dimarts, 16 de novembre del 2010

ELS CASTELLS, PATRIMONI DE LA HUMANITAT

Aquesta tarda, la UNESCO, en la reunió que té lloc aquests dies a la ciutat kenyana de Nairobi, ha declarat, entre d’altres propostes, els castells com a Patrimoni Cultural i Immaterial de la Humanitat.

És una notícia extraordinària no tan sols per al món casteller sinó també per a la cultura catalana que d’aquesta manera té una nova i potent projecció a nivell mundial.

Castellers de Sants

Hi ha llocs com a Valls (bressol dels castells) que ja ho estan celebrant, a Barcelona ja fa dies que s’està coent una festassa crec per al proper dissabte, segurament en les properes hores es confirmarà.

Aquest reconeixement de la UNESCO no és fruit de la casualitat. Fa tres anys que hi ha un grup de gent treballant el tema. I és que els castells tenen una antiguitat de més de dos segles, hi ha cròniques de principis de l’any 1800 que ja en parlen.  L’origen?, sembla ser que l’anomenat ball de valencians que a finals del segle XVIII acabava amb l’enlairament d’un petit castell. Això va anar evolucionant i amb el anys, el ball va desaparèixer i va quedar només l’estructura humana.

Els castells han passat per grans moments i també per èpoques difícils. En la segona meitat del segle XIX es va viure la que es coneix com la primera edat d’or dels castells, en la qual es van enlairar els primers castells de nou pisos de la història.  A principis del segle XX es va entrar en un període de decadència fins que als anys 50 i 60, el món casteller torna a  revifar-se.

El 25 d’octubre de 1981 passa a la història castellera ja que la Colla Vella dels Xiquets de Valls recuperen, gairebé un segle després, el quatre de nou amb folre. A partir d’aquell moment el món casteller ha crescut espectacularment, tant en el nombre de colles, (de la mitja dotzena que hi havia a inicis dels anys 70 fins a les gairebé 60 colles de l’actualitat) com en la importància dels castells. Hi ha colles castelleres a Catalunya, però també a les Illes Balears, a la Catalunya Nord, a Xile, a l'Argentina i darrerament a la Xina. No vull oblidar les colles del País Valencià, cosines germanes dels castells: les Muixerangues d’Algemesí, i els Locos de l’Olleria a Alacant.

I és que els castells no són tan sols emocions i sentiment, és una activitat on hi cap tothom, del més petit al més gran. No importa ni el sexe, ni l’edat, ni la condició social, ni la nacionalitat, ni la militància política o religiosa. És una forma de viure, de compartir i d’aconseguir objectius comuns amb el treball d’equip.

Com a castellers que som des de fa un munt d’anys, no hem pogut deixar d’emocionar-nos quant hem escoltat la notícia, de la qual estàvem pendents des de feia dies, i ens sentim orgullosos de pertànyer a un grup humà que promou valors com la solidaritat, la cooperació i la integració.

31 comentaris:

  1. Enhorabona!! A casa ens hem alegrat moltíssim amb la notícia, per més que no formem part del món casteller, com a catalans (i santsencs) no ens podem sentir més orgullosos!

    ResponElimina
  2. Amic Josep, yá sabia de la categoria y del seny de Catalunya, cuando he visto la noticia en T.V., se lo he comentado a mi mujer, le dije mira el amic Josep estará content, felicidades a ti y tots els Catalans amants de les ségues tradiçións.......abraçades..........paco

    ResponElimina
  3. oe oe oe oeeeee! Visca els castells!!!!

    ResponElimina
  4. Sandra/Xavi
    Aquesta temporada castellera ja s'està acabant, però a veure si en la propera ens veiem en alguna actuació al barri.

    Paco,
    Estem molt contents i més quan avui mateix, els ultres del GAV(Grup d'Acció Valencianista)han intentat boicotejar aquest reconeixement, afortunadament la Unesco no els ha fet cas i no ha admès la seva proposta de que els castells no fossin Patrimoni de la Humanitat. Sort que encara hi ha gent amb seny.

