dilluns, 5 de juliol de 2010

SOPAR AMB LA MARIONA I L’ALBERT

A nosaltres ens agrada combinar música i gastronomia i dissabte passat ho vam fer de la millor manera amb la magnífica companyia de la Mariona i l’Albert del bloc Moments d’Òpera. Va ser una vetllada molt agradable en que vàrem xerrar de moltes coses però sobretot, ja us ho podeu imaginar, d’òpera.

El sopar va començar amb aquests aperitius:

Del bloc de l’Alfons, Les receptes de St. Hilari, aquest:

GOTET DE GELATINA DE TOMÀQUET ESCALIVAT AMB MOUSSE D’ ALBERGÍNIA

Ingredients per a la gelatina de tomàquet escalivat:

- 1 i ½ fulls de gelatina
- 4-5 tomàquets per escalivar
- Sal i pebre

Ingredients per la mousse d’albergínia:

- 1 Albergínia
- 1 Clara d’ou
- 1 Full de gelatina
- Sal
- Oli d’oliva

Per decorar:

- Tomàquets cirerols

Preparació:

Escalivar els tomàquets i l’albergínia. Reservar-ho.

Per fer la gelatina de tomàquet, treure les llavors i la pell dels tomàquets escalivats, triturar-los i tamisar-los. Rectificar de sal i pebre i afegir-hi la gelatina prèviament remullada en aigua freda i desfeta en un parell de cullerades de tomàquet calent. Omplir el fons dels gotets i reservar-los a la nevera.

Per fer la mousse d’albergínia, posar la gelatina a remullar en aigua freda. Pelar l’albergínia escalivada i triturar-la juntament amb la gelatina dissolta en una mica d’aigua calenta i un rajolí d’oli d’oliva. Rectificar-ho de sal. Muntar la clara a punt de neu i barrejar-la amb l’albergínia emulsionada.

Muntatge del gotet

Un cop solidificada la capa de gelatina de tomàquet escalivat, abocar-hi a sobre l’albergínia. Decorar amb tomàquets cirerols.

Un altre dels aperitius va ser una adaptació en xarrup del meló amb pernil.

XARRUP DE MELÓ AMB PERNIL

- Meló
- Pernil
- Crema de llet
- Sal

Preparació:

Fer un cruixent de pernil posant els talls entre dos papers de cuina, amb un pes a sobre, al microones, a potència màxima durant dos minuts.

Triturar el meló amb un rajolí de crema de llet.

Per muntar el gotet, posar la crema de meló i decorar amb el cruixent de pernil.

També varem fer unes culleretes d’escopinyes amb taronja, i unes tartaletes de pasta brisa amb formatge mascarpone i melmelada de tomàquet.

Tot seguit:

MOUSSE DE FORMATGE PARMESÀ AMB TOMÀQUETS CIREROLS

Una recepta de l’Escola de Cuina Montserrat Seguí. Quan me la va explicar una amiga, de seguida em va agradar i es va confirmar la primera impressió. Ella me la va explicar amb una vinagreta per acompanyar, jo hi vaig posar oli d’alfàbrega.

Ingredients:

- 300 cc de llet
- 100 cc de nata semimuntada
- 150 g de formatge parmesà ratllat molt fi
- 5 fulls de gelatina
- 3 cullerades de vinagre de Mòdena
- 9 cullerades d’oli
- Sal, pebre i sucre
- 15 Tomàquets cirerols

Preparació:

Remullar la gelatina en aigua freda. Posar la llet, el formatge, la sal, el pebre i el sucre al foc.

Quan la llet bulli, retirar-la del foc i colar-la amb el colador xinès (quedarà al colador una boleta de formatge, però no hi fa res, la barreja ja ha agafat el gust del formatge), afegir-hi la gelatina i deixar-ho refredar. Afegir-hi la nata semimuntada.

Folrar un motlle de plum cake amb paper film, abocar-hi la mescla i mb els deixar-ho refredar a la nevera.

Escaldar els tomàquets, deixar-los refredar i pelar-los. Fer la vinagreta.

Posar els talls de la mousse al fons del plat i decorar amb els tomàquets i la vinagreta (oli d’alfàbrega en el meu cas).

Per continuar:

CALAMARS FARCITS DE PEIX I MARISC

Ingredients per a 4 persones:
- 12 calamarsets petits per farcir
- 400 g de rap
- 250 g de gambes
- 250 g de llagostins
- 2 cebes
-4 Tomàquets madurs
- Vi blanc
- Oli
- Sal

Preparació:

Rentar els calamars i donar-los la volta, així es tancaran i no caldrà posar-hi escuradents. Tallar el rap net de pell i espines, a trossets petits.

Picar la ceba i estofar-la en una paella amb oli. Quan comenci a agafar color, afegir-hi el rap i donar unes voltes, perquè es vagi coent.

