La Carme, la nostra amiga i carnissera del Mercat d’Hostafrancs, per Sant Jordi ens va obsequiar amb un llibret de receptes que són com les han cuinat a la seva família, al llarg de vàries generacions i que ella ha volgut compartir amb nosaltres.
Quan fem fricandó, acostumem a fer-lo amb carn de vedella. En aquesta recepta, la Carme ens explica com fer-lo de xai. És un plat de festa que val la pena tenir en compte. A veure si us agrada!.
Ingredients per a 4 persones:
- Una cuixa de xai sense os, tallada per fregir
- Una ceba gran
- 4 tomàquets madurs
- 10 g de moixernons i 300 g de bolets frescos o de llauna, segons la temporada
- Farina
- Oli
- Un got de vi blanc (si pot ser, Gandesa)
- Aigua
Preparació:
Es posa oli en una paella i es fregeixen els talls de xai. Prèviament, els talls han estat salats i enfarinats. Poc fregits, es retiren a un plat.
Es cola l’oli de fregir la carn amb un colador espès i s’aboca en una cassola. En aquest oli farem el sofregit de la ceba i el tomàquet. Quan el sofregit està fet, aboquem un got de vi blanc i a continuació els moixernons i la resta de bolets (jo he fet servir camagrocs i rovellons).
Passats 3 ó 4 minuts, afegim un got d’aigua i els talls de carn que hem fregit anteriorment (el suc que hi haurà al plat també). Rectifiquem d’aigua; l’aigua ha de cobrir els talls sense que naveguin.
Deixarem la cassola a foc lent uns 15 minuts, aproximadament.
Aquest plat dóna millor resultat si es fa el dia abans, el gust és molt més bo.
-
Oooohhh! fricandó de xai?? no ho hagues dit mai! Glòria aquests boletets m'han entrat molt per la vista, realment aquest plat fa molt de goig!
ResponEliminaRecordsss
No he fet mai fricandó de xai, deu estar boníssim, i la presentació dels teus plats també, segur que el provaré de fer.
ResponEliminaHola Glòria! Què bo que ha de ser, amb aquests bolets!
ResponEliminaAmb aquests ingredients que heu posat aquest plat ha de ser deliciós. Parella, amb bolets, xai, vi de gandesa,..., que més es pot demenar, heu triomfat. Molt bona recepta.
ResponEliminaSalut!!!!
Que bo el fricandó...encara que de xai no l'he probat mai!!! i tant, aquests rostits sempre estan més bons al cap d'un dia!!!
ResponEliminaPetunets,
Eva.
Anna,
ResponEliminaS'ha d'aprofitar que encara queden bolets, són tan bons!!. I amb el fricandó, és una bona combinació.
Àngels,
Quan el facis, a veure què hi diu el Joan, ell que acostuma cuinar força!.
Anna,
Sí que era bo. És d'aquells plats de xup xup que m'agraden a mi.
Amiga de Reus,
La Carme recomana vi de Gandesa... per què serà?. Tot queda a Tarragona!.
Eva,
El fricandó de xai queda més melós que el de vedella i el suquet, per sucar-hi pa!!!.
Fins aviat
Glòria, felicitats per aquest fricandó de xai!! Entra pels ulls!! Jo no n'he provat mai de xai, però aquest teu té una pinta brutal!! :) I quina sort teniu que la carnissera us regali un llibre de receptes per St Jordi! ;)
ResponEliminaEl xai no m'agrada massa, però tinc que reconèixer que t'ha quedat impecable!! De veritat que té pinta de ser molt bó i segur que m'agradaria!!
ResponEliminaNúria
Ei, estimats amics! aquest plat és una festassa! que bo i original. És fantàstic tot el que surt de la vostra cuina.
ResponEliminaMmm, deliciós!
tota la vida menjant fricandó de vedella i mai se m'havia acudit fer-lo d'una altra carn. amb aquests camagrocs, que em tornen boig, i amb els rovellons, queda de fàbula.
