diumenge, 10 de gener del 2010

TROBADA A CASTELLTERÇOL

Esperàvem amb il•lusió la trobada que el Manel havia organitzat a Castellterçol per al grup de blocaires i amics, per al 9 de gener, tot just estrenat l’any 2010. I 3 o 4 dies abans, ens va envair una onada de fred que va deixar força neu a Catalunya i que ens va fer patir una mica per si hi havia problemes per arribar a Castellterçol. Afortunadament, tot i que hi va nevar, tothom va poder arribar-hi, fins i tot les persones que venien de Girona, Lleida i Tarragona.

Vam ser una trentena de blocaires, i ens va fer especial il•lusió conèixer la Dolors (el blog de cuina de la Dolors) i el Pau, que venien de Balaguer; i la Mai (Maiblog) i la Dolça (No tot són postres a la cuina) de Reus, ja que per qüestions geogràfiques, els és més difícil assistir a les trobades. Va ser un plaer conèixer també el Martí (Apunts de cuina) i el Carles i el Ricard (Els meus restaurants). També vam estar molts contents de poder retrobar-nos amb la Mercè que justament l’endemà tornava a Califòrnia.

Vam començar la jornada, que se’ns presentava força intensa, a – 4º C. Les activitats previstes eren, al matí, visites a Comercial Artesana Sosa i a Conserves Coll; dinar a l’Hostal Castellterçol i a la tarda, una sessió amb l’Elies Miró, per explicar-nos el procés d’elaboració dels bombons.

Com que el grup era molt nombrós, al matí ens vam dividir per fer les dues visites i el que anàvem nosaltres, vam començar per la visita a Conserves Coll, una empresa familiar amb una llarga tradició en el món dels bolets i la seva conservació. Amb el Manel i la Montse vam visitar la nau on treballen i d’una manera molt didàctica, ens van explicar les diferents maneres de conservació (assecat, congelat, en salmorra i esterilitzat) per poder gaudir del producte quan ja no és temporada.

Ens van explicar que els millors bolets per assecar són els de cama prima, com els moixernons, que les múrgoles també són molt apropiades i que es guarden enfilades; que els rovellons no són bons per congelar perquè tenen molta aigua, en tot cas, primer passats per la paella. Pel que fa a la conservació per esterilització, és a dir, allò que tots en diem “en conserva”, vam poder veure les màquines que fan servir durant tot el procés.

I com no podia ser d’una altra manera, ens van parlar del producte estrella, la tòfona!. Vam poder veure, tocar, olorar i comparar la trufa negra (la més apreciada), la trufa blanca d’estiu i la trufa magenca, menys apreciada.

Itàlia, França i Espanya són els països on es troben les tòfones. El període de recol•lecció va del 15 de novembre al 15 de març i el Manel ens va donar la clau per trobar-ne: portar un gos ensinistrat, tenir una llicència administrativa, el permís de l’amo, un estri i... saber-ne!!!.

Manel i Montse, ho deixarem per vosaltres, així, nosaltres tindrem una raó per tornar-vos a visitar!.


A continuació, vam anar a Comercial Artesana Sosa, una altra empresa familiar que va començar fent torrons i neules artesanes, productes que encara ara elaboren per Nadal.

Però en els darrers anys, l’última generació de la família va obrir nous horitzons en l’activitat de l’empresa, i es va especialitzar en la fabricació i comercialització de nous ingredients per a la gastronomia moderna.

Per la sala de demostracions on vam estar, han passat noms importants de la gastronomia d’avui en dia, per conèixer de més a prop els diferents productes: gelificants, esferificants, emulsionants, liofilitzats, aromes (fins a 196 de diferents), metalls en pols o làmines i una cosa ben curiosa: peta zeta de diferents sabors.

L’Òscar i el Sergi ens van ensenyar com utilitzen els productes i ens van preparar una mousse de maduixa amb grills de mandarina i elàstic d’or; un ravioli líquid de mango amb pols de nata i peta zeta de xocolata; una tartaleta especiada amb foie i caviar de Porto i un sandwich de xocolata blanca, rosa i crispi de gerds.


Finalitzades aquestes dues visites, vam anar a dinar a l’Hostal Castellterçol, situat en una masia a l’entrada del poble. Va ser un dinar magnífic. Per començar, un pica-pica que no s’acabava mai!. Hi havia pernil, amanida variada amb foie, carpaccio de pinya amb arròs de fruites, fesols amb botifarra negra, musclos i cloïsses, pop i... el principal aliment del món i especialitat de la casa... l’arròs de llamàntol!. I Això només eren els entrants!.

