dijous, 10 de maig del 2012

OBRE ELS ULLS I DESPERTA


L’Albert Salvadó (Andorra la Vella 1951) escriu assaig, conte infantil i novel·la de diferents gèneres. Entre la seva extensa obra, hi trobem novel·la negra amb títols com El rapte, el mort i el marsellès, L’ull del diable o Una vida en joc. La futurista Un vot per l’esperança o la seva gran producció de novel·la històrica amb títols de tant èxit com El Mestre de Kheops, L’anell d’Àtila, Els ulls d’Anníbal, La Gran concubina d’Amón, o les trilogies dedicades a Jaume I  o Ali-Bei.

Fa gairebé quinze anys que vaig llegir el primer llibre de l’Albert Salvadó, va ser L’enigma de Constantí el Gran i em va agradar tant, que des d’aleshores és un dels autors que més he sovintejat. Ara bé, l’Albert Salvadó ja fa un temps que ha variat força la manera d’escriure i de plasmar una història. Darrerament ja no es conforma en relatar solament uns fets, ben documentats, plens de detalls i excel·lents descripcions com ha fet sempre, sinó que a més ens omple de dubtes existencials i ens introdueix de ple en la filosofia que desprenen els seus personatges.

Albert Salvadó
És un camí arriscat, ja que en molts moments passes de llegir una novel·la a un assaig filosòfic en un obrir i tancar d’ulls. Això pot desorientar molts lectors que cerquen una cosa i de sobte se’n troben una altra. Cal dir però, que en Obre els ulls i desperta, aquests espais filosòfics estan força ben delimitats i enllacen prou bé amb la narració de la història que ens està explicant.

En aquesta història, situada a la Pisa del segle XVII, trobem un personatge central, Tolino Salerno, malgirbat i poc afavorit físicament. Despectivament tractat per la seva família, que gairebé intenta amagar-lo ja que no quadra amb la imatge que volen donar per tal de progressar socialment, en canvi és molt valorat pels seus amics, gràcies a la seva intel·ligència, les seves inquietuds i les seves ganes d’aprendre coses noves. Tot s’ha de dir que alguna d’aquestes qualitats les assoleix  gràcies a la gran amistat d’un brivall, impostor, seductor i estafador com l’Arnau de Sisqueró.

Galileu davant la Inquisició - Joseph Nicolas Robert-Fleury (1797-1890)
Tolino adquireix els coneixements i les ganes d’obrir els ulls per veure més enllà del que hi ha establert, gràcies a un difícilment localitzable personatge, Fredo el boig, exprofessor de la Universitat de Pisa, que apareix i desapareix misteriosament ja que està perseguit per la Inquisició per haver defensat públicament les idees de Galileu. Aquest,  també té una fugissera presència en la trama quan, envellit i pendent de judici per les seves idees, serà qui en primer lloc sabrà apreciar les qualitats del jove Tolino. Un Tolino que passarà de ser menyspreat i ignorat a persona perillosa i per tant,  també fugitiu de la Inquisició, ja que la histèria persecutòria de l’Església Catòlica contra qualsevol que propagués idees innovadores o descobriments científics que posessin en dubte els seus arcaics dogmes de fe, feia que hagués de ser perseguit i eliminat fulminantment.

En resum, una novel·la molt interessant, que ens llença el repte d’obrir el ulls i trobar el que no està escrit. Però a més, narra una història de recerca del coneixement i superació personal, en un convuls context històric, i ens permet endinsar-nos en la forma de vida de les diferents classes socials de la gent de ciutats com Pisa o Praga.

9 comentaris:

  1. M'agraden els llibres amb espais filosòfics de què parles, m'agrada que els llibres també em donin lliçons de vida. Em pot agradar. El tindré present. Moltes gràcies!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Segur que t'agrada, ja que a banda de una trama interessant, hi ha la vessant històrica i a més la filosòfica. Un pak de tres en un, je,je.
      Una abraçada

      Elimina
  2. Crec que a casa hi ha El mestre de Kheops. La novvel·la històrica m'agrada, i més si com dius fa barrinar.
    petonets

    ResponElimina
    Respostes
    1. El Mestre de Kheops es pAra bé, aquest Obre els ulls i desperta no està gens malament.
      Una abraçada

      Elimina
  3. Jo d´aquest autor m´he llegit la trilogia d´en Jaume I...Crec que m ´hi vaig enamorar i tot! je, je, je...Molt interessant, molt ben redactada i molt passional. Gràcies per la recomenació.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Llegint la trilogía de Jaume I, jo em vaig enamorar de Violant d'Hongria. I es que, un escriptor, segons et retrata un personatge fa que et sigui odiós o atractiu. L'albert Salvadó fa molts anys que el segueixo, crec que he llegit 17 llibres seus i només un (no diré el nom, of course) no em va agradar. La resta m'han encantat.
      Una abraçada

      Elimina
  4. Queda apuntada la recomanació, cap a la llibreta de pendents ;)
    >Una abraçada.

    ResponElimina
  5. Dons jo recordo haver llegir el Mestre de Kheops fa un munt d'anys i la veritat es que no em va acabar d'agradar i no he llegit res mes d'ell, crec que m'has convençut i li donaré un altre oportunitat amb aquest llibre que recomanes. Una abraçada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. A mi particularment si que em va agradar el Mestre de Kheops, ara bé, com deia en l'apunt, aquest llibre es molt diferent ja que barreja estils i conceptes molt variats. Personalment m'ha agradat més.
      Una abraçada

      Elimina