En una altra paella, fregir les gambes i els llagostins i un cop fets, separar els caps i reservar-los. Pelar les gambes i els llagostins, tallar-ho molt petit i afegir-ho a la mescla del peix i la ceba.

En una cassola, aixafar els caps de les gambes amb la mà de morter. Recollir l’oli que haurà sobrat de fregir les gambes i els llagostins i passar-lo juntament amb els caps pel colador xinès. Afegir aquesta substància al farcit de peix. Deixar-ho refredar.

Farcir els calamars, salpebrar-los i enrossir-los una mica en una cassola amb oli.


Retirar els calamars de la cassola i en el mateix oli, sofregir una ceba, afegir-hi els tomàquets ratllats, deixar-ho coure tot junt una mica i afegir-hi un raig de vi blanc. Quan el vi s’hagi evaporat, posar els calamars a sobre, tapar la cassola i coure-ho tot junt uns 10 minuts justets, fins que els calamars comencin a treure aigua. Els calamars no s’han de coure gaire perquè si no, queden durs i el farcit pot quedar eixarreït.

Acompanyar el plat amb pasta a la tinta de calamar.

La Mariona i l’Albert es van encarregar del vi i de les postres.

El vi que va acompanyar els plats va ser un Absum Varietales 07, DO Somontano amb Chardonnay, Gewürztraminer i Pinot Noir.

I per acabar, una mousse de mandarina amb una base de pa de pessic de xocolata amb fruits secs, de la pastisseria Grau d’Esparreguera, amb la inscripció: Ei corregge ogni difetto (això ho cura tot) de l’òpera l’Elisir d’amore de Donizetti. Perquè realment aquest pastís tenia les mateixes virtuts “curatives” que el famós elixir. Era deliciós!!.



.

26 comentaris:

  1. Ja ho deia en Robert Palmer:

    Simply irresisteboooool
    Simply irresistebooooooooool


    :D

    ResponElimina
  2. Quines delícies, acabo de sopar i ja torno a tenir gana!

    ResponElimina
  3. Ohh quin luxe de sopar, de companyia, de melodies...enhorabona per la vostra tria, la trobo insuperable...un petonet

    ResponElimina
  4. Mara meva, quin sopar mes bo, musica inclosa...

    Una abraçada,

    ResponElimina
  5. Ala, quines receptes!!!! totes per a copiar!!!!
    Una feinada, però us va quedar tot molt bé!!!!!
    Petonets

    ResponElimina
  6. Mare meva, tot un sopar de luxe, fantàstic!!!
    Petonets

    ResponElimina
  7. Va ser un honor sopar amb vosaltres, i tant! La música, la companyia i la cuina van ser excel·lents!

    Moltes gràcies i fins la propera (que haurà de ser a Olesa!)!.

    Una abraçada,

    Mariona i Albert

    ResponElimina
  8. Un bon sopar, amb una bona companyia, i ajuntar dos temes deliciosos la musica i la teca, segurament una nit inoblidable
    Petons

    ResponElimina
  9. Josep i Glòria , quan deis que venim noltros a sopar????

    M'ha agradat molt la mousse de formatge parmesà , encara que les altres també m'han agradat.

    Una abraçada

    ResponElimina
  10. Gloria,
    Et vas lluir de veritat.
    Felicitats.

    ResponElimina
  11. Nens aquí no ha faltat cap detall, tot un luxe.

    Muas!

    ResponElimina
  12. Uau... simplement deliciós i espectacular. M'encanten els sopars a base d'aperitius!
    Tot i que porten molta més feina, el resultat recompensa l'esforç, oi?
    M'apunto la recepta de la mousse de parmesà, a mi també m'ha agradat de seguida ;)
    I el detall de la inscripció al pastís és una passada!

    ResponElimina
  13. Un sopar de luxa!!! res millor per gaudir de l´amistad.
    Un petó.

    ResponElimina
  14. Tot fa una cara que... Nyam!!!! Però la mousse de parmesà, uffff!!!!!!

    ResponElimina
  15. Apa, nois, quina vetllada més fantàstica!
    L'Alfons sempre presenta aperitius moderns i originals. Els calamarsets farcits de peix són boníssims (els de carn no m'agraden) i ja m'hauria agradat haver tastat un trosset d'aquella mousse de mandarina!
    Això amb bona companyia i ben amanit amb trossets l'òpera... segur que són coses per no oblidar!

    Una abraçada!

    ResponElimina
  16. Òscar,

    Sembla que escolti la cançó, ja, ja.

    Ma Àngels,

    Doncs un trosset del pastís no aniria malament com a ressopó, però... ja no en queda!

