diumenge, 12 de febrer del 2012

EL RETORN DEL MESTRE ZACHARIAS


Divendres passat vam tenir concert de l’OBC a l’Auditori de Barcelona. S’anunciava com “El retorn del mestre Zacharias" i el programa era:

- Concert  per a piano i orquestra núm.27 en si bemoll major de W.A. Mozart
- Simfonia núm. 6 d’Anton Bruckner
    
Christian Zacharias, nascut l’any 1950,  és un dels pianistes més reconeguts a nivell mundial des de fa anys, la qual cosa li ha permès fer-se també un lloc important com a director d’orquestra.

Pel que fa al Concert núm.27 de Mozart, Zacharias no tan sols va interpretar-lo al piano sinó que a més el va dirigir simultàniament. Globalment em va agradar força, però sóc dels que pensa que si un concertista interpreta i al mateix temps dirigeix l’orquestra, no pot estar o és molt difícil que estigui al cent per cent en cap en les dues facetes. Zacharias però, se’n va sortir molt bé ja que Mozart és una de les seves especialitats, tot i que penso que hauria estat encara millor si s’hagués concentrat únicament i exclusivament en la faceta de concertista.  

En la segona part, Christian Zacharias es va centrar només en la de direcció, per conduir l’OBC amb energia i personalitat en la interpretació de la sisena simfonia del compositor austríac Anton Bruckner.

Bruckner (1824-1896), va ser un compositor clarament del Romanticisme. Gran amic i admirador de Wagner, va evolucionar la música simfònica alemanya. Era un home tímid i profundament religiós. La seva obra no es va començar a conèixer fins que el compositor ja tenia 50 anys i no es va valorar realment fins que en tenia 60. Aquesta sisena simfonia no m’acaba de fer el pes, la trobo un pel monòtona i, exceptuant un adagio (2n.moviment) preciós, amb excessiva trompeteria i amb una cadència musical per part dels contrabaixos, inquietant i reiterativa.

Ara bé, vaig sortir satisfet pel concert en la seva globalitat, però molt especialment per la música de Mozart, interpretada en aquesta ocasió per un dels grans especialistes actuals.

4 comentaris:

  1. caram, Josep, no el coneixia i veig que és una gran mestre. Una servidora va aprendre el piano i el toca des de fa anys, però se m'ha escapat aquesta perla! Que bé que en poguessiu gaudir. No pareu mai, eh? Gràcies per compartir-ho! Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Marina,
      Quan hi ha un concert de Mozart o una simfonia de Beethoven pel mig.... si es possible (que no sempre ho es) mirem d'anar-hi. Sobre el Christian Zacharias, jo tinc els cd's dels 21 concerts per a piano i orquestra de Mozart interpretats per ell i estan força gastats, je, je.
      Una abraçada

      Elimina
  2. Jo tampoc coneixia aquest virtuós del piano, com sempre aprenent amb vosaltres :). Merci.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Òscar,
      El Christian Zacharias es un molt bon pianista, potser no tan brillant com la Maria Joao Pires, però un autèntic especialista amb Mozart.
      Una abraçada

      Elimina