qüestions urbanístiques a flor de pell però, ha estat precisament ara que ha sortit a la llum. Casualitat? Interessos?
ResponEliminaLa meva opinió és que estic totalment en contra de que hagi de pagar per estar en un recinte de culte religiós. Considero que si s'encarreguen de les coses de l'altre mon, no han de comptar amb les d'aquest ( per no dir que hem de pagar, amb els nostres impostos de l'IRPF, el "sou" dels capellans catòlics ). Estic molt a favor del moviment dels anys 60 i 70 dels capellans-obrers, que es acostava més al seu entorn.
ResponEliminaPer exemple, si vull anar a misa a Ripoll, o a reflexionar una estona, no vull haver de pagar, el mateix si vull anar a Santa Maria del Mar, o a la Catedral de Barcelona.
De petit anava amb la guardiola en la postulació per la Sagrada Família, i ara em sento enganyat, i que en la Barcelona del "touristshow" no vull estar-hi.
Gràcies per donar-me l'oportunitat de aportar la meva reflexió
Justament quan tot allò de la benedicció de l'edifici i la visita papal (estimat Josep, a València encara no sabem (ni potser no sabrem mai) el que ens va costar la visita de Benet XVI))que perquè es veiera el projecte gaudinià bé, caldria enderrocar l'illa de casa que esmentes. Mala peça al teler, tant per a l'ajuntament de Barcelona com per als afectats. Quant al tema que planteges sobre si s'ha de pagar per tal de veure els monuments, ací m'hi trobes "dividit". Per una banda, les esglésies són un patrimoni cultural col·lectiu en mans privades (l'Església). Aquestes entitats potser no tenen els mitjans per mantenir com cal un bé que és de tothom, encara que ells el gestionen a la seua manera. En el cas de la Sagrada Família, el greuge encara és més gros, atès que es tracta de diners destinats, teòricament, no només al manteniment de l'edifici sinó a la seua continuació d'acord amb el projecte de l'artista (i ja sabem que, sobre aquest darrer tema, hi ha opinions d'experts de tots colors). Potser caldria fer una mena de patronats mixtos Església-Consistoris que gestionaren el manteniment d'aquests béns històrics de manera que els ciutadans (creients i no creients, practicants i no practicants) pugueren gaudir-ne. El problema és que no crec que l'Església renuncie a controlar al 100% els temples i d'altres monuments, alhora que li ve molt bé que algú li pague els arranjaments del manteniment. El tema és complicat. Podríem afegir-hi que la majoria de temples, convents, monestirs, etc. s'han fet a instàncies de l'Església però, moltes vegades, a costa de la suor i la sang de molta altra gent. En fi, que no li'n veig la solució. I disculpa'm l'extensió del comentari. Salutacions
ResponEliminaSeré breu, crec que la Sagrada família ja està bé com està, ja és prou bonica i prou gran, a la gent que la deixin tranquil·la a cada seva, i que al món hi ha massa gent que passa fam com per estar invertint els nostres calers en la Sagrada Família. Si volen fer pagar que facin pagar, és casa seva, i jo no hi aniré pas, però que els gestionin millor. Res, l'esglèsia és així!
ResponEliminaNúria,
ResponEliminaEm semblen molt bons els teus apunts, però només dues coses, 1) La Sagrada Família que s'està construint es la de Gaudi?, 2) Naturalment les cases construïdes a l'illa del conflicte fa molts anys que van ser fetes, la que dona enfront mateix de la teòrica l'escalinata de l'entrada principal, es dels anys 70, i on son ara els "espavilats" que van donar els permisos fa gairebé 40 anys?
Gemma,
Sens dubte, arrel de la visita papal, el tema ha tornat a sortir en moltes tertúlies, però de moment tothom tira pilotes fora.
Una abraçada a les dues
Cristina,
ResponEliminaEl tema no es nou, el que passa es que tan com avancen les obres, arribarà un moment en que algú haurà de prendre una decisió, i com tu dius, molt hem temo que aquesta anirà en funció dels interessos i pressions que es facin en el moment oportú. L'únic que sabem es qui pringarà.
Sotaescala,
Jo també estic en contra de que es cobri per entrar als llocs de culte. Es pot comprendre (una mica) si es per a fer visita turística fora de les hores dels oficis religiosos. Però el tema de la Sagrada Família es escandalós, ja que s'està fent una obra faraònica i en dos mesos s'hi han fet dues misses (i una la del Papa), això si, cobrar per entrar ho fan cada dia. De moment tant a Santa Maria del Mar com a la Catedral de BCN no cobren (al claustre si). Ja veurem quan dura aquesta "generositat".
