diumenge, 14 de juny del 2009

DOS LLIBRES PER A L’ESTIU

Avui voldria recomanar dues novel·les que he llegit en les darreres setmanes, que m’han enganxat des de l’inici i m’han tret hores de son ja que em resistia a deixar-les per a l’endemà. Això sí, són dues novel·les completament diferents però igualment interessants i engrescadores.

La primera, “BARCINO”, de la historiadora i filòloga Maria Carme Roca (“Intrigues de palau”, “El monestir proscrit” ...) ens trasllada a la Barcelona del segle segon. Una petita ciutat de l’imperi romà en la qual viu la família de Luci Minici Natal, un dels barcelonins més famosos de l’antiguitat.

A través d’aquest personatge coneixerem una mica millor les costums i la vida quotidiana dels ciutadans romans, dels esclaus o dels herois del circ en l’època dels emperadors Trajà, Adrià i Antoní Pius. Una novel·la plena d’acció i d’emocions i que com diu l’autora, per a ella era gairebé una obligació escriure-la, ja que de petita, havia viscut al carrer Sant Domènec del Call (l’antic Decumanus Minor romà) justament a l’altra banda del carrer on va viure el protagonista d’aquesta novel·la.

La segona novel·la, és l’èxit de vendes més gran dels darrers temps, segur que molts ja l'haureu llegit. Es tracta de “ELS HOMES QUE NO ESTIMAVEN LES DONES” del suec Stieg Larsson.

Aquesta novel·la plena és plena de corrupcions polítiques, espionatge industrial i intrigues familiars, farcida d’inquietants personatges amb secrets inconfessables.

“Els homes que no estimaven les dones” és la primera entrega d’una trilogia anomenada “Millenium” (nom de la revista on treballa el protagonista Mikael Blomkvist). La segona part, ja a la venda, és “La noia que somniava amb un llumí i un bidó de gasolina” i segons he escoltat aquest mateix matí per ràdio a l’escriptor valencià Ferran Torrent, és encara millor que la primera.

Quedarà encara la tercera part “La reina als palaus dels corrents d’aire” que sortirà a la venda a finals d’aquest mes de juny. Lamentablement no hi haurà quarta entrega ja que l’autor, Stieg Larsson va morir sobtadament l’any 2004 a causa d’una crisi cardíaca, poc després d’haver entregat a la seva editora els tres volums que conformen aquesta trilogia.

Espero que alguna d’aquestes novel·les ajudin a suavitzar una mica les calors estiuenques que ja estem començant a patir aquests dies.
.

25 comentaris:

  1. Hola Josep, la primera recomanació queda apuntada , les altres ja esperen una a la tauleta de nit i l´altra a l´estantería, però de moment això, esperen temps per llegir-les que en tinc moltes ganes, tothom en parla tant bé que dir, encara no l´he llegit és quasi un sacrilegi.
    una abraçada

    ResponElimina
  2. Que tal Josep!!
    Si et segueixo llegint acabaré enganxada els llibres com el meu marit..
    Em semble que un d'ells ja hi est a casa.
    Tinc que fer els post i no puc llegir ( la cuina , la feina de fora de casa, la roba, un nen de 11 anys.....) que et semble?w
    a reveurà

    ResponElimina
  3. Josep, Divendres vaig acabar-me "Els homes que no estimaven les dones", ahir ja vaig anar-la a veure al cine (haig de dir que està molt ben feta, i això que normalment un cop t'has llegit el llibre la pelicula em decep força) i avui ja m'he començat "La noia que somiava un llumí i un bidó de gasolina"...Aquesta triologia m'ha enganxat moltíssim!!! No puc parar de llegir!!!
    Petunets,
    Eva.

