dilluns, 7 d’abril del 2008

CREMA DE CARBASSA AMB FORMATGE FRESC, SÈSAM I REDUCCIÓ DE PORTO

Aquesta recepta és del llibre La cuina mediterrània, del David Lienas, a qui un grup de blogaires vàrem tenir el plaer de conèixer en una de les seves classes.
Ell ens explica que la crema de carbassa es prepara en moltes zones de la riba mediterrània occidental, incloent-hi Catalunya. Un dels indrets on és més habitual preparar-ne és a Provença, França.


Ingredients per a 4 persones:

- 1 kg de carbassa de violí
- 100 g de ceba
- Aigua
- Nou moscada
- Sal
- Pebre blanc
- 100 g de mantega
- 50 g d’oli de gira-sol
- 400 ml de porto
- Un petit canonet de canyella
- ½ pell de taronja
- ½ pell de llimona
- 160 g de formatge fresc per untar
- Sèsam

Preparació:

Preparar la reducció de porto. Per fer-la, mesclar el vi amb la canyella i les pells de taronja i llimona en un cassó. Posar-lo a coure a foc lent i deixar que el líquid es vagi concentrant per evaporació. Quan tingui una consistència lleugerament més líquida que la del caramel, retirar-lo del foc, colar-lo i deixar-lo refredar a temperatura ambient.

En aquesta ocasió, jo he fet servir el porto Niepoort LBV 2001, un vi de color vermell molt intens i de gust afruitat.

Tallar la ceba a quadradets petits. Posar-la a ofegar en una cassola a foc lent, juntament amb la mantega i l’oli de gira-sol. Mentrestant, pelar la carbassa, llevar-ne les llavors amb una cullera i tallar-la a talls regulars no gaire grossos. Incorporar-la a la cassola quan la ceba estigui ben ofegada.

Coure la carbassa a foc lent. Afegir-hi aigua fins a quasi cobrir les hortalisses i fer que arrenqui el bull. Deixar-ho coure fins que la carbassa estigui tova.
Salpebrar-ho i condimentar-ho amb la nou moscada.

Triturar-ho fora del foc, fins que quedi una crema fina, sense grumolls. Si cal, passar-la pel colador xinès.

Rectificar de sal, pebre i nou moscada, i reservar.

Disposar al centre del plat una quenelle de formatge fresc. Abocar-hi la crema de carbassa al voltant.

Per fer la quenelle (boleta en forma allargada, com una croqueta), agafar el formatge entre dues culleres per donar-li forma.

Agafar una mica de reducció de porto amb una cullera i abocar-la ràpidament perquè quedin línies fines sobre la crema de carbassa. Empolsegar-la amb una mica de sèsam.
Aquesta crema es pot prendre tant freda com calenta.

11 comentaris:

  1. Fa molt bona pinta aquesta crema. Jo també solc fer crema de carbassa, però la clàssica.
    Bon profit!
    Ester

    ResponElimina
  2. mmmmm....m'encanta la crema de carbassa...durant tot l'hivern la faig un cop per setmana!!!...Quin èxit el llibre del Lienas, no?...vec que hi ha receptes molt xules...me l'hauré d'acabar comprant o demanar-lo per Sant Jordi!!!! ;)
    Petunets,
    Eva (Terrassa)

    ResponElimina
  3. jo també faig crema de carbassa i, a més de ceba, hi poso una mica de patata,però mai he aconseguit una presentació tan espectacular com aquesta.
    felicitats!

    ResponElimina
  4. Em fa gràcia perquè, a casa, jo sóc el “soper” per excel·lència, ja que m’agraden TOTES les sopes i cremes… menys la de carbassa i la de meló, i vet aquí que la meva dona, que, com una Mafalda adulta, sempre arrufa el nas quan faig sopa, li encanten, precisament, les de carbassa i les de meló. :)

    Espectacular, Glòria, la presentació d’aquest plat! Si un dia convides a sopar al Rolando Villazón, i li serveixes aquesta crema, estic segur que al final de la vetllada et cantarà el “A te o cara” només per a tu, i si els veïns es queixen perquè aquelles no són hores, tu ni cas, noia! ;)

    ResponElimina
  5. Doncs jo també sóc una fan de les cremes de carbassa... Enric, no saps el que et perds!
    M'agrada la idea de la reducció de porto... segur que lliga molt bé, m'ho apunto!
    Heu provat la mateixa crema amb bulb de fonoll? Queda espectacular, boníssima!

    ResponElimina
  6. Ester,

    Jo també feia la clàssica,però aquesta vegada he volgut ser fidel del tot a la recepta del David Lienas. Era molt bona !.

    Eva,

    També la podem fer a l'estiu, perquè el David Lienas explica que hi ha carbasses d'hivern i carbasses d'estiu. Així doncs, problema solucionat!.

    Posa el llibre a la llista per Sant Jordi !

    Manel,

    Jo també l'he feta altres vegades amb patata, però la volia fer igual que la recepta del David Lienas i amb la reducció de porto, d'aspecte queda bé, però de gust...!

    Enric,

    Veig que en el tema de les sopes, no hi ha consens a casa vostra, eh?.

    Ja m'agradaria, ja, sopar amb el Rolando Villazón. Somiem, que això no costa diners!.

    Gemma,

    M'apunto el suggeriment de la crema de bulb de fonoll. Suposo que el procediment deu ser el mateix. Hi poses algun altre ingredient, ceba o patata?.

    ResponElimina
  7. Sí, es fa com la de carbassa. Pels altres ingredients... al gust de cadascú :) Jo hi acostumo a posar una mica de patata, trobo que li dóna una textura de crema que m'agrada força (així evito posar-hi crema de llet o quesitos). Però vaja, com agradi a cadasú!

    ResponElimina
  8. Vaja, quina pinta! Aquest llibre d'en David l'amortitzarem, totes les receptes són fantàstiques i quines explicacions que ell en fa.

    Us he de confessar un secret: les sopes, ni cremes no m'agraden massa, bé sí que m'agraden però no les sé menjar: tinc problemes amb les culleres i els líquids, no sé que faig que em comptes de tirar el suc dins la boca em cau tot per l'altre costat... en fi, jo i les meves circumstàncies!!!!

    txell

    ResponElimina
  9. No t'amoïnis, que no direm a ningú el teu secret. De totes maneres, practica i veuràs com al final te'n sortiràs!.

    Fins aviat

    ResponElimina
  10. Quina pinta més bona, m'encanten les cremes, i aquesta ja l'he apuntat per la propera.
    Només em falta comprar el Porto.

    Felicitats!!
    Eva

    ResponElimina
  11. nPebbles,

    Compra el porto!. Segur que faràs com jo i decoraràs la crema generosament. La reducció és boníssima !.

    Fins aviat

    ResponElimina