dimecres, 29 de febrer del 2012

29 DE FEBRER, UN DIA ESPECIAL


Gioachinno Rossini (1792-1868)
Avui és 29 de febrer, un dia especial que només trobem cada quatre anys, gràcies a la reforma coneguda com el calendari gregorià, que regeix les nostres vides des del segle XVI.

Entre els personatges famosos que van néixer un 29 de febrer, vull destacar-ne un que m’és molt estimat. Es tracta del gran músic italià Gioachinno Rossini que ho va fer a la ciutat de Pesaro l’any 1792.

De Rossini n’hem parlat molt a El Cafè de Nit, tant d’ell (aquí, aquí o aquí), com de les seves òperes. Lamentablement, és un dels autors més injustament tractats al Gran Teatre del Liceu de Barcelona els darrers anys. Sense anar més lluny, vull recordar que de Rossini, un dels pilars bàsics de l’òpera, només s’han programat quatre obres en els darrers dotze anys, (Il viaggio a Reims, La Gazetta, Semiramide i La Cenerentola) mentre que d’autors amb una obra infinitament més curta (sobre la qualitat no en diré res, ja que tot és qüestió de gustos), se n’han fet més. Sortosament, sembla que l’any vinent (cinc anys després de la darrera) es programarà Il Turco in Italia, tot i això, la Rossini-fòbia de l’actual direcció liceista el seguirà arraconant injustament en benefici d’autors germanòfils, molts dels quals de poca acceptació popular, la qual cosa és prou significativa.


Per tal d’il·lustrar aquesta entrada, he triat un vídeo de la gran mezzo-soprano nordamericana, i que tant estimem en aquest bloc, JoyceDiDonato, que el dia 12 d’aquest mes de febrer va guanyar el Grammy per Diva, Divo, com a millor disc clàssic de l’any. En la cerimònia de lliurament del guardó, Joyce DiDonato va interpretar l’ària “Non più mesta” del final de l’opera La Cenerentola de Rossini. Una bona manera de recordar el gran músic italià en el dia del 220è aniversari del seu naixement.

10 comentaris:

  1. O sigui que a la dieta del Liceu no hi ha plats a la Rossini? Una pena, amb lo bons que estan els canelons i aquest video que ens heu posat!! :-P

    ResponElimina
    Respostes
    1. No Òscar no, està comprovat que a la direcció artística del Liceu tenen un empatx de kartoffeln i no els agraden els canelons. Ells s'ho perden!!

      Elimina
  2. realment, Josep, llegir les teves entrades es fer cultura.
    Gracies per compartir els teus coneixements....
    Petonets.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies a tu Gemma per seguir els meus rotllos.
      Una abraçada

      Elimina
  3. ho he vist al Doodle d'avui, dedicat al barber de Sevilla, just abans del teu post. Felicitats al Rossini i a l'apunt teu tan oportú.

    ResponElimina
    Respostes
    1. S'ha de reconeixer que aquests del Google estan en tot, i amb força gràcia, cosa encara més difícil.

      Elimina
  4. Potser es per aixó que no el posen, (2011-1792)/ 4 = 55, massa jove, estarà verd encara. Tonteries a banda, ja saps que soc nou a l'opera i efectivament, ni un Rossini als darrers tres o quatre anys. El que no entenc es la raó.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens raó només 55 anys!!. Es clar que Mozart en tenia només 30 quan va estrenar Le Nozze... Jo crec que es un problema "gastronòmic", al JM no li agraden els canelons!!

      Elimina
  5. i un altre persona molt important per a mi que va neixer un 29 de març avui fa 72 anys és el meu pare.......

    ptns

    ResponElimina
    Respostes
    1. Per Molts anys!!
      Realment es un dia força estrany, amb això que només apareix al calendari cada quatre anys. De totes maneres o bé el 28 de febrer o bé el primer de març s'ha de celebrar.
      Una abraçada

      Elimina