dijous, 6 d’octubre del 2011

VISITA AL MERCAT DE SANTA CATERINA

Dissabte passat uns quants gastroblocaires varem tenir ocasió de visitar el mercat de Santa Caterina. Això, dit així, és una cosa ben normal, però és que gràcies a l’Òscar, que va fer d’enllaç, varem poder visitar el mercat per dins, conèixer de primera mà el seu funcionament i gaudir de la companyia de la Nuria Costa, directora de comunicacions de Mercats de Barcelona, l’Elisenda (el twitter personificat), la Marta Mitjanes, directora del mercat i l'Angel Juny, el president dels comerciants del Mercat de Santa Caterina, que ens van donar tota mena d’explicacions.


La Núria Costa va aportar una sèrie de dades que van fer que es reafirmés encara més la idea que tots teníem que Barcelona és una ciutat on la cultura del mercat és ben viva: a Barcelona hi ha 39 mercats, distribuïts pels diferents barris, dels quals si no em falla la memòria, 19 estan totalment rehabilitats i 8 o 9 estan en fase de remodelació. Per descomptat, mentre duren les obres, s’instal·len unes carpes perquè els mercats puguin continuar funcionant.

El mercat de Santa Caterina, construït sobre un antic convent gòtic, estava molt malmès i va ser objecte d’una remodelació espectacular a càrrec dels arquitectes Enric Miralles i Benedetta Tagliabue. La coberta multicolor és un clar senyal d’identitat del mercat després d’aquesta remodelació, que va durar aproximadament 6 anys, per una banda per les obres en sí mateixes i per altra banda, per la feina de catalogar i preservar les descobertes arqueològiques que van sorgir durant les obres. Actualment, podem veure una mostra d’aquestes restes, amb un resum de la història del mercat.


L’Àngel Juny va fer un repàs per la història del mercat de Santa Caterina i ens va explicar que va ser el primer mercat cobert de Barcelona. Passejant pel l’exterior del mercat, ens va mostrar unes piques de bacallaner que es van conservar després de la remodelació i que es van situar a la façana, a mode de decoració. També ens va comentar que va ser el mercat pioner en el repartiment a domicili.

Una altra cosa molt interessant va ser poder veure el sistema de recollida pneumàtica d’escombraries, no només del mercat, sinó del barri, amb el consegüent procés de reciclatge.

Estic segura que a partir d’ara, quan anem al mercat, al de Santa Caterina o al del barri de cadascú, valorarem encara més el seu funcionament i l’oportunitat de poder gaudir dels productes i del tracte proper dels venedors.

I per acabar la visita, l’Anna Maria Garcia ens va obsequiar amb un tast d’olis de la seva botiga Olisoliva i l’Àngel Juny amb una degustació de fruites fresques  i sucs de fruita natural de la seva parada. Olisoliva és una botiga que si teniu ocasió no deixeu de visitar, hi trobareu una gran varietat d’olis, vinagres i sals, i el que és més important, us aconsellaran sobre el que estigueu buscant. I a l’Àngel Juny, li hem d’agrair que a la seva parada hi hagi productes de la nostra terra, com per exemple pomes de Girona o peres de Lleida, cosa que, encara que sembli increïble, no es troba a tot arreu. No cal dir que el tast i la degustació van ser un bon punt final de la trobada. Moltes gràcies a tothom que la va fer possible!.


10 comentaris:

  1. Josep i Glòria, em queda clar que aquest cop no he sabut explicar-ho bé. Jo vaig fer d'enllaç però la organització va ser del grup 'Gastrobloc@ires' :)

    Ara que la joia la tinc per compartir matins amb una colla tan sanota i divertida. Merci per la crònica :)))

    ResponElimina
  2. Glòria! tens la resposta del foie al meu bloc!

    ;)

    ResponElimina
  3. ës maquíssim aquest mercat!!! segur que va ser una visita molt interessant! petonets parella

    ResponElimina
  4. Pobre Starbase, a tots ens diu el mateix, je je je... és massa modest :)
    Va ser una gran trobada i una visita molt interessant. Qui organitza la propera? ;)

    ResponElimina
  5. Una visita ben interessant. A mi m'entusiasma la coberta ondulada amb rajoles de fruites pixel.lades.
    Us volia fer una pregunta que no ve al cas,
    On puc comprar pa de pagès de veritat, del bo, a Bcn? segur que uns experts com vosaltres em donaríeu una solució per una mallorquina que enyora el pa moreno de ma illa..
    besadetes

    ResponElimina
  6. Segur que vau gaudir moltíssim de la visita, ens hauria agradat venir però jo tenia un dinar familiar! Però per sort us tenim a vosaltres que sempre ens en feu aquestes super cròniques :)
    Petons
    Sandra

    ResponElimina
  7. Hola Glòria,una visita molt interessant. M'agradat molt la crònica. Una abraçada.

    ResponElimina
  8. Òscar,

    L'organització de gastroblaires, però l'enllaç tu, i ho vas fer molt bé, no sigui modest, je, je.

    Va ser una trobada molt interessant i molt agradable compartir-la amb tots vosaltres!.

    Lídia,

    Moltes gràcies!. Ja ho he vist i ja està clar. Ara, a posar-ho en pràctica!.

    Judith,

    És molt bonic i molt pràctic tenir-lo prop de la feina, je, je.

    Gemma,

    Totalment d'acord. A veure què pensem per a una altra!

    ResponElimina
  9. Carme,

    T'he enviat un mail a l'adreça que tens al bloc, per a la resposta de la consulta del pa.

    Sandra,

    És que a vegades és difícil quadrar agendes, eh?. A la propera!.

    Maia,

    Una visita interessant que ens va apropar una mica més el món dels mercats de barri.

    ResponElimina
  10. Desprès d’aquesta visita valorarem molt millor la feina dels mercats, doncs no solsament es el anar-hi a comprar sinó tot el que te al seu darrera.
    Va ser una visita genial, i amb molt bones companyies.
    Petons

    ResponElimina