dimarts, 1 de maig del 2012

ELS AMICS DE LES ARTS


Des de fa uns quants anys, el pop-rock català s’ha revitalitzat, i de quina manera. Hi han contribuït molts grups que ho han fet possible. Sense cap mena de dubte, uns dels culpables d’aquest ressorgiment són Els Amics de les Arts, es a dir, Dani Alegret, Joan Enric Barceló, Eduard Costa i Ferran Piqué.

L’any 2005 auto-editen la “demo” Catalonautes, amb la qual guanyen per votació popular el premi al millor grup del Sona 9. L’any 2006 llencen la segona “demo” Roulotte Polar” i el 2008 apareix el primer disc d’estudi Castafiore Cabaret. El mes de juliol d’aquell any, la revista Enderrock els dedica un reportatge i inclou una edició especial del disc Castafiore Cabaret que es distribueix gratuïtamnet. Durant l’estiu del 2009 inicien el procés d’enregistrament del seu nou disc Bed & Breakfast que es publica el mes de desembre i al mateix temps una marxa imparable farcida d’èxits. El darrer treball Espècies per catalogar es grava a finals del 2011 i veu la llum el mes de febrer de 2012. El dia que va sortir al mercat va aconseguir ser número 1 en vendes a iTunes de l’estat espanyol, i des del mes de març estan en gira (encara es preveu que duri uns quants mesos) per presentar-lo. La setmana passada, la gira va fer parada a Barcelona amb tres actuacions al Coliseum de la Gran Via, en què es van exhaurir totes les localitats.

Nosaltres hi vam ser dissabte i vam poder gaudir d’un directe realment potent i ben muntat. Acompanyats per un magnífic grup de músics, Ramón Aragall (bateria i percussió), Pol Cruells (baix), Josep Tutusaus (trombó), Jaume Peña (trompeta) i Santi de la Rubia (saxo), van oferir un concert de gairebé dues hores de durada.

De sobra és conegut que en aquest tipus de concerts, la majoria d’assistents prioritzen el passar-s’ho bé a la qualitat del so o d’altres detalls. Per tant, està clar que si el que es pretén és escoltar la música o seguir la lletra amb detall, això és gairebé una missió impossible, ja que la gresca que hi ha muntada ho supera tot. Però amb això ja s’hi compta i per tant si es vol gaudir de la música i les cançons, has d’estar tranquil·lament assegut a casa i assaborir els mil i un detalls que t’ofereix una bona gravació. El que és indubtable és que la força i la trempera d’un directe és impossible de superar. 
  

En aquest darrer disc, Espècies per catalogar, Els Amics de les Arts han fet un treball molt més elaborat amb arranjaments més subtils i amb una qualitat de les veus (encara) millor que en el anterior Bed & Breakfast. Les cançons es deixen escoltar amb una gran facilitat no exempta de qualitat, però les lletres han guanyat en intensitat tot i que segueixen mantenint aquella frescor i originalitat que sempre ha caracteritzat Els Amics de les Arts. A més, el “directe” sona impecable, cosa que no tothom pot dir, ja que el so directe de molts grups és molt més pobre per la manca d’instrumentació que sí que hi ha en la gravació d’estudi. Per tot plegat, és molt recomanable acostar-se a algun dels molts concerts que Els Amics de les Arts faran durant els propers mesos per tota la geografia catalana. Si voleu estar informats de dates i llocs:

14 comentaris:

  1. Veig que vàreu gaudir d´un bon concert!- Ja li ho diré a l'Eduard que és veímeu (del mateix carrer)...Jo tinc Amic de les Arts cada dia!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Realment va ser un molt bon concert, ja li ho pots dir.
      Un abraçada

      Elimina
  2. No els he vist mai en directe però només sentir com sonen ja m'agraden.
    Moltes felicitats per l'oportunitat.
    Una abraçada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Evidentment en directe no podràs seguir la música i la lletra com ho faries a casa tranquilament, però la força i l'energia del directe no te res a veure amb la fredor del estudi de gravació.
      Una abraçada

      Elimina
  3. Nosaltres hi vam anar dijous i ens ho vam passar de perles!! Són uns cracks!

    ResponElimina
  4. M'encanta aquest grup, tan de bo pogués veure'ls en concert d'una vegada, quin luxe ;)
    Petons!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Es un dels grups del nou rock català que més m'agrada (ni molt menys m'agraden tots, eh!), a més en directe sonen molt i molt bé. Segur que en la llarga gira que estan fent, actuen en algun lloc proper.
      Una abraçada

      Elimina
  5. Totalment d'acord amb la crònica, al 100%!
    El Pol sempre diu que tot músic hauria de poder tocar, almenys un cop a la vida, davant d'un públic tan entregat com el que tenen els Amics de les Arts...
    És impressionant com ja es coneixen totes les cançons del nou disc i les canten des de la primera nota del concert!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Amb el Pol vam estar parlant una estona al final de concert i tal i com vam comentar tant el directe com la gravació tenen pros i contres. La música i les lletres son molt més entenedores i audibles en la tranquilitat de casa, però la força i enegia d'un directe (si està ben fet, com es el cas) es formidable.
      Una abraçada

      Elimina
  6. Gràcies per venir, i per la crònica! Celebro que ho passéssiu bé! Realment sóc molt afortunat de poder participar en aquesta gira, i de poder gaudir d'un públic tan atent. Salutacions de part dels Amics i meva! Fins aviat!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Va ser un molt bon concert. Ens va agradar molt poguer comentar-ho amb tu un cop acabat. Desitgem que la gira segueixi tan exitosa com ha estat fins ara i que feu gaudir al públic tant com aquests dies al Coliseum.
      Una abraçada i fins aviat

      Elimina
  7. Jo fa temps que segueixo als Amics, em semblen molt bons músic, lletristes molt interessants i que les seves cançons transmeten energía, alegria, ironia i molt del nostre país. Encara no he anat mai a cap concert en directe...però tot arribarà.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Totalment d'acord amb el que dius. Segur que tindràs ocasió d'anar a algun concert properament.
      Una abraçada

      Elimina