Gràcies per les opinions. Una abraçada
Ai, si no haguessin continuat les obres, no passaria res. Amb la cripta, el barri tenia prou, una parròquia més que suficient. Però ara ens haurem d'empassar aquest enorme pastís que té un llenguatge arquitectònic que no és el dels nostres dies, i a sobre pagar les indemnitzacions. Hem perdut l'enteniment. Ja heu vist la façana de la Glòria del projecte? Jo la trobo horrorosa..
ResponEliminaFrancesc,
ResponEliminaEl cost de la visita papal no el sabrà MAI ningú. Seria un escàndol (i més en aquests temps) si es fes públic, en resum que la crisi existeix només per al que convé. Sobre els diners que es paguen per a la visita, jo crec que, si un edifici es patrimoni de la humanitat, ha de poder ser visitat gratuïtament, i sinó no es Patrimoni de la Humanitat sinó de "una entitat privada".
Gemma,
Jo també crec que la Sagrada Família ja està be com està i que fa anys que del projecte inicial en queda ben poc. Però ja se sap, la pela es la pela i un pastís tan sucós no es pot abandonar només per raons ètiques, on s'ha vist!!
Kalamar,
D'acord totalment amb el que dius, em sembla que ja n'hem parlat en alguna ocasió. Pel que fa al tema religiós, com a parròquia n'hi ha més que suficient, 2 misses en 2 mesos ho confirmen. També estic d'acord, la façana de la Glòria que s'està construint actualment, es lletja, lletja, segurament ja ho era al segle XIX, però al segle XXI es horrorosa com molt bé dius.
Una abraçada i gràcies pels vostres comentaris
Jo ho tinc bastant clar, si fos possible veí afectat, començaria a fer guardiola, seria el més sensat “visto lo visto”. Jo tampoc crec que s’hagi de pagar per entrar en un recinte religiós i menys encara amb aquests preus. Dediquem-nos a altres coses molt més importants i deixem la Sagrada Família com està! I... prefereixo no saber el que ens va costar la visita del Papa, em treu de polleguera aquest tema. Gràcies per aquesta entrada, m’heu informat d’alguna cosa que no sabia. Petons,
ResponEliminaCom diu la dita “con la iglesia hemos topado”, si cobren o no es un tema, però que a una sèrie de famílies els treguin de casa seva quan els edificis ja estan fets de fa temps, ho trobo esfereïdor.
ResponEliminaUna abraçada
A mi tót el que fa referencia a l'esglesia hem treu de pollaguera...prefereixo no saber que a costat la visita del Papa... pensar quantes coses es podiem a ver fet i a quantes persones podien haver ajudat...uggg
ResponEliminaI qui pagara tót aixó, els ciutadants i esta clar la gent que viu al voltant de la Sagrada Familia... pq... els ajudara l'esglesia??? permetre l'esglesia que tantes familes perdin la seva casa??? i tót per un projecte...
una salutació
Un nou capítol de " La història interminable "...
ResponEliminaEri,
ResponEliminaJo puc entendre que durant unes hores determinades es cobri per entrar a un "monument" però que, per exemple, a partir de les 6 o les 7 de la tarda, hora en que normalment pot començar la missa del vespre, l'entrada sigui lliure, però es que a la Sagrada Familia no hi diuen CAP missa i cobren a totes hores.
Sion/Miquel,
Jo també estic amb els veïns. No crec que s'hagi de treure ningú de casa seva per a la construcció d'una obra de dimensions desproporcionades per a l'època que vivim. O que a canvi els donin en contrapartida, un pis de les mateixes característiques que el que tenen i en la mateixa zona.
Neus,
Un altre tema de debat es de que serveix a l'Església tenir tants milers de parròquies buides, no tan sols de feligresos sinó també de capellans. Que venguin patrimoni i s'autofinanciin d'una vegada en lloc de fer-ho amb els diners de tots (creients, ateus i membres d'altres religions).
Mariàngels,
Amb tants capítols, "la història interminable" és un autèntic culebrot que no s'acaba mai.
