dimecres, 8 de febrer del 2012

LA CRISI DEL LICEU


Quan en un context de crisi econòmica generalitzada es tanquen quiròfans, s’apugen  desproporcionadament els costos de serveis bàsics com el transport públic, l’electricitat o l’aigua, el més normal és que els grans equipaments culturals del país també rebin la “clatellada” que els pertoca. El que ja no és tan normal és la gestió de la “clatellada”, i la direcció d’un equipament tan emblemàtic per a la cultura i la imatge del país com és el Gran Teatre del Liceu, ha de saber preveure quan les coses  venen mal dades i fer front al problema amb transparència, imaginació i rigor. Quan l’única solució que la direcció del teatre aporta és mutilar el que resta de temporada, presentar un ERO i plantejar l’acomiadament  de treballadors, només es pot parlar de fracàs en la gestió.

Per aquest motiu, un grup d’abonats i aficionats han fet públic un “Manifest Pro Liceu” i una recollida de signatures d’adhesió per presentar-la al Patronat que regeix el Teatre (Ministerio de Educación, Cultura y Deporte, Generalitat de Catalunya, Ajuntament i Diputació de Barcelona). No cal dir que aquest manifest està obert absolutament a tothom.

Aquí us deixo la versió en català del manifest. Si entreu aquí, llegireu la versió castellana i anglesa i al mateix temps podreu signar.


MANIFEST SOBRE LA SITUACIÓ DEL GRAN TEATRE DEL LICEU

L’actual situació econòmica general i les decisions polítiques preses al respecte han provocat un retall de les aportacions públiques a les grans institucions culturals entre les quals hi ha el Gran Teatre del Liceu. Els pressupostos d’aquestes institucions s’han vist afectats greument per la crisi.
Els sotasignants considerem que les mesures preses per la Direcció General del Teatre per fer front als imprescindibles ajustos pressupostaris són equivocades i no resolen els problemes de fons, i és per això que volem manifestar a la Generalitat de Catalunya, a l’Ajuntament de Barcelona, al Ministerio de Educación, Cultura y Deporte, a la Diputació de Barcelona i a la Direcció General del Liceu, el següent:
1er. La situació de crisi econòmica que vivim està en la consciència de tots i el ciutadà entén perfectament que qualsevol entitat cultural faci els ajustos necessaris.
2n. El Liceu és, probablement, l’única institució cultural de prestigi a Catalunya amb repercussió nacional i internacional.
3er.- Qualsevol mesura econòmica o política que es prengui sobre el Gran Teatre del Liceu no afecta solament a la institució en sí mateixa, sinó també la imatge de la Cultura de Catalunya en el món.
4t.- Avui, i des de fa un temps, la imatge del Gran Teatre del Liceu es veu desacreditada per un incomprensible oblit o menysteniment de les administracions públiques envers el que representa i simbolitza aquest Gran Teatre, i en particular, per una inadequada gestió de la crisi per part del director general.
5è. La cancel•lació d’ una part de la temporada per manca de recursos econòmics es vol justificar, en part, per la disminució de les aportacions de les administracions.
6è.- Per pal•liar aquesta manca d’ingressos la Direcció General ha anunciat un ERO que enviarà els treballadors dos mesos a l’atur. Qui paga l’atur? l’Administració mateixa. Creiem que un director general competent, com a qualsevol empresa, hauria d’haver negociat aquesta decisió amb l’Administració mateixa, per trobar una via més adient que no perjudiqués el producte artístic de la institució.
7º. Una altra part del pressupost del Gran Teatre del Liceu s’ha vist afectada per la important disminució dels ingressos per mecenatge. L’estímul per involucrar l’empresa i la societat civil, desenvolupant noves idees, és responsabilitat d’un director general que hauria de ser en sí mateix mereixedor de crèdit i respecte per la seva professionalitat. Es fa fefaent que aquest no és el cas del director general actual atès que altres teatres d’àmbit estatal han vist augmentats els seus recursos per aquesta via i han estat capaços de compensar parcialment els retalls de les administracions.
8è. L’interès i l’equilibri que el projecte artístic del Gran Teatre del Liceu ha mantingut des de la re inauguració del 1999 ha estat i és transcendental per mantenir el seu prestigi i preservar el seu futur. El director general, aliè als coneixements necessaris per al càrrec que ocupa, ha pres decisions que banalitzen l’excel•lència d’aquest projecte cultural. Tant la cancel•lació de les òperes de Zemlinski, com la de l’esperada reaparició del “Pelléas” -autèntics puntals de la temporada amb gran part de les entrades venudes-, suposaran una pèrdua de posicionament internacional difícilment reversible.
9è.- Un director general que té a les seves mans una institució de la transcendència cultural del Gran Teatre del Liceu hauria d’haver identificat i previst amb antelació les partides de despesa de la institució que podien ser susceptibles d’ajustaments, sense afectar d’una manera tan traumàtica i visible el producte artístic del teatre que dirigeix.
Per tot el que s’ha exposat, els sotasignats, abonats, benefactors, afeccionats i persones que estimem el nostre Gran Teatre del Liceu, i Catalunya, demanem a les institucions públiques esmentades, la presa en consideració de l’estat de greu crisi que pateix aquest Gran Teatre, així com la destitució del director general actual, que ha mostrat la seva incapacitat per gestionar un equipament cultural d’aquesta magnitud i rellevància.