    ResponElimina
  4. Ostres, m'encanta llegir, però tinc tant poc temps que quan m'hi posso, que normalment és quan també em poso al llit, normalmet no arribo a la segona plana i els llibres duuuuren i duuuuren!. De totes maneres aquests llibres que ens aconselles ténen molt bona pinta.
    A veure si ataco Barcino. Després dels Pilars de la terra, l'Església del mar i El pont dels jueus, de temàtiques similars tot i que d'èpoques diferents, segur que aquest em pot agradar.
    Gràcies
    Mònica

    ResponElimina
  5. Mercis!! m´encanta llegir i el segon llibre que recomanau ja el tinc reservat a la biblioteca...m´apunto el primer...una abraçada

    ResponElimina
  6. Dijous, dia 18, surt la tercera entrega del Larsson, "La Reina..." jo ja m'ho he apuntat, les altres dues m'han enganxat moltissim. Gràcies per l'altra recomanació.

    ResponElimina
  7. Mai,
    Son dues novel·les completament diferents, però com que a mi m'agraden tant la història com la novel·la "negra" ...

    Dolors,
    És dificil trobar temps quan és va tan atrafagat, però el temps per a llegir una mica cada dia és pot treure, de la tele o de qualsevol altra tipus de distracció segons els gustos de cadascu, es clar que si és va molt cansat i et poses a llegir, t'adorms a la segona pàgina.

    Eva,
    Jo el primer llibre del Larsson el vaig acabar ahir nit, i avui començo el segon, així no perdré el fil.

    Mónica,
    A mi també em passa a vegades, costa llegir al vespre si portes un dia molt carregat, però s'ha d'intentar oi?.

    Maria Jose,
    Segur que gaudiràs de la lectura d'aquests llibres.

    Maria Teresa,
    Ja veig que em portes un Larsson de ventatge. Ara toca completar la trilogia.

    Una abraçada a tothom



    Xocolata

    ResponElimina
  8. Tenim a punt d'encetar "Els homes que...", ja us passarem el 'parte'!! Gràcies per les dues propostes!
    Molts petons.

    ResponElimina
  9. Hola Josep, m'apunto aquest de Barcino. Salutacions

    ResponElimina
  10. moltes gràcies per la recomanació. m'apunto la primera perquè les del larsson ja les he llegit, fins i tot ahir vaig anar a veure la pel·lícula de la primera, que és molt fidel i es deixa veure amb gust si les novel·les t'han agradat.

    ResponElimina
  11. Ja tinc reservada la tercera part de Millenium! (el primer capítol ja l'he llegit al 3cat24.cat, je je je...)
    Barcino també el tinc a la llista de lectures per l'estiu, m'encanta la novel·la històrica.

    Heu sentit alguna crítica de la novel·la que acaba de publicar Ildefonso Falcones, de la Catedral del mar? També em fa "tilín" per l'estiu....

    ResponElimina
  12. Totes dues em semblen fantàstiques recomanacions.

    Queden apuntades !

    Gràcies nois!

    ResponElimina
  13. Josep,
    La primera, barcino, segur que és interessant però la d'Els homes que no estimaven etc. ha estat una bomba. Altres llibres que tinc programats i que fan pila m'han impedit llegir la novel·la del suec però he vista la pel·lícula i em va semblar interessant i distreta de principi a final. Tothom que ha llegit la novel·la i després ha vist la pel·lícula diu que l'adaptació no decep gens. Com que no m'he enganxat a la trilogia, veuré les dues pel·lícules següents.
    Rep una abraçada.

    ResponElimina
  14. Hola nois, està pendent d'arribar-me a la biblio la novel·la Barcino, així que hi faré un cop d'ull, a primera vista el tema sembla força interessant!
    I al Larsson estic tan enganxada que dijous a les 8 de matí em compro la tercera entrega amb un company de feina... :D

    ResponElimina
  15. Estimats vermells,
    Ja ens explicareu que us ha semblat. De moment, sembla que amb força unanimitat la sensació envers aquest llibre és molt positiva.

    Maia,
    Ja sabem que aquest primer llibre ja el vas llegir fa dies. Has seguit amb la segona entrega?

    Manel,
    Suposo que només et deu faltar la tercera del Larsson no?. Barcino, a mi em va agradar força perquè t'introdueix molt en les costums (bones i dolentes) del dia a dia de l'antiga Roma.

    Gemma,
    Ja em diràs que et sembla Barcino. Pel que fa a la novel·la del Falcones, no en tinc referències, en tot cas jo m'esperaré al setembre que sortirà en català.

