dimecres, 19 de maig de 2010

DESTAPANT CASSOLES AL CAFÈ DE NIT

El mes passat va ser el meu aniversari i per “problemes d’agenda”, encara teníem pendent la celebració amb la Mercè, l’Albert, l’Ona, la Laia i la Bet. Aquest cap de setmana ens anava bé a tots, per tant, el diumenge va ser el dia escollit.

Els plats que varem preparar van ser:

- Mousse de foie amb reducció de Pedro Ximénez (us la vaig explicar aquí)

- Risotto d’espàrrecs i ceps

- Mandonguilles amb sípia

- Escuma de crema catalana

Varem acompanyar el dinar amb un Priorat negre Ferral, elaborat pel Celler Castellet, de Porrera, un bon vi obsequi del nostre "amic invisible" Tiriti, en el sopar de l’Àtica.

Ja us aniré posant les receptes, però aquesta vegada, començaré pel final, per l’escuma de crema catalana, que ens va ensenyar a fer el David Lienas en la darrera classe de cuina dedicada a una nova visió de la cuina catalana.

Aquesta recepta té la particularitat que és una crema catalana sense Maizena i feta amb un sifó, per donar-li una textura molt suau i lleugera. Fa més d’un any que tinc aquest estri, i no l’havia estrenat fins fa un parell de setmanes, perquè em feia un cert respecte. Aquesta és la segona recepta que faig, i no serà l’última, perquè després de les instruccions que ens va donar el David, ho vaig provar, i és fàcil i fantàstic!

ESCUMA DE CREMA CATALANA

Ingredients:

- 325 ml de nata líquida per muntar (35% de matèria grassa)
- 50 ml de llet
- 75 g de sucre
- 3 rovells
- Canyella en branca
- Pell de llimona

Preparació:

Posar la llet amb una mica de nata i el sucre en un cassó, amb la canyella i la pell de llimona, i posar-ho al foc. Quan arrenqui el bull, tapar-ho, retirar-ho del foc i deixar-ho infusionar.

Un cop que el preparat estigui fred, colar i barrejar amb la resta de la nata.

Afegir els rovells d’ou i barrejar-ho bé.

Omplir un sifó de 500 ml amb la mescla i carregar-lo amb una càrrega.

Reservar a la nevera fins el moment de servir.

Si es vol, es pot cremar l’escuma amb sucre i un bufador.
.

28 comentaris:

  1. Ostres Glòria, ara m'has fet pensar en el sifó!! Jo fa molt de temps que el tinc i ja no hi pensava!!
    Moltes gràcies per la recepta, li treurè la pols i et copiré aquesta crema tan fàcil!!
    Ahh i felicitats!!

    ResponElimina
  2. Quin menú!!!! Estic segura que vareu disfutar d'una vetllada perfecte!! Un risotto, unes mandonguilles, i de postre...una crema catalana en versió espuma...que bo!!!
    Ptnts

    ResponElimina
  3. Ahhhh!! Veig que també feu ús del sifó tot i que sigui des de fa poquet. És una alternativa més per a fer preparàcions tipus 'mouse' ràpidament i amb sabors purs.

    El menú és sensacional, quasi tant com el motiu de la trobada!! :))

    ResponElimina
  4. Per molts anys, una mica endarrerit :)
    Quin menú i quina companyia, segur que va ser un diumenge molt feliç...
    A mi també em va costar arrencar amb el sifó, però quan ho proves ja no pares, té moltes possibilitats :)

    ResponElimina
  5. Quin goig el menú i quin goig vosaltres! I per molts anys, que per celebrar-ho mai és tard!
    Una forta abraçada!

