dijous, 2 de febrer de 2012

SZARLOTKA (pastís de poma)

L’any 2010 es va publicar en alemany el llibre Die Oper kocht, un recull de les receptes preferides de 64 cantants d’òpera de 26 nacionalitats diferents, escrites a mà en la seva llengua pròpia, il·lustrat amb fotografies en clau d’humor dels mateixos cantants. Llavors, jo m’havia de conformar amb veure el vídeo del makingoff que circulava per internet ja que, diguéssim que l’alemany no el porto massa bé.

Per això, quan l’estiu passat al Festival de Peralada es va presentar la versió en anglès, amb el títol de The opera cooks, aquella era la meva!, en anglès sí que el puc entendre!.


Quan anem a veure alguna òpera, miro si els cantants hi són al llibre per poder fer-los firmar la seva foto i la seva recepta, per això, l’octubre passat, en ocasió del Faust al Liceu, vaig poder conèixer personalment el tenor polonès Piotr Beczala que, simpatiquíssim, em va recomanar que fes la seva recepta del Szarlotka, (pastís de poma en polonès) que era boníssim!.

Així doncs, per estrenar el llibre, em vaig decidir a fer-la i... tenia raó, era boníssim!. És un pastís de poma que recorda el farcit de l’strudel, és a dir, amb la característica dels pastissos de fruita cuita  dels països de l’Europa Central. A veure si us agrada!.

Ingredients:

6 pomes grosses
6 cullerades soperes de farina
200 g de mantega
2 rovells d’ou
3 cullerades de sucre
½ cullerada de llevat
½ cullerada de sucre avainillat
100 g de panses (remullades en rom)
100 g d’ametlles laminades
½ cullerada de canyella
2 cullerades de cacau en pols
El suc de mitja llimona

Preparació:

Pelar les pomes, ratllar-les gruixudes i barrejar-les amb les panses el suc de llimona i la canyella.

Barrejar la farina tamisada amb la mantega fosa, els rovells d’ou, el sucre, el sucre avainillat i el llevat. Dividir la massa en dues parts. D’una de les meitats, separar-ne dues cullerades, barrejar-les amb el cacau en pols i reservar-les. Amb la resta d’aquesta meitat, cobrir el fons del motlle i  enformar-lo a 160º durant 20 minuts. Posar l'altra meitat .de la massa al congelador. 

Afegir la barreja de pomes al motlle, treure la massa del congelador i ratllar-la per sobre de les pomes. Escampar per sobre les ametlles laminades i amb la massa de xocolata, fer petits pessics a mode de boletes per decorar. Enfornar a 170º durant una hora.

29 comentaris:

  1. Quina història tan entranyable Glòria! m'emociona que hagis fet la recepta que el mateix Piotr et va recomanar!
    :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Parella,

      Una bona manera d'unir dues de les meves aficions, oi? i amb una recomanació de primera mà!

      Elimina
  2. Un postre elaborat, però els resultats espectaculars.
    Típic del pais de procedencia, fred i amb necessitat de calories.
    Podriem fer un esforç, jajajaja.... amb l'excusa de la fresqueta que fa per aqui.
    Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant que sí, amb un bon cafetó o un bon te, perfecte!

      Elimina
  3. Hola,
    Laboriós però segur que val la pena!! Me l'apunto que tot el que porti poma m'encanta!!!
    Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. No ho hés de laboriós, potser ho sembla per això d'anar fent meitats de la pasta, però no costa de fer i el resultat s'ho val!

      Elimina
  4. Realmnt, el tall és espectacular!. Ja desitjo veure els preferits de la resta de cantants!Una abraçada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Aquest tot just és el primer!. Hi ha cada cosa...

      Elimina
  5. boa noite,tudo de bom!, beijos.
    chocolatesdocemel.blogspot.com

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bem-vindo ao café à noite. Visitate seu blog encantado

      Elimina
  6. A quina hora es el berenar????
    Quina pinta, mare meva...
    Cuida't.
    Petonets.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Qualsevol hora és bona per menjar una delícia com aquesta, eh?. Veus que apanyada sóc escrivint només amb una mà?

