dimarts, 30 d’agost del 2011

AM (16) MARIA CALLAS

Posem punt i final a l’ Agost Musical d’enguany amb la traca final que, com no podia ser d’una altra manera, és la visita de la Maria Callas (1923-1977), una de les poquíssimes veus que aconsegueix emocionar-me cada vegada que l’escolto, i mira que ho faig sovint. Algú va dir que hi havia “grans sopranos, excel·lents sopranos i Maria Callas”, i no seré jo qui li porti la contrària. Hi ha moltes gravacions de la Maria Callas a internet, i tot i que l’àudio no és de gran qualitat, he preferit posar una actuació en directe (crec que va ser a Hamburg el 1959) interpretant un d’aquells fragments que a mi em posa la pell de gallina. Es tracta de la darrera escena de Il Pirata de Bellini, on, tot i tractar-se d’un concert (no una representació), aconsegueix amb la seva expressivitat, commoure l’auditori.



Tal i com dèiem en el primer apunt d’aquesta sèrie, les calors de l’agost eren propícies per a mandrejar i no fer massa feines als fogons. Per aquest motiu ens vam empescar aquest petit divertimento batejat com  Agost Musical que ens ha permès convertir el bloc en un autèntic festival d’estiu amb intèrprets molt variats. Durant la resta de l’any es fa difícil donar cabuda en un bloc multitemàtic com el nostre, a un més sencer d’apunts exclusivament musicals. Esperem però repetir l’experiència i us donem les gràcies als que ens heu anat seguint. Ara, recuperem la normalitat i com que la cafetera ja ha passat la ITV, esperem seguir servint cafès de diferents sabors a tots els amics que ens visiteu. 

18 comentaris:

  1. Uns apunts fantàstics!!!! gràcies per totes les entrades. Petonets i benvinguts!!!! ;)

    ResponElimina
  2. FANTÀSTICA LA CALLAS I fantàstics els AM. Ja us ho he dit cada vegada. m'ha agradat moltíssim seguir tot l'Agost tanta i tan variada música.
    Esperem que la Glòria et deixi ara descansar a tú i es posi les piles ella, que JA S'HAN ACABAT LES VACANCES!!!!!. Ja,jajaja
    Petonets.

    ResponElimina
  3. Llàstima de la qualitat dels enregistraments en general de la Callas que hi ha per internet. Perque realment si la podèssim sentir amb la tècnica actual encara ens posaria els pèls més de punta!!

    Tremenda.

    ResponElimina
  4. Judith - Gràcies pel seguiment.

    Gemma - Estic molt agraït per la teva fidelitat als AM d'aquest mes i pels teus comentaris. La Glòria ja s'ha posat a la feina i segurament la setmana vinent començarem a veure els fruits.

    Una abraçada per les dues

    ResponElimina
  5. Final de traca i mocador, com ha de ser en un festival de prestigi contrastat com aquest que heu organitzat aquest agost.
    Passaran els anys i Callas serà sempre innovadora, un model a seguir.

    ResponElimina
  6. Tens raó, el concert va ser a Hambourg, al 1959. Jo el tinc i es fantastic. Salutacions.

    ResponElimina
  7. Òscar,
    Efectivament, els enregistraments de vídeo son de fa 60 anys i la qualitat no és massa bona, tot i que com a document son impagables. Ara bé, hi ha moltes gravacions d'àudio amb una qualitat magnífica que ens permet gaudir al màxim d'una veu irrepetible.
    Una abraçada

    ResponElimina
  8. Joaquim,
    Una final amb la Callas, penso que es un final "comme il faut". Una cantant que va trencar amb tot, encara que ja saps, que no tothom ho veu així(tu ja m'entens, oi?)
    Una abraçada

    ResponElimina
  9. Eduardo,
    He vist diversos fragments del concert, però no se si existeix en DVD o si hi ha una gravació en CD "no oficial".
    Gràcies per la visita.

    ResponElimina
  10. Sens dubte la Maria Callas té una veu plena d'emocions pures, per obligació ens hem de sentir tocats quan la sentim cantar.
    Heu fet una proposta d'agost musical molt bona, ara a reemprendre els fogons! ;)
    Petons!!

    ResponElimina
  11. Helena,
    La veu de Maria Callas no es una veu normal, per descomptat no ho es per a mi, ja que escoltant-ne d'altres, per molt bé que ho facin, no tinc les mateixes sensacions.
    Una abraçada

    ResponElimina
  12. Josep, final de mascletá per tot lo alt, La Callas, una véu sobrenatura, la més gran de totes, encara que algún purista digui que la gran Tebaldi fora la perfecció, em quede en la callas,.........abraçades paco

    ResponElimina
  13. Si el Setembre es culinari, miraré de no oblidar-me de pasar cap dia, pero sobre tot el 30.

    ResponElimina
  14. Només vull aplaudir-te les entrades que has fet durant l´agost...FANTÀSTIQUES.Algunes les he llegit en silenci.
    Et felicito especialment per l´entrada que vas dedicar a l'ELLA FITZGERALD...Genial amb el seu Cheek to cheek. Als meus pares els hi va emocionar.

    Ens veiem pel bufet i pel cafè.

    ResponElimina
  15. Paco,
    Estoc d'acord amb tu, tot i que ara no reiniciarem una nova "trifulca" Callas-Tebaldi, no?

    Jose Luis,
    Segur que si passes, trobaràs alguna cosa del teu gust i no caldrà esperar al dia 30.

    Una abraçada pels dos

    ResponElimina
  16. Cristina,
    Gràcies pel teu comentari i pel seguiment.
    Pel que fa a l'Ella Fitzgerald, què he de dir jo, que porto en el meu MP3 més de 80 cançons amb la seva veu?.
    Una abraçada

    ResponElimina
  17. Aquest divertimento ha estat molt refrescant per un estiu allunyat dels fogons, que fer vacances a la cuina és molt necessari.
    Nosaltres (en Pol amb molt interès, Queen és un dels seus grups fetitxe) us hem anat seguint des de Benasque i des d'Itàlia. Mirant enrere aquest recull, trobo que ha quedat una tria ben diversa i d'una gran qualitat. Felicitats!

    ResponElimina
  18. Gemma,
    Gràcies pel seguiment a distància. La veritat es que ha estat un "divertimento" força divertit.
    Una abraçada per a tu i per al Pol.

    ResponElimina