diumenge, 9 de novembre del 2008

MÓN SANT BENET (trobada blocaire)


Avui hem fet la segona trobada de blocaires (a banda de les classes de cuina), aquesta vegada acompanyats de parelles i amics, amb els quals, al matí, hem visitat la Fundació Alicia (Alimentació i Ciència), hem dinat al restaurant la Fonda, al mateix complex, i a la tarda hem completat la visita al monestir de Sant Benet de Bages, sense oblidar una visita a la botiga del recinte.

Així doncs, comencem per la Fundació Alicia, presidida pel xef Ferran Adrià, i amb l’assessorament científic del cardiòleg Valentí Fuster.

La Fundació Alicia es caracteritza per la investigació en el camp de la gastronomia i per ensenyar a millorar els hàbits alimentaris. Un dels aspectes on incideix la investigació és la intolerància de certes persones a productes com la lactosa, el gluten o les proteïnes.

Podríem dividir la visita en dues parts, la primera, en què la guia ens ha explicat quines eren les finalitats de la Fundació, ens ha ensenyat les instal·lacions, un aparell de destil·lació i un aparell per esferificar, també ens ha parlat dels diferents tallers per a les escoles; i una segona part en què nosaltres mateixos hem participat en un taller per experimentar la relació dels cinc sentits i l’alimentació. Ens han donat un kit amb el qual hem pogut experimentar amb l’olor, el gust, la vista, l’oïda i el tacte.

Una vegada acabada la visita a Alicia, hem anat a dinar al restaurant la Fonda. Hem menjat: coca de formatge, melmelada de tomàquet i verat escabetxat; llom alt de xai amb samfaina i sopa de síndria amb pastís de xocolata. Tots els plats eren deliciosos i ja ens hem encarregat d’intentar esbrinar com estaven fets per imitar-los a casa.


Després de dinar, hem fet la visita al monestir de Sant Benet de Bages. Una visita aproximada de 75 minuts que ens ha dut a repassar 1.000 anys d’història.
Una història presentada d’una manera didàctica i entretinguda, aprofitant les possibilitats que brinda la tecnologia moderna (vídeos, hologrames, canvis de llum, etc.). L’església i el magnífic claustre romànic es van obrir novament al públic fa tot just un any, després d’una llarga i laboriosa restauració.
Abans de marxar cap a casa encara hem tingut temps per fer les darreres compres a La Botiga, on es poden trobar una molt bona selecció de vins, formatges, olis, melmelades, i altres productes de la nostra terra.

En resum, ha estat un jornada plenament satisfactòria per a tots els que hem tingut la sort de participar-hi. Hem trobat a faltar alguns dels amics habituals en aquests tipus de trobades, però quant tot torni a la normalitat en muntarem una de ben grossa per celebrar-ho!!.



22 comentaris:

  1. Glòria i Josep! Felicitats per l'organització, la crònica i les fotos!!! Veient algunes de les fotos d'Alícia, semblava que veiés fotografiat el meu laboratori! ;)

    ResponElimina
  2. Ja veig que a la tarda em vaig perdre una vista molt interessant... quin claustre més bonic!
    M'encanta la foto de la Maria i la Glòria olorant... je je je, van endevinar l'olor?
    Una crònica genial, tens raó que vam trobar a faltar molta gent... a la propera hem de fer el ple, eh?
    Moltes gràcies per l'organització!!!!!!!

    ResponElimina
  3. Una crònica molt bona així com las fotos, varem passar una dia molt agradable tant jo com el Joan,esperem que això es poguí tornar a repetir.Gràcies per tot

    ResponElimina
  4. Ei! si que sou ràpids! M'alegra que us ho passéssiu tan bé!
    Felicitats per l'organització, la crònica i aquestes fotos tant suggerents!

    ResponElimina
  5. Bieeen..ja tenim crònica!!! Ahir ja vaig poder llegir la del Manel i ara la vostra!!! Que bé que us ho vau passar...i la visita al monestir segur que va ser preciosa!!!
    Petunets i fins la pròxima!!!
    Eva.

    ResponElimina
  6. Mercè,

    Tu la més matinera!. Ens agrada que encara que sigui en la distància, hagis pogut compartir una miqueta la trobada, si més no,amb les fotos. Per cert, què estudies, que els aparells et recorden el teu laboratori?.

    Gemma,

    La visita a la tarda també va ser força interessant. És d'aquelles visites que val la pena repetir.

    Per cert, la Maria i la Glòria em embla que sí que van endevinar l'olor.

    Ja podem anar pensant propostes per a la propera, quan hi poguem ser tots!.

    Àngels,

    Va ser un plaer compartir el dia amb vosaltres. En el meu perfil, hi ha el meu mail, posa-me'n un amb el teu, així podem estar en contacte.

    Ruben,

    A la propera hi heu de ser, eh?. Tot el dia va estar molt bé.!.

    Eva,

    A la propera, tu tampoc hi pots faltar, eh?. Ho varem passar molt bé, però no hi erem tots!.

    La visita al Monestir va estar molt bé, ho tenen molt ben muntat. Té un claustre encantador!.

    Fins aviat

    ResponElimina
  7. La crònica i les fotos, com sempre genials!!
    Gràcies per una jornada molt i molt interesant. La visita a l'Alicia va estar molt bé, el dinar lo mateix i el monasteri...em van sorpendre molt.

