dimarts, 19 de juny del 2012

EL PORT DEL NOU MÓN

He llegit la darrera novel·la de Xulio R.Trigo, que tot i que a ell no li agrada l’etiqueta de “històrica”, així és com l’hauríem de definir per tal d’entendre’ns.

La trama ens trasllada a la Barcelona de finals del segle XV en què el Consell de Cent de la ciutat ha contractat l’enginyer Stassi d’Alexandria perquè construeixi un port que permeti afavorir l’intens comerç que en ella hi bull. L’enginyer haurà de lluitar contra les tempestes marines que contínuament arrosseguen la sorra i desfan tota la feina de dragat que prèviament s’ha fet. El protagonista de la història però, és el jove Marcel Roqueta, fill del cap d’obres del port, un paio poc recomanable. El Marcel té una gran amistat amb l’ajudant de l’Stassi, el cartògraf Lluís Esquiva, el qual li anirà transmetent els seus coneixements i juntament amb ell emprendran una aventura que els durà fins a Montblanc i Siurana per trobar els mapes i l’esfera del savi i cartògraf musulmà del segle XII, Al-Idrisi.

Xulio Ricardo Trigo
Entre els molts personatges que aniran apareixent i que tindran força importància en el desenvolupament de la història, vull destacar la Teresa, una noia que busca desesperadament la manera d’alliberar el seu germà, empresonat injustament; la Maria, mare del Marcel; l’Arsenda, la filla d’un forner de Montblanc i en Josep Cots, un ex soldat al servei del rei Joan II i que es convertirà en el millor amic d’en Marcel. Naturalment, com en qualsevol història medieval, hi ha lloc per a personatges foscos o directament malvats, l’inquisidor Bertran de Vilafranca, el monjo portuguès Cardoso o el senyor de Siurana donen molt de joc en el decurs de la trama. Tots ells encarnen uns protagonistes amb una personalitat perfectament dibuixada per la ploma de l’autor.
No us vull explicar massa coses més ja que si decidiu llegir-la, vosaltres mateixos us anireu submergint en les aventures i desventures  d’aquests personatges i veureu com vivia la gent d’aquella Barcelona de fa més de cinc-cents anys. No cal dir que Xulio R.Trigo ha construït, una vegada més, un relat sòlid, basat en un gran treball de documentació, la qual cosa el fa totalment creïble.
Una lectura molt recomanable per als amants de la història i que vulguin passar unes estones de lectura apassionants i entretingudes.

15 comentaris:

  1. Em barrufa la novel.la històrica, i fa massa temps que no tinc temps de llegir-ne :(

    ResponElimina
  2. Je, je, je ara mateix estic llegint "Els secrets de la Reina" del mateix autor i m'agrada força.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Em va agradar molt "Els secrets de la reina"!
      Si t'agrada, no et perdis aquesta.
      Una abraçada

      Elimina
  3. Estimat amic trobe que m'agradarà molt...ja me l'apunte a la llista que tinc mig embastada per a l'estiu.
    Un bon repàs que cavalca entre la novel.la històrica i d'aventures com crec adivinar pel que comentes.
    En un parell de setmanes tancaré els blogs, m'agrada molt llegir i anar a la platja...Supose que cap a Setembre els obriré de nou, són necessaris els descans, encara que la fotografia em tira molt, masssa, jajajaja...
    Gràcies per recomanar-lo!
    Bona nit!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Remei, si llegeixes el llibre espero que t'ho passis molt bé. A mi particularment la novel·la històrica, si està escrita amb rigorositat, m'agrada força.
      Espero que els dies de descans et vagin molt bé. De tant en tant ens convé desconnectar una mica a tots. Això si, estic segur que faràs dotzenes de fotos que, a partir de setembre tindrem la sort de gaudir en els teus blocs.
      Et desitjo que t'ho passis molt bé i ja saps que t'estarem esperant a que tornis.
      Una abraçada i fins aviat

      Elimina
  4. bé...... bones idees de cara a l'estiu :)
    Saps que m'he passat al e-reader? el trobo tan còmode... ja sé que no és tan entrenyable com el paper, però óc pràctica de mena :)
    L'únic inconvenient és que costa més trobar llibres en català :(

    ResponElimina
    Respostes
    1. L'e-reader, jo el trobo força pràctic, però l'encant de passar fulls d'un llibre convencional el perd totalment. Ara bé, per a mi el principal problema es que, a més, en les plataformes d'e-readers actuals, l'oferta en català és minsa i com que jo el noranta per cent del que llegeixo és en català ...

      Elimina
    2. D'això mateix em queixo jo, és una més de les moltes injustícies que hem d'aguantar pel fet de parlar català :(
      Aconseguirem mai la plena normalització lingüística???? :(

      Elimina
  5. Me l'apunto a la llista. Fa bona pinta i no n'havia sentit a parlar. Gràcies per explicar-nos de què va. Per cert, encara tinc pendent intentar fer el vostre rap allagostat, a veure si aviat m'hi poso... he he. Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja saps que a mi m'agrada molt la novel·la amb rerefons històric, ara bé, ha d'estar ben documentada que sinó, es un nyap. Aquesta, com les anteriors del X.R.Trigo ho estan i per tant son molt recomanables.
      Una abraçada

      Elimina
  6. Aquest es dels meus Josep. crec que sera un dels meusmllibres de l'estiu....m'encanta la història!!
    Petonets.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo quan llegeixo una novel·la d'aquest tipus, demano dues coses, la primera que em distregui i la segona que em permeti aprendre alguna cosa nova. En aquest cas, he aconseguit ambdues coses.
      Una abraçada

      Elimina
  7. Quin estres amb tants llibres per llegir, com sempre faré cas de la teva recomanació que fins ara no ha fallat. Per cert, aquest dies he llegit El Monestir poscrit de la MCarmen Roca que també m'ha agradat molt. Una abraçada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Celebro molt que també t'agradés "El Monestir proscrit" de la Maria Carme Roca. A mi particularment, que m'apassiona la història, aquestes novel·les ben documentades i per tant, totalment creïbles, m'agraden molt.
      Una abraçada

      Elimina