divendres, 25 de març del 2011

CANELONS DE CARXOFES

Una bona alternativa als típics canelons de carn o de peix són aquests canelons de carxofes. És una recepta de la Conxita del Casal Artesà d’Hostafrancs i com ja us he comentat altres vegades, això ja és una garantia.

Ingredients per a 20 canelons:

20 plaques de canelons
10 carxofes
300 g de formatge cremós o mató
4 ous
150 g de pernil serrà a dauets
2 cullerades de farina de galeta
½ l de llet
50 g de mantega
40 g de farina
50 g de formatge gruyere ratllat
Sal
Pebre
Nou moscada (opcional)

Preparació:

Bullir les plaques dels canelons en aigua amb sal, escórrer-los i disposar-los per omplir.

Pelar les carxofes, tallar-les a quarts i bullir-les en aigua amb sal i unes branques de julivert per evitar que s’oxidin.

Escórrer les carxofes, triturar-les i barrejar-les amb el formatge, el pernil serrà tallat a dauets petits, els ous batuts i la farina de galeta i quallar la massa en una paella i deixar-la refredar.

Per fer la beixamel, fondre la mantega en un cassó, afegir-hi la farina i remenar amb un batedor de mà, perquè la farina es cogui una mica, sense que s’arribi a daurar. Anar afegint la llet sense parar de remenar, fins que bulli, d’aquesta manera s’espesseix. En aquest moment, posar la sal i si es vol, pebre i nou moscada, segons el gust de cadascú. Si és necessari afegir més llet, s’ha de tornar a fer bullir, per tal que torni a espessir-se.

Omplir els canelons, disposar-los en una safata per anar al forn, cobrir-los amb la beixamel i el formatge ratllat i gratinar al gust.

44 comentaris:

  1. Els trobo finíssims els canelons de carxofes!!!!! I ara que estem al final de la temporada s'ha d'aprofitar! :)
    Petunets,
    Eva.

    ResponElimina
  2. Les carxofes em tornen boja, no m'havia passat mai per les mans cap recepta de canelons de carxofa. M'han encantat, abans de què s'acabin miraré de fer-los.
    Salutacions. Mercè

    ResponElimina
  3. hola guapos! sabeu que els canelons típics no m'agraden gens? en canvi aquesta versió em podria menjar dos plats!!!! petonets

    ResponElimina
  4. Oh Glòria, quins canelons més originals!! Els haurem de provar que deuen ser deliciosos!
    Petons!

    ResponElimina
  5. Hola primer havia fet un bon comentari i no hi havia manera de publicar-lo, després un altre que tampoc i l'últim que pensava que no marxaria ha sortit però no m'ha agradat i l'he borrat.
    A veure si aquest val.
    M'encanten les carxofes i crec que aquests canelons han d'estar boníssims. Val la pena aprofitar les verdures de temporada. Gràcies per la idea.

    ResponElimina
  6. Una combinación original... me encanta!

    ResponElimina
  7. Ostres, m'acabeu de sorprendre molt gratament!! Aquests canelons són una passada, amb el que m'agraden les carxofes me'ls menjaria de tres en tres! Per mi molt millor que la recepta original amb carn...
    Hauré de venir algun cop al curset!
    Petonets!
    Sandra

    ResponElimina
  8. Quina bona idea uns canalons de carxofes, a nosaltres ens agraden molt les carxofes. Petons

    ResponElimina
  9. Gloria, los canelones me "pirran" creo que te dije que en casa los prepara mi hija, tiene buena mano para prepararlos, por lo tanto tu receta queda anotada para hacerla mi hija.......paco

    ResponElimina
  10. Aquests canelons no els havia sentit mai, han d'estar bon per força

    ResponElimina
  11. Què bons!!!! prenc nota de la recepta!!!

    Petonets

    ResponElimina
  12. Quina delícia!!! me'n vaig corrents al calendari per trobar l'ocasió de fer-los!!! Exquisits!!!

    ResponElimina
  13. Ja sabeu que les carxofes no són la meva perdició...però haig d'admetre que aquesta proposta és molt interessant, una molt bona opció! Una abraçada amics!

    ResponElimina
  14. Oh, quins canelons més originals! Ja sabeu que preferixo mil vegades els canelons de verdures que els de carn (normalment els faig de bolets o d'espinacs). Amb carxofes no els he provat mai i m'heu donat una ideal sensacional. Ho provarem!