      Elimina
  7. Hola Glòria, el pastís ha de ser boníssim, fa una pinta!!! Tanmateix, hi ha alguna cosa a les instruccions que no l'acabe d'entendre. Salutacions

    ResponElimina
    Respostes
    1. Avui, precisament, he vist que en una fruiteria que hi ha a prop de casa tenen pomes reineta, que no és gens habitual, i com que diuen que els pastissos de poma fets amb aquesta varietat resulten millors que no pas amb la golden, he pensat que faria un pastís de poma, però el volia fer diferents dels dos que acostumo a fer..., i he vist aquest!

      Té una pinta magnífica, però, com en Francesc, trobo que alguna cosa falla a les explicacions.

      Es deuria quedar ben, i agradablement, sorprès el Beczala per signar en un lloc tan original com ho és el llibre de què parles, oi?

      Elimina
    2. Enric,

      Volia respondre també al Francesc però no sé què em passa que no puc afegir comentari al seu. Bé, en qualsevol cas, l'errada a la recepta ja està esmenada, teníeu raó, faltava explicar això de posar la massa al congelador. Que vagi bé!

      Elimina
  8. mare meva quina pinta.... he vist molts pastissos de poma però aquest tan ben engalardonat fa una sensació de ser d'un bo..... Per un bon esmorzar de día de fred siberià és ideal! jeje
    Petonsss :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Helena,

      No hi ha dubte, els pastissos de poma són tot un clàssic però sempre n'hi ha algun de diferent per afegir a la llista!

      Elimina
  9. Oooooh! Que bo! Us ha quedat preciós! Ara mateix en faria una queixalada!
    Felicitats per l'autògraf!
    Que passeu un feliç cap de setmana i protegiu-vos del fred, que baixen!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gemma,

      La veritat és que els cantants se sorprenen agradablement quan els porto el llibre, ho troben divertit i a mi em fa il·lusió!.

      Elimina
  10. Aquest pastís fa una pinta sensacional.És laboriós però segur que es recompensa amb el tast. I és molt xulo això del llibre! Recollir autògrafs li dóna un valor increïble i molt personal! Molts petons Glòria!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Montse,

      Era taaaant bo!. Per repetir!. I amb la signatura del cantant-cuiner-autor de la recepta... què més es pot demanar?

      Elimina
  11. fantastico este pastis y muy bien la idea de recoger las firmas de los prota del libro,luego tendras una joya de libro
    bon cap de setmana parella

    ResponElimina
    Respostes
    1. El pastís, boníssim i el cantant, fantàstic, una bona combinació!

      Elimina
  12. Una història i trobada operística preciosa amb un final dolç!

    ResponElimina
    Respostes
    1. No sé què triaria primer, si el pastís o l'òpera, ja, ja

      Elimina
  13. Francesc,

    No puc respondre el comentari a sota del teu. És veritat, hi havia una errada a la recepta, ja està corregit, és que això de traduir del polonès m'ha costat una mica, ja, ja

    ResponElimina
    Respostes
    1. I això que tu i jo, teòricament "parlem polonès",segons alguns entesos en llengües i que ens estimen tant, com ja sabem... Besades Glòria

      Elimina
  14. Quina pinta Glòria, apa, me'l apunto a la llibreta de pendents ;) Una abraçada

    ResponElimina
  15. Hola,

    Su blog ha captado nuestra atención por la calidad de sus recetas.

    Agradeceríamos que lo registre en Ptitchef.com para poder indexarlo.

    Ptitchef es un directorio que referencia los mejores sitios web de
    cocina. Cientos de blogs ya se han inscrito y disfrutan de Ptitchef
    para darse a conocer.

    Para suscribirse a Ptitchef vaya a
    http://es.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form o en
    http://es.petitchef.com y haga clic en "Anade tu blog " en la barra la
    parte superior.

    Atentamente,

    Vincent

    ResponElimina