    Ma José,

    Sovint es fa difícil triar les receptes, però a vegades dius: aquesta!. I això em va passar amb el gotet d'albergínia i la mousse de formatge!.

    Sònia,

    Sopar en bona companyia i compartir aficions és molt agradable.

    Maria,

    M'agrada que em copiïs, això vol dir que t'han agradat les receptes!. Pots copiar tranquil·lament, de fet, jo també ho he fet!.

    Carmen,

    Moltes gràcies!. Va estar preparat amb molta il·lusió!.

    ResponElimina
  17. Albert,

    A nosaltres també ens va agradar compartir taula, conversa i bona música amb vosaltres, el temps va passar volant!.

    I tant!, la propera a Olesa!. Records a la Mariona!

    Sion,

    Ja ho diem que ens agrada combinar música i gastronomia, i dissabte passat va ser una bona ocasió!.

    Xisca,

    Quan vulgueu esteu convidats al Cafè de Nit!.

    Manel,

    Gràcies. Els propers calamars farcits que faci seran els teus d'espàrrecs i olives negres.

    Gemma,

    Quan preparem un sopar amb il·lusió, procurem que tot surti al 100%, eh?.

    Gemma,

    Fer aperitius és més entretingut però fer-ne uns quants també pot substituir un primer plat i anar directament al segon, per tant, compensa!.
    I la inscripció, va ser un detall ben original!.

    Glòria,

    Sempre ve de gust compartir taula amb els bons amics.

    Sara Maria,

    La mousse de parmesà és molt gustosa i fresqueta va molt bé.

    Margarida,

    És que l'Alfons és el rei dels gotets, és on hem d'anar a buscar si en volem un d'original. La mousse era deliciosa, em sembla que haurem de fer una excursió a la pastisseria Grau d'Esparreguera!

    ResponElimina
  18. Ohh! quina canya! un sopar a base de pica-pica ;))

    Genial, devieu estar de conya, entre la bona companyia i el soparet ;))

    ResponElimina
  19. Quin luxe de sopar¡
    Els entrans sempre venen de gust.
    I mes ara amb aquesta caloreta.
    Felicitats.

    ResponElimina
  20. Apa, quina alegria poder compartir taula i menges amb amics tant estimats. La pregunta és, ja us coneixíeu d'abans, o la vostra amistat a nascut gràcies als blocs?
    Si la resposta és la segona, encara estaré més meravellada de totes les coses positives que ens aporta aquesta petita gran família que som.
    el sopar espectacular, Glòria, quina varietat d'aperitius. Sou genials!!!

    ResponElimina
  21. Anna,

    El que passa és que comencem amb pica-pica i continuem, ja, ja.

    Isabel,

    De fet, això de picar és molt llaminer i les cosetes fredes van molt bé.

    Txell,

    Doncs l'amistat també ha sorgit a partir dels blocs. Nosaltres erem lectors habituals del bloc de l'Albert, Moments d'Òpera, i ens varem conèixer al Liceu. Després ens hem anat veient altres vegades i dissabte passat va ser un plaer compartir taula i conversa amb la Mariona i l'Albert.

    Jo també estic meravellada i encantada amb les amistats que han sortit a partir dels blocs !!.

    ResponElimina
  22. Quina vetllada mes deliciosa. Quina gracia lo del pastis.
    Ets una artista gloria.
    Petonets i records

    ResponElimina
  23. us copio el refrescant gotet de gelatina i sobretot els kalamars de peix amb un dubte de novata: la pasta negra consisteix en bullir-la amb la tinta? super-mediterrani-originals plats!

    ResponElimina
  24. Tere,

    Va ser una vetllada molt agradable i la inscripció que portava el pastís va ser un detall molt original i divertit de la Mariona i l'Albert i a més, molt encertat!.

    Kalamar,

    La pasta que vaig fer servir jo era spaghetti al nero di sepia, una pasta seca de la línia Seleqtia del Caprabo-Eroski, i només es tracta de bullir-la com qualsevol altra pasta seca. Però si no trobessis aquesta mateixa marca, només has de buscar una pasta negra i seca. Amb el nom del teu bloc, has de fer aquesta recepta!. Que vagi de gust!

    ResponElimina
  25. gloria, aixó es un sopar de pintxos com deu mana! quina bona pinta té tot...em perdonarás el meu catalá dolentisim oi que si?
    jajjaajja
    un petó de miblogdepintxos i em va agradar moltissim coneixa't avui.

    ResponElimina
  26. Astrid,

    A mi també em va fer il·lusió conèixer-te ahir. De fet, quan vaig veure que feies fotos, li vaig dir a la Mercè: "aquesta noia tindrà bloc?", i no em vaig equivocar!.

    I aquests pintxos, al costat dels teus, són de segona divisió, això sí, eren molt bons!.

    Estem en contacte!

    ResponElimina