    ResponElimina
  15. Quin plat més original... uns canelons de carxofa, una proposta que m'encantaria segur!! M'ho apunto i aprofitarem les carxofes que encara queden! Petons

    ResponElimina
  16. Eva,
    La veritat és que aquesta temporada hem comprat moltes carxofes, ens agraden força i també ens agrada provar de fer receptes noves i aquesta és molt recomanable.

    Mercè,

    Quan la vaig veure, vaig pensar ràpidament que els faria, m'agraden els canelons diferents i aquests estan a l'alçada de les expectatives.

    Judith,

    Doncs ja ho sabem, a la propera, en farem de sobres!.

    Mercè,

    Són molt bons, queden força suaus i amb el gustet de la carxofa, ummmmm!.

    Núria,

    Un moment o altre tots ens barallem amb els comentaris i la informàtica, eh?. Ara que encara ens queden les darreres carxofes, valia la pena fer aquests canelons.

    Salomé,

    Un relleno diferente, para una variación de los canelones de toda la vida.

    ResponElimina
  17. Sandra,

    Doncs precisament ara estic fent un monogràfic sobre pastisseria, però s'acaba la setmana que ve, així que haurà de ser a la propera.

    Àngels,

    Doncs si sou fans de les carxofes, endavant, no us en penedireu!.

    Paco,

    I tant que recordo que la teva filla és l'encarregada de fer els canelons, així que passa-li aquesta recepta, a veure què li semblen!.

    Ester,

    Jo tampoc no els havia vist mai, fins que vaig veure la recepta del Casal, així que no vaig dubtar a fer-los.

    Maria,

    Crec recordar que tu en tens uns de carxofes i gambes, oi?

    Amics del taller,

    Qualsevol dia és bo per fer-los, tampoc no donen massa feina, per tant, no hi ha problema.

    ResponElimina
  18. Mercè,

    Doncs encara que no t'agradin les carxofes, si aquest plat t'ha semblat interessant, ja em dono per satisfeta. Ves a saber si no els faràs per a la family.

    Gemma,

    Segur que t'agradaran. Jo en tornaré a fer, em va sobrar massa i la vaig congelar, així que ja tinc la feina mig feta.

    Elena,

    Els canelons sempre fan festa i si són diferents, millor!.

    ResponElimina
  19. uauuuu Glòria! és la primera vegada que els veig i em semblen originalíssims, quina idea més ben trobada! M'encanten les carxofes, així que m'apunto la idea ;-) què gustoses es veuen aquestes fotos!! M'han encantat, de debò.

    un petó, guapíssima.

    ResponElimina
  20. Gràcies Josep i Glòria per la vostra visita. Jo ja fa temps que us segueixo. Per cert aquests canelons de carxofa tenen un aspecte genial.

    Enhorabona pel blog i per tota la feina que feu.

    Una abraçada i fins ben aviat.

    ResponElimina
  21. Ostra Gloria dos entradas ultimas bestials me la llevo ya con lo que me gustan las alcachofas a mi y a Maribel, me parece una receta imposible de decir no.Me encanta.
    Ah sabes donde encontre las mermeladas de Manel tambien en Gispert c/sombreres 23 a la cantanada de Santa Maria del Mar y ya me compre las lagrimas de mango,je,je
    peto
    miquel

    ResponElimina
  22. He publicado la foto y el enlace a esta receta en Mis Favoritos de esta semana, si quieres verlo está en http://blocderecetas.blogspot.com/2011/03/mis-favoritas-semana-12-2011.html
    Hasta pronto!

    ResponElimina
  23. Boníssims. Les carxofes m' agraden molt!

    ResponElimina
  24. Quina recepta més original i bona!! Recepta apuntadíssima!! un petó!

    ResponElimina
  25. Quina bona idea aquests canelons de carxofa. Us han quedat de festa major!!!

    ResponElimina
  26. Maduixa,

    T'ha passat igual que a mi, quan vaig veure la recepta sabia que la faria segur, em va cridar molt l'atenció.

    Joan,

    Gràcies!. Tenien bona pinta i eren ben bons, je, je. Fins aviat.

    Miquel,

    Doncs abans que s'acabin les carxofes, feu-los, valen la pena. Jo sabia que les melmeades es podien trobar a can Gispert, el que no sabia era que n'hi havia a la Boqueria.

    Salome,

    Gracias!. Ahora mismo voy a verlo!.

    Anna,

    A mi també m'agraden molt, el que no m'agrada és pelar-les, però vaja, seeeeempre faig l'esforç, je, je.