Gràcies per les vostres aportacions. Una abraçada
I tant que continuará!!! Poc s'ho deuria imaginar Gaudí que el seu temple portaria tants maldecaps... Em sembla vergonyós que amb els impostos que paguem hagin de cobrar 18 euros per entrar a un temple. De fet, si és apte perquè el Papa hi oficiï una missa, hauria de ser apte perquè tots els ciutadans la poguessim visitar.
ResponEliminaLa qüestió urbanística és un tema a part. Qui va deixar construir sobre el terreny previst per a l'entrada del monument?????
Salutacions!
La Taula d'en Bernat
josep, hi has estat des que van acabar l'interior? a mi em faria gràcia, perquè havia visitat les obres anys enrere i em va fer molta impressió pujar a la teulada i sentir les explicacions dels arquitectes. però no tinc una posició presa. l'altre dia, òscar tusquets, un dels promotors del manifest d'intel·lectuals i artistes que fa anys van demanar que s'aturés la construcció, es desdeia de la seva actitud i deia que li agradava molt com ha quedat.
ResponEliminaen fi, hi haurà molt a discutir, efectivament, en pròxims anys.
Anna,
ResponEliminaJo no soc gens de misses, però crec que un temple (sigui de la confessió que sigui) ha d'estar dedicat al culte. Quin culte hi ha la Sagrada Família?.
El tema urbanístic és molt mes complexa, l'únic que es fàcil d'endevinar es que no acabarà bé.
Manel,
No he estat a l'interior des de que es va acabar, m'agradaria anar-hi també, però no estic disposat a fer cues quilomètriques ni per descomptat a retratar-me a la taquilla.
I com tu dius el tema urbanístic es una qüestió que s'allargarà i ja veurem com acaba, segur que no deixarà content a ningú.
Una abraçada als dos
interessants preguntes ... però a dia d'avui la Sagrada Família és ja com el Barça: alguna cosa més que un temple religiós ... i va camí de convertir-se en l'autèntica icona de la ciutat ....
ResponEliminaés veritat que en el contracte de compra-venda dels immobles afectats ja constava la possibilitat d'expropiació en el cas, més que improbable en el moment de la seva edificació, que el temple comptés amb prou donatius per completar la seva construcció expiatòria??
Apa, temps al temps...
Una abraçada
Alfons,
ResponEliminaNo se si en els contractes de compra-venda del darrer immoble que es va edificar per NyN (als anys 70) hi constava la possibilitat d'expropiació, però jo penso que amb aquest edifici sol no n'hi ha suficient, i les altres cases que també poden estar afectades son bastant més antigues. Ja veurem com acaba la cosa, com tu molt bé dius: temps al temps.
Una abraçada
Només vull deixar a l'aire un parell de qüestions:
ResponElimina!. Sobre la continuació de la construcció: coneixeu gaires esglésies -de les grans, com són les catedrals- que l'hagi acabat un sol arquitecte o mestre d'obres? És ben freqüent que incorporin més d'un estil, reflex del pas del temps que ha costat aixecar-les. Doncs aquí en tindrem un més d'aquests temples, la diferència rau en el debat que avui, en una societat que té facilitats per a manifestar-se, genera i que s'ha d'assumir.
2. Relatiu a l'enderroc de l'edifici: algú ha dit que la lletra petita dels contractes de compra-venda ja advertia del fet que estaven afectats pel pla general de l'obra, cosa que el promotor hauria fet passar sense posar-hi l'accent, i que potser que -si algú ho hauria advertit- no creuria que mai arribaria el moment, atès el ritme que l'obra duia durant tants d'anys; el fenomen del turisme ho ha precipitat tot, i ara cal fer una investigació seriosa sobre el fet, abans d’assenyalar ningú.
Pere,
ResponEliminaSobre el primer punt, crec que tens tota la raó, totes les grans catedrals estan formades per diferents influències arquitectòniques segons l'època en que s'ha anat construint cada part. Evidentment la Sagrada Família es una d'aquestes construccions.
El tema es que en l'època de construcció dels grans temples, aquests sempre eren plens de feligresos i pelegrins. Això no es el que passa ara. Per tant la construcció de la Sagrada Família sembla que obeeix més a qüestions turístiques que no religioses.
Sobre el tema urbanístic ja veurem com s'arreglarà per molta "clàusula" que hi hagués en els contractes que es van fer fa 40 anys amb un edifici, i amb els altres que son més antics?
Tindrem polèmica assegurada, però això potser anirà bé a alguns per a desviar l'atenció d'altres problemes.
Gràcies pel teu comentari i la teva opinió.