dijous, 17 de desembre del 2009

EL MESSIES

Ahir nit vam anar a Santa Maria del Mar a escoltar l’oratori El Messies de Georg Friedrich Händel. Va ser un magnífic concert en un escenari increïble i amb una basílica plena de gom a gom. Les pedres de Santa Maria del Mar semblen fetes per acollir aquest tipus de concerts i la veritat és que estar assegut escoltant com la música i les veus s’enfilen per les altíssimes parets i ressonen per tots els racons de l’església, és una experiència inoblidable.
El concert d’ahir tenia uns intèrprets excepcionals, la Coral Polifònica de Puig-reig i l’Orquestra de Cambra de l’Empordà. El solistes van ser Carme Oliveres (soprano), Montserrat Garcia (contralt), Aniol Botines (tenor) i Lluís Ramon Sales (baix), tots sota la direcció de Ramon Noguera.

Händel va composar el Messies durant l’estiu de 1741 i va ser estrenat a Dublín el 13 d’abril de 1742, coincidint amb la Pasqua, i és que inicialment aquesta obra va ser pensada per aquesta festivitat. No obstant això, fa molts anys que es representa pels voltants de Nadal i ha esdevingut una de les peces més populars del compositor alemany, del qual hem celebrat enguany el 250è aniversari de la seva mort.

-

12 comentaris:

  1. Hola Josep, la sonoritat que te Santa Maria és una maravella. Jo quan vivia alli tenia la sort de sentir tots els concerts des de casa, no és el mateix que estar a dins ...però igualment era fantastic! Una abraçada.

    ResponElimina
  2. Ostres, que bé! Sonarà extrany però jo mai he anat a un concert d'aquest tipus. Sona fantàstic una experiència així! Ho tinc pendent.
    Bones Festes

    ResponElimina
  3. josep, me has recordado viejos tiempos con éste mesias, me ha venido a la memoria cuando la coral crevillentina interpretó ésta maravillosa partitura, la fecha nó la recuerdo pero sí algún detalle, por ejemplo cuando la soprano de elda Ana Maria Sanchez, un portento de voz yá práctimamente desaparecida, hizo su primera actuación como profesional, cobró cinco mil pesetas de las de entonces, los demás solistas eran del pueblo y la coral...ahhhhhhhhh la coral éramos 106 cantores.viejos tiempos josep...abraçades paco

    ResponElimina
  4. Maia,
    Es sensacional escoltar un concert així a Sta.Maria del Mar. Nosaltres ja vam ser-hi fa uns mesos per escoltar el Requiem de Mozart i també va ser impresionant.

    "Espurnes",
    Si tens ocasió, no t'ho perdis, és sensacional. Les primeres notes del concert sonen increibles, després t'hi vas acostumant, però la primera impresió és inoblidable.

    Paco,
    Fa temps que no sabem res de l'Ana Maria Sanchez, l'hem escoltat varies vegades, concretament recordo un Turandot al Liceu l'any 2000. Està en actiu? ha tingut problemes de veu? perquè no és molt gran em sembla.

    Una abraçada i bones festes a tothom

    ResponElimina
  5. Josep,
    Jo he sentit més d'un concert a Santa Maria del Mar i sempre ha estat un regal pels sentits. El Mesies va ser un regal que Händel va fer a Irlanda on hi va anar a reposar d'una crisi personal molt important. És per aquesta raó que la formosissima obra es va estrenar a Dublín amb gran alegria dels illencs.
    Una abraçada!

    ResponElimina
  6. josep, respecte a l´Ana Maria Sanchez, segóns informaçións rebudes per Sempere em díu que yá está prácticament fora del circuít Operistic per cuestións de véu, trobe que després de fer una Norma a Italia, les crítiques ván ser negatives, y possiblement axó li vá afectar gréu, y poc a poc vá an-nar difuminan-se.......salutaçións paco

    ResponElimina
  7. Glòria,
    Jo he anat poques vegades a Santa Maria a veure concerts, però sempre que hi he estat m'ha encantat i cim tu dius, ha estat un regal per els sentits.

    Paco,
    Gràcies per la informació, ho desconeixia, tot i que feia temps que no en sentia parlar d'ella.

    Una abraçada per als dos.

    ResponElimina
  8. Quina sort poder gaudir de la música de Händel,a Sta Maria del Mar, un lloc preciós.
    Bones festes.

    ResponElimina
  9. Santa Maria del Mar és un escenari màgic per a qualsevol esdeveniment. Nosaltres hi vam anar fa un parell o tres d'anys a sentir el Réquiem de Mozart i ens va meravellar, tot i que l'acústica no és la millor del món...

    ResponElimina
  10. Anna,
    Tens raò, ens considerem afortunats de poder assistir a aquests tipus de concerts a Sta.Maria del Mar.

    Anna,
    Totalment d'acord, l'escenari és màgic. Nosaltres també vam anar a veure el Requiem de mozart fa uns mesos i va ser una passada. L'acústica no és excepcional, però crec que és l'escenari més adequat per aquest tipus de concerts.

    Un abraçada a les dues, i molt bones festes!

    ResponElimina
  11. Santa Maria del Mar és un regal als ulls, i “El Messies” per a l'oïda. Hi ha coses que, malgrat correspondre a temps i a territoris ben allunyats, sembla que hagin nascut les unes per a les altres, oi?

    Em sap greu el que s'explica en aquests comentaris referent a l'Ana María Sánchez, ja que va ser moltíssim l'esforç que va fer tota la seva família perquè la noia pogués tirar endavant la carrera, i sembla que, pel que diu en Paco, no va poder ser.

    ResponElimina
  12. La definició que fas del Messies a Sta.Maria del Mar és perfecta. Pel que fa a l'Ana Maria Sanchez si què és una llástima perquè l'haviem vist actuar fins i tot al Liceu i ara feia temps que no en sabíem res d'ella. La darrera vegada que en vam sentir parlar va ser fa un parell d'anys (o potser més, el temps passa volant)en un recital de sarsuela a Madrid.
    Una abraçada

    ResponElimina