diumenge, 13 de juliol del 2008

PASTÍS BASC

Us havia explicat que la Mertxe, d’Etxezuria, m’havia donat algunes receptes típiques de Nafarroa i d’Euskadi. Avui us proposo la del pastís basc. És un pastís que va farcit i en funció del lloc on s’elabora, es fa d’una manera o d’una altra, per exemple, al país basc francès el farceixen de melmelada, mentre que al Baztán el farceixen de crema pastissera. Aquí us explico tal com el fa la Mertxe.



Ingredients (per a 8 persones):

Per a la massa:

- 5 rovells d’ou
- 1 ou sencer
- 200 g de sucre
- 200 g de farina
- 200 g de mantega
- Mitja copa de Pacharán
- Una culleradeta de llevat Royal

Per a la crema pastissera:

- ½ l de llet
- 3 cullerades rases de Maizena
- 3 cullerades de sucre
- 1 rovell d’ou batut

Preparació de la crema pastissera:

Posar la llet en un bol, afegir-hi la Maizena, el sucre i l’ou batut, remenar-ho bé perquè els ingredients es dissolguin en la llet. Posar la barreja al foc i continuar remenant perquè no es formin grumolls, fins que la mescla arrenqui el bull i comenci a espessir-se.

Retirar la crema del foc i deixar que es refredi.

Preparació de la massa:

Escalfar el forn a 180º, amb l’escalfor de baix.

En un bol, barrejar tots els ingredients amb la batedora. Queda una massa bastant espessa, però que es pot treballar.

En un motlle rodó, de 24 o 26 cm, escampar la meitat de la massa. Posar la crema a sobre, amb compte que no es barregi amb la massa. A continuació, tapar la crema amb la resta de la massa, ara vigilant que no es barregi amb la crema.

Coure el pastís al forn, durant 30 o 35 minuts aproximadament. Punxar el pastís per comprovar-ne la cocció.


16 comentaris:

  1. Aquest pastís basc (crec que se'n diu "gosua") el vaig veure a Donibane Lohizune (San Juan de Luz) i no el vaig poder tastar, però feia el mateix aspecte que el de les fotos, més o menys. Per la recepta veig que ha de ser boníssim. Salutacions.

    ResponElimina
  2. Nois, aquest Gosua ha d'estar boníssim. Gràcies per compartir la recepta amb els que encara no hem pogut anar de vacances!

    ResponElimina
  3. Sóc la Glòria E. del blog català-holandès!
    Això fa molt bona pinta...!
    Salutacions i gràcies pels vostres comentaris!

    ResponElimina
  4. Uau, quina pinta! Aquesta recepta me la guardo a dalt de tot de la llista de pendents... em pensava que la massa era més complicada de fer (tipus pasta de full), però ja veig que no... El secret deu ser posar-hi pacharan, oi? Je je je.
    Moltes gràcies a la Mertxe per donar-nos la seva recepta de pastís vasc!

    ResponElimina
  5. Deu d'estar boníssim, aquest segur que el faig aviat. A més això d'anar farcit de crema a casa és èxit assegurat.
    Petonets.

    ResponElimina
  6. Es digui com es digui, segur que esta de “muerte”, te una pinta i a aquesta hora que ja començo a tenir ganeta !!!
    Llàstima de règim....però el guardo a pendents

    Un petó
    Xaro

    ResponElimina
  7. Gloria.
    Ben trobats del viatge he estat llegint tot.
    Aquest pastis tal i com el expliques el he vist en algun altre bloc, pero aqui ha quedat molt clar.
    Feia dies que no podia postejar i avui m'estic posant al dia.
    Tere

    ResponElimina
  8. Francesc,

    No sabia el nom d'aquest pastís. Veus?, ja he après una cosa més. És bo!!!!!. En va quedar un trosset per a l'endemà, i encara era més bo!.

    Amics vermells,

    Un plaer fer-vos arribar aquesta recepta. Ara només falta provar-la, eh?. Val la pena.

    Glòria E.

    Doncs si la pinta és bona, el gust també, i és que m'agraden tant les postres...

    Gemma,´

    Suposo que tu et refereixes a un altre tipus de pastís que sembla fet de pasta brisa. Aquest no costa gens de fer, ja ho veus, tot amb la batedora, i el resultat és ben bo.

    Eva,

    La crema, feta amb aquestes proporcions, va quedar molt suau i gens dolça. Prova-ho i a veure què diuen a casa.

    Xaro,

    Posa'l a la llista. Segur que trobaràs un moment o altre per fer-lo i pel règim, un dia és un dia (aquesta és l'excusa que fem servir tots, eh?).

    Tere,

    M'alegro de tornar-te a veure per aquí. És veritat que quan estàs dies sense visitar blocs, s'acumula la feina.

    Una abraçada per a tothom

    ResponElimina
  9. Ohhhhhhh...que bo!!!! Jo aquest pastís no el conexia, només he probat la "panxineta" que tb està molt bo...xo aquest amb crema, ha d'estar brutal!!! Visca l'operació biquini!!! jajaja!!!
    Petunets,
    Eva.

    ResponElimina
  10. Què bonic us ha quedat i com sap de bo aquest pastís. En Baztán el vaig provar i em va encantar. Gràcies per posar la recepta, no la coneixia. Salutacions.

    canela

    ResponElimina
  11. El fet d0anar farcit de crema el fa molt atractiu. Quina feinada m'espera quan comenci les vacances
    Bon profit
    Ester

    ResponElimina
  12. Eva,

    Jo també l'he provat la panxineta, però no tinc controlada la recepta. L'haurem de buscar. Pel que fa a l'operació bikini, crec que ja hem tirat la tovallola.

    Canela,

    Amb aquest pastís recordem la bona gastronomia del Baztán. Aquell paisatge és tan bonic que hi haurem de tornar segur, eh?.

    Ester,

    La crema queda molt suau i fa que el pastís no sigui gens pesat. Que gaudiu força de les vacances i esperem post i fotos de les receptes que facis, eh?.

    Fins aviat

    ResponElimina
  13. Hola, et volíem felicitar pel teu blog, t'acabem de coneixer a partir del blog del cullerot festuc i ens ha entusiasmat aquest teu.
    Felicitats per aquest pastís, que es digui com es digui, fa una pinta bonissima.
    Nosaltres portem dos mesets en això dels blogs, i et volíem convidar a coneixer el nostre blog. És una cosa ben sencilla però sempre és agradable coneixer més gent.
    Una salutació i fins aviat!!!

    ResponElimina
  14. Hola, Delicias

    Moltes gràcies per les vostres felicitacions, tant pel bloc com pel pastís.

    He visitat el vostre i la fotografia que teniu com a benvinguda és impressionant!. Ja m'hi he passejat i està molt bé. Hi tornaré sovint!.

    Fins aviat

    ResponElimina
  15. No podíeu trobar millor rúbrica de la magnífica i detallada crònica que acabo de llegir del vostre viatge que amb aquest post!

    Moltes gràcies!

    ResponElimina
  16. Com que ens agrada tastar els plats dels llocs que visitem, què millor que emportar-nos a més la recepta casolana?.

    Fins aviat

    ResponElimina