    Paula,

    Me n'alegro que estigui apuntadíssima!!!!.

    Anònim,

    No sé qui ets, però tens tota la raó, és molt bona!.

    Carme,

    Jo sempre dic que els canelons fan festa major, per tant, totalment d'acord, aquests ho són de totes, totes!.

    ResponElimina
  27. Una molt bona recepta de temporada.
    Mai se m'havia ocorregut, fer canelons de carxofes.
    Les faré ja.
    Petons

    ResponElimina
  28. Quins canelos més diferents i que bons que han d'estar. Això de tastar, m'ho apunto.
    Salut,

    ResponElimina
  29. Mmmmm! Tenen una pinta exquisida i sent de carxofa segur que estaven divins... M'anoto la recomanació!!!

    Petons!
    La Taula d'en Bernat

    ResponElimina
  30. Molt bona alternativa dels canelons de carn, i tant!!!! la tendré ben en compte. Una abraçada cafeters

    ResponElimina
  31. Això s'haurà de provar ben aviat, si pot ser demà mateix, quina cosa més bonaaaaaa!

    ResponElimina
  32. Per celebrar la meva primera entrada en el vostre blog aquesta recepta és ideal. Els faré, segur.

    ResponElimina
  33. Oh! Oh! Oh! Oh! Oooooooooooooooooooooooooh!!!
    Amb el què ens agraden les carxofes i els canalons!
    Oh! Oh! Oh! Oh! Oooooooooooooooooooooooooooh!!!!

    Salut!

    P.S.: Ooooooooooooooooohhhhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!

    ResponElimina
  34. Glòria, hola guapa,
    Quina gaaana! Aquests canelons s'han de tastar! Mmm! :)) Què originals!
    Petonets i feliç setmana,
    Marina

    ResponElimina
  35. Isabel,

    És que la Conxita del Casal té molt bones propostes i a nosaltres ens falta temps per posar-les en pràctica!.

    Carme,

    M'agrada col·leccionar receptes de canelons diferents i aquesta està en un lloc privilegiat!.

    Anna,

    Queden molt suaus i lleugers, que això també interessa!.

    Xisca,

    Per a mi va ser una recepta d'aquelles que quan la veus, saps segur que la faràs!.

    Mª Àngels,

    Val la pena provar-la, i afegint algun boletet, tampoc estarien malament.

    Antoni,

    Benvingut al Cafè de Nit i celebro que t'hagis trobat d'entrada una recepta que t'agradi. Esperem veure't sovint per aquí!.

    Massitet,

    No podies ser més expressiu, ja, ja, Doncs ja saps, a fer canelons de carxofes "per un tubu"!,

    Marina,

    És el que té mirar blocs de cuina quan s'acosta l'hora de sopar, eh?.

    ResponElimina
  36. Impressionants... adoro les carxofes, ara també en canelons.... nosaltres també posem nou moscada a la betxamel li dona un toc boníssim..
    petons gastronómics

    ResponElimina
  37. Amics, molt originals aquests canelons de carxofes, de fet tinc unes quantes a la nevera i no sé que fer-ne... Ara m'heu donat una idea! Gràcies

    ResponElimina
  38. glòria, les carxofes aquest any estan donant molt de joc a tots els blocs, aquesta proposta em sembla molt i molt temptadora!

    ResponElimina
  39. Jordi i Elba,

    Quants fans que tenen les carxofes, m'encanta!. Nosaltres normalment no som de posar-hi nou moscada, però reconec que li dóna un toc!

    Ruben,

    Doncs ja saps, a donar una bona fi a les carxofes que ronden per la nevera!.

    Manel,

    És veritat que uns quants blocs sembla que ens haguem posat d'acord, però mira, d'aquesta manera, més receptes de carxofes cap al sac, je, je.

    ResponElimina
  40. Glòria, efectivament és una bona alternativa als canelons tradicionals i també als de verdures. L'opció de fer-los de carxofa em sembla molt interessant!.

    ResponElimina
  41. Quina pintassa que tenen aquests canelons!!!
    A casa tot el que sigui pasta ens encanta, i les carxofes les fem de totes maneres. Si encara en trobo de tempordada, sens dubte que la preparo. Felicitats pel blog. Salut!!

    ResponElimina
  42. Gloria, me había perdido esta receta!! Me encanta!!
    Besitos.

    Ah!! tenemos un café pendiente!!!

    ResponElimina