De segon podíem triar tres plats, tronc de lluç al forn, espatlla de xai al forn o entrecot a la brasa. Per postres, un gelat de galeta maria, molt original i saborós. Un vi negre de Cigales, el Museum de criança, i el rosat Gran Feudo navarrès van acompanyar el menú.

A la tarda, completàvem la jornada a la nova fàbrica de bombons de l’Elies Miró, que ha succeït el seu avi i el seu pare al front d’una pastisseria que aquest any compleix el 90è aniversari i que gaudeix d’una gran fama.

L’Elies ens va explicar moltes coses: característiques de la xocolata, com temperar-la, com encamisar els motlles per fer bombons, com “pistolejar” els motlles abans d’encamisar-los amb una barreja de xocolata clara i mantega perquè els bombons brillin, dues maneres de fer la trufa cuita o ganache (fondre la xocolata i afegir-hi la nata a temperatura ambient o bullir la nata i tirar-la a sobre de la xocolata), com fer el praliné (50% ametlla torrada i 50% sucre i treballar-ho molt) i un consell important: no hem de guardar mai els bombons a la nevera, com a molt, a l’estiu si fa moltíssima calor.

Vam poder veure en funcionament les màquines que utilitzen per a l’elaboració dels bombons, i de la màquina de banyar sortien uns raigs de xocolata que feien venir ganes de posar-hi el dit a sota!.

I perquè poguéssim veure el procés d’elaboració dels bombons, ens va preparar uns bombons de gerds i uns bombons de contrast, amb praliné i kikos torrats a dins. Eren deliciosos!. Provarem de fer-los a casa!.


Finalment, volem agrair a tots els professionals de les indústries visitades que ens dediquessin part del seu temps i amb l'amabilitat amb què ho van fer.

Sabem que a Castellterçol hi ha bones cansaladeries que tenen fama per les seves botifarres i embotits, i com que no vam tenir temps per visitar-les, Manel, ja pots pensar en preparar una altra trobada!.

Manel, moltes gràcies per l’organització, va ser un dia rodó, amb bona companyia i bones experiències. Volem repetir!.
.

39 comentaris:

  1. Caram Nois!!!Tinc una enveja ....molt sana esclar!!!
    Quin fred , oi??

    ResponElimina
  2. Josep; El día a Castellterçol, -encara que amb fred- va ser d'alló tant i tant rodó... bones empreses, bon dinar, bona gent, bones explicacions del dia, bon "post" Josep... tornem a repetir?

    ResponElimina
  3. Sabia que podia confiar en que hi hauria una bona crònica ... i unes bones fotografies.
    Va ser un dia inoblidable, al menys per a mi.
    Espero que puguem aviat tornar a Castellterçol a comprar els deliciosos embotits!!! (seria una excusa perfecta, je, je, je, ).
    Una forta abraçada

    ResponElimina
  4. teniu raó, sobretot en això de la bona companyia. em va encantar poder gaudir de la vostra una estona més abans i després. i com diu el kike a la seva crònica citant desmond tutu, el millor de les coses bones és que poden repetir-se.

    ResponElimina
  5. per cert, molt maca la foto del poble des de les alçades, des d'on la vau fer? :))

    ResponElimina
  6. En fi, si l'enveja (sana) foren diners, ara seria multimilionari. A veure si a l'altra que feu per allà ens hi podem afegir l'Oreto i jo. La veritat és que ja tenim ganes de veure-vos a tots. Salutacions.

    ResponElimina
  7. Només calia queixar-me dels spams per que desapareixessin! Un dia rodó, des del principi fins al final!
    (jo a la trobada d'embutits...també m'hi apunto que tot s'ha de tastar!!!)

    ResponElimina
  8. Felicitats per la crònica i encantat d'haver compartit el dia amb vosaltres....

    ResponElimina
  9. Molt bona la crònica!!

    Malgrat vàrem haver de marxar al migdia (el meu germà feia 40 anys) l'estona que vem passar a Castellterçol va ser fantàstica!

    Una abraçada!

    ResponElimina
  10. Oh! Fantàstic! Com es nota que ho passàreu d'allò més bé! A veure si ens podem trobar aviat. besets

    ResponElimina
  11. Glòria i Josep, va ser un dia fantàstic, oi? Cala grair tot l'esforç del Manel i dels diferents establiments que vam visitar... a partir d'ara Castellterçol serà un poble diferent per a tots nosaltres! Clar que haurem de tornar-hi per visitar les cansalderies i altes coses que encara ens van quedar pendents, je je je...

    ResponElimina
  12. una bona crònica del dia, amb molt detall i entusiasme, segur que va ser una jornada molt divertida i instructiva a la vegada.
    Una abraçada

    ResponElimina
  13. Dolors,

    Sí que feia fred, sí, però com que ja estavem avisats, anavem tots ben preparats!. A veure si a la propera us hi afegiu!.

