dilluns, 26 de juliol del 2010

CRÒNIQUES BAVARESES - 2 (Puccini)


La segona òpera que vam presenciar al Nationaltheater de Munic fa uns dies va ser la Tosca de Puccini.

Tosca és una d’aquelles òperes que malgrat estar catalogades com a “veristes”, sempre m’han agradat força. La música de Puccini és senzillament extraordinària, creant un climax excepcional que en els seus primers compassos ja deixa veure que allò no acabarà bé.

La producció de Luc Bondy ens va agradar força, gens clàssica però ajudant en tot moment que la força i la vitalitat de la música de Puccini no es dispersés en un escenari inadequat.

Teníem també molt d’interès en veure el Jonas Kaufmann, un dels millors tenors (mai es pot dir el millor, però en aquest cas gairebé) de l’actualitat. A més, hi havia l’al•licient que cantava a la seva ciutat natal.

El de Mario Cavaradossi, és un paper difícil i la versió que en fa el Jonas Kaufmann és molt i molt bona. El tenor muniquès està en tot moment extraordinari, tant cantant amb veu poderosa, amb legatos i pianíssims difícils d’escoltar avui en dia en altres cantants, com actuant, posant el sentiment que cal en cada frase. No crec que sigui cap sacrilegi dir que actualment és el millor Cavaradossi possible.


Al seu costat vam poder veure i escoltar una Karita Mattila que ens va sorprendre. No m’havia agradat massa la seva Tosca del dia de la retransmissió per Arte, i per tant no n’esperava massa de la seva actuació, però deu n’hi do del paper que va fer aquest dia. Sense arribar a ser brillant, va cantar amb solvència i correcció i va actuar molt convincentment.

L’Scarpia de Juha Uusitalo també va estar vocalment a l’alçada i va conferir al personatge la dosi necessària de maldat, cinisme i perversió que la partitura exigeix.

La direcció de Marco Armiliato va superar amb escreix la de Fabio Luisi. Amb energia i determinació, va treure molt bon resultat de la magnífica orquestra bavaresa.


Contracrònica – A la sortida dels cantants vam poder saludar el Juha Uusitalo, molt bon xicot malgrat fer d'Scarpìa, que ens va dir que tot i que li agradaria, no té cap projecte per cantar a Barcelona de moment. El Jonas Kaufmann, va estar amabilíssim en tot moment. Li vam dir que l’esperàvem al Liceu el proper mes d’octubre, cosa que va agrair, i va parlar, riure i es va fotografiar amb tothom. Naturalment, els seus conciutadans van estar encantats. La que més es va fer esperar va ser la Karita Mattila que tot i les presses, va atendre cordialment els que l’esperàvem. Algú li va comentar sobre les xiulades del primer dia, ella no en va donar importància i amb bon sentit de l’humor va assegurar que “Mattila sempre ressorgeix”.
.

17 comentaris:

  1. Gràcies per aquestes cróniques...i per les fotos...feu molta ràbia, ho sabeu???? jajajajaja....

    ResponElimina
  2. Quines vacances! Estic amb la maria teresa, feu una mica de ràbia, eh!?!

    Una abraçada!

    ResponElimina
  3. josep y glória, siento una gran alegria que podais asistir a tan grandes acontecimientos musicales, es simplmente maravilloso, al Kaufmann lo estoy escuchando últimamente a través de yuotube, y la verdad es que me gusta muchisimo y es muy bueno.........saludos paco

    ResponElimina
  4. Maria Teresa,
    Reconec que els repartiments de les òperes eren força interessants, i sortosament vam poder saludar i xerrar amb molts dels cantants.

    Albert,
    Darrerament hem pogut fer coincidir vacances amb música i n'estem força satisfets.

    Paco,
    El Kaufmann està en un moment de forma extraordinari. A més és un tipus molt senzill i asequible.

    Una abraçada

    ResponElimina
  5. Josep,
    A mi la Tosca també m'agrada molt i estem d'acord amb el Cavaradosi impecable que fa el senyor JK. Ja veig que aneu fent molt bones amistats i me n'alegro. Tinc una mica d'enveja de la Glòria amb la mà de JK a l'espatlla però...qui s'hauria resistit?
    La Mattila em va agradar molt a Fidelio i la considero una estupenda soprano però la seva veu ja acusa una edat.
    Us vaig seguint contenta de compartir aquest preciós viatge que heu fet.

    ResponElimina
  6. Sóc una ignorant de l'òpera però reconec que és un món excepcional. Seguint el vostre bloc i llegint els vostres opinions me'n feu venir ganes d'assistir a alguna representació.

    ResponElimina
  7. Glòria,
    Està clar que els anys no perdonen i la Karita Mattila no és la mateixa que fa 15 anys, però va fer una Tosca molt digne vocalment i brillant teatralment. La veritat no m'ho esperava, pels comentaris que havia anat llegint creia que estaria força malament.
    Una abraçada

    Mercè,
    Els amics de l'Òpera de Sabadell fan unes temporades magnífiques i a uns preus molt ajustats. La propera comença a l'octubre amb un Rigoletto de Verdi, que és una ópera ideal per estrenar-se anant al teatre. Si tens interés, a la web

    http://www.aaos.info/

    hi trobaràs informació. Suposo que Sabadell es la població que et queda més aprop de casa no?, perquè Rigoletto també la faran a Manresa, Granollers, Viladecans, Vic, Reus i Sant Cugat.
    Una abraçada

    ResponElimina
  8. Què bonic! i això que cap dels tres cantants penso que siguin els ideals per fer la Tosca, però sens dubte la representació en directa és la que acaba per sentenciar.
    Ràbia, molta ràbia i si em permets Glòria, a la foto se't nota una mica tensa, ai, ai, ai, si se'n assabenta en JDF, he, he, he, he.
    Gràcies per fer-nos dentetes.

