dilluns, 28 de setembre del 2009

ILDEBRANDOooooh!

Enguany, i aprofitant la celebració del 250è aniversari de la mort de Händel, han sortit al mercat una gran quantitat de gravacions noves amb l’obra del gran músic alemany. D’aquestes gravacions, unes més afortunades que d’altres, tot s’ha de dir, aquests dies n’ha aparegut una altra, amb el gran baix-baríton italià Ildebrando D’Arcangelo, i tot i que és qüestió de gustos, per a mi, és de les millors.

Ja fa dies que volia parlar d’aquest senyor, les seves interpretacions ens han captivat des de ja fa temps i s’ha convertit en una de les nostres veus de referència. El seu darrer treball, el primer en solitari, s’anomena Händel, arie italiane per basso. Gravada amb uns músics extraordinaris, Modo Antiquo, amb l’encertada direcció de Federico Maria Sardelli.

Aquí en teniu el vídeo promocional.


El disc conté fragments de les òperes Ariodante, Agrippina, Orlando, Giulio Cesare, Ezio, Rinaldo, Rodelinda o Siroe re di Persia. També s’inclouen fragments dels oratoris Aci Galeta e Polifemo i Apollo e Dafne.

Després d’escoltar-lo (mes aviat gaudir-lo) unes quantes vegades, penso que la interpretació de totes les àries que formen part d’aquest disc és sensacional, i mostren la gran qualitat i l’alt nivell tècnic d’aquest polivalent intèrpret.

Aquí he seleccionat una de les que em semblen més difícils per la gran quantitat de canvis vocals que requereix. Es tracta de “Fra l’ombre e gl’orrori” de Aci, Galatea e Polifemo. Una ària duríssima, però amb un treball exquisit.



Tal i com explica el mateix Ildebrando, la música de Händel sempre ha ocupat un espai destacat a la seva vida, ja que el seu pare, que era organista, omplia sempre la casa de música i especialment de Händel. També explica que quan era jove, aquesta música el fascinava per la seva dificultat i que per tant, aquesta gravació d’àries del music de Halle, per a ell, ha estat un repte.

Ildebrando D’Arcangelo va néixer a Pescara l’any 1969. El 1985 va començar els estudis musicals al conservatori de la seva ciutat i més tard va seguir-los a Bolonya. Des d’aleshores ha intervingut en molts muntatges en els millors teatres d’òpera i en un grapat de gravacions tant en CD com en DVD.

Per acabar, aquí teniu el fragment Sibilar gl’angui d’Aletto de Rinaldo, una de les òperes de Händel que més ens agraden, i on l’Ildebrando demostra una vegada més la seva riquesa interpretativa. Espero que us agradi.

.

14 comentaris:

  1. Avui justament he vist el video promocional del disc i he fet el comentari de que m'agradaria sentir-ne mes abans de judicar. I ara m'heu donat l'oportunitat. Gràcies. l'I.D'Arcangelo m'agrada molt,pero no sabia si en el barroc s'hi mouria amb facilitat, per un baix no es el corrent mes fàcil, em sembla. Tot i que en el disc també veig que canta L'Ombra mai fu, que la canta igual una soprano que un baix, els trossos que ens heu posat em fan venir ganes de sentir-lo tot, perque m'ha agradat molt. Si, podem dir un Ooooohhh! ben gran!!

    ResponElimina
  2. Gràcies nois!

    El que he escoltat a casa vostre m’ha agradat força.

    Com són les coses, oi? Qui m’havia de dir que m’acabaria agradant Handel!

    No, si al final els anys de... serviran per alguna cosa!

    Si que és un tros d’home, si! I, a sobre, guapo!

    ResponElimina
  3. josep graçies per tanta bellessa llirica que ens dones,desde la més tendra edat he sentir cantar a la mégua casa, al méu barri. al méu poble, el cant per a mi es de lo més grandiós,que ihá....abraçades

    ResponElimina
  4. Una veu impressionant. Em ve de nou en el barroc. El tinc més associat a Mozart i sobretot a l'Escamillo.
    La ressenya que fas ens acosta a la persona i a l'artista.
    Gràcies, Josep. Enhorabona.

    ResponElimina
  5. Qué preciós!!! No estic gaire acostumada a aquesta música, tot i que quan la sento m'agrada molt!!
    Petonets

    ResponElimina
  6. A mi m'encisa l'Ildebrando de totes les maneres...i damunt és ben simpatic. Encara no he escoltat el disc, però amb la vostra recomanació caura ben aviat.

    Un abraç

    ResponElimina
  7. Bona música, sí. A mi Händel m'agrada molt.

    ResponElimina
  8. Amics vermells,
    Ja podeu veure que al món de l'òpera no tots son grassos i "fofos" com molta gent es pensa, je,je.

    Maria Teresa,
    L'Ombra mai fu l'ha cantat tanta gent i de "cordes" tan diferents, que sempre sents curiositat davant una nova versió. A mi particularment m'agrada força aquesta. Jo ja l'havia escoltat pel Dmitri Hvorostovsky i pel Bryn Terfel, també barítons i Déu n'hi do aquesta parella.

    Tosca,
    Nosaltres fa uns anys tampoc haviem escoltat massa Händel, i ja veus ara, ens té enamorats la seva música.

    Paco,
    Totalment d'acord, la música és una cosa única, jo particularment penso que no podria passar sense escoltar-ne continuament.

    Glòria,
    L'Ildebrando ens ha sorprés una vegada més demostrant la seva polivalència, i el millor de tot, fent-ho molt bé.

    Maria,
    Estem encantats que t'agradi la música que posem al bloc. La música ha de transmetre emocions. No cal entendre-hi. Jo no soc cap entès,i sense entendre-hi, cada dia m'agrada més- I és que escoltant segons quines coses se'm posa la pell de gallina i això ho compensa tot, no te preu.

    Cristina,
    Ja sabem que amb l'Ildebrando tens molt feeling, al menys en la foto de Viena se't veu. I si, el disc t'agradarà segur.

    Margarida,
    Aquest estiu quan vam ser a Londres, una de les coses que més clar teniem,era anar a la casa on va viure Händel. Veure els manuscrits i contractes que ell va signar i els instruments que va utilitzar. Escoltar entretant la seva música "in situ" va ser emocionant.

    ResponElimina
  9. Quina veu té aquest senyor!!! No el coneixia, però. Gràcies per fer-me'l avinent.

    ResponElimina
  10. Francesc, Sara,
    L'Ildebrando D'Arcangelo és una de les grans veus de l'actualitat, nosaltres el vam descobrir fa un parell d'anys i des d'aleshores l'hem seguit bastant. Tenim pendent però, veure'l en directe.

    Una abraçada

    ResponElimina
  11. Quina música més bonica.
    I molt bona per escoltar després d' un dia d' estres a la feina. Gracies.
    ptns.

    ResponElimina
  12. Anna,
    Tens tota la raó. La música de Händel es ideal per a realaxar-se, i més si al davant tens un paisatge com el que deus veure des de casa teva: el meravellós Bergadà a la tardor.
    Una abraçada

    ResponElimina