dimarts, 13 de juliol del 2010

MÚSICA CONTRA LA FAM

Va ser el 13 de juliol de 1985, és a dir, avui fa 25 anys.

Un bon nombre de les estrelles més famoses del rock de l’època, empesos pels músics Bob Geldof i Midge Ure, van participar en dos dels concerts més multitudinaris de la història de la música. Els dos músics van crear la fundació Band Air Trust per tal de canalitzar i distribuir tot l’ajut que es recaptés amb els concerts. Jo recordo que els concerts van ser retransmesos per TV2 i que vaig estar enganxat a la tele un munt d’hores.

El primer va començar a les dotze del migdia al Wembley Stadium de Londres, amb l’actuació de Status Quo. Després hi van actuar entre molts d’altres, Queen, U2, Sade, Dire Straits, Sting, David Bowie, Phil Collins o Paul McCartney, a més de Geldof i Midge Ure amb la seva banda Ultravox.



Quatre hores més tard, començava en paral•lel a l’estadi JFK de Philadelphia el segon dels concerts. Als USA hi van actuar entre d’altres Bryan Adams, Black Sabbath, Simple Minds, Madonna, Led Zeppelin, Eric Clapton, Bob Dylan, Mick Jagger o Tina Turner. Al mateix temps, als Estats Units és va endegar la campanya USA for Africa, també amb les mateixes finalitats. L'estrella d'aquesta campanya va ser la gravació del famós We are the world, on Quincy Jones va dirigir les estrelles americanes del rock més famoses dels anys vuitanta.



Per cert, Phil Collins, després d’actuar a Londres, va agafar el Concorde i va tenir temps d’arribar a Philadelphia i actuar-hi també.

En total, els dos concerts van durar més de 16 hores i es calcula que l’audiència televisiva va superar els 3.000 milions de persones.



Geldof va aconseguir que tot l’ajut fos destinat a l’Àfrica, especialment a Etiòpia que havia patit una sequera impressionant els dos darrers anys. Moltes ONG però, van criticar que el govern d’Etiòpia s’aprofités dels diners per traslladar milers de persones cap al sud oest del país i així camuflar una neteja ètnica, o per la compra d’armes per part de la guerrilla anti-governamental.



Sigui com sigui, els concerts van servir perquè tot el món prengués consciència de la fam i dels problemes derivats de la sequera que estaven ocasionant milers de morts diàriament al continent africà.
.

9 comentaris:

  1. Una entrada ben emotiva, perquè aquestes coses no s´han d´oblidar mai...per cert una passada de músics!!!

    ResponElimina
  2. Hola Josep,
    Recordo molt bé aquest concert, precisament el divendres passat vaig estar en el concert dels Beach Boys, que també van tocar en Live Aid.
    Molt bo el recordatori.
    Salutacions

    ResponElimina
  3. Hola Josep, un concert fantastic per una bona causa. Jo tambè m'enrecordo i em sembla mentida que ja facin 25 anys, que rapid passa el temps...Una abraçada

    ResponElimina
  4. Maria Jose, Efectivament una passada de músics, de fet gairebé el millor del moment.

    Xavi, Tens raó els Beach Boys també van actuar al JFK de Philadelphia, amb tants noms me'ls havia descuidat.

    Maia, Va ser una diada extraordinaria que als que ens agrada la bona música no oblidarem ja que va ser un no parar durant un bon grapat d'hores.

    Una abraçada a tothom

    ResponElimina
  5. El mateix Bob Geldof explicava que ha tornat a Etiòpia diverses vegades després del Live Aids. Continuar amb la lluita després de tants anys té mèrit, i és l'única manera de donar veracitat a un acte tan mediàtic...

    Gràcies per la compilació de vídeos!

    ResponElimina
  6. Pol, Realment es important el que ha fet Geldof. N'hi ha molts que haurien muntat els concerts, se n'haurien beneficiat i feina feta. Ell, com molt be dius, ha seguit amb el tema i segueix preocupant-se pels problemes de l'Àfrica sub-sahariana. Una abraçada

    ResponElimina
  7. A vegades es critica els famosos perquè, malgrat els seus diners, no fan prou per ajudar a qui ho necessita.
    Però amb aquests concerts ajuden a conscienciar la gent, i això ja és important. Ara... si desprès no tot arriba allà on ha d'arribar, no ens ha de servir d'excusa per no fer res. Alguna cosa sempre arriba!
    Una abraçada, parella!

    ResponElimina
  8. Quin concert tan interesant amb músics ben importants. jo no el recordo, amb aquests videos me n' he fet la idea.

    ResponElimina
  9. Margarida - Tens tota la raó, moltes vegades es generalitza la crítica als famosos per culpa de la frivolitat d'alguns, mentre d'altres (interessadament o desinteressadament)participen o promouen accions com aquests concerts.


    Anna - Van ser unes quantes hores de molt bona música i moltes crides a la solidaritat. Sembla ser que els beneficis van ser força importants en tots els aspectes.

    Una abraçada a les dues

    ResponElimina