    ResponElimina
  9. D'això se'n diu aprofitar els viatges, maco tot el que expliques!

    ResponElimina
  10. Mercis per aquestes entrades...feu venir ganes de ser un melòman a qualsevol que mai s´ho hagi pensat...petonets

    ResponElimina
  11. quina enveja! com us ho feu? fotos amb tots! JK està guapíssim després de fusilat. Sóc de les que pensen que m'agrada més com tenor wagnerià però no em faria res veure aquest Mario. Jo marxo el 9 cap a Baviera sud, però a cap festival conegut...entre altres coses a escoltar música(Ochsenhausen) Alguna recomanació culinària o altres?

    ResponElimina
  12. Joaquim,
    Com que tu ho dius, m'ho crec plenament que potser no son els cantants més adeqüats per Tosca, però la representació va resultar molt interessant i la vam gaudir a tope. Pel que fa a la Glòria, potser se la nota un pel tensa ja que sembla que té "el corasón partio", he, he, he.

    Mariàngels,
    Darrerament hem intentat fer coincidir la visita a una ciutat amb l'assistència a l'òpera i n'estem molt satisfets.

    Maria José,
    No saps el molt que ens agrada llegir comentaris com el teu.

    Kalamar,
    Vam tenir molta sort. Tots els cantants molt amables i ràpids en sortir al carrer. Pel que fa als menjars, molt variats.
    Amanides de tots els tipus. A nosaltres especialment ens va agradar molt el Käsespaetzle, una espècie de gnoccis típicament bavaresos coberts amb ceba filetejada fregida i formatge muntanyes (com ells l'anomenen), simplement deliciós. A més, gran varietat de salsitxes i patates cuinades de totes les maneres. Pastissos a dojo, especialment l'Apfelstrudel (de poma). Que tingueu bon viatge i bones audicions. Ja ho explicaràs.

    Una abraçada i gràcies pels comentaris

    ResponElimina
  13. Doncs a mi el Cavaradossi d'en Kaufmann, com tot el que li he sentit cantar, m'agrada moltíssim! "Tosca" és una òpera que m'entusiasma de començament a final, un final d'aquells fets a la mida per a gaudi i esplai de qualsevol bleda assolellada: "Mario!... Mario!!... Mariooooo!!!", i pataplam!, allà va el bulto!

    Que bo ets, Josep!: Dius que la Glòria té el cor partit... HA!, HA!... i més HA!!! Com a mínim -et sona el nom d'Ildebrando?- TRI-partit!

    Per cert, molta conya i encara no us he dit que m'alegra molt que, de moment, n'hàgiu encertat dues de dues.

    ResponElimina
  14. Enric,
    A mi també m'agrada molt el Cavaradossi del Kaufmann. Aquest matí de camí a la feina he escoltat en el mp3, una vegada més "e lucevan le stelle" i, et ben asseguro que es dels pocs (poquíssims) cantants que em posa la pell de gallina.
    No me'n recordava de l'Ilde, i a més hi podriem afegir el Kweicien, o sigui quatri-partit, he, he. Això ja sembla el parlament italià!
    Una abraçada

    ResponElimina
  15. Doncs ara bé quan tothom se´m tirarà a sobre, però vaig veure aquesta Tosca per la tele i no em va agradar tot i que el Jonas Kaufmann m´encanta i de moment en tot el que li he sentit m´ha apassionat, sobretot en el Werther que per mi serà una de les referències d´aquesta temporada 2009-2010, però amb la Tosca, noi... no li acabo de trobar, malgrat que la veu és excel.lent i fa sobradament totes les notes de compromís.
    Ja no em va fer el pes en la del MET i tampoc en aquesta.
    De totes maneres tinc moltissimes ganes de que vingui al Liceu amb aquest recital!

    Enhorabona per les fotos amb el JK... quina enveja!

    brunilda

    ResponElimina
  16. Hola Brunilda,
    No tinguis por que les opinions son lliures. A mi la transmisió que es va veure d'aquesta òpera per Arte no em va convèncer massa. Vista en directe, amb canvi de director, em va agradar molt més i jo no soc gens verista. Ara be si el que no t'agrada es el Kaufmann fent de Cavaradossi es una altra cosa. A mi particularment m'agrada força, segurament tenim barems de qualificació diferents i aquesta és la grandesa de les coses, que tots fem valoracions distintes d'una mateixa interpretació.
    Una abraçada i que passis un bon estiu.

    ResponElimina
  17. Tens molta raó Josep quan dius que veure-ho per la tele és diferent del directe, i tant, no hiha ni punt de comparació.
    Jo soc molt verista,però molt, i la Tosca és una de les meves òperes preferides, crec que no podria viure sense aquesta genial música de Pucccini que posa tots els elements sobre la taula per sortir "satisfet" del teatre.

    No em va convèncer el Kaufmann amb el Cavaradossi, potser perquè la tinc tant escoltada per altres cantants. Ara bé, de totes maneres, ell com a cantant m´entusiasma, però no pas aquí, no pas amb aquest Puccini.
    L´hauré d´anar escoltant...

    Tens raó també quan dius que tots fem valoracions diferentes, i tant! i no per això sónmés o menys encertades. Això és el bonic d´aquest meravellós món de l´òpera.

    Igualment per tu un bon estiu!

    ResponElimina