17 comentaris:

  1. Se ve que les ha pillado a contrapié, afortunadamente un teatro tan arraigado en la cultura catalana como el Liceu sobrevivirá a sus gestores, lo que eso no quiere decir que el público del teatro tenga que tragar carros y carretas. Es una pena que tengan que hacer recortes de personal y suprimir parte de la programación, espero que si no en esta temporada en la próxima sean capaces de repartir mejor los recursos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Yo como que soy optimista, también estoy seguro que, por mucho que lo intenten, el Liceu no se hundirà i la história ni mencionará a la dirección actual.

      Elimina
  2. Josep, a veure si entre tots plegats aconseguim la màxima difusió

    ResponElimina
  3. Jo vaig signar ahir al vespre, em semblen molt bé tots els esforços en difondre-ho al màxim, gràcies!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Efectivament, com més gent ho llegeixi i s'assabenti de la incompetència que hi ha instalada a les instituciois millor!

      Elimina
  4. una molt bona iniciativa
    grácies por compartirlo

    ResponElimina
    Respostes
    1. Es una iniciativa que tots els amants de la cultura hem de recolzar. Les retallades son inevitables (o no!) però el malbaratament i la mala gestió és massa habitual i no hauria de ser així.

      Elimina
    2. No sé què dallonses passa amb els missatges de Blogger (no només al teu blog), que desapareix el requadre on han d'anar i has d'escriure el missatge com si fos una resposta. En fi... al que anava:

      Jo també he signat (com a Enric, no com a Assur, que és com m'hauria agradat), :)) i també he enviat un correu a uns quants amics que suposo que també signaran convençuts.

      Una abraçada.

      Elimina
    3. "Assur" de nom i "De Babilònia" de cognom? i el DNI en caràcters assiris?.
      Una abraçada

      Elimina
  5. Em penso que darrera d'aquesta crisi també queden encobertes aquestes males gestions, aprofitaments diversos i malbarataments econòmics a massa institucions públiques. És indignant la repartició de recursos sovint massa polititzats i molt poc adeqüats a les necessitats reals de cada equipament. No dubtis que en faré la màxima difusió. Una abraçada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Fantàstic Montse.
      Crec que tens tota la raó, l'amiguisme i l'endollament polititzat es el mal no tan sols dels equipaments culturals amb diner públic sinó també de qualsevol agència o departament depenent de l'administració (estatal, autonòmic o local, que aquí ningú se n'escapa).
      Una abaraçada

      Elimina
  6. Hola amics,
    Els treballadors del teatre tenim programades dues concentracions més, a les que volem convidar-vos:
    Divendres 10 a les 19h
    Dissabte 11 de 19:30 a 21:30h, aquesta volem que sigui multitudinària.
    Entre tots podem salvar la temporada i el futur del Liceu.

    Gràcies

    ResponElimina
  7. Malauradament la mala gestió i el malbaratem de fons públic és el pa de cada dia.
    Ja he signat el manifest.
    Salut!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Manel. En aquest moment les signatures ja superen les 1.100 en només 4 dies!!
      Una abraçada

      Elimina
  8. Hola Josep, gràcies per l'informació ara vaig a firmar.
    Amb l'excusa de la crisi "s'excusant" comportaments "inexcusables"...
    Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Maia. Efectivament sembla que actualment tot s'hi val, des de qualsevol tipus d'ajustament de plantilles fins a malbaratar fons públics.
      Una abraçada

      Elimina