    Josep,

    Segur que repetirem!

    Dolors,

    Mentre el Josep va fent fotos, jo aprofito per prendre notes, així no s'escapa cap detall, je, je.

    Va ser un plaer compartir el dia amb vosaltres. A veure si entre tots animem el Manel per organitzar-ne una altra. Tot va anar molt bé!.

    Ara,

    Oi que sí?. A veure quan comencem a fer llista nova, je, je.

    Manel,

    A nosaltres també ens va agradar començar el dia amb l'esmorzar amb tu i les "reusenques". Ho hem de repetir amb més calma, o un dinar, o un sopar, ja en parlarem. Ah!, i la foto del poble des de les alçades la vam fer des d'un àtic amb vistes, je, je.

    Francesc,

    La veritat és que per qüestió geogràfica no és tant fàcil, però també podríem parlar de fer alguna cosa algun pont o cap de setmana, no?.

    Marta,

    Va ser un dia magnífic!. També podríem pensar alguna cosa per fer per Tarragona, així faríem el camí a la inversa. Hi ha bons embotits per allà baix?, o potser algun celler?.

    Ricard,

    Per a nosaltres també va ser un plaer conèixer-vos. A veure quan ho repetim!.

    Nuni,

    Llàstima que no poguéssiu quedar-vos fins al final, però és clar, 40 anys són 40 anys i s'ha de celebrar. Felicita el teu germà!.

    Oreto,

    Ho vam passar molt bé i amb ganes de muntar-ne una altra!.

    Gemma,

    Segur que hi hem de tornar, amb una mica menys de fred, per poder passejar més tranquil·lament pel poble i descobrir les cansaladeries. Nosaltres les vam veure al vespre quan vam anar a la pastisseria de l'Elies Miró a comprar bombons, je, je, però estaven tancades.

    ResponElimina
  14. Alfons,

    És d'aquelles trobades que "creen afició"!. Va ser molt interessant, per repetir, segur!.

    ResponElimina
  15. josep y glória, no sé que decir ante la trobada que habeís hecho, de verdad aqui estoy con la boca abierta sin poder reaccionar....que envidia me dais...envidia sana claro, por que sé que os lo pasáis en grande.......felicidades por ello.....saludos paco

    ResponElimina
  16. Si, van quedar pendents les botifarres... M'apunto!

    ResponElimina
  17. Molt bona crònica d`un dia perfecte, bona companyia, bons consells i bona teca, amanit amb una gran dosis de bon humor
    Petons.

    ResponElimina
  18. Això sí que és una bona crònica, gairebé no us heu deixat res!
    Molt bones les fotografies, també!
    Quina enveja, nois, no sabeu el greu que em sap no haver pogut anar a aquesta trobada!
    Després de veure lo bé que us han tractat als blocaires, la propera vegada que es preparin els organitzadors, perquè no donaran a l'abast, de tanta gent que hi anirà! Tots cap a Castellterçol!
    Una abraçada

    ResponElimina
  19. Josep, Glòria,
    Com sempre la crònica molt bona, però les fotos encara més, que dir-vos ; m'encanten.
    Ho vam passar d'allò més bé oi? per tornar-hi.
    Una abraçada.

    ResponElimina
  20. Paco,

    A veure si un dia o altre muntem una excursió cap al País Valencià i ens coneixem!.

    Sara Maria,

    A veure quan ho organitzem!.

    Sion,

    Trobo que has definit el dia d'una manera molt encertada!.

    Margarida,

    A la propera sí, eh?.

    Carme,

    I tant que ho vam passar bé!. Ja tenim ganes de tornar-hi!. No sé si el Manel pensarà el mateix, je, je.

    ResponElimina
  21. Una excel·lent crònica i millors fotografies com la vostra companyia! vam disfrutar tant!
    Va ser un gustàs passar aquesta jornada tan completa i amb persones tan maques, a més a més que vam poder posar cares a molts que només ens coneixiem virtualment.
    petons!

    ResponElimina
  22. glória y josep, aunque yó no sea el alcalde de mi pueblo, las llaves del mismo las tengo yó para cuando vengais con quién os apetezca, comida no vá a faltar, ni bebida ni visitas a la fábrica de alfombras, algún que otro museo,y una visita a la fábrica de chocolates valor a la vila joiosa, asi que yá sabeis, cuando querais y con los amigos que querais......abraçades paco....ahhhhhhhhh josep el gandia está a tokio fent la traviata.....avi he fet una charrada en el séu pare.....

    ResponElimina
  23. oh!!! com ens hagues haber estat a Castellterçol i difruta de la companyia de tots.
    Un cronica molt bona.
    Gracies Jose i Gloria

    ResponElimina
  24. Maragda,

    Per nosaltres també va ser un plaer passada la jornada junts. Fa il·lusió conèixer cares noves, eh?.