    Glòria,
    oe oe oe oeeeee! Fins diumenge!

    Una abraçada per a tots

    ResponElimina
  5. Amic Josep, si yo te contara cosas del GAV. seria interminable, són puros fascistas hasta la médula, nó reconocen ni la Academia de Lengua Valenciana, que además la inventaron los del P.P., asi que yá te figurarás la calaña que tienen, péro nosotros siempre adelante.....paco

    ResponElimina
  6. Tots ens en hem d'enorgullir.
    És un bona noticia i n'estem orfes, ja que sembla que algú no vol que ens arribin les bones.
    Aquesta ho és.
    VISCA!

    ResponElimina
  7. Una bona noticia per tots i encara més pels que en sou seguidors... Felicitats!!.

    ResponElimina
  8. Això s'ha de celebrar, de tant en tant ja ens convé alguna alegria col·lectiva!

    ResponElimina
  9. Es la unica noticia importante de hoy, ya era hora de ser reconocida.
    Una abraçada
    Miquel

    ResponElimina
  10. Felicitats!!!! aquest any per la festa major em tingut per primera vegada castells al meu barri, va ser molt emocionant i ja els tenim demanats per l'any vinent.
    Petonets

    ResponElimina
  11. Joaquim,
    Tens raó estem orfes de bones noticies i sempre hi ha algú disposat a fer-nos la punyeta.

    Ricard,
    Independentment del món casteller, és una gran noticia per la projecció que representa per a la cultura catalana.

    Mariàngels,
    I tant que ho celebrarem, se n'està preparant alguna de grossa!.

    Miquel,
    Jo també penso que és la noticia del dia, per molta campanya electoral que hi hagi en marxa.

    Maria,
    Ja m'explicaràs quan ens veiem l'actuació castellera de festa major.

    Gràcies pels vostres comentaris. Una abraçada a tots.

    ResponElimina
  12. que en pugueu seguir gaudint molts anys, josep, amb tants d'èxits com enguany.

    ResponElimina
  13. Enhorabona Josep per a tu i per a tota la gent castellera!!! De retruc, servirà perquè "el ball de valencians" o "Moixeranga" que encara es celebra al País Valencian(la més famosa és la "Moixeranga d'Algemesí") agafe encara més embranzida. Que dues mostres de la nostra cultura com són els castells i la Sibil·la hagen estat declarats patrimoni de la humanitat és quelcom que ens hauria de fer sentir orgullosos de compartir i mantenir tantes coses importants (malgrat els feixistes espanyolistes del GAV i els que són com ells. Que es foten!!). Rebeu una abraçada ben grossa!! ;D

    ResponElimina
  14. Manel, Òscar,

    L'alegria es compartida per tots aquells que estimem la nostra cultura i que veiem com els seus valors son reconeguts a tots els nivells.

    Francesc,

    Haig de dir que una de les primeres felicitacions que va rebre el món casteller en el dia d'ahir, va ser dels nostres estimats amics i companys de les Muixerangues d'Algemesí. A la nostra colla de Sants, tenim un bon grup de castellers, procedents del País Valencià i concretament alguns, de la Nova Muixeraga d'Algemesí. Als anti-catalanistes del GAV, la més gran de les indiferències, que es, el que més fot.

    Una abraçada als tres.

    ResponElimina
  15. Felicitem-nos-en tots plegats. Un reconeixement del tot merescut.

    ResponElimina
  16. Es una alegria per a tots i encara mes per els que sou seguidors. Per els fatxes no però que es fotin.
    Una abraçada

    ResponElimina
  17. Manel, Sion,

    Es una alegria per a tots plegats, pels que estem en una colla i pels que no però que sentim donem suport a la cultura catalana.
    El país necessitava un reconeixement com aquest.

    Una abraçada als dos

    ResponElimina
  18. Felicitats, ja fa temps no em diguis a on ja vaig votar, encara que no soc una seguidora com vosaltres a mi m'agraden molt els castells.

