dilluns, 27 d’abril del 2009

TALLER DE PIRULETES AL MUSEU DE LA XOCOLATA

El dissabte passat tota una colla de blocaires vam assistir a un taller al Museu de la Xocolata, organitzat exclusivament per a nosaltres.

Com que es tractava de fer piruletes de xocolata, la Muntsa, l’encarregada de dirigir el taller, ens va explicar com a cosa bàsica com atemperar la xocolata per poder-la treballar posteriorment.

Així doncs, vam aprendre que després de fondre la xocolata, una part s’ha de posar a sobre d’una superfície freda per tal de fer baixar la temperatura, per després pujar-la un grau més quan es torna a barrejar tota. La temperatura depèn de la classe de xocolata: la xocolata blanca s’ha de refredar a 27º i després fer-la pujar a 28º; la xocolata amb llet referedar-la a 28º i pujar-la a 29º i la xocolata sense llet, baixar-la 29º i pujar-la a 30º.

També ens va parlar dels maridatges de la xocolata: xocolata blanca amb gingebre en pols, o amb pebre negre, o amb ratlladura de llima (aquesta em va semblar deliciosa); xocolata amb llet amb fruits secs, amb fruites, especialment el plàtan, amb sucre morè i xocolata negra amb vainilla, amb sal maldon...

A mi sempre m’agrada agafar moltes notes de les explicacions, però el dissabte, una vegada la Muntsa ens va dir que ja podíem començar a fer pràctiques, vaig oblidar la llibreta i el bolígraf en un racó i em vaig dedicar a fer experiments, com la resta de blocaires. Semblàvem criatures, amunt i avall, passant-nos les mànegues amb les diferents xocolates, i fent les nostres “creacions”.

I mentre deixàvem que les piruletes agafessin cos, vam fer una visita al Museu de la Xocolata, on la Muntsa ens va parlar de les diferents classes de cacau, del seu origen i del seu cultiu; de les formes de treballar-lo i de la seva exportació. I naturalment, vam fer un recorregut per les diferents escultures de xocolata que hi ha al Museu, i com a cosa curiosa, esmentar que n’hi ha una inspirada en la Pietat de Michelangelo, que té més de 30 anys.

Van ser dues hores intenses que van passar volant en bona companyia, que ens van deixar un regust ben dolç.

19 comentaris:

  1. Molt interesant aquest curs i la companyia fantástica. Espero repetir.
    Petons

    ResponElimina
  2. Quines coses més "xules" que feu!! Esteu molt guapos i guapes a les fotos, sobretot a la de grup. Us enyorem. Besades

    ResponElimina
  3. Molt bo!! realment va ser un dissabte al mati molt guapo!! m'ho vaig passar de conya!! ja era hora que fessim alguna cosa més pràctica!!

    Tons i fins dijous!!

    ResponElimina
  4. Em va encantar això de lliscar l'espàtula aquella sobre la xocolata desfeta..Va ser força profitós el curset, veritat?

    ResponElimina
  5. apar que no us ho vau passar bé fent córrer la xocolata per sobre la taula i fent dibuixets.
    per cert, unes piruletes molt artístiques.

    ResponElimina
  6. Parelleta, vinc del blog de la Nuni... snif, snif... quina enveja que em feu!!!!!
    Es nota que us ho vau passar pipa!!
    I aquestes piruletes, mooolt xules!!
    I com sempre, les fotos genials!! ;)
    Petons!

    ResponElimina
  7. Encara tinc ficada al nas l'olor de tanta xocolata... quin mareig, je je je...
    Va ser genial, ens ho vam passar molt bé. Com sempre, n'heu fet una crònica molt detallda i amb unes fotos molt xules.
    Ara només cal esperar que organitzin un taller de bombons... ;)

    ResponElimina
  8. La pregunta és: vem fer més fotos o piruletes? Jo de piruletes poques, però fotos...unes quantes!
    Ens ho vem passar molt bé!

    Ptnts i fins dijous!

    ResponElimina
  9. Hola estimada família! doncs molt divertit va ser el taller, una pregunta i la dic així fluixet perquè ningú se n'assebenti: ja ha marxat la taca de xocolata a la màniga d'en Josep? pobre tan concentrat com estava, i sense voler taca al canto. Aquest cop ni jo ni en Kike ho fèrem (cosa extranya).
    En fi, molt bona crònica i les fotos genials.

    ResponElimina
  10. Avui si que si !

    Jo, que no sóc gaire de cuinar ( ja em perdonareu!) avui si que he disfrutat. I és que la xocolata ( en totes les seves formes, colors, gustos y maneres de ser presentada em torna tant boja com en Rolando!! ( ja m'enteneu, oi ?, je,je,je)

    Apa doncs, un cop llegit el vostre post d'avui, me'n vaig a menjar-ne una mica a la vostra salud!!

