dimecres, 18 de gener del 2012

IMPRESSIONISTES

Ja fa dies que volia recomanar l’exposició “Impressionistes, mestres francesos de la col·lecció Clark”, una mostra molt interessant i atractiva que fins el proper 12 de febrer està present al CaixaFòrum de Barcelona.

El naixement oficial de l’impressionisme va tenir lloc arran de l’exposició que es va realitzar l’abril del 1874 a l’estudi del fotògraf Nadar al Boulevard des Capucines de Paris. En aquella ocasió, van poder mostrar les seves obres, pintors com Monet, Degas, Sisley, Pisarro, Renoir, Cezanne o Morisot que havien estat rebutjats en la mostra del Saló Oficial. Aquell grup, anomenat Artistes Anonymes Associés, van rebre el “despectiu” nom d’impressionistes, ja que un dels quadres més destacats de l’exposició era “impressió, sol naixent” de Monet. No cal dir que tots aquells artistes portaven anys realitzant quadres que se’n sortien del “academicisme oficial” , ja que el nou corrent en el qual estaven immersos prioritzava la llum i el naturalisme per sobre dels recursos formals i estètics de l’encotillament cultural de l’època. Tot havia començat l’any 1869 quan Renoir i Monet van coincidir pintant prop del Sena i van reflectir ombres acolorides en les seves pintures quan fins aleshores, sempre s’havien pintat en tonalitats negres o fosques.

Sterling i Francine Clark en la inauguració del seu museu
  a Williamstown l'any 1955
Per la seva banda, Sterling Clark (1877-1956) es va instal·lar a Paris l’any 1910 i va començar a col·leccionar obres d’art, afició que li havien transmès els seus pares i que va poder anar engrandint gràcies al poder econòmic que li aportava la Singer Corporation que havia fundat el seu avi. L’any 1919, es va casar amb la francesa Francine Clary i ambdós van compartir la seva passió per l’art, creant, amb el pas dels anys, una gran col·lecció de pintura, escultura, dibuixos, gravats, etc. Per a protegir tot aquest gran patrimoni artístic, van fundar la Sterling and Francine Clark Art Institute l’any 1950 a la ciutat de Williamstown (Massachussets), i cinc anys més tard es van inaugurar les instal·lacions amb un museu on es va encabir tota la col·lecció i a més,  un centre d’investigació i educació superior. Les instal·lacions van ser ampliades en la dècada dels setanta del segle passat i actualment s’està duent a terme una nova ampliació a càrrec de l’arquitecte japonès Tadao Ando.
Monet (Penya-segats d’Etretat), Sisley (Hampton Court), Boldini (Creuant el carrer)

En aquesta exposició del CaixaFòrum, podem veure una amplíssima mostra de la col·lecció dels Clark, basada principalment en els impressionistes. Es pot apreciar perfectament l’evolució d’aquest moviment pictòric des dels seus inicis. Clark era particularment un apassionat de l’obra de Renoir, del qual va arribar a adquirir fins a  trenta nou pintures. Quan algú visitava la seva casa i li mostrava els quadres que tenia penjats a les parets, sempre deia que la seva pintura preferida de Renoir era “les cebes” per la seva originalitat i tractament del color. De totes maneres, per a Sterling Clark, qualsevol art podia ser bo dins de la seva categoria i per aquest motiu en la seva col·lecció podem trobar obres dels millors pintors francesos impressionistes però també dels clàssics formats a l’Academie de Beaux Arts de Paris.
Toulouse-Lautrec (Carmen), Pisarro (Posta de sol), Renoir (A la llotga del teatre), Morisot (El bany)


En la part final del recorregut d’aquesta exposició que podem veure actualment a Barcelona,  hi ha una petita mostra de pintors post-impressionistes com Toulouse-Lautrec, Bonnard o Gauguin.
Degas (Ballarines a la classe de dansa), Renoir (Les cebes)
Una visita molt interessant i altament recomanable per als amants de la pintura i molt especialment dels pintors impressionistes de la segona meitat del segle XIX. Ah, i com de costum, l’entrada és de franc, cosa molt important pels temps que corren.

13 comentaris:

  1. Doncs hi haurem d'anar, que sempre és interessant veure una exposició com aquesta. És un estil que m'agrada!
    Petons

    ResponElimina
  2. la tinc tant a pendents que crec que hi anirem el cap de setmana proper...Ja t'explicaré com a anat.
    Petons

    ResponElimina
  3. Espero trobar un moment per acostar-nos-hi abans del 12 de febrer. Gràcies!

    ResponElimina
  4. Jo també la tinc a pendents. Sóc una fan dels impressionistes.

    ResponElimina
  5. No ens la podem perdre!
    A veure si aquest cap de setmana...

    ResponElimina
  6. Aquest cap de setmana hi haurá cua... Gracies per el recordatori!

    ResponElimina
  7. A veure si aquest cap de setmana hi haurà un ple total. Jo hi vaig anar un dia d'entre setmana per la tarda i haig de dir que hi havia força gent, i es que exposicions d'aquestes criden molt l'atenció.

    I aternció, entre les exposicions que hi ha programades per aquest primer semestre del 2012, dues amb l'èxit assegurat: del 15 de febrer al 20 de maig DELACROIX i del 16 de març al 24 de juny GOYA.

    ResponElimina
  8. Una exposició molt interessant que tenim d’anar-hi, veurem aquest cap de setmana si podem
    Petons

    ResponElimina
  9. M'ha encantat aquest post teu!! No sabia això de l'origen del nom dels impressionistes. Les fotos són una passada. Quina sort poder disposar dels diners i la cultura i sensibilitat suficients per poder adquirir tantes obres mestres!! Això ja ho fan alguns americans ben rics... El mecenatge està molt bé. Poder gaudir d'aquesta exposició ha d'haver estat un luxe. Per cert, sabeu si se n'ha fet cap catàleg? Salutacions

    ResponElimina
    Respostes
    1. No se si s'ha fet catàleg o no, ja que vam marxar de l'exposició una mica justos de temps i no vam passar per la botiga. Es molt possible que n'hagin fet, tot i que darrerament hem anat a alguna exposició en que per motius econòmics (maleida crissi) no se n'ha fet.
      L'exposició, això si, com la majoria de les que es fan al CaixaFòrum, està realment molt bé. Ja esperem les properes.
      Una abraçada

      Elimina
  10. Em fa vergonya dir que encara ho tenim pendent..... i no tenim excusa. Ens ho has fet recordar. ANIREM ja !!!

    Gracies Josep per aquests magnifica crònica.

    Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Miquel,
      No m'estranya gens que encara no hagueu tingut temps d'anar-hi, amb la vostra agenda..... Estic segur que si els responsables de cultura del país, hi tringuessin tant interés com tu i l'Imma, les coses anirien força millor.
      Una abraçada

      Elimina
    2. Avui per fi he pogut anar una horeta a veure l'exposició... es una MERAVELLA; ja veurem com faig la crònica ja que m'han enxampat al fer la segona fotografia i ara tindre que buscar material per Internet

      Gracies per recordar-ho. es una autentica passada !!!

      Elimina