    ResponElimina
  6. Moltes felicitats!!!!
    El menú fantàstic i tots esteu molt guapos!!!
    Les nenes de la Mercè, moníssimes!!!
    El sifó ja m'ho he demanat per al meu aniversari, a l'agost, o sigui que la crema tan bona la poso a pendents!
    Petonets

    ResponElimina
  7. Feliç aniversari i Felicitats!!...un menu pantagruèlic ... esta escuma la tinc en pendents però crec que caurà molt aviat
    Una abraçada

    ResponElimina
  8. glória moltes felicitats per els 24 anys que has complit, y del menú que has peparat magnific, feliçitats glória y josep......abraçades paco

    ResponElimina
  9. Felicitats! pel teu cumple. El gotet del foie ja et vaig dir l'altre dia que no trigaré, l'arrós està dient menjam. Però nena vau poguer menjar tot aixó? sóu uns cracks!
    La meva propera compra ha de ser el sifó.
    Muas!

    ResponElimina
  10. Primer de tot, felicitats encara que molt enderrerides.
    Ostres, quin sopar tan fantàstic que vau fer i que bé us ho vau passar, la foto ho diu tot. Sou tots molt macos i les nenes de la Mercè són precioses.

    Jo tinc el sifó aparcat i des que el vaig estrenar no l'he tornat a fer servir, he de donar-li feina.
    Ptonets

    ResponElimina
  11. Per molts anys! Gràcies a la foto, puc posar cara a la Mercè, de Destpant Cassoles...mica en mica ens anirem coneixent tots...I m'apunto aquesta mouse per properes ocasions...

    ResponElimina
  12. Per molts anys , Glòria....
    Son bessones les nenes o trigèmins ....és perquè la meva germana té trigèmins i és curiositat...
    Un menú molt especial per una festa tan especial com és fer anys, oi??

    ResponElimina
  13. Per molts anys Glòria!!!!!!

    Amb aquest menú tant bo i aquesta bona companyia, segur que vareu passar un bon diumenge!!

    ResponElimina
  14. Molts d'anys, Glòria!!!! Quin soparàs més bo!!! Estic segur que vas triomfar!!! L'enhorabona!!! Ets una cuinera de 10!!! Besades

    ResponElimina
  15. Maria,

    A mi em va costaaaaar! Jo preguntava i preguntava, però no ho acabava de veure clar, així que fins que no ho vaig veure en directe, no em vaig decidir. He perdut temps!

    Marta,

    Mira, ves per on, una crema catalana versionada, allò que tu fas tan bé, je, je.

    Òscar,

    Tu el fas servir sovint?. Tens alguna recepta posada al bloc?. Ho miraré.

    Gemma,

    Gràcies!. La celebració havia quedat endarrerida, però qualsevol moment és bo per passar-ho bé, oi?. I amb el sifó ja m'he llençat!.

    Gemma,

    Tens raó, qualsevol ocasió és bona per celebrar i en bona companyia, millor!.

    MaryLou,

    Ja recordava que vas dir que te l'havies de comprar, ara que si te'l regalen, millor que millor, perquè no és baratet!.

    ResponElimina
  16. Alfons,

    Moltes gràcies!. Varem ser moderats en les raccions... o potser no tant?. El sifó és fantàstic, jo el vaig estrenar amb la teva escuma de pebrot vermell i brandada de bacallà, que bo!!!

    Paco,

    Moltes gràcies! Has encertat de ple amb els 24, je, je.

    Gemma,

    No ens ho varem menjar tot, eh?,mandonguilles en van quedar i com que les postres eren lleugeres, això va ajudar!.

    Carmen,

    Moltes gràcies!. Oi que sí que són precioses les nenes?. I simpàtiques, i divertides i carinyoses... ho tenen tot!!!.

    Gemma,

    Està bé això de posar cares als blocs, eh?. Així encara es fan més propers!.

    ResponElimina
  17. Dolors,

    Moltes gràcies!. Les nenes no són bessones, es porten poca diferència, però no són bessones. Tenen dos cosins i una cosina que sí que ho són.

    Xaro,

    Moltes gràcies!. I tant que varem passar un bon diumenge, compartint taula, conversa i bona companyia.