    Gràcies amics!

    ResponElimina
  11. Sou uns artistassos fins i tot fent piruletes!... Per cert: Se m'acaba d'ocórrer que hauria esta bé que el dia de la Ceci, després que us hagués signat el programa li haguéssiu obsequiat una piruleta. De ben segur que us ho hauria agraït amb una de les seves riallades tan expressives.

    Una abraçada, amics!, i gràcies per la crònica i per les fotos, que parlen per si mateixes del magnífic ambient que vau crear.

    ResponElimina
  12. Apa, que bé que s'ho passen alguns...
    M'he hagut de mirar les fotos diverses vegades perquè pensava que tots vosaltres éreu persones assenyades, dedicades als fogons (i jo confiada seguint les vostres receptes!!!) i resulta que només veig nens jugant a fer pastetes! je,je,je...

    Quines piruletes més artístiques, d'aquestes no se'n veuen a les botigues!
    Un petó a tots!

    ResponElimina
  13. Jo també m'ho vaig passar molt bé i sobretot després d'haver estat tan de temps sense veure-us, les piruletes fantàstiques i boníssimes, em quedo amb la combinació de xocolata blanca i llima..
    Una abraçada
    Ester

    ResponElimina
  14. Quina sort haver fet aquest taller !Es increible les obres d' art que es poden fer amb xocolata. I quines piruletes tant originals.
    ptns.

    ResponElimina
  15. Quin taller tan xulo!!! I s'us veu molt professionals fent servir l'espatula, eh??? segur que algú es va llepar els dits...mmmmm!!!
    Petunets,
    Eva.

    ResponElimina
  16. Marta,

    Ho vam passar molt bé i va ser un plaer compartir taller. Ens veiem a la classe de la Mireia!.

    Francesc,

    Moltes gràcies però crec que no a tothom li esqueia el barret de pastisser!. Alguns de nosaltres vam tenir problemes a l'hora de posar-nos-el!. A nosaltres també ens agradaria compartir taller amb vosaltres. La propera vegada que ens veiem podem fer pràctiques de fer piruletes DE XOCOLATA!.

    Anna,

    Va valer la pena matinar, oi?. Està bé això de fer pràctiques!.

    Maria,

    I tant que va estar bé fer lliscar la xocolata, i amb el "carinyo" que ho feies tu...

    Manel,

    Ja hauràs vist a les fotos com els dos únics homes de la trobada es barallaven amb la xocolata, a l'hora de recollir-la després de temperar-la!.

    Sara Maria,

    I tant que sí, fins i tot jo no vaig agafar quasi apunts!. Tothom es va posar a treballar ràpidament.

    Mercè,

    Ja ens sap greu per als que sóu una mica lluny, a veure si quan siguis aquí es pot organitzar alguna altra cosa. De moment, esperem que les explicacions serveixin perquè us animeu a fer piruletes!.

    Gemma,

    L'olor de xocolata no molesta!!!!. Estaria bé poder fer el taller de bombons. A veure si som prou convincents!.

    Marta,

    Jo diria que més fotos que piruletes!. Ha de quedar constància de l'experiment!. Ens veiem dijous!.

    Parella,

    La taca va marxar posant una mica de Fairy (consell d'una amiga amb criatures). De totes maneres, les piruletes bé valien una taca!.

    Teresa,

    Ens alegrem que t'hagin agradat les piruletes. Podries posar-ho en pràctica a casa!. La xocolata, com el Rolando, crea addicció!!.

    Enric,

    Ens ho vam passar molt bé però hi faltaves tu per arrodonir-ho i aquest taller era en dissabte!!.

    Margarida,

    Ja ho pots ben dir que semblàvem nens amunt i avall, res, que ens va sortir el nen o la nena que tots portem a dins!.

    Ester,

    Nosaltres també vam estar molt contents que vinguessis a aquest taller. Totalment d'acord, jo també vaig trobar la combinació de xocolata blanca i llima la millor!.

    Anna,

    Tots vam fer el que vam poder, força concentrats, treballant amb les mànigues pastisseres plenes de xocolata i la veritat és que n'hi havia unes quantes de força artístiques!. Ara serà qüestió de repetir-ho a casa!

    Una abraçada per a tothom!

    ResponElimina
  17. Eva,

    Ara que no ens llegeix ningú, et confesso que més d'un ens vam llepar els dits! Era tan bona la xocolata!

    ResponElimina
  18. les faré quan tingui una ocasió. Debia ser una classe interessant.

    petons xoxoadictes!!

    ResponElimina