    Núria

    ResponElimina
  8. Josep i Gloria.
    Moltes gracies per l'organització. La veritat que varem estar molt bé.
    La cronica que dir........ una maravella com tot el que feu.
    Gracies.
    Ah!!!! Gloria et dec un cafe i un croisant

    ResponElimina
  9. amics, no sé si us vaig agraïr que us encarreguessiu de tot, sinó, ho faig ara, i us felicito com sempre per la feina que heu fet.
    veig que la visita de la tarda va ser prou complerta, a veure si la setmana vinent hi anem la meva dona i jo amb la nena.
    per cert, com ja us vaig dir, he incorporat tres fotos vostres al meu slide, citant la procedència. prometo que no m'ho agafaré per costum.

    ResponElimina
  10. Núria,

    La veritat és que tot va anar molt bé, un bon dia compartit amb tots vosaltres. La visita al Monestir va ser molt interessant. N'hem de muntar una altra!.

    Tere,

    Nosaltres també un varem passar molt bé i encantats de conèixer el príncep consort de Boston, dóna-li records de part nostra.

    Ah! i el cafè i el croisant li debem tu i jo a la Sara Maria, o sigui, que queda en peu per una altra ocasió!.

    Fins aviat

    ResponElimina
  11. Manel,

    La feina per organitzar-ho no compta, el que val la pena és passar un bon dia en bona companyia i crec que va ser així.

    Pel que fa a les fotos, pot disposar-ne sempre que ho volguis, no hi ha cap problema.

    Fins aviat

    ResponElimina
  12. Glòria, doncs sóc enginyera química però el meu doctorat està enfocat cap a l'àrea de biomedecina-bioenginyeria. Així que el rotavapor, m'ha semblat veure'l en una de les fotos. :)

    ResponElimina
  13. Gloria i Josep,
    ens ho vam passar molt be i la jornada va ser ben completa, sortint tot rodó.
    Ah... quina oloreta a pinya colada que feia la pipeta...i no engreixava quan ho respiraves...

    ResponElimina
  14. Per la crònica i les fotografies veig que ho vareu passar molt bé, espero tenir més sort la propera i poder venir. Si puc aniré amb els de casa a fer la visita,ja que me la vaig perdre.
    Per cert Gloria, no us vaig dir res, perquè dissabte estaba una mica negitosa, però us dec alguna cosa de la reserva?
    Petonets,

    ResponElimina
  15. Maria,

    Nosaltres també estem molt contents de com va anar tot. L'oloreta de coco i pinya sí que era bona, en canvi, el nou sabor "humami" no em va agradar gens!

    Fins aviat

    Eva,

    Sí que ho varem passar bé, llàstima que no hi erem tots, però segur que hi haurà més ocasions.

    No et preocupis pels diners, no s'havia de pagar res per endavant.

    Fins aviat

    ResponElimina
  16. Hola cafeters!!

    Gràcies per organirzar-ho tot tant i tant bé!!

    La crònica i les fotos son una meravella, veig que la visita de la tarde també va ser molt interessant.

    Tots nosaltres (les cuinetes, el Carles i els amics) ens ho varem passar molt bé!!!

    ResponElimina
  17. Xaro,

    Encantats de poder compartir visita i dinar amb tots vosaltres. Com han anat les fotos del Carles, amb la nova càmera?.

    Fins aviat

    ResponElimina
  18. Veig que tots esteu encantats i me'n alegro.
    La d'en Josep és la crònica d'un gourmet i el que reflecteixes, Josep, és no només l'estudi del bon i ben menjar sinó també una atmosfera de serenitat i pau que necessita casar amb tanta abundor de menges.
    Jo no em trec del cap la xocolata. Passo de la sopa de sindria. On hi ha xocolata puc prescindir gairebé de tot el que no ho és.
    Enhorabona!

    ResponElimina
  19. La meva àvia va fer la mateixa visita fa un parell de setmanes i li va encantar. Em sembla que fins i tot va dinar al mateix restaurant...Té 83 anys i encara trota amunt i avall com si en tingués 40!

    ResponElimina
  20. Com sempre, sempre arribo a misses dites, però us puc ben assegurar que sóc dels que es llegeix el "post" i tots els comentaris abans de deixar-hi el meu per allò de no repetir-se. No caldria, doncs, que us felicités per l'empenta a l'hora d'organitzar "saraus", ni per escriure una tan detallada crònica, ni per les magnífiques fotografies, però, si no ho faig... què dic, eh? :)

    Ah, una cosa: Gràcies a un dels comentaris he descobert qui és el "príncep consort de Boston" que ja he vist en altres blocs, però no sabia que era qui era.

    Tere: si em llegeixes, t'envio un petó ben fort.

    ResponElimina
  21. Caram, quin reportatge i quines fotos! M'ha sorprés veure tants corrons junts... Els vau fer servir? Les fotos del monestir són molt boniques. M'agradaria saber com es fa això. Salutacions

    ResponElimina
  22. Glòria,
    Veig que també ets adicte a la causa xocolatera. A veure si millores del tot i en una poropera sortida tenim el gust de comptar amb la teva companyia.

    Anna,
    Envejable l'esperit de fer i veure coses noves de la teva àvia.

    Enric,
    Sempre esperem els teus comentaris encaraa que no siguis el primer. Et dic el maateix que a la teva companya de bloc, a veure si tenim la sort de comptar amb tu i l'Anna Maria la propera ocasió, tindràs l'oportunitat de relacionar-te amb la monarquia de Massachussets.

    Francesc,
    No vam utilitzar els corrons... aquesta vegada. El monestir, como la major part dels que tenim a Catalunya, una meravella.

    Una abrfaçada a tots.

    ResponElimina