    Tosca,
    A banda de llibres, a veure si ens tornem a veure aviat en algun concert i sinó, anem a fer un cafetó "duracell" es a dir, d'aquells que duren i duren.

    Glòria,
    Nosaltres el llibre del Larsson el tenim de fa uns quants mesos, però al igual que tu, darrera d'un l'altra. Ni tenim més ulls ni més temps.

    Iris,
    Veig que també estàs enganxada al Larsson. Jo he començat avui la segona entrega i a veure si aconsegueixo ventilar-la en pocs dies. El problema és què, exceptuant els caps de setmana no pots robar-li hores a la són, que sinó et passa factura.


    Una abraçada a tothom

    ResponElimina
  16. Ui, em pensava que també havia sortit en català... doncs així també m'esperaré al setembre :)
    Moltes gràcies!

    ResponElimina
  17. josep, no ho diguis a ningú, però el tercer ja el tinc. algun avantatge ha de tenir la meva feina ;)

    ResponElimina
  18. Gemma,
    Suposo que és la mateixa "jugada" de sempre, treuen l'edició catalana tres mesos més tard i molta gent que el compraria en català si sortís en igualtat de condicions, o bé no s'espera o bé no sap si és farà. Així sempre podrann dir que la gent llegeix poc, però en català encara menys. És el preu de la colonització.

    Manel,
    Jo de gran vull ser com tu!!, tenir accés als llibres abans que surtin i fer els arrossos tan bons.

    Una abraçada als dos

    ResponElimina
  19. Doncs jo la setmana passada em vaig comprar "El cuiner del dux", d'Elle Newmark, però encara no he començat a llegir-lo. Em va cridar l'atenció el títol, i em vaig decidir després de llegir a la contraportada que "l'alquímia dels fogons, envoltada de misteri i traslladada a la Venècia del Renaixement, fa bullir aquesta gran història d'amor, coneixement i aprenentatge".
    A qui us agrada la novel·la històrica, i als que passeu hores davant els fogons, ja teniu una lectura més per a l'estiu.

    ResponElimina
  20. Uiiii, feia un munt de dies que no m'hi posava i teniu un munt de posts!! quina feinada que heu fet!!

    Josep, a mi això de la lectura em va a temporades i ara tinc la que no. jejeje però me'ls apunto per quan en vingui la temporada de que si!! jejeje

    Records

    ResponElimina
  21. Josep,

    m'apunto Barcino, el del Larsson estic esperant que se l'acabi el meu marit per començar-lo jo.

    ResponElimina
  22. Margarida,
    Una proposta molt temptadora i que ja tenim apuntada per a llegir aquest estiu.

    Anna,
    A veure si et ve aviat la temporada "que sí" i t'enganxes a alguna de les molt atractives propostes literàries que hi ha.

    Cristina,
    Punxa al teu marit (en el bon sentit de la paraula eh!) per què acabi el llibre aviat i te'l passi.

    Una abraçada a les tres

    ResponElimina
  23. Gràcies per a les recomanacions!. Me les apunto a la llista de llibres pendents de llegir. Ara estic llegint l' ultim dels tres de l' "Ann Benson" , i he de dir que també hi estic ben enganxada.
    ptns.

    ResponElimina
  24. Hola Josep,jo estic esperant el dijous en candeletes!
    Le fotos genials, és darrera la plaça Sant Jaume oi? L'últim cop que vaig anar estava tancat i no vaig poguer entrar, és un lloc fantástic i desconegut per moltes persones.Una abraçada per tu i la Glòria,

    ResponElimina
  25. Anna
    No he llegit res de l'Ann Benson, però queda anotada. Gràcies per la recomanació i com sempre, per la teva visita.

    Maia,
    Si no l'has vist encara, fes-ho quan et sigui possible. Són impresionants per la grandaria, les quatre columnes que resten de l'antic temple d'Agust de Barcino. Nosaltres sempre que hi passem aprop hi entrem, i es que les pedres i la història tenen in imant per a nosaltres. Fins aviat

    ResponElimina