    Francesc,

    Moltes gràcies!. Ets una mica exagerat, eh?. Això de cuinera de 10 em farà posar vermella i tot!.

    Una abraçada a tothom

    ResponElimina
  18. EI!!! que sóc la que ho va tastar TOT, TOT I TOT!...Quin dinar més bo ens va oferir la Glòria i en josep!,la crema de foie, el risotto, la sípia amb pèsols, i l'escuma...BONÍSSIMA!.Ja li estic festejant el sifò per alguna ocasió...lA Glòria es va lluïr per tal d'oferir-nos un àpat preparat amb tot detall. GRÀCIES A TOTS DOS PER SER TANT "STUPENDUS"!!Petonets de formigueta..

    ResponElimina
  19. Quin dinar, nois, com us cuideu! He aprofitat per veure la recepta de mousse de foie i ja no sé per on començar: si per això o per aquesta crema que proposeu! Em sembla que endarrerim això de l'operació biquini. Ara mateix tinc altres prioritats, què caram!

    ResponElimina
  20. Glòria, per molts anys guapa!
    Quin goig d'aniversari! Mmmm, quin menú deluxe!
    Prenc nota de l'escuma i espero impacient la resta de platets, ains, quina gana m'has despertat! ;)
    Una abraçada i bon cap de setmana,
    Marina

    ResponElimina
  21. HOLA JOSEP, GUAPOT U

    AMB UNA MICA DE RETART....PER MOLTS ANYS, I QUE PODEN SEGUIR GAUDÍN DE LA TEVA COMPANYA I LES TEVES RECEPTES

    MIL PETONETS SUSANNA

    ResponElimina
  22. Felicitas, encara que sigui de manera endarrerida!

    Jo encara no he debutat amb el sifò, em sembla que m'hauré d'animar!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  23. Em molt de retard , però Molts d'Anys!!!!

    Tot el que vas fer et fa mengera. No sé quina de les coses triaria per menjar-ne primer.

    Quin repte!! cuinar per una bona cuinera com és la Mercè, encara que per a tu Glòria això ha de ser bufar i fer ampolles....

    Una abraçada

    ResponElimina
  24. Mercè,

    I nosaltres encantats de fer-ho!. I ja saps, quan vulguis fer pràctiques amb el sifó, ja ho saps i em sembla que les teves nenes et podran donar alguna classe pràctica, je, je.

    Maria Àngels,

    També podem començar l'operació bikini poc a poc, no?, així no és tan "traumàtic", no et sembla?.

    Marina,

    Moltes gràcies!. I tant que posaré les altres dues receptes, a veure si us agraden!.

    Susanna,

    Eiiii! Que sóc jo la que va fer anys!. I encantada de compartir les receptes dels plats que varem preparar.

    Dolça,

    Així has fet como jo, fa un any que dormia dins de la capsa, però ara, ja no pararà. Va taaant bé!.

    Xisca,

    I tant que n'és de bona cuinera la Mercè!. Espero haver estat a l'alçada, encara que es faci el que faci, si és amb "cariny", sempre va bé!

    Una abraçada a tothom

    ResponElimina
  25. Estimada Glòria! Moltes i moltes i moltes felicitats per ser tan guapa i fantàstica, i moltes felicitats per aquest aniversari que et felicitem amb tant de retard. Has fet un menú digne de caps d'estat, quina meravella!
    Petons a tothom!!!

    ResponElimina
  26. Gràcies guapos!. De fet, encara que l'aniversari hagi passat, no hi fa res per tornar-ho a celebrar, oi?.

    Si els caps d'estat mengessin els plats que fem tots nosaltres, potser les coses les veurien d'una altra manera i tots nosaltres hi sortiriem guanyant!.

    ResponElimina
  27. Quina sort els de destapant cassoles, un dinar fantàstic!! Moltes felicitats!!

    ResponElimina
  28. Cristina,

    El que és una sort és gaudir de la companyia d'aquests bons amics!.

    ResponElimina