    Paco,

    Moltes gràcies per l'oferiment. En prenem nota!. I pel que fa al Gandia, a veure si quan el veiem poder saludar-lo personalment.

    Tere,

    A nosaltres també en hauria agradat que haguéssiu pogut venir. A veure si a la propera és possible. ja veieu que ens estem engrescant per tornar a Castellterçol a comprar botifarres i embotits!.

    ResponElimina
  25. Uf ara mateix tinc una mescla de sensacions...i estic lluitant per no deixar-me emportar per la enveja jajaja...la crònica és una passada i les fotos precioses...mercis pero explicar-ho tot tan bé...petonets

    ResponElimina
  26. Segur que jo també tindria enveja (sana, eh?) si no hi hagués pogut anar, tot i que la neu que va caure dos dies abans em va espantar i pensava que potser ens hauríem de quedar a casa, je, je.

    ResponElimina
  27. Ei!, quina crònica, eh? MAGNÍFICA i detalladíssima. L'enhorabona a tots els que vau viure una jornada tan intensa i, a la vegada, plaent.
    Moltes gràcies per compartir-la.

    ResponElimina
  28. EI, màgnífica l'explicació, sembla com si encara hi fossim.
    Jo m'apunto a una segona per embotits!!!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  29. Jo també esperava amb il.lusió aquesta trobada...i per desgracia m'haig de conformar llegint les vostres cròniques!!!!!

    Me n'alegro molt que tot us sortis tant bé!

    Ptnts

    ResponElimina
  30. Enric,

    A veure si a la propera us ho podeu combinar i podeu venir!. Les classes són sempre agradables, però en una trobada com aquesta, hi ha més temps per xerrar i conèixer-nos una mica més (encara que amb el programa tan "apretat" que teníem, era difícil).

    Dolça,

    Va ser un plaer conèixer-nos personalment i compartir esmorzar i la resta del dia. Vas arribar a temps al sopar?.

    A veure si el Manel va fent llista, perquè som uns quants els que ens volem apuntar a les botifarres, oi?.

    Xaro,

    Espero que et trobis millor!. Quin greu que no poguessis venir però a la propera segur, eh?.

    Una abraçada

    ResponElimina
  31. Que bé que us ho vau passar!!!! aissssssss...quina enveja!!! :)
    Eiiii...que no vau fer cap foto de grup??? Vec que ningú n'ha posat a les cróniques...
    Petunets,
    Eva.

    ResponElimina
  32. Vaja, veig que vau aprofitar molt i molt bé el dia.Me n' alegro molt . Està molt bé aixó d' organitzar trobades, a veure si a la propera hi puc assistir.
    ptns.

    ResponElimina
  33. Eva,

    Doncs no vam fer foto de grup!!!!!. Suposo que com que hi havia moltes coses a fer, anàvem una mica justos de temps. Al matí, ens vàrem dividir en dos grups per fer les visites i després del dinar, que va ser bastant llarg, teníem el temps just per anar a can Miró i a més... feia fred, je, je. A la propera no ens l'hem de descuidar!.

    Anna,

    A veure si a la propera pots anar-hi. Tan de bo sigui aviat, crec que tots tenim ganes de fer una altra trobada aviat.

    ResponElimina
  34. Hola Glòria, molt bona la crònica i unes fotografies fantàstiques. Va ser un dia "aprofitadissim" i per tot el que explicas "agradabilissim"...Una abraçada

    ResponElimina
  35. Va ser genial, i el fred penso que encara va fer que tinguèssim més caliu entre nosaltres, llàstima que amb tanta gent no pots acabar de parlar amb tothom i estar més estona, no?
    Ens encanta estar amb vosaltres, família!

    ResponElimina
  36. Maia,

    Exactament, tots els qualificatius acabats en "íssim", je, je.

    Parella,

    És que erem un munt de gent, eh?. Ja se sap, això passa i com que teníem una cosa darrera l'altra, no hi havia temps mort enmig. Per altra banda, bon senyal, oi?. Fins la propera!

    ResponElimina
  37. Glòria i Josep, un plaer haver-vos retrobat de nou i haver pogut xerrar una bona estona amb vosaltres! :)
    Crec que va ser un dia genial per tots! I una trobada com aquesta serà difícil de superar! ;)
    Petons!

    ResponElimina
  38. Mercè,

    Per nosaltres també va ser un plaer passar el dia junts i compartir a més l'estona del dinar. Tens raó, serà difícil superar aquesta trobada, però ho intentarem, oi?. Encara que el Manel ha posat el llistó molt alt!.

    Petonets

    ResponElimina