dissabte, 26 de febrer del 2011

HÄNDEL I LA CHAMPIONS LEAGUE

Tots estem molt acostumats a escoltar l’himne de la Champions League, tant en els talls publicitaris televisius com a l’inici dels partits de futbol. El que la majoria de la gent desconeix és que aquesta música espectacular i grandiosa que ens resulta tan familiar és  una adaptació que l’any 1992 i per encàrrec de l’UEFA, va fer Tony Britten, prenent com a base  l’obra Zadok the Priest (el sacerdot Zadok) de Georg Friedrich Händel.



Händel, un del més grans compositors del  barroc, va composar gran quantitat de sonates, concerts, òperes i oratoris, essent un dels músics més populars i  prolífics de la seva època. Entre l’extensa obra musical que ens va deixar, trobem una sèrie de quatre himnes de coronació (Coronation Anthems) basats en la Bíblia del Rei Jacob. Aquestes quatre composicions són: Zadok the Priest, My Heart Is Inditing, The King Shall Rejoice i Let Thy Hand Be Strengthened.

 

Aquestes quatre peces van ser estrenades l’any 1727 amb motiu de l’arribada de George II al tron de la Gran Bretanya i des d’aleshores s’han fet servir en cadascuna de les coronacions de monarques britànics.

 

Aquí us deixo la interpretació que l’any 2002 va dirigir Sir Andrew Davis, amb la orquestra i els cors de la BBC,en els actes de celebració del jubileu d’or de la reina Elizabeth II.


18 comentaris:

  1. Molt bona l'explicació! Esperem que Händel, que va desenvolupar la seva "vida laboral" a Londres, no ajudi als anglesos d'aquí uns dies ;)

    ResponElimina
  2. He de reconèixer que de tot d'una que he llegit el títol del teu post m'ha fet molta curiositat llegir-lo. M'intrigava saber com llogaria tot i ja veig que ho has lligat molt bé. Com sempre, un post d'aquells on aprens un munt de coses de la manera més amena. M'ha agradat molt, de ben de veres

    ResponElimina
  3. Mariàngels,
    Per la teva tranquilitat, sembla ser que Händel no era del Arsenal, sinó del Chelsea, he,he.

    Francesc,
    La grandiositat musical d'aquest himne ja indica que va ser escrit per un gran músic. S'ha de reconèixer però, que el Sr.Tony Britten va fer una adaptació espectacular.

    Una abraçada als dos

    ResponElimina
  4. HOla,
    Moltes gràcies per les explicacions. Sempre aprenem alguna cosa nova amb vosaltres. Una abraçada,

    ResponElimina
  5. No tenía ni idea!

    Bravo por la explicación!!! Y esperemos que el Barça sea coronado "rey" !!!!!!

    ResponElimina
  6. Elena, Teresa,

    Que l'himne de la Champions estava basat en una obra de Händel, jo també ho desconeixia fins fa dos anys que ens ho va explicar el nostre bon amic Lluís mentre visitvem plegats la casa-museu de Händel a Londres.

    Per cert, aquell any, el Barça la va guanyar davant del Manchester Utd., i aquest any .... també!!

    Una abraçada

    ResponElimina
  7. Jo no ho sabia uqe era una adaptació de Handel...
    He he he ... com dius al menys era del Chelsea... (cosa que tampoc sabia, t'ho he llegit al comentari de dalt :P)

    Salut , el partit es nostre!

    ResponElimina
  8. Vaja, jo sabia que era de Händel, però almenys a través del vostre post he après d´altres curiositats...A partir de demà posaré a prova els de la Penya Barcelonista, aviam que em responen...com diria el Molina de Polónia: dolenta, dolenteta! je, je, je...

    ResponElimina
  9. Núria i Cristina,

    No feu massa cas del que llegiu als blocs, eh?, em sembla que això del Chelsea no està del tot confirmat, he, he, he. Ara bé, que l'obra de Händel es una meravella si que es una veritat irrefutable.

    Una abraçada

    Cristina

    ResponElimina
  10. Ostres no en tenia ni idea, ja li explicaré a la meva filla que és una gran espectadora de la Champions, sobretot quan juga el Barça.

    ResponElimina
  11. yO TAMPOCO TENIA NI IDEA, BUENO YA SABEMOS MAS HOY
    GRACIAS JOSEP POR COMPARTIRLO
    UNA ABRAÇADA
    MIQUEL

    ResponElimina
  12. Anna, Miquel,

    Jo fins fa dos anys també desconeixia que Händel fos l'autor d'aquests concerts de coronació que han donat peu a que, fragmentats i adaptats s'hagin convertit en un dels himnes més populars arreu del mon.

    Una abraçada

    ResponElimina
  13. Nou descobriment, gràcies Josep.
    No és el Haendel que més m'agrada, però ja li pega bé al futbol, el rei de quasi tots.
    klmr-republicana.

    ResponElimina
  14. Kalamar,

    Estic totalment d'acord amb el que dius. Hi ha moltes altres coses de Hándel que m'agraden molt més, però s'ha de reconèixer que li han tret molt suc al himne aquest.

    Salut!!

    ResponElimina
  15. I si us hi fixeu, del segon 22 al 29 sembla que cantin: Il Barça, Il Barça! :))

    ResponElimina
  16. Recordava haver-ho vist no sé on, i ara ho he buscat per veure si ho havien penjat al “yutub” En aquest enllaç ho podeu veure.

    ResponElimina
  17. Ara cal esperar el que dirà el Mourinho, he,he

    ResponElimina