dimecres, 29 d’octubre del 2008

LES CATEDRALS DEL COTÓ

Fa poc que he llegit el llibre “Les catedrals del cotó” de Francesc Cabana (Proa 2008).

És una molt bona crònica novel•lada de la Catalunya (especialment de Barcelona) que va del 1876 al 1905.

Van ser 30 anys de puixança i peripècies al voltant de la revolució industrial a Catalunya (principalment la indústria tèxtil) amb la creació de fàbriques i colònies on la classe treballadora hi vivia les 24 hores del dia, també de l’arribada del ferrocarril al Berguedà i al Ripollès (per al transport de la producció d’aquestes comarques al port de Barcelona), va ser l’època de la fil•loxera, de l’Exposició Universal de Barcelona, de les lluites obreres, de la guerra de Cuba, de la bomba al Liceu, del enllumenat elèctric a les grans ciutats, de la creació de la “Caja de Pensiones para la Vejez”, etc.,

L’autor fa una revisió, a través de 30 capítols, d’aquests i molts altres esdeveniments que van marcar la fi del segle XIX i l’inici del XX, molt ben documentada en la premsa de l’època (Diario de Barcelona, La Tralla, La Campana de Gràcia, l’Esquella de la Torratxa, i altres).

Aquesta crònica l’he trobat molt interessant ja que aquest període de la nostra història col•lectiva em fascina molt especialment.

I aprofitant l'avinentesa, us deixo un slide amb fotografies de la ciutat de Barcelona de cent anys enrere. Es fa difícil reconèixer alguns paisatges, però d’altres, si no fos pel trànsit que s’ha multiplicat desproporcionadament, són perfectament identificables.


10 comentaris:

  1. josep, en cabana, a banda de ser cunyat d'en jordi pujol, és un bon coneixedor de la història econòmica de catalunya, n'ha escrit molts llibres, i aquest sembla interessant. com sens dubte ho és l'slide que ens regales amb aquestes imatges d'una barcelona gairebé irreconeixible.
    ens veiem a la tarda, amic.

    ResponElimina
  2. Ei amics, quines fotos més meravelloses de Barcelona, ens han encantat!!! gràcies per la recomanació del llibre, a casa ens agraden moltíssim els llibres d'història i aquest pel que expliqueu, cal llegir-lo.
    ah, una cosa què passa aquesta tarda???

    ResponElimina
  3. Molt ben recomenat Josep¡,estic llegint-lo i la veritat, és enganxador. Francesc Cabana és un gran historiador i també economista.Tinc d'ell molta cosa que ha publicat. Josepb.

    ResponElimina
  4. Jo també he llegit anteriors i són bons la veritat. Molt ben documentats. Aquest la veritat encara no el tinc. Però m'animaré. Aquesta època, la febre d'or, la bomba al liceu, la guerra de Cuba, és bonica de relatar.
    Salut!!!!!!!!

    ResponElimina
  5. Manel,
    El llibre em va interessar des de'l principi ja que està escrit de manera "enganxadora". L'slide me'l van fer aarribar fa uns dies i em va semblar il·lustratiu del llibre. No et dic fins la tarda ja que ja es de nit i em pogut xerrar una miqueta a Can CArbó.

    Amics vermells,
    Mercès pels vostres, sempre amables comentaris. Aquesta tarda teníem classe amb la Mireia. Us hem trobat a faltar, però hi ha més dies que llangonisses i esperem compartir la propera trobada.

    JosepB
    Espero que el llibre t'agradi tan com a mi. Ja m'ho diràs.

    Amiga de Reus
    L'època que tracta el llibre és apassionant, ja que en molts pocs anys van passar moltes coses.

    Una abraçada a tothom i fins aviat

    ResponElimina
  6. A part de demanar-vos perdó per no haver pogut anar ahir a la classe -ja us escriuré aquest cap de setmana un mail-, vull afegir-me al suggeriment de la lectura d'aquest llibre que jo també he acabat de llegir i que m'ha semblat interessantíssim, malgrat que també he de dir que hi he trobat a faltar referències molt més explícites sobre l'explotació a les fàbriques dels treballadors (homes, dones, nens i nenes).

    ResponElimina
  7. Enric,
    Totalment d'acord amb tu. La lluita obrera es tracta massa de passada, i com que les notes de premsa de l'època eren les que eren, l'empresariat no en surt mal parat. Però això ja no és cosa de l'autor i malgrat tot, el llibre et trasllada 125 anys enrrera força fidedignament (és diu així?).
    Una abraçada

    ResponElimina
  8. Quina presentació de fotos més xula!! Pendré nota del titol del llibre per llegir-lo.
    Sento no haver pogut anar a classe amb la Mireia, estic desitjant llegir les vostres cròniques.

    Núria

    ResponElimina
  9. Hola amics! Passava a saludar-vos i a dir-vos que m'ha encantat la presentació de fotos antigues de Barcelona.
    Jo ara llig El meu ofici de Josep Maria Espinàs. No havia llegit res d'ell i em sembla deliciós, amb un puntet d'ironia justa, molt subtil. Aquest que expliqueu no el conec així que... a la llista. Una abraçada.

    ResponElimina
  10. Núria,
    Celebro que t'hagin agradat les fotos de la Barcelona antiga, jo quan les vaig veure em van encantar. Pel que fa a la classe de la Mireia, com sempre molt entretinguda. Ja quedarem per anar el dissabte vinent a Món Sant Benet.

    Oreto,
    M'agrada veure la teva cara pel nostre bloc. Respecte a l'Espinàs, a mi també m'agrada força. El darrer llibre que he llegit d'ell es "Relacions Particulars" (La Campana 2007)i es un recull de trobades que ell ha tingut en diferents moments de la seua vida amb altres escriptors com Espriu, Foix, Delibes, Pla, Cela i Sagarra, molt interessant i curiós.

    Una abraçada a les dues

    ResponElimina