dimecres, 27 de juliol del 2011

RETRATS DE LA BELLE ÉPOQUE

programa de l'exposició amb la imatge del  retrat de
Gaston Bonnefoy de Toulouse-Lautrec
L’anomenada Belle Époque, és el període de temps que va des del final de la guerra franco-prusiana (1871) fins el començament de la primera guerra mundial (1914). És també l’època de l’Art Nouveau a Bèlgica i França, el Modern Style a Anglaterra o del Modernisme a Catalunya, entre d’altres.

Aquest període de temps va ser d’un gran creixement econòmic però també de grans canvis socials i per descomptat de molta creativitat artística. El retrat va ser el gènere pictòric més notable, i és que la majoria de les classes benestants volien retrats seus o de la seva família per omplir les parets de les cases i mansions on vivien. A causa d’això, molts dels grans artistes de l’època van tenir feina assegurada i, penso que molt ben pagada, durant força temps.

Amb el títol de “Retrats de la Belle Époque”, fa pocs dies que s’ha inaugurat, al CaixaForum de Barcelona, una interessant mostra d’aquests retrats que, dividida en diferents conceptes com: autoretrats, retrats de societat, retrats de grup o el retrat com a símbol  entre d’altres, fa que poguem apreciar l’obra dels grans pintors i retratistes del moment. Les signatures de gent com Ramon Casas, Edvard Munch, Pierre Bonnard, Anglada Camarasa, Giovanni Boldoni, Joaquin Sorolla o Tolouse-Lautrec, ens permeten fer un viatge a través dels corrents artístics de finals del segle dinou com l’impresionisme, fins les primeres avantguardes del segle vint, i veure’n l’evolució.

Boldoni: La senyora de rosa  -  Casas: Cosint a l'ombra  -  Sorolla: Maria pintant a El Pardo
Aquesta exposició s’ha coproduït amb el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i consta d’un centenar d’obres de dues dotzenes d’artistes diferents, procedents de prop de quaranta museus i col·leccions particulars d’Europa i dels Estats Units. Una exposició molt recomanable que estarà oberta fins el 9 d’octubre de 2011 i amb l’entrada lliure, com és habitual en aquest espai de cultura que és el CaixaForum.

20 comentaris:

  1. Aquesta exposició la tinc apuntada a la llista juntament amb l´exposició de la Pedrera que mostra un recull de les fotografies d´en Francesc Català Roca. No me les vull perdre.

    ResponElimina
  2. Tinc moltíssimes ganes de perdre-m'hi una estona!! Gràcies per la recomanació!
    Petons
    Sandra

    ResponElimina
  3. Uau! una gran exposició! Segur que és molt interessant de veure. Una de les meves altres aficions perdudes, la pintura! Segur que algun dia la podré recuperar. Moltes gràcies per la informació! i una forta abraçada!

    ResponElimina
  4. Cristina: Jo també tinc apuntada la d'en Català Roca.

    Sandra: Molt interessant i molt prop de casa!.

    Gemma: Tots tenim ganes de recuperar coses, la pintura per descomptat que jo no, soc un desastre.

    Una abraçada a les tres

    ResponElimina
  5. Fa temps que no em passo per el CaixaForum i aquesta proposta és fantàstica per a solucionar-ho. No soc gaire expert en art i ves per on em pensava que Sorolla era força anterior a la Belle Epoque.

    ResponElimina
  6. Dona gust lleguir les vostres croniques, ens mantiniu alerta de les novetats culturals a Barcelona.
    Per cert, no es perdeu la exposició fotogràfica d'en Català Roca.
    Petons

    ResponElimina
  7. Òscar,
    La Glòria es molt més entusiasta de la pintura que jo, però aquesta exposició paga realment la pena.

    Isabel,
    Gràcies per l'avís sobre l'exposició de Català-Roca, la tenim en cartera.

    Una abraçada als dos

    ResponElimina
  8. Jo aquesta i la de Català-Roca les tinc a la llista de pendents, juntament amb aquesta altra: http://www.bcn.cat/arxiu/fotografic/expos13.html
    Us recomano també la de Brangulí al CCCB, que em va encantar:
    http://www.cccb.org/ca/exposicio-brangul-35958

    ResponElimina
  9. Mar,
    Gràcies per les recomanacions. Les tindrem en compte.
    Una abraçada

    ResponElimina
  10. Hola Josep, gràcies per la recomanació, queda apuntada a la agenda. El dia a dia és tant accelerat que hem fa l'efecta que nomes em dedico a les "activitats culturals"quan faig vacances...Semprè hem falta temps!
    T'he deixat un comentari al Racó. Petons

    ResponElimina
  11. Una època realment espectacular, no sé perquè, la majoria de quadres d'aquesta època et transmeten un aire fresc, optimista... Casas,realment impressionant. Evidentment opino com a simple espectadora, no conec gaire el món de la pintura, per això us agraeixo aquests petits tasts que ens oferiu.(l'exposició de Català Roca no deu ser pas gratuita,oi?)Una abraçada amics!

    ResponElimina
  12. Una exposició molt interessant i que no ens hem de perdre
    Petons

    ResponElimina
  13. Hola,
    Justament ahir parlàvem a casa que voliem anar-hi. Moltes gràcies per tenir-nos informats!! Petons

    ResponElimina
  14. Maia,
    Això de la manca de temps es un mal endèmic del nostre temps, però penso que es un bon senyal, no hi ha res mes depriment que avorrir-se.

    Mercè,
    A mi, que soc un admirador gens entès en el tema pictòric, sempre m'he sentit atret per l'impressionisme i aquesta exposició mostra un grapat de quadres magnífics d'aquest corrent. L'exposició de Català-Roca si que es gratuïta.

    Sion,
    Efectivament es una interessant mostra que s'ha de visitar per poc que es pugui. El nostre intel·lecte ho agraeix.

    Elena,
    Hi ha temps fins el mes d'octubre de veure aquesta exposició. Ja ens explicaràs com ha anat.

    Una abraçada a tothom

    ResponElimina
  15. Sembla molt recomanable! Gràcies per compartir de nou amb nosaltres el vostre gust per la cultura!

    ResponElimina
  16. Que bé que duri fins l'Octubre, quan torni a veure si n'enganxo uns quants de la uni i l'anem a veure, sembla molt interessant! moltes gràcies per la recomanació :D

    ResponElimina
  17. Gràcies per la recomanació, segur que val la pena!

    ResponElimina
  18. Albota, Bet, Mariàngels,

    Gràcies com sempre per la vostra visita. Si teniu ocasió no us perdeu l'exposició, encara hi ha molts dies per visitar-la.

    Una abraçada

    ResponElimina
  19. Embrancant en cent històries (aquests dies fins i tot m'he mirat la "tele", he fet incursions al "feisbuc" i només em faltava descobrir la bicoca de les biblioteques públiques -hi ha de tot, tu... i de franc!!!), no trobo el moment per anar a Barcelona (a més a més, i com que ja hi vaig des de fa més de quaranta anys cada dia, em fa una maaaaaandra!), pel que molt em temo que ho deixaré córrer fins que no siguem a setembre, ja que, amb el canvi d'horari a la feina, tindré les tardes lliures, i Caixa Fòrum ho tinc al costat mateix... Ara bé: el dia 1, que és el dia que em toca tornar a treballar, segur que no hi vaig, eh?: m'he de comprar la nova novel·la d'en Jaume Cabré!!!!

    ResponElimina
  20. Enric,
    Reserva el llibre, no sigui cas que s'acabi la primera edició i t'hagis d'esperar unes setmanes a la segona, je,je.
    Una abraçada

    ResponElimina