    ResponElimina
  19. Per culpa de tots aquests feixistes de merda tinc vergonya de dir que sóc valencià... Per sort, ací al país valencià encara quedem algunes persones amb trellat... Enhorabona!

    ResponElimina
  20. No cal que us digui que aquestes son de les coses que donen felicitat, i des que soc fora de Catalunya, encara més. :-)

    enhorabona a tots i una abraçada molt forta.

    ResponElimina
  21. Àngels,
    Crec que l'alegria és col·lectiva. N'estem necessitats de coses així.

    Anònim,
    Els del GAV ja sabem qui son i que, per descomptat, no representen als valencians. Per tant, de vergonya res de res que a tot arreu hi ha de tot i (malauradament) no sempre tot és bo.

    Maduixa,
    Coses com aquestes aixequen la moral i et fan sentir orgullós, i si ets lluny de casa encara més.

    Gràcies pels vostres comentaris. Una abraçada a tots.

    ResponElimina
  22. Josep, no ho podies haver explicat millor.A mi se m'asseca la boca d'explicar quin fenòmen social tan gran, integrador i tolerant és el món casteller.No hi ha colla on no hi hagi persones de totes edats, provinents d'arreu del món, amb dificultats físiques o psíquiques, amb condicions físiques de tota mena...Als castells TOTHOM hi té cabuda i a més amb un "bon rotllo" impressionant.En pocs àmbits es pot dir el mateix!UNA ABRAÇADA!

    ResponElimina
  23. A mí els castells em fan patir quan s'aixequen, i m'omplen de satisfacció quan acaben amb éxit.
    D'aquesta notícia el que m'ha agradat és que els catalans hem pasejat de nou el nostre país per tot el mon, i l'hem deixat en bon lloc ( i tot gràcies a un mun de gent sense protagonismes, d'associacionisme de base ).
    Et felicito per aquest post

    ResponElimina
  24. Mercè,
    No es pot negar que ets castellera i que coneixes molt bé el que es fa dins d'una colla com la nostra. Ho has definit "fotogràficament".

    Sotaescala,
    Si senyor, es un motiu de satisfacció que la Unesco hagi destacat, textualment, "que els castells són percebuts pels catalans com a part integrant de la seva identitat cultural i proporcionen un sentit de continuïtat, cohesió social i solidaritat”.

    Una abraçada a tots dos.

    ResponElimina
  25. FELICITATS, FELICITATS, FELICITATS........
    Ja ens convenia una bona notícia per els catalans.
    FELICITATS CATALANS, BORINOTS I A TOTA LA FAMILIA CASTELLERA.

    ResponElimina
  26. I a Badalona, -camisa micaco- que aquest any és Capital Cultural, també s'aixecaràn aquets Castells Patrimoni de la Humanitat.
    Felicitats¡¡ :-D :-D

    ResponElimina
  27. felicitats....para todos porque una cosa es importante para la humanidad! m'en alegro moltissim!!
    petonets

    ResponElimina
  28. Isabel, Josep, Ingrid,

    Gràcies pel vostre comentari i per deixar constància de l'alegria general que tots tenim per la declaració dels castells com a Patrimoni Cultural i Immaterial de la Humanitat. Que tots plegats, poguem celebrar moltes coses com aquesta!

    ResponElimina
  29. Hola Josep Felicitats.
    Me alegro molt poder gaudir del Castells debaix de casa meba i de aquest gran premi...
    Patrimoni Cultural i Immaterial de la Humanitat
    Al facebook, tinc fotos per si las bols veure del diumenge.
    Un abraçada.
    Margot

    ResponElimina
  30. Margot,
    Gràcies per la foto. Com ja t'he explicat al Facebock, no et vam dir res diumenge ja que teníem acreditació de l'Ajuntament de Terrassa per a poder fer fotos des del balcó municipal. Gràcies per tot i que per molt anys poguem viure grans diades castelleres com la de diumenge passat.
    Una abraçada

    ResponElimina