dimecres, 7 de juliol del 2010

DES DE VINARÒS AMB AMOR

La feina feta amb amor sobreviu al pas del temps.

Aquesta no és una afirmació gratuïta, la vaig comprendre perfectament després d’escoltar el Miquel Àngel Guimerà, el Juanjo Roda i sobretot l’Helena Guimerà i el Sergi Cervera del forn Ca Massita de Vinaròs, en la presentació del llibre “Els dolços i els salats als forns de Vinaròs”, que ahir vespre va tenir lloc a l’aula del Mercat de la Boqueria de Barcelona.

D’entrada, dir que el llibre és una meravella, tant en l’aspecte gràfic com en el de les explicacions.

Tal i com el Miquel Àngel va explicar en la presentació, no només han pretès donar a conèixer tota una sèrie de magnífiques receptes tradicionals, moltes de les quals s’han recuperat en els darrers anys, sinó el per què, el com i el quan es feien aquests pastissos i cócs.

I és que d’antic, els dolços i també els salats que es menjaven a les festes es feien a casa. N’hi havia que es feien un sol cop a l’any, bé per la dificultat de trobar segons quins productes (no sols per la temporalitat sinó també pel preu) o perquè eren típics d’una festa molt concreta.

En aquest deliciós llibre podem trobar una trentena de cócs, farinades, galetes i pastissos de tot tipus que han sobreviscut al pas del temps i que ha costat molt de plasmar en paper. Sembla ser que els que els fan, ho tenen tant per la mà que s’han hagut de rumiar molt i molt les quantitats dels ingredients. Una altra dificultat ha estat el trasllat de les mesures i temps de cocció del forn professional al forn casolà, per tal que tothom en sigui partícip i pugui realitzar les receptes.

A nosaltres només ens resta agrair als forns que ho han fet possible, Ca Farga i Ca Massita de Vinaròs i molt especialment a l’Helena i el Sergi que amb les seves explicacions ens van transmetre tota la il•lusió, el carinyo i la feina que fan cada dia.

Ah! No me’n podia oblidar!. Al final de la presentació i mentre anàvem conversant amb els protagonistes de la vesprada, vam tenir l’immens plaer de poder tastar tres de les “joies” del llibre i que van fer expressament per a nosaltres, un cóc de tomàta, un de verdures i un de comunió. Deliciosos!
.

15 comentaris:

  1. Quina peneta tan grossa no haver pogut venir, i passar una vetlla tan fantàstica amb els nostres amics de l'Olleta. Tenim unes ganes boges de gaudir d'aquesta meravella en forma de llibre. Un petó a tots!

    ResponElimina
  2. M'hagués agradat poder venir , miraré a veure si puc trobar-lo per a mi i per la biblioteca . Quina sort!!!! Esperaré també les vostres receptes mentrestant.

    Una abraçada

    ResponElimina
  3. Doncs haurem de córrer a comprar-ne un exemplar, perquè si tots els cocs són com el de pebrot i sardina de la portada... mmmmmhhh, quina delícia!

    Com m'hauria agradat poder tastar el coc de Comunió, tan diferent dels pastissos que es fan per les comunions d'aquí!

    Una abraçada

    ResponElimina
  4. Haurem de buscar aquest llibre, les fotos tenen un aspecte espectacular!

    ResponElimina
  5. Una vetllada estupendíssima, amb un ambient relaxat i entusiasta. Entusiasta per el bon menjar en general, i també per el llibre es clar.

    Coincideixo totalment: encara és millor del que em pensava!!

    ResponElimina
  6. Estimats, moltes gràcies per venir a la presentació i per aquesta entrada sobre ell ibre. Gràcies per la sensibilitat i per la complicitat. I per tractar-nos amb tanta estima.
    Així qualsevol projecte val la pena!

    ResponElimina
  7. Aquesta tarda m'hi poso jo a fer la crònica, la veritat és que, com diueu, va valdre la pena per la gran feina i ben feta que han fet!

    ResponElimina
  8. La meva familia paterna prové d'un poble proper, Alcossebre. Els cocs son els mateixos i és veritat el que dieu, es molt difíficl que algú t'expliqui allí una recepta, concretant mides. Intentaré trobar el llibre i faré parada al Forn Ca Massita quan baixi cap allà. Gràcies per descobrir-m'ho

    ResponElimina
  9. Què bé!! Aquest llibre és una meravella, com dieu. Necessitem molts més llibres com aquest que ens salven la gastronomia tradicional. Un post molt "abellidor".

    ResponElimina
  10. Poden estar moooooolt satisfets per aquesta feina tan ben feta que han fet! El llibre és d'una gran qualitat i el recull de receptes és impressionant.
    Va ser una tarda diferent, compartir aquesta passió amb altra gent sempre és gratificant, oi?
    Des d'aquí, felicitats als vinarossencs per aquest receptari excel·lent!

    ResponElimina
  11. Va ser una tarda especial i havia molta il.lussió a la cara de tothom. El llibre genial i ja poden estar ben orgullosos de la feina feta.

    Muas!

    ResponElimina
  12. Em va saber molt de greu no poder assistir , encara que en Miquel em va fer cinc cèntims de lo bé que va estar
    Petons

    ResponElimina
  13. Hola a tots,

    Em sembla que el llibre, entre d'altres llocs, serà a la FNAC. De totes maneres, n'estic segur que en Massitet ens ho podrà confirmar.

    Gràcies pels vostres comentaris

    ResponElimina
  14. Ja tinc ganes de fullejar aquest llibre. Aviam si el trobo!

    ResponElimina
  15. Queda apuntat per demanar-lo a la llibreria! L'enhorabona als autors.

    ResponElimina