ResponEliminaUna altra que se suma a la gent sorpresa per fer el fricandó amb xai enlloc de vedella... segur que ha de quedar més gustós! Molt original, m'apunto la idea!
ResponEliminaLes parades de placen saben com fidelitzar la clientela, oi? ;)
Sempre he fet el fricando de vedella, el xai m'encanta ho haurem de provar. La veritat es que crida l'atenció. Felicitats.
ResponEliminaSí, una sorpresa aixó de fricandó de xai i ben pensat, perquè no? També és carn com la vedella, no?
ResponEliminaJo també estic sorpresa per aquest fricandó de xai, el trobo molt original i així com la carn de vedella no em diu rés, la de xai de tant en tant m'agrada!!!
ResponEliminaMercè,
ResponEliminaSí que és tot un detall de la Carme compartir les receptes de la seva família. I valen la pena, eh?.
Núria,
La recepta també es pot fer amb vedella, l'única cosa que llavors s'ha de deixar una mica més de temps fent el xup sup, uns 30 minuts en lloc de 15. Segur que també queda ben bo.
Txell i Kike,
Jo també ho crec que és un plat de festa i per fer per endavant, que això també és molt pràctic. I si en queda, al congelador. Els suquets ja ho tenen això!.
Manel,
Jo buscava rossinyols (al mercat, no al bosc, eh?) però no n'hi havien i em van recomanar la combinació de rovellons i camagrocs i va ser un encert.
Gemma,
Jo tampoc n'havia fet mai fins que vaig veure aquesta recepta, i també em va sorprendre.
Teresa,
El fricandó amb vedella és el tradicional de tota la vida, però fer-lo amb xai és una bona variant. Si ho proves, ja m'ho diràs.
Maria,
El que passa és que tothom està acostumat a veure'l de vedella i el de xai és poc corrent. A veure si el feu i ja m'ho explicareu.
Xaro,
Si t'agrada més el xai perquè la carn és més melosa, aquesta recepta t'agradaria. La carn queda tendreta, tendreta!.
Petonets i fins aviat
hola gloria, soc la dolors de Mahle
ResponEliminaya ting internet, aquet bloc esta molt be. Espero fer moltas receptes
FELIÇITATS per a tú i el Josep.
Petons
Dolors,
ResponEliminaBenvinguda oficialment al blog (encara que ja sé que ja el visitaves, eh?). M'ha fet molta il·lusió que m'hagis deixat aquest comentari. Si t'animas a fer alguna recepta, ja m'ho diràs.
Una abraçada
No us passa que hi ha coses que no us agraden i que us sap greu que no us agradin?… A mi em passa, per exemple, amb el formatge: tantíssimes varietats que n’hi ha per poder fruir-ne, i jo “no tiro més amunt” que d’un formatge de bola…, i que sigui ben tendret, eh?
ResponEliminaDoncs el mateix em passa amb la carn de be. I tant de goig que em fan quan veig a plaça aquelles cuixetes per fer al forn amb patates!… I amb el goig que fa aquest fricandó, Glòria, és quan em fa ràbia que no m’agradi la carn de be.
Enric,
ResponEliminaA mi em passava això quan era petita amb l'escalivada i les faves, em feien goig però no m'agradaven i amb els anys he canviat els gustos i ara sí que m'agrada. Ves a saber, potser a tu et passarà el mateix amb el formatge i la carn de xai!!
Fins aviat
Hola amics! Com va?
ResponEliminaTot i que el xai no és de les meves carns preferides us haig de dir que aquest plat té una pinta "estupenda"!
una abraçada
Ruben
Ruben,
ResponEliminaSi no t'agrada massa el xai, es pot fer la mateixa recepta amb vedella, només cal canviar els 15 minuts de xup xup per 30 minuts.
Fins aviat