dimarts, 21 d’octubre del 2008

JONAS KAUFMANN, impecable i emotiu

Hi ha veus que necessites escoltar-les més d’una vegada per tal que t’acabin convencent, i n’hi ha d’altres que el primer cop que les escoltes ja et deixen marcat.

Això és el que em va passar amb el tenor alemany Jonas Kaufmann (Munich 1969) que després d’enregistrar un munt d’òperes, ha gravat aquest 2008 el seu primer disc en solitari.

Aquest disc, “Romantic Arias”, és una autèntica exhibició de facultats, bon gust, i sensibilitat musical a parts iguals.

Amb una selecció d’àries tan populars com variades, Jonas Kaufmann ens regala un recital que va de Massenet, Gounod o Bizet fins a Verdi, Puccini o Wagner. Àries molt ben triades i que serveixen per demostrar que Kaufmann té una quantitat de registres impressionant i un repertori molt divers però ben treballat.

Jonas Kaufmann té una experiència als escenaris de més de 15 anys des de que el 1993 va guanyar la Nürnberg Meistersinger Competition. Des d’aleshores ha actuat als millors teatres d’òpera del món amb els millors directors.

Com que una imatge (en aquest cas una nota musical) val més que mil paraules, us deixo amb una de les “Romantic Arias” dels seu disc, es tracta de Ach! Son fromm de l’òpera Martha de Flotow.

Gaudiu d’una de les millors veus de l’òpera actual.


Per si voleu més informació sobre el Jonas Kaufmann, a la web no oficial del Marion Tung, amb una traducció al català força acceptable, hi trobareu de tot.

11 comentaris:

  1. Juan Diego Flórez: Bel canto espectacular: Fantàstic!!! Ja me l'he escoltat no sé quantes vegades. Un milió de gràcies!!!

    ResponElimina
  2. Ai, que m'havia oblidat de comentar-vos que no sabia res del Jonas Kaufmann i que gràcies per descobrir-nos noves veus fantàstiques. Salutacions!!!

    ResponElimina
  3. Tampoc el coneixíem, quina veu més dolça... ens ha agradat molt. gràcies.

    ResponElimina
  4. Doncs, a mi, quantes més vegades l'escolto, més i més m'agrada!!! Aquesta veu, que molts troben fosca -i ho és-, acompanyada del sentiment amb què ho canta tot ("La fleur que tu m'avais jetée", de "Carmen", així com el "Ah, fouyez!", de "Manon", m'arriben a l'ànima fins a provocar-me la plorera -sí, sí... Sóc ploraner de mena, què passa?- :)), me l'han posat al damunt del tot d'un altar.

    Les comparacions són odioses, i no diré noms per no ferir susceptibilitats, però Kaufman, per mi, está clar, és un dels millors tenors que hi ha en l'actualitat.

    Tant de bo el poguem sentir ben aviat en directe!

    ResponElimina
  5. Abans, els cantants amb veus magnífiques eren... com ho diria... poc.. agraciats. Aquest noi, apart de cantar bé.. ai la mare què bo que està!. Això sí, jo continuo enamorada del Joseph Calleja (en cos i veu).

    ResponElimina
  6. Chis, gràcies per dir en veu alta allò que jo estava pensant! Aquest noi té un físic per acompanyar la veu...

    ResponElimina
  7. Francesc,
    Celebrem que t'agradi el Flòrez. Pel que fa al Kaufmann t'haig de dir que fins fa un any no el coneixiem, per+o l'hem anat escoltants i avui en dia, al menys per a mi és de lo milloret que es pot escoltar.

    Amics vermells,
    El Jonas Kaufmann és realment molt bo, i la sensibilitat que posa a cada nota el fa encara millor.

    Enric,
    Ja n'hem parlat a vegades del Kaufmann i opinem semblant. La seva versió de "la fleur.." de Carmen és extraordinària. Jo també m'he emocionat escoltant música, encara recordo el primer cop que vaig escoltar la 5ª de Beethoven en directe al Palau, vaig plorar.

    Tampoc faré comparacions (estem rodejats! je,je) però el Jonas es d'aquells que em posen la pell de gallina escoltant-lo.

    Chis,
    M'alegra la teva visita. Jo també opino que si un/una cantant, naturalment a banda de cantar bé, dona una imatge adient, l'escenificació és més creible.

    Mar,
    Felicitats, dius el que penses, com la Chis. El Kaufman es un "guaperes", però el millor de tot és que canta sensacional.

    Una abraçada a tothom

    ResponElimina
  8. -Segons la veu de les "noies"- que bó que està aquest Kaufman...¡ Aixó no és l'apartat de cuines...jeje¡
    Una veu "pastosa" en l'argot operístic dirien: una veu "abellutada". Josepb.

    ResponElimina
  9. josepb

    Entenc perefectament les "noies" ja que l'estereotip del cantant d'òpera no és precisament atractiu fisicament. Darrerament però, i el Kaufmann ne's un bon exemple,la imatge es cuida. Naturalment el principal segueix sent la veu i la d'aquest senyor es maghnífica i el gust amb que interpreta: exquisit.
    Una abraçada

    ResponElimina
  10. Josep i Glòria,
    Ara ja puc dir que l'he vist i escoltat en viu i en directe. És un gran tenor amb una veu molt difícil i per mi aquí està el seu mèrit. De totes maneres si li manqués la veu, els deus no vulguin, no es moriria mai de gana.
    De cantants d'abans só n'hi havia d'atractius: En Del Monaco i en Di Steffano èren senyors de molt bon veure per dior-ne només dos.
    Feliç de tornar a ser a casa vostra, amics del cor!

    ResponElimina
  11. Glòria,

    Abans que res, dir-te que ens n'alegrem molt que estiguis de tornada, suposo que tot haurà anat molt bé. Frisem per llegir les vostres aventures americanes, i molt especialment comentaris sobre la Manon del Kaufmann i la Dessay.